Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kunnioita muidenkin aikaa

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 8/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Toisen ihmisen kunnioittaminen tarkoittaa tämän ihmisen ajan kunnioittamista. Myöhästely, henkisen läsnäolon puute jne ovat loukkaavia ja pohjimmiltaan hyvin itsekkäitä tapoja, jotka osoittavat, että ei arvosta muita ihmisiä. 3 060 lukijaa, joista 508 eli 17% on antanut arvosanan (7+).

Kunnioita muidenkin aikaa

Ihmisellä on aikaa rajallinen määrä. Jos toinen ihminen suo aikaansa meille, tulee meidän arvostaa ja kunnioittaa tätä mahdollisuutta, sillä toisen ajan suominen on arvokkaimpia asioita mitä voimme häneltä saada.

Jos tulee myöhässä tapaamiseen, missä on vaikka 5 muuta ihmistä, pitää myöhästelijä omaa aikaansa 5 kertaa tärkeämpänä kuin muiden ihmisten. Se, että ei vaivaudu lähtemään ajoissa, tarkoittaa muiden näkökulmasta sitä, että toinen ei yksinkertaisesti välitä siitä, että muut ovat kunnioittaneet toistensa aikaa ja saapuneet ajoissa paikalle.

Toisten ajan kunnioittaminen ulottuu pidemmällekin. Jos tapana on puhua pälpättää koko ajan, on se osoitus toisten ajan kunnioittamatta jättämisestä, ja pahimmassa tapauksessa osoitus myös siitä, että ei kunnioita toisen ihmisen kommentteja, mielipiteitä ja kokemuksia samasta asiasta.

Tapaamisen peruminen on tietysti kohteliasta ellei tapaamiseen pääse, mutta jos sen tekee liian myöhään, on sekin osoitus toisen ajan kunnioittamattomuudesta. Oharien tekeminen on tietysti paljon pahempi asia, mutta jos toinen on varannut itseltään aikaa, mahdollisesti tapaamiselle tilan ja tarjoilunkin, on se arvostuksen puutetta ellei vaivaudu paikalle, etenkin jos eteen tullut este on itse hankittu (esimerkiksi myöhemmin sovittu uusi tapaaminen). Erityisen totta tämä on silloin, kun tapaamisesta on suoria kuluja sille toiselle ihmiselle, esimerkiksi tilavuokrina, etenkin ellei tätä varausta enää voida perua.

Jos viettää aikaansa toisen ihmisen kanssa, mutta ei todellisuudessa ole läsnä, on se loukkaavaa kahdellakin tapaa: toisen asiat eivät merkitse mitään, eikä hänen aikansakaan ole tärkeää. Tilanteessa pitää olla koko persoonallaan läsnä, tai sitten selkeästi ilmaista ettei sitä ole.

Harva ihminen pitää jonottamisesta. Jos jonoa on usein, on se jonotettavan palvelun tarjoajalta osoitus, että hän ei arvosta asiakkaidensa aikaa. Mitä pidempi jono, sitä vähemmän asiakkaan aika merkitsee, sitä vähemmän tärkeä asiakas hänelle on. Jonojen muodostuminen ei ole mikään automaattinen luonnon laki, vaan useimmissa tapauksissa helpohkosti vältettävissä, usein jopa ilman lisäkuluja tai ainakin lisäkulut katettaisiin parantuneella myynnillä.

Yksi arvokkaimmista asioista mitä toiselta ihmiseltä voi saada on se, että todella viettää hänen kanssaan aikaa. Toisten aikaa tulee kunnioittaa, sillä se on osoitus siitä, että kunnioittaa muita ihmisiä muutenkin.

-Aapo Puskala, 24.6.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 10 kommenttia
Kommentit
#825

Myöhästeleminen on äärimmäisen loukkaavaa. En tiedä mistä on tullut sellainen harhakäsitys, että myöhässä saapuminen olisi jotenkin kunnioitettavaa tyyliin “onpas siinä kova tyyppi kun on noin kiireinen”. Pelkästään se, että jos on kiire osoittaa kykenemättömyttä järjestää aikatauluaan ja jos ei kykene ajankäyttöään hallitsemaan miten voi olettaa, että kykenisi mitään muutakaan asiaa hoitamaan. Toinen nykyään ärsyttävä piirre ihmissä on päälle puhuminen. Se osoittaa, kuten kirjoituksessa todettiin, ettei toinen kuuntele mitä sanottavaa puhujalla on. Puhelin (tai muissakin) keskusteluissa voi olettaa puhuvansa sivistyneen ihmisen kanssa jos hän ei keskeytä omalla puheellaan asiaa jota olet sanomassa. Päälle puhuminen osoittaa, että hän pitää omaa asiaansa niin tärkeänä, että se pitää heti tuoda esille tai sitten hän on niin huonomuistinen, että asia on ilmaistava välittömästi ettei se pääse unohtumaan tai ajatus kuole yksinäisyyteen.

-Anonyymi, 24.6.2004

#826

Kaimalta luontuu polemisoivan yksinkertaistava kirjoitustyyli, tosin ehkä tahtomattaan... Myöhästelykirjoituksessakin pitäydytään aika jähmeässä ajattelussa. Ehkei meidän tarvitsisi uhrata turhan päiten aikaamme sen hautomiseen, kuinka ihmiset jatkuvasti loukkaavat tai ovat loukkaamatta meitä. Myöhästelyasia on sellainen asia, jonka monet suomalaiset ottavat ihan liian vakavasti. Onko jollain viidellä minuutilla oikeasti mitään merkitystä elämässä? Jos neljä viidestä ihmisestä on paikalla niin miksi ihmeessä he vielä odottavat? Viides voi liittyä mukaan myöhemmin. Fiksu ihminen ei kärvistele toimettomana odottaen, vaan mukana kulkee aina jokin kirja tai papereita, joita voi lukea odottaessa. Onhan meillä vieläpä kännykät sen tarkistamiseksi, missä vaiheessa toinen on. Myöhästymisellä esimerkiksi sellaisista tilaisuuksista, joissa joku puhuu, ei todellisuudessa ole mitään haittaa muille kuulijoille (poikkeuksena esim. konsertit ym. taidetapahtumat, joissa hälyäänet voivat oikeasti pilata elämystä). Jos ei pysty pitämään ajatuksia puheessa, vaan kiinnittää totaalisesti huomion myöhästyjään ja alkaa mielessään sadatella tämän karmeaa loukkausta, on kyllä keskittymistaidoissa ja asenteessa korjaamista. Myös tuo kirjoituksen suorastaan pedantti ohjeistus ihmisten väliseen kommunikointiin noine iänikuisine kristillisine “anna toiselle huomiota, aikaa ja läheisyyttä” -jätinöineen tuntuu itselleni aika epäluontevalta lähestymistavalta näihin asioihin. Jonottaminen on tietysti ikävää, mutta se on sitten taas vähän eri aihe... Kannattaa joskus käydä haistelemassa noiden eteläisempien maiden ilmastoa. Siellä ensimmäiset ihmiset ilmestyvät kokouspaikalle keittelemään rauhassa kupposen kahvia puoli tuntia alkamisajan jälkeen, viimeiset tulevat kolmisen tuntia myöhässä. Ja niin edelleen, esimerkkejä riittäisi. Mutta mutta, kylläpä me Pohjolan kansa olemme sentään puritaanisen toimeliasta ja täsmällistä, tehokasta, aikaansaavaa ja siten myös moraalisesti muita ylempänä.

-Eri Aapo, 24.6.2004

#832

Myöhästelen itse jatkuvasti kaikista asioista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etten kunnioittaisi toisten ihmisten asiaa tai aikaa (kun monesti asiat joista myöhästelen ovat itselleni tärkeämpiä kuin sille toiselle). Toisinaan sitä ei vain yksinkertaisesti muista tapaamista, yms. vasta kuin 5min ennen itse tapahtumaa tai sitten muistaa, mutta liian aikaisin ja sitten aika yhtäkkiä vain hurahtaa ja tuleekin hoppu.

-öh, 26.6.2004

#870

nyt en kyllä sano mitään erikoista. on tuossa ideaa, mutta onhan vastalauseitakin noille väittämille. aag. nyt olen kyllä hiljaa.

-S.E.kopää, 9.7.2004

#952

okei, ymmärrän näkökantasi. En tosin pitänyt vertauksesta, “Jos tulee myöhässä tapaamiseen, missä on vaikka 5 muuta ihmistä, pitää myöhästelijä omaa aikaansa 5 kertaa tärkeämpänä kuin muiden ihmisten” Jos myöhästyy yhden ihmisen tapaamisesta, luulee oman aikansa olevan vain kerran tärkeämpi? Ei pidä paikkaansa. Eikä toisten ihmisten arvostaminen johdu myöhästelemisestä. Tottaki pitää aina yrittää tulla sovittuna aikan, mutta jos vaikka auto hajoaa, tai bussi juuttuu ruuhkaan, niin minkäs teet?

Vähän liian yksipuolista tekstiä tuo.

-Leitha, 23.7.2004

#2002

Jos kirjoituksen pointtiin liittyy yleensäkin se että voit olettaa toiselta löytyvän jonkinlaista kunnioitusta toista ihmistä kohtaan, olen samaa mieltä. Sana on ehkä vähän väärä tähän, mutta Suomen kansa tuntuu olevan niin *kunniatonta*. Ei aina voi jaksaa, eikä aina kaikki onnistu, mutta jos sitä jaksaisi kunnioittaa muita, olisi itsekin kunnioituksen arvoinen. Nyt tuli olo että saatte ihan väärä käsityksen tästä... Jos tulee kiukkuinen mieli niin valaisen asiaa paremmin.

-Lone_pig, 25.5.2005

#2004

Kirjoituksestasi saa vähän sellaisen käsityksen, että täytyisi elää muita varten, aina olla vähän varpaillaan, että vienkö nyt aikaa muilta. Myönnän, että olen aina ollut vähän epäkunnioittava muita kohtaan, sillä mielestäni kunnioitus täytyy ansaita, enkä siitä syystä olekaan juuri joutunut huonoon seuraan.

Kieltämättä päällepuhuminen ja myöhästely ärsyttää, mutta harvemmin kukaan sitä ilkeyttään tekee. On vain inhimillistä tehdä virheitä ja eikös eräs kiintymyksen muotokin ole, että toisinaan tärkeintä on vain, että toinen on paikalla. Ei sillä ole aina niin väliä, missä sen ajatukset liikkuu.

-Anonyymi, 26.5.2005

#2272

Sukulaiseni eivät kunnioita minun ja perheeni aikaa ollenkaan.

-Mestari Mutaito, 6.8.2005

#2686

Minä en ymmärrä tätä “mitä viisi minuuttia sinne tai tänne muka merkitsee” -argumentointia. Jos ihminen, joka odotti myöhästyjää 5 minuuttia olisi tiennyt etukäteen, että toinen saapuu 5 minuuttia sovittua myöhemmin, olisi hän itsekin voinut tehdä saman. Silloin hänellä olisi ollut mahdollisuus valita suuremmasta määrästä vaihtoehtoja, mihin haluaa ne 5 minuuttiansa käyttää. On jopa mahdollista, että hän olisi säästänyt enemmän aikaa kuin vain 5 minuuttia: jos tapaaminen on klo 14.00 ja metro on paikalla joko klo 13.55 tai 14.05, hän olisi voinut tulla myöhemmällä metrolla ja säästänyt siten 5 minuutin sijaan 10. Toisia kunnioittava ihminen tulee nimittäin edellisellä ja valitsee itse odottavansa sen ajan, joka seuraa siitä kun saapuu paikalle ennen sovittua aikaa. Niin.

Olen Aapon puolella.

-Käppyrä, 18.1.2006

#3240

5 minuutin myöhästyminen voi johtua muustakin tekijästä kuin toisen osapuolen viitsimättömyydestä: vuosia pyöräilleenä voin vain todeta, että keliolosuhteet, kuten navakka vastatuuli tai huonokuntoinen (esim. nuoskainen tie) saattavat välillä yllättää ikävästi.

Tosin peräänkuulutan myös ihmisen omaa laskelmointikykyä, eli ei pidä liikaa luottaa siihen, että kun on aikaisemmin ehtinyt paikalle 15 minuutissa, ei koskaan myöhemminkään tarvitsisi varautua lähtemään aikaisemmin.

Oma virheeni myöhästelijänä on, että periaatteessa varaan aikaa reilustikin, etten myöhästyisi mutta en vain käytä aikaa aina oikein.

-En osaa ennustaa, 1.7.2006

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.