Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Poikkeus vahvistaa säännön

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
14 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 22/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kieli tai muista aiheista.

Tiivistelmä: “Poikkeus vahvistaa säännön” tarkoittaa - toisin kuin yleensä ajatellaan - että säännöstä tullaan tietoiseksi vasta kun joku rikkoo sitä vastaan. 6 732 lukijaa, joista 602 eli 9% on antanut arvosanan (8-).

Poikkeus vahvistaa säännön

On surullista, että tämä sinänsä tosi lause on käännetty suomeksi virheellisesti, tai vähintäänkin harhaanjohtavasti. Useimmiten se käsitetään muodossa, että kun tekee jotain sääntöä vastaan, se vasta osoittaa, että sääntö on totta. Mitä järkeä tässä on? Sehän tarkoittaisi, että teki niin tai näin, sääntö on aina voimassa, ja jokainen sen kumoava argumentti itse asiassa todistaisi säännön todenmukaisuudesta. Mitään logiikkaa ja järkeä moisessa päättelyssä ei toki ole.

Sanonta tulee latinasta, “Exceptio confirmat regulam”, jossa se alunperin tarkoitti sitä, että vasta kun säännöstä poiketaan, ymmärretään, että sääntö on edes ollut olemassa. Esimerkiksi jos vaikka en katso toista silmiin kun kättelen häntä, se tuntuu varmaan vähän oudolta, sillä käytännössä aina katsomme toisia silmiin kätellessä. Emme välttämättä kuitenkaan ole tietoisia tästä, kunnes joku tekee tätä “sääntöä” vastaan.

Toinen esimerkki voisi olla vaikkapa ruuan väri. Oletteko huomanneet, että ruoka on hyvin harvoin tietyn väristä, esimerkiksi vaaleansinistä. Luonnosta saaduista aineista tehdyt ruuat ovat useimmiten ruskean, keltaisen tai vihreän eri sävyjä ja sekoituksia. Vaaleansininen tai violetti ruoka varmaankin auttaisi meitä paremmin huomaamaan tämän “säännön”.

Poikkeus siis toki vahvistaa säännön, mutta aivan eri merkityksessä kuin mitä yleensä ajatellaan – merkityksessä “Poikkeus todentaa säännön” tai “Poikkeus tuo säännön esiin”.

-Aapo Puskala, 24.6.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 15 kommenttia
Kommentit
#846

Hei, sain uuden näkökulman, kiitos siitä! En tiennyt kyseisen sanonnan alkuperää, ja olinkin aina ihmetellyt, miksi se on jotenkin niin lattea. Omien kokemusteni mukaan siihen vielä usein saattaa liittyä ivallinen sivumerkitys, esim. jos jonkin kielen kieliopissa on poikkeuksia, niin sanotaan vain “no niinhän se menee, että poikkeus vahvistaa säännön”. Ihan kuin se, että kielioppisäännöstä on poikkeus, jotenkin vahvistaisi perussäännön olemassaoloa.

-Pärlan, 1.7.2004

#1760

Huvittavaa, että juuri itse käytin tätä lausahdusta ja aloin miettimään sen syvintä olemusta. Laitoinpa sitten Googleen sen hakusanaksi, niin sieltähän napsahti loistava analyysi kyseistä sanonnasta. Hyvä ja pureva selvitys lauseen käännöksen virheellisyydestä ja siitä seuraavasta virheellisestä mielikuvasta sekä korjaus ehdotuksista.

-TM, 25.2.2005

#1761

Kirjoittamattomasta laista tulee siis laki kun joku poikkeaa tästä laista.

Kiitos tästä. Itsekkin joskus sanonan mielekkyyttä pohtineena.

-Joonas, 25.2.2005

#1844

En ole koskaan pitänytkään tuosta sananlaskusta... Nyt ainakin voi tarjota pientä tietoiskua ihmisille.

-Anonyymi, 20.3.2005

#1891

Itse asiassa olen montakin kertaa miettinyt värejä, myös ruoan värejä. Jos minulta kysytään lempiväriä, vastaan heti “kaikki sinisen sävyt, mut esim koira on kivempi vaikka ruskeana kuin sinisenä” Eli mietitty on:)

-Suvi, 8.4.2005

#5064

Tämä selitys on jokseenkin pielessä. Sanontahan juontaa Rooman ajan Balbon oikeudenkäyntiin, jossa Cicero oli häntä puolustamassa. Tähän voi jokainen vaikka googlettamalla tutustua, en ala tätä esimerkkiä tähän kirjoittamaan. Mutta idea tässä on se, että mikäli eksplisiittisesti osoitetaan jokin asia tietyn säännön vastaiseksi, tämän perusteella on oletettava asian vastakkaisen laidan oltava normaalisti sääntö de facto.

Esim. sanon että “Poliitikko Matti Vanhanen ei juo viinaa” tästä voidaan johtaa sääntö että KAIKKI poliitikot juovat viinaa, ellei sitä erikseen mainita epätodeksi.

Esim. 2. “Take that orkesterin jäsen Robbie Williams ei ole homo” -> Kaikki muut Take Thatin jäsenet ovat.

TÄTÄ tämä sanonta aluperin tarkoittaa.

-Tuntematon, 26.3.2007

#7555

Olenkin aina miettinyt, että miten ihmeessä muka poikkeus “vahvistaa” säännön? Siinä ei ole järkeä. Nyt vasta tajusin, mitä se oikeasti tarkoittaa..

-Mörkö, 16.1.2008

#8042

Nielin jo tämän selityksen, kunnes luin ''Tuntemattoman'' perustelun ja tulinkin toiseen johtopäätökseen. Kyseisen kommentoijan kielellä prameilusta ja hieman turhankin koristellun tekstin keskeltä löysin pointin, joka sittenkin tukee tätä ''virheellistä'' käännöstä käsittelemästämme sanonnasta.

Oikeastaan pitäisi yhdistää molemmat selitykset synteesiksi fraasin tulkinnasta. Se, että poikkeus todella vahvistaa säännön, juontaa juurensa siitä, että tietty käytöstapa (tai mitä poikkeus ikinä onkaan) osoittaa päinvastaisen käytöksen säännönmukaiseksi. Se, että selityksen tavoin se todentaa ''kirjoittaman'' säännön olemassaolon, se myös vahvistaa sen olemalla säännön sinettinä. Mitä siis näistä kahdesta ''eri'' tulkinnasta voi sanoa, ne eivät sittenkään ole kilpailevia, vaan pikemminkin täydentävät toisiaan. Ristiriidat muodostavat synteesin.

-Phrase, 8.3.2008

#9361

Erinomainen oivallus. Kiitos.

-Kuikelo, 6.8.2008

#10517

Joku päätti kerrankin antaa minullekin ajattelemisen aihetta, isot kiitokset siitä. Kirjoituksen luettuani olin saman tien samaa mieltä, mutta asia jäi pesimään päähäni ja aloin hetken kuluttua ajatella uudestaan. Eikö “vahvistaa” voi tässä tapauksessa tarkoittaa suunilleen samaa kuin “tulla esille” tjsp?

Oli taas hieno idea, mitä kirjoittaisin tänne, mutta kaikki unohtui heti kun pääsin siihen kohtaan tekstiä.

-Lightning, 21.12.2008

#12698

Eduskuntakin teki Kekkoselle poikkeuslakeja! :)

-Agakonna, 11.10.2009

#13396

Tämä sananlasku käy minun logiikkaani todella hyvin ja olen aina pitänyt tästä sananlaskusta. Se on ollut minulle elämässä aivan kuin itsestäänselvyys. Poikkeus tukee sääntöä.

Minun mielestäni se tarkoittaa sitä, että on olemassa tiettyjä sääntöjä ja aina, poikkeuksetta, niissä on myös vaihtelua ja sääntöjen tulkintaa, esim. tietyn kielen kieliopin perussäännöt ja sitten niiden lukemattomat variaatiot. Tai musta-valko-kuvassa se merkitsee, että ei ole olemassa vain mustaa ja valkoista, vaan myös lukemattomia harmaan sävyjä. Eli ei voi olla sääntöjä ilman poikkeuksia, jossa mennään elämän eri alueilla vähänkin syvemmälle.

Säännöt on melko helposti opittavissa, poikkeukset joutuu opettelemaan erikseen esim. kielissä. Sääntöjen osaaja hallitsee alansa perusasiat. Poikkeusten oppiminen tekee asiantuntijan.

-Da Dam, 11.3.2010

#13398

Itse olen myös ihmetellyt tuota. Tulin vain tulokseen, että se toimii matematiikassa, jossa poikkeukset eristetään ja näin se tukee sääntöä, kun epäkohdat on poissa. Asiallisen todistuksen tukiessa asiaa tietenkin. Käytännön elämässä en näe sillä mitään virkaa. Liikaa muuttujia ja niiden määrä näyttäisi vain kasvavan.

-Tuntematon, 11.3.2010

#13822

Itse käytän sanontaa siinä merkityksessä, että vastaesimerkit puhuvat säännön puolesta. Otetaan esimerkiksi sääntö “koirat eivät ole sinisiä”. Jos nyt tavataan sininen eläin, joka tutkittaessa osoittautuu muuksi kuin koiraksi, niin tämä puhuu mainitun säännön puolesta.

Minusta #5064:ssa esitetyt esimerkit eivät jotenkin ole järkeenkäypiä. Jos todetaan, että poliitikko M.V. ei juo viinaa, niin siitä herää ainakin minulle heti epäilys, että hän ei voi olla ainut raitis poliitikko, ja tällöin sääntö “kaikki poliitikot juovat viinaa” muuttuu entistä epävarmemmaksi. Saattaa olla, että sanonta tarkoittaa alun perin tuota, mutta ei se mitenkään järkeenkäypää ole.

-Sanamies, 22.10.2010

#14677

Mä kannan kyllä vielä erilaisen korteni tähän kekoon. Ihmettelin itse tätä sanontaa myös ja googlasin. Wikipediasta löytyy tämä ns sosiaalipsykologinen selitys, mutta sehän ei päde kaikkiin ilmiöihin/sääntöihin maailmassa.

Mulle tämä sanonta aukesi tuon wikipedian avulla nopeasti. Siellä sanotaan:

“Poikkeus vahvistaa säännön on keskiaikaisesta oikeudenkäytöstä periytyvä periaate, jonka mukaan säännön tarkasti määritellyt poikkeukset tukevat kyseistä sääntöä täsmentämällä epäsuorasti sen sovellusalan”

“Tässä on kysymys lain stipulatiivisesta voimasta, jonka perusteella asetetaan sääntö ja todetaan eksplisiittisesti sen poikkeukset.[3] Tällöin sääntö pysyy sääntönä poikkeuksista huolimatta. Oikeastaan eksplisiittisesti mainitut poikkeukset vahvistavat tai tukevat sääntöä siinä mielessä, että säännön sovellusala täsmentyy.”

Oikeastaan vahvistua-sanan tilalla voisikin olla sana täsmentyä, silloin se aukenisi siten mitä sillä on alkujaan tarkoitettu. Toki säännön täsmentymisen voidaan kai ajatella myös tietyllä tapaa vahvistavan sääntöä, koska sitten se on ikään kuin tarkempi ja kattavampi. Poikkeukset eivät siis kuulu sääntöön, vaan ne rajaavat sääntöä tarkemmaksi.

-makaki, 14.12.2012

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kieli tai muista aiheista.