Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Haistakaa, häiriköt, vittu

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 4/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Epäkypsät teinipoikahäiriköt tuottavat turhaa työtä ja pakonomaisilla läski- ja homofantasioillaan yrittävät sotkea kaiken arvokkaan ja kauniin. 9 003 lukijaa, joista 819 eli 9% on antanut arvosanan (8+).

Haistakaa, häiriköt, vittu

Sytytä kynttilä -sivusta on viime aikoina tullut varsin suosittu, ihmisillä on ilmeinen tarve ilmaista surunvalitteluitaan ja osanottoaan traagisiin tapahtumiin. Jos tämä sivu tässä auttaa, olen onnellinen. Aina kun uutisissa on onnettomuus tai kuolemantapaus (viimeksi Konginkankaan bussionnettomuus, Antonin hukkuminen ja Petteri Jussilan kuoleminen), tulee sivulle nopeasti kymmeniä tai satoja muistokirjoituksia.

Siellä, missä on kävijöitä, on myös ääliöitä. Suurin yksittäinen työ Lintukodon ylläpitämisessä ja kehittämisessä on häiriköiden pitäminen poissa ja kurissa. Olen arvioinut, että kaikesta koodaustyöstä kolmasosasta jopa puoleen on sitä, että varmistetaan, että vääriä tietoja syöttämällä ei tule selittämättömiä virheilmoituksia tai vahinkoja. Tässä ei siis ole kysymys käyttöliittymästä, esimerkiksi että numerokenttään syöttäisi vahingossa tekstiä, vaan tarkoituksellisesta häiriköinnistä: asiattomuuksien syytämisestä esimerkiksi juuri kynttiläsivulle.

Kun kynttiläsivulle oli tullut riittävästi häiriköintiä tietyistä IP-numeroista, rajoitettiin niiden pääsyä Lintukotoon. Yleensä tämä toimii tyydyttävästi. Nyt eräs asiallinen käyttäjä soitti ja kysyi tästä, sillä hän oli joutunut myös kieltolistalle. Hän oli muutamaa kuukautta aikaisemminkin joutunut samalle kieltolistalle ilman omaa syytään, kun joku häirikkö hänen aliverkossaan käyttää samaa julkista IP:tä kuin tämä kunnon käyttäjä, ja kaikki IP-numeroon perustuvat estot vaikuttavat myös tähän kunnon käyttäjään. Tämä kunnon käyttäjä oli hiukan tuohtunut ja pyysi päästä takaisin, jotta voisi poistaa tietonsa Lintukodosta, ja tietysti otin rajoituksen pois (olisin sen kyllä ottanut joka tapauksessa). Häiriköinnin tuloksena asiallinen käyttäjä ei enää käy Lintukodossa.

Häiriköt ovat pahempia kuin spämmääjät, sillä spämmistä pääsee kohtalaisen hyvin eroon filttereillä – häiriköinti yleensä vaatii aktiivista seulomista ja poistamista, eikä sitä voi koneellisesti tehdä riittävän luotettavasti.

Pari vuotta sitten tein Ben Z.:n nimen kirjoitusasusta testin, mikä saikin kiitettävästi huomiota, siitä oli iltapäivälehdissä juttu ja Uutisvuodossakin sitä käsiteltiin. Ei liene ihme, että häiriköt löysivät senkin sivun. Koska en voinut enkä halunnut koko ajan päivystää, laitoin sinne filttereitä. “Jutkut”, “paskat”, “vitut” ja muut eivät tietenkään päässeet näkyviin, mutta ei se riittänyt. Lopulta laitoin filtterin, joka salli ainoastaan z:lla, s:llä ja ts:llä alkavat ehdotukset. Tätä ei sivulla sanottu, mutta jos ehdotus oli jotain asiatonta, se kylmästi sivuutettiin. Tästä meni muutamia tunteja niin joku älypää oli tämän keksinyt, ja Benin sukunimeksi oli ehdotettu “zpaska”. Häiriköiden sitkeys nauratti, mutta samalla teki surulliseksi. Mitä monimutkaisemman ja hienomman järjestelmän rakentaa, sitä enemmän toiset näkevät vaivaa sen kiertämiseksi, vaikka kiertämisellä ei olisi mitään muuta saavutettavissa kuin keino saada joku kirosana näkyviin parhaimmillaan muutamaksi tunniksi.

Olen kyllä tarjonnut häiriköille melkein vapaita foorumeita verbaalitaituruutensa (“Mika on läski homo!!!11!!”) osoittamiseen. Vaan eipä riitä. Näiden teinien itseilmaisuvimma pakottaa heidät tekemään sen siellä, missä seuraukset ovat näkyvimmät. Tosin, täytyy myöntää, että näiden käyttäjien joukossa on paljon muitakin kuin teinejä – tai jos niin on niin melkoiset teinilaumat ovat vallanneet monet suurimmista suomalaisyrityksistä.

Lintukoto perustuu avoimuuteen monestakin syytä: se houkuttaa käyttäjiä, se ei vaadi niin paljon ylläpitoa ja kaikenkaikkiaan se sopii netin luonteeseen. Itse käytän mielummin interaktiivisia sivuja kuin kiinteitä, minkä vuoksi käyttäjät voivat monilla sivuilla lähettää tietoja tai vastauksia kysymyksiin, ja tämä mahdollistaa myös häiriköinnin.

Olen harkinnut monia tapoja helpottaa ylläpitoa ja rajoittaa häiriköintiä, mutta ne kaikki aiheuttavat vaivaa myös kunnon käyttäjille, joita kuitenkin aivan kirkas enemmistö käyttäjistä on. Nyt on työn alla toisentyyppinen ratkaisu, josta kunnon käyttäjät eivät kärsi, mutta se mahdollistaa häiriköiden paremman tunnistamisen ja melkein automaattisen raportoinnin. Teknisistä syistä johtuen ei ole olemassa mitään erityisen hyvää keinoa rajoittaa sikailua, paitsi se, että vaatii kirjautumisen sivulle. Sitä en ajatellut tehdä, sillä siitä on muuta haittaa, ja silloin kunnon käyttäjät (jotka ehkä haluavat pysyä nimettöminä) joutuvat kärsimään ääliöiden vuoksi.

Netin vapaus edellyttää käyttäjiltäkin vastuuta. Itse henkilökohtaisesti uskon, että vastuuta ei opeteta niinkään rajoituksilla kuin sillä, että selvitetään häiriköinnin seuraukset ja tarpeen mukaan niitä langetetaan häiriköille itselleenkin. Ja onhan se tuttua, että teinipoikien homofantasioihin ei mikään muu auta kuin homojuttujen tunkeminen joka foorumille. Surullisen epävarmoja ovat omasta seksuaalisuudestaan.

Minun kynnykseni ilmoittaa häiriköinti hänen ISP:lleen on olematon – minulta ei yksinkertaisesti riitä jaksamista ja ymmärrystä idiotismille ja muiden huomioimatta jättämiselle. Minun tietojeni mukaan 4-5 tyyppiä on menettäneet tunnuksensa oppilaitoksessaan häiriköinnin vuoksi ja paljon useampi on saanut huomautuksen. Parikymmentä on pyytänyt anteeksi joko omaansa tai jonkun kaverinsa/lapsensa/sukulaisensa öykkäröintiä heidän koneellaan ja asia on tietysti ollut selvä. Tämä kaikki on kuitenkin onneksi vain pisara meressä, sillä Lintukodossa käy kymmeniä tuhansia ihmisiä. Valitettavasti anonymiteetti ja yleisö tekevät jostain ihmisistä idiootteja.

Haistakaa, häiriköt, vittu.

-Aapo Puskala, 29.7.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 53:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#4135

Mielipiteitähän saa laittaa vahvasti esille näihin kirjoituksiin, mutta häiriköinti on sitten jo ihan eri juttu!

Mut, ELÄMÄ ON!

-ElämäOn, 13.1.2007

#5670

Siinä olisikin, että on pakko rekisteröityä voidakseen kirjoittaa tänne. Ja rekisteröitymiseen vaadittaisiin sosiaaliturvatunnus. Tunnuksen toisesta osastahan voi laskea, onko se ensinnäkään aito. Ehkä se pistäisi suurimman osan kuriin?

-Ehdottaja, 1.6.2007

#5672

Henkilötunnusten generointi on helppoa, algoritmi on hyvin simppeli. Siinä myös astuu peliin tietorekisterien keräysasiat, henkilötunnusten keräys kun ei ole kaikille sallittua. Lisäksi avoimuus on ollut aina Lintukodon periaate ja rekisteröitymistä vastustetaan. Lähinnä se tuottaa taakkaa meille ylläpitäjille, mutta toistaiseksi näin on päätetty jatkaa.

-K., 1.6.2007

#5782

Kissa kirjootti:“Minäkin olen samaa mieltä, vaikka kannatan häiriköitä.”

Kannatat häiriköitä? MIKSI? MItä järkee siin on????????????????????HÄ????????

-no lol!, 15.6.2007

#7311

“Ja onhan se tuttua, että teinipoikien homofantasioihin ei mikään muu auta kuin homojuttujen tunkeminen joka foorumille. Surullisen epävarmoja ovat omasta seksuaalisuudestaan.”

Tuo aiheutti totaalisen repeämisen. Yhdyn tuohon. Itse olen “teinipoika” joka liikkuu piireissä, joissa kaikki myöntävät avoimesti seksuaalisuutensa. Olen itse tuota homottelua joskus harjoittanut. Kyllä se jälkeenpäin hävettää.

-The Unfortunate One, 1.12.2007

#7373

Loistavaa tekstiä jossa osuttiin asian ytimeen. Miksi täytyy häiriköidä jopa sellaisissakin paikoissa missä osoitetaan kunnioitusta ihmisille Esim. konginkankaan bussiturman “muistotilaisuuteen” täytyy joidenkin itsetuntoaan kohottavien epäkypsien (anteeksi kielenkäyttöni) kusipäiden tunkeutua ja saada lapsellinen tarpeensa terrorisoida ihmisten surutyötä! Itse en ole läheistä menettänyt vielä enkä itse näin ollen voi ymmärtääkkään mitä ihminen joutuu käymään läpi, mutta asiaa ei varmasti auta että joutuisi lukemaan palstoilta esim. “kaikki oli homoja ja siksi saiki kuolla” näin kärjistetty esimerkki tosin. Eli yhtyen aapoon. Haistakaa häiriköt vittu!

-Markus, 11.12.2007

#7500

Aika kuningas lopetus!!!! :)

-Krisse, 8.1.2008

#8802

Täyttä asiaa alusta loppuun! Aloitus hyvä ja lopetus mahtava!

Tämä ansaitsee kympin.

-Felix, 19.6.2008

#8923

Onneksi Aapo on itse jo niin kypsä ja aikuinen ihminen, että osaa ja uskaltaa laittaa kirjoituksensa otsikkoon ruman sanan ja uskaltaa haistatella ihmisille.

-toukopouko, 3.7.2008

#10900

Täysi kymppi tulee, oli sen verran rautainen paketti, että. Johan tuollainen on itseänikin usein suututtanut. Loistava lopetus, muuten.

PS. Hyvä sarjis tuo Penny-Arcade

-TK, 29.1.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: