Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Tyttökama / Poikakama

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 12/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Koti tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Tavaroilla on erilaisia merkityksiä ja rooleja. Poikien tavaroilla tehdään, tyttöjen tavaroita katsellaan ja niistä puhutaan. 15 748 lukijaa, joista 792 eli 5% on antanut arvosanan ().

Tyttökama / Poikakama

Kaikki kodin tavarat ovat karkeasti jaettaessa kahteen ryhmään, tyttö- ja poikakamaan. Tarkemmin ottaen kyse on kahdesta eri piireestä joita tavaroissa on vaihtelevia määriä.

Poikakama

Poikakaman oleellisin tarkoitus on käytännöllisyys. Poikakamalla tehdään jotain, tavaralla itsellään ei ole yleensä kuin välineellinen merkitys. Tavaraan kyllä voi syntyä myös 'henkilökohtainen' suhde. Poikakama on kätevää muutossa – se on kohtalaisen 'tiivistä' ja helppoa pakata muutossa. Se on epäesteettisen näköistä ja yleensä pyritään peittämään tai kätkemään jotenkin kotona. Poikakamat tarvitsevat usein toimiakseen sähköä tai polttoainetta, mutteivät kuienkaan aina.

Tyttökama

Tyttökamaa katsellaan, sen oleellisin merkitys on olla kaunista, esteettinen elämys. Esimerkiksi koristekasvit, taulut, koriste-esineet ja valtava määrä muuta tavaraa on tyttökamaa. Tyttökama on yleensä aika kevyttä, mutta hankalaa muutossa kun sen päälle ei yleensä voi laittaa muuta tavaraa. Tyttökama menee muutossa melkein aina poikakaman päälle, pinon päällimmäiseksi.
Tyttökama on siivotessa tiellä, sen muoto on siivouksen kannalta hankala ja se kerää yleensä paljon pölyä. Tyttökama joutuu herkästi imuriin tai ainakin tukkii sen ja rikkoutuu samalla. Imuri, yleensä poikakamaa, voi siis 'syödä' tyttökamayksilöitä. Poikakama ei yleensä ole ongelmallista siivouksen kannalta kun se joko on poissa näkyvistä, tai muodoltaan helpommin pyyhittäviä ja putsattavia.

Poikakama tekee kodista toimivan ja funktionaalisen, tyttökama tekee asunnosta kodin.

Tyttökamaa ei lainailla toisille, se yleensä ostetaan kalliista tavaratalosta, kirpputorilta tai saadaan lahjaksi. Kellään tutulla ei melkein koskaan ole samanlaista tyttökamayksilöä. Poikakama ostetaan normaaleista kaupoista, yleensä rauta-, elektroniikka-, tietokone-, tai kodinkonekaupoista. Poikakamaa lainataan myös helposti ja yleensä ihan mielellään, ja sen käytöstä keskustellaan lainaajan kanssa. Tyttökama on henkilökohtaista, poikakama ei niinkään.

Tavaralla voi myös olla sekä tyttö- että poikakamapiirteitä, esimerkiksi tyylikkäästi muotoiltu kodinkone. Perusluonteen määrää kuitenkin sen ensisijainen tarkoitus: onko tarkoitus olla kaunis vai tehdä jotain? Samakin tavara voi olla toisessa kodissa tyttö- ja toisessa poikakamaa.

Harva poika osaa asetella tyttökamaa niin kuin tytöt luontaisesti osaavat. Se voi vaikuttaa ihan hyvältä jossain, mutta kun tyttö itse asettelee tyttökamansa, on tulos jotenkin paljon parempi. Vaikka eron huomaa heti ja tulos on tytön asettelemana parempi, hyvin harva poika koskaan oppii asettelemaan tyttökamaa. Vastaavasti tytöt eivät tunne samaa kiinnostusta poikakaman toimintaan, eikä heillä yleensä ole mitään hajua siitä mikä menee pieleen, kun laite ei toimikaan.

Ihmisen tyttö-poikakamasuhteesta voi päätellä jotain hänen feminiinisistä ja maskuliinisista piirteistään. Vielä on tosin epäselvää, mitä :-)

-Aapo Puskala, 20.9.2001

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 63:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#5088

Mitä ihmettä..? Minä oon aina tykänny tästä tekstistä. Miten tästä voi muka ottaa potun nokkaan?

-Tuntematon, 30.3.2007

#7657

“Imuri, yleensä poikakamaa, voi siis syödä tyttökamayksilöitä”. En voinut olla nauramatta tuolle jutulle, kun siitä tulee mieleen spidermän-ukot syömässä nukkeja. Ehkä omaan hieman oudon huumorintajun, koska tulee tuollainen mieleen. ;D

-Tuntematon, 28.1.2008

#8380

Jos poikakaman määre on yleensä käytännöllisyys/käytettävyys, niin voiko naisen laske kuuluvan poikakamaan, koska naisen käytettävyydestäkin olen huomannut kirjoitettavan;)? Toisaalta nainen kuuluu myös tyttökamaan, koska kauniita naisia on kiva katsella. “Poikakama tekee kodista toimivan ja funktionaalisen, tyttökama tekee asunnosta kodin.” Ja tähänkin se nainen objektiksi sopisi. Olisiko sittenkin niin, että kaiken takana onkin, niin Matin kuin Teponkin sanoen, NAINEN?

-Joshua Samola, 14.4.2008

#8578

On inhottavaa, miten sokeita ihmiset ovat yleisesti vallalla olevalle ajattelumallille, etteivät edes huomaa, mikä tekstissä mättää. Tästä on tasa-arvo kaukana.

-Vihainen, 19.5.2008

#11021

Olen samaa mieltä Vihaisen kanssa! Kauhukseni olen huomannut vastaavaa tasa-arvolain – jos ei kirjaimen niin ainakin hengen – vastaista ajattelua ja TOIMINTAA. Otetaanpa pari esimerkkiä:

1. Terveyssiteet. Miksei tasa-arvovaltuutettu puutu yhdelle sukupuolelle suunnattuun valmistamiseen (anatomiset yksitysikohdat kohdistavat nämä vain naisille sopiviksi) ja yksinomaan naisille kohdistettuun mainontaan? Mikä yksinoikeus naisilla on terveyssiteiden käyttöön? Miesten elinikä on jo nykyisellään naisia lyhyempi, ja silti terveyssiteitä tarjotaan vain naisille – mutta onko ESR rahoittanut yhtään tutkimusta terveyssiteiden vaikutuksesta eliniän pituuteen? Ei ole! Entä onko Tekes invstoinut uuteen, unisex-muotoiluun? No ei ole! Haloo!

2. Synnytysosastojen sukupuolikiintiöt. Kuinka monessa sairaalassa on synnytysosasto, jossa miehille olisi edes 20 % vuodepaikoista? Niinpä. Todellisesta 50 % tasa-arvosta on turha haaveillakaan.

3. Samaa sukupuolta olevien parisuhteet. Oletteko miettineet, miten totaalinen epätasa-arvo vallitsee homoliitoissa? Vaadin kansalaisaloitteena kiintiöitä kaikkiin avioliittoihin ja rekistöityihin suhteisiin; 50 % kiintiö kummallekin sukupuolelle liitosta riippumatta!

4. Entäs lapset sitten? Olen tavannut perheitä, joissa on vain yksi poika, mutta jopa kolme tyttöä. Okei, lapset ovat ihmisille ilmeisesti rakkaita, joten valitkoon kumpia haluavat – mutta tasa-arvoa tulisi toteuttaa vähintäänkin rahan- tilan- vapaa-ajan ja muiden oikeuksien jaossa. Säädettäköön laki: “Missä on kolme tyttöä ja yksi poika, käytettäköön rahaa tasan yhtä paljon kummankin sukupuolen virikkeisiin, huvituksiin muihin tarpeisiin. Vastaavasti missä on kolme poikaa ja yksi tyttö, jaettakoon kotityöt pilkulleen tasan sukupuolten kesken tasa-arvon nimessä, nyt ja iankaikkisesti aamen.”

En ymmärrä miksei näin räikeitä epäkohtia oteta huomioon esimerkiksi valtiopäivillä, jossa ei ole – uskokaa tai älkää – yhtään valiokuntaa tai edes virkamiestasoisia toimielimiä, jotka tutkisivat mainittuja epäkohtia.

BTW, tietääkö kukaan miten kansalaisaloite tehdään?

-Jutut viistossa, 17.2.2009

#13481

-.- En kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi jotkut ottaa ongelmaa.

-Tää on hauskaa, ok???, 15.4.2010

#13550

Sulle “Jutut viistossa”... Mitä ihmettä sinä oikein pädet noista terveyssiteistä? Ehkäpä ne siksi on tehty NAISILLE sopiviksi, koska MIEHET niitä harvemmin käyttää... Vai oletko tavannut ketään miestä, joka ois kertaakaan kärsinyt kuukautisista? Minä en ole.

Minusta tässä kirjoituksessa ei ole mitään tasa-arvotonta, molempia sukupuolia käsitellään täsmälleen samalla tavalla. Kirjoituksessa ei anneta ymmärtää, että naiset olisivat tyhmiä ja miehet täydellisiä neroja, vaan molempia kehutaan ja käsitellään myös ironisesti täsmälleen saman verran.

Jokaisellla on toki oikeus mielipiteeseensä, muttä tämä asia vain pisti silmään. Minun mielestä aivan loistava kirjoitus! Pilailtu ja “kehuskeltu” molempien sukupuolien avulla. Just hauska ja hyvin oivallettu! :-)

-Feministit vauhdissa?, 23.5.2010

#13551

“Feministit vauhdissa?” ei näköjään ymmärrä sarkasmia.

-Maria!, 23.5.2010

#13552

Arvoisa nimimerkki “Feministit vauhdissa?”,

Valtaosa miehistä kärsii kuukautisista. Niistä kärsivät erityisesti ne miehet, joilla on eri sukupuolta oleva puoliso.

Hyvä, että otit asian puheeksi, sillä tämäkin on valtava epäkohta tasa-arvossa. Miestenvälisissä liitoissa kuukautisista ei nimittäin kärsi kumpikaan! Tasa-arvovaltuutetun tulisi KIIREESTI tehdä asialle jotakin. Säännöllistä, lakisääteistä kärsimystä Peppu-Pettereille, ei tässä heterotkaan helpolla pääse, naispareista nyt puhumattakaan!

-Hurmaava kimalainen, 23.5.2010

#13879

siteitähän ei tarvi kyllä unisex-muotoilla, mutta vaippoja taas on kyllä kummallekin sukupuolelle muotoiltu. eikä niissäkään käy unisex-muotoilu, koska naiset ja miehet kastelee eri lailla housunsa/vaippansa :) Luonto ei ole oikein ymmärtänyt tätä unisex-muotoilun periaatetta. Kenties meidät pitäisi kaikki muotoilluttaa samanlaisiksi fyysiseltä olemukseltamme ja säädellä kaikki hormonitoiminnat yms. kaikille lääkkeillä samanlaisiksi.. ettei tulisi mitään epärtasa-arvoa erilaisista ominaisuuksista, vain unisex-ihmisiä

miksi koristeet sun muut yleensä lasketaan ns. ylimääräiseksi tavaraksi. Ne lisäävät kodin viihtyvyyttä ja sitä kautta asukkaan mielenterveyttä sekä antavat hänelle virikkeitä, ei ole ympäristökään tappavan tylsä. “ennen vanhaan” suurin osa käyttöesineistäkin oli koristeltuja ja koristeluja tekivät monesti juuri miehet. jos oli hyvä esimerkiksi tekemään koristekaiverruksia, sellaista ihailtiin.. koristelun liittäminen naisten esineisiin on uudempaa juttua. käykää museossa katsomassa esim. puukkoja, rukin osia, ruokailuvälineitä...

kirjoitus oli oikein hyvä ja siinä oli myös totuuden siemen.. :)

-hoitaja, 15.12.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Koti tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: