Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Amerikkalaisetko ylimielisiä?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ulkomaalaiset tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Amerikkalaisia on helppoa vihata, mutta malkaa on usein myös omassa silmässä. 5 298 lukijaa, joista 586 eli 11% on antanut arvosanan ().

Amerikkalaisetko ylimielisiä?

Suomalaisilla ja eurooppalaisilla yleensäkin on amerikkalaisista usein ihan käsittämättömän halveksuva kuva, luullaan itse olevansa niin mahtavia että ei rajaa. Yhdysvalloissa ja Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa on paljon kritisoitavaa, se on selvä, mutta heistä kuulee kansana ja ihmisinä aika uskomattomia väitteitä, eikä sanoja yleensä edes huomaa omaa suppeaa näkökantaansa.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei suinkaan ole ylistää amerikkalaisia tai suhtautua kritiikittömästi amerikkalaiseen elämäntapaan. Se, ettei pidä Yhdysvaltoja Ilmestyskirjan petona ei tarkoita, että hyväksyisi esimerkiksi Bushin ulkopolitiikkaa. Jos arvostaa Suomea, onko itse automaattisesti natsimyönteinen (Suomihan oli Natsi-Saksan liittolainen)?

Tietenkin Yhdysvaltoja voi “vastustaa”, ja joka tapauksessa on asiallista kritisoida, monestakin syystä. Mutta jos kritiikki on tasoa “ne on läskejä ja tyhmiä”, voi kyllä katsoa peiliin. Kirjoitus ei keskity Yhdysvaltoihin sen vuoksi että se olisi joku onnela, vaan koska amerikkalaisvastaisuus on niin muotia. Vastaavanlaisen kirjoituksen voisi tehdä monesta muustakin maasta.

“Amerikkalaiset on niin tyhmiä.”

Hassua, että se on silti johtava maa melkein millä tahansa mittarilla mitattuna, varsinkin tieteellä tai teknologialla. Maailman Nobel-palkinnoista kirkas enemmistö on mennyt Yhdysvaltoihin (270 palkintoa, Iso-Britannia on toisena 101 palkinnollaan). Yhdysvalloissa on maailman huippuyliopistot ja -tutkimuslaitokset – kymmenestä arvostetuimmasta yliopistosta Yhdysvalloissa oli 8, loput kaksi Iso-Britanniassa. Suomessa katsotaan Idolsia silmät kovina ja luetaan 7 päivää -lehteä, ja sanotaan kuinka amerikkalaiset ovat tyhmiä.

Mitä jos joku amerikkalainen sanoisi muuta maailmaa “tyhmäksi”? Kuinka paljon tämä kertoisikaan koko kansakunnan alemmuustilasta ja rappiosta? Onneksi Euroopassa meillä on valtuudet sanoa muista kansoista mitä meitä huvittaa, sillä olemmehan aina oikeassa, emmekä ollenkaan ylimielisiä.

“Ne vievät omaa ns. kulttuuriaan kaikkialle ja luulevat kaikkien haluavan elää niin.”

Yhdysvallat on käsittääkseni monikulttuurisin yhteiskunta koko maailmassa koskaan. Suomalaisista suuri osa olisi valmis lähettämään kaikki somalit helvetin kuuseen saman tien, eikä Suomi ole lähelläkään tavoitettaan pakolaisten vastaanotolle. Suomi ottaa länsimaista suhteessa väkilukuun suurin piirtein vähiten pakolaisia. Mutta onneksi meillä on varaa sanoa muille, kuinka ahdasmielisiä he ovat.

Aika vähän tulee mieleen tilanteita, joissa amerikkalaiset on väkipakolla kulttuuriaan vieneet jonnekin, vaikka sitä on enemmistö on selvästi vastustanut (ja siinäkin tapauksessa, ihmistä on aika vaikea pakottaa mihinkään). Sen sijaan yritäpä Suomessa kyseenalaistaa ns. “hyvinvointivaltion” ideaa niin näet koko suomalaisen laaja-alaisuuden kaikessa kauneudessaan. Täkäläiseen yhden totuuden kulttuurin ei mahdu se, etteivät amerikkalaiset olisikaan läpikotaisin pahoja.

“Ne ovat niin ylimielisiä kaikkia muita kohtaan.”

Kukas tässä onkaan ylimielinen ja ketä kohtaan, ja kuka luulee olevansa muita parempi? Tällaisen sanoja ei yleensä edes ymmärrä kuinka ylimielinen hän itse on näin sanoessaan. Ylimielisyyttä on laukoa koko kansasta halveksuvia lausuntoja, etenkin kun katselee tilannetta hyvin suppeasta näkökulmasta ja on tietenkin ehdottoman oikeassa.

En ole tavannut muualla niin aitoa ja vilpitöntä kiinnostusta ulkomaalaisia kohtaan kuin juuri Yhdysvalloissa asuessani siellä vuoden. He kyselivät Suomesta kaikenlaista ja osaan kysymyksistä en itsekään osannut vastata. Suomalaiset taas luulevat valmiiksi tietävänsä kaiken, etenkin amerikkalaisista. Ulkomailla hei ryhmittyvät muiden suomalaisten pariin juomaan Koskenkorvaa ja kuuntelemaan Frederikiä. Mutta eipähän olla ylimielisiä ja ulkomaalaisille vihamielisiä, kunhan ne saatanan somalit painuisivat muualle, ja mannet voisi opetella tekemään töitä!

“Siellä saa sata miljoonaa dollaria kun kaataa kahvikupin syliinsä!”

Joka uskoo urbaaneja legendoja tosina osoittaa kyllä oman kriitikittömyytensä ja typeryytensä. On totta, että Yhdysvalloissa vahingonkorvauset ovat paljon suuremmat kuin Suomessa, ja näissä on mukana sakon kaltainen rangaistus, joka menee vahingon kärsineelle.

Itsekin pidän tätä ongelmallisena. Mutta näyttää siltä, että mitä tahansa Yhdysvalloista sanotaan, se otetaan heti totena, ja mitä omituisempaa, sen varmemmin se otetaan totena. Mutta Yhdysvallat on sekä poliittisesti että kulttuurillisesti niin laaja maa, että sieltä väistämättä tulee monenlaisia uutisia.

Eikä unohdeta Suomen ansioita päästä maailman uutisiin, esimerkiksi maailman kovimmat ylinopeussakot. Eikä sovi unohtaa, että Suomessa on helppoa hankkiutua tilanteeseen, jossa ei esimerkiksi kannata tehdä töitä kun yhdistettynä koreampiin veroihin ja alentuneisiin tukiin.

“Ne menevät maailman eri kolkkiin vain koska haluavat öljyä tai valtaa.”

Ehkä. Amerikkalainen näkökulma on jossain määrin erilainen kuin eurooppalainen – siellä usein “tiedetään” mikä on paras kaikille. Itse en ole siitä toki samaa mieltä. Joka tapauksessa oman edun hakeminen eri “kriisipesäkkeissä” on hyvin mahdollista, ehkä todennäköistäkin. Mutta miten tämän voisi todistaa vääräksi? Aina on löydettävissä mekanismi, jonka kautta tekijä itse hyötyy tapahtuneesta. Ainoastaan silloin, kun teolla olisi todistettavasti vain negatiivisia vaikutuksia tekijälleen, olisi se pyyteetöntä. Minusta se olisi typerää. Ja tällaisessakin tapauksessa keksittäisiin syyksi vaikkapa se, että tekijä saa teostaan hyvän mielen, vaikkei sitä ulospäin näytäkään.

Eli, vaikka amerikkalaiset itse hyötyisivätkin siitä mitä maailmalla tekevät, mitä siitä? Mikä maa sitä tarkoituksella omaa oksaansa sahaisikaan? Tekojen oikeutuksen arvioinnissa pitää kiinnittää huomio teon kohteen elämälle, ja niiden elämälle, joita teko jotenkin koskettaa. Tekijän itselleen mahdollisesti saama hyöty on merkityksetön asia.

“Siellä valtaan pääsee vain kun on riittävästi julkisuutta tai rahaa! Vrt Arnold Schwarzenegger tai Ronald Reagan.”

Niin. Meillä on ministereinä seiväshyppääjä (Antti Kalliomäki) ja missi (Tanja Karpela). Vahvana puoluejohtajaehdokkaana entinen hiihtäjä Marjo Matikainen-Kallström, kansanedustajina muusikko Mikko Alatalo, kävelijä Sari Essayah, shownyrkkeilijä Tony Halme, toimittaja Pertti Salovaara ja muusikko Anni Sinnemäki, näin joitakin mainitakseni. Näistä jos olisi edes yksi Yhdysvalloissa, se olisi merkki koko kansakunnan mädännäisyydestä.

“Rikolliset pääsevät siellä valtaan!”

Meillä on tuomittuja (tai pian tuomittuja) rikollisia Eduskunnassa useampia. Esimerkiksi Tony Halme, Arja Alho, Kauko Juhantalo ja Anneli Jäätteenmäki. Lisäksi kyseenalaisista hankkeista mainetta niittäneitä on monia, esimerkiksi Suvi Lindénin golfkenttäviritykset. Mutta mikään ei ole hienompaa kuin luulla olevansa toisia parempi.

Kukas muuten se amerikkalainen valtaan päässyt rikollinen onkaan? Eipä tule mieleen...

“Ne ryntäävät vain sotimaan joka paikkaan.”

Yhdysvalloista ei ole tullut vielä yhtäkään hirmuvaltiasta, joka olisi yrittänyt vallata maapallon. Euroopasta on useitakin, vaikkapa Napoleon ja Hitler. Entäs muut kuuluisat, kuten Tsingis Khan, Pol Pot, Stalin tai Mao?

Itse olen tyytyväinen, että Yhdysvallat otti osaa Natsi-Saksan kukistumiseen toisen maailmansodan lopulla. Ilman heitä voisi Euroopan kartta olla aikalailla toisenlainen nyt. Ja ei, en kannata Irakin sotaa.

Haluan edelleen korostaa, että amerikkalaisessa elämäntavassa on toki kritisoimista (mutta myös opiksi otettavaa). Mutta on niin helppoa haukkua muita luullen saippuasarja-amerikkaa todellisuudeksi ja täydellisen tietämättömyyden suomalla varmuudella laukoa analyysejään koko maasta, usein niin, että ei ole koskaan koko maassa edes käynyt.

On niin trendikästä vastustaa amerikkaa ja samalla ollaan totaalisen sokeita oman maan vastaaville ilmiöille. Todellinen amerikan vastustaja ei tätä tekstiä lukisi Yhdysvalloista alkujaan olevan verkon (Arpanet, sittemmin Internet) kautta, yhdysvaltalaisella käyttöjärjestelmällä, Yhdysvalloissa suunnitellulle/valmistetulla koneella (todennäköisesti) ja Yhdysvalloissa koodatulla selaimella (todennäköisesti).

-Aapo Puskala, 17.2.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 117:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#8207

Tästä aiheesta tulikin mieleen tapaus Beijingissä, Kiinassa. Olin viettämässä iltaa lähetystöalueella eräässä Pubissa ja istuuduin USAn Suurlähetystön merijalkaväen sotilaiden pöytään. Kun olin juuri sopivassa kännissä vittuillakseni heille, kysyin:“Kuka tai mikä instanssi on antanut USA:lle oikeuden toimia maailman poliisina?” Vastausta ei kuulunut pitkään aikaan syvän hiljaisuuden vallitessa, eikä sitä tullut sitten ollenkaan.

Oletin, että he vastaavat jotain sellaista, että Jumala on oikeuttanut heidät tuohon tehtävään. Niinhän USAn lentotukialuksilla papit vakuuttivat lentäjille hartaustilaisuuksissa ennen pommituslentoja entiseen Jugoslaviaan pari vuotta sitten, kun lentäjillä oli hieman huoli väistämättömistä siviiliuhreista.

Katsoin parhaaksi poistua tovin kuluttua pöydästä, koska olin ypöyksin vastassani joukko helvetin isoja merijalkaväen sotilaita. En siis jäänyt odottamaan, milloin he tajuavat, että vittuilin heille.

-borntobebiker, 28.3.2008

#8209

Minusta oli hauska huomio tuo

“Suomessa katsotaan Idolsia silmät kovina ja luetaan 7 päivää -lehteä, ja sanotaan kuinka amerikkalaiset ovat tyhmiä.”

Sillä viihdesarjat ovat Amerikkalaisia formaatteja. Moni sarja on lainattu amerikoista, visailuista sensaatiolehtiin. Ne menestyvät ja niitä katsotaan. Vaikka ne ovat juuri sitä bulkkia, joka mielikuvissamme on vaimentanut Amerikkalaisen aivot ja tehnyt heistä tahdottomia TV:n tuijottajia. Olemme nimenomaan karrikatyyrin amerikkalaisia enemmän kuin haluamme myöntää. Koska meidän täytyy olla parempia. (Joita olemme, koska olemme “karrikatyyriamerikkalaisempia kuin haluaisimme myöntää”.)

Tosin moniarvoisuudesta voidaan olla hieman eri mieltä. Toki Amerikoissa on enemmän erilaisia näkemyksiä, mutta kyllä meillä Suomessa ollaan avomielisempiä. Tämän näkee jo siitä että täällä opetetaan uskontoa koulussa, ja monen eri uskonnon näkökulmasta. Amerikoissa taas on pitänyt masinoida kulttuurillinen ilmiö nimeltä “kreationismi”, jotta uskontoa saataisiin kouluihin.

Lisäksi Amerikka on käytännössä kaksipuoluejärjestelmä, Suomessa näkökannat ovat laajempia. (Tosin suomessa ollaan niin suvaitsevaisia, että valtavan isoja eroja puolueiden välillä ei ole. Amerikoissa erot ovat suuremmat. Siellä äänellä on siis enemmän merkitystä. Tosin ne amerikan puolueet ovat makuuni hieman liian moneen asiaan samanaikaisesti kantaa ottavia. Pitää ottaa koko paketti, vaikka parasta voisikin olla se että ottaisi parhaat palat molemmista puolueista...)

-Neo-Konservatiivi, 28.3.2008

#8212

Amerikassa on kaksipuoluejärjestelmä, ja meillä on kolmepuoluejärjestelmä jotka ovat pahemmin toistensa kopioita kuin Amerikassa nämä kaksi ikinä ovat olleet. Meillä hallituspuolueet vaihtuvat aina aika-ajoin, mutta hallituksen ajama politiikka ei muutu mitenkään. Itsekin ennen naureskelin jenkkien loistavaa demokratiaa, “jopa kaksi puoluetta” kunnes aloin vähän kiinnittää huomiota meidänkin politiikkaamme.

-Kilgore, 28.3.2008

#8215

ehkä kyse ei ookkaa sitä et ihmiset ajattelee et jenkit muita huonompi vaa se et ne ajattelee olevansa muita parempia

-------, 29.3.2008

#8779

Totta, turhaan parjataan USA:ta, siellä ihmiset ovat ahkeria ja haluavat menestyä, kun täällä tunnutaan odotettavan valtion järjestävän kaikki. Maailman mahtavin maa on myös rakentunut siirtolaisuudesta ja maahanmuutosta, kun täällä Suomessa kauhistellaan kaikkia vähän ulkomaalaisen näköistäkin.

Vaikka rahasta on varmasti paljon apua Yhdysvalloissa niin siellä on silti mahdollisuus menestyä ilman sitäkin.

God Bless America

-Felix, 15.6.2008

#8782

Jenkit toimivat suunnilleen niinkuin Euroopan suurvallat haluisivat jos vain voisivat. Isoja ja mahtavia on aina kiva syyttää kaikesta pahasta (selän takana) varsinkin jos ovat ylpeitä siitä mitä ovat tehneet.

Jenkeillä on toki ongelmansa mutta niin on meilläkin.

-Tuomas, 16.6.2008

#12173

“Jos arvostaa Suomea, onko itse automaattisesti natsimyönteinen (Suomihan oli Natsi-Saksan liittolainen)?”

Tuosta on aikaa.

“Hassua, että se on silti johtava maa melkein millä tahansa mittarilla mitattuna, varsinkin tieteellä tai teknologialla. Maailman Nobel-palkinnoista kirkas enemmistö on mennyt Yhdysvaltoihin (270 palkintoa, Iso-Britannia on toisena 101 palkinnollaan). Yhdysvalloissa on maailman huippuyliopistot ja -tutkimuslaitokset – kymmenestä arvostetuimmasta yliopistosta Yhdysvalloissa oli 8, loput kaksi Iso-Britanniassa. Suomessa katsotaan Idolsia silmät kovina ja luetaan 7 päivää -lehteä, ja sanotaan kuinka amerikkalaiset ovat tyhmiä.”

Jep jep. Siksi Amerikasta (Yhdysvalloista, Amerikka on laajempi) tuli maailmantieteen keskus, että niin monet eurooppalaiset, ainakin saksalaiset, tiedemiehet muuttivat sinne. Kenties moni katsookin Idolsia, mutta minä en, joten ehkä minä olen vähän parempi arvostelemaan maailmanpoliisia.

“Sen sijaan yritäpä Suomessa kyseenalaistaa ns. ”hyvinvointivaltion“ ideaa niin näet koko suomalaisen laaja-alaisuuden kaikessa kauneudessaan”

Kenties noin, jos vasureille puhuu, mutta kuinka moni oikeistopoliitikko Suopmessa onkaan romuttamassa hyvinvointivaltiota!

Yhdysvaltalaisten kouluopetuksessa on järkyttäviä aukkoja. Serkkuni, joka asui siellä, sanoi, että jollakin kurssilla hän oli ainoa, joka osasi jotenkin sijoitella eri manteret maailmankartalle.

“Eli, vaikka amerikkalaiset itse hyötyisivätkin siitä mitä maailmalla tekevät, mitä siitä?”

Voi kun “amerikkalaiset” (po. yhdysvaltalaiset) kertoisivat, että yrittävät hyödyttää itseään eivätkä valehtelisi toimivansa epäitsekkäistä syistä (öljy kinnostaa eikä kansojen “vapauttaminen”)..

Ylimielisyyttä osoittaa sekin, että he kutsuvat itseään amerikkalaisiksi (americans), vaikka Amerikassa on muitakin maita.

Tuokaan, että Yhdysvalloissa tehdään suhteellisestikin enemmän töitä kuin Suomessa, ei lisää arvostustani maata kohtaan. On hyvä ottaa välillä rennosti.

Hyvinvointivaltio on pahoinvointivaltiota parempi systeemi, sillä hyvinvointivaltiossa (esim. Suomessa) ihmiset ovat keskimäärin onnellisempia kuin pahoinvointivaltiossa (Yhdysvalloissa). Hyvinvointivaltiossa pidetään heikoista yhdessä huolta, pahoinvointivaltiossa heidät jätetään heitteille.

-Jaakko, 3.8.2009

#12358

Nyt äkkiseltään ei tule mieleen, mitä opiksi otettavaa meillä on liittovaltiolta; jolla on senaatissa vain kaksi merkittävää puoluetta edustamassa 300 miljoonaista kansaa; ja jonka terveydenhuolto on kansalaisten omalla vastuulla. Yhdysvallat ovat myös jättäneet ratifioimatta “Kioton pöytäkirjan”. Suurimmassa osassa osavaltiosta voidaan vielä langettaa kuolemantuomio.

Mitä kirjoittaja mahtoikaan tarkoittaa väittämällä, että voimme ottaa oppia Yhdysvalloista?

-Tuntematon, 25.8.2009

#12359

Kirjoittaja ei ole ehkä tarkoittanut kirjoitustaan amerikkalaisuuden ylistykseksi, mutta ainakin stereotypioi suomalaiset kapeakatseisiksi junteiksi.

Todisti ainakin itsensä kuuluvan siihen ryhmään...

-Onnea!, 25.8.2009

#14189

Kylläpä alentui itse kirjoittaja aivan samaan ryhmään kuin mitä kirjoituksessaan kritisoi.

Erittäin yleistävää, puolueellista, asiantuntematonta ja loogisesti epäpätevää tekstiä. Viimeisellä tarkoitan avioliitoista ah-niin-tuttua “jos sinäkin olet tehnyt väärin, niin silloin tekoni on oikeutettu!” tai ettei saa sanoa että maito on pahaa ellei ole itse lehmä.

Niin, ja olen itse Amerikan “puolella”. Tämä kirjoitus oli todella huono edustamaan tätä “puolustamista”.

-k, 7.4.2012

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ulkomaalaiset tai muista aiheista.