Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Hääpuhe

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
2 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Rakkaus, seksi tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Puheeni veljeni Joonaksen ja Leenan häihin 16 491 lukijaa, joista 1 289 eli 8% on antanut arvosanan (7).

Hääpuhe

Hyvä hääpari, arvoisat juhlavieraat,

Valitettavasti puhetta ei voidakaan pitää ennen kuin saliin saadaan hiljaisuus...

Hyvä hääpari, arvoisat juhlavieraat,

Olemme Joonaksen kanssa nelihenkisen veljessarjan nuorempi puolisko ja koska meillä on ikäeroa vain yksitoista kuukautta, olimme lapsena erottamattomat leikkikaverit. Kaiken ajan touhusimme keskenämme, jopa niin tiiviisti, etten heti oppinut suomen kieltä kunnolla. Meidän keskinäiseen viestintään riitti yksinkertaisempikin ilmaisu. Mutta Joonas selvitti vieraille käsittämätöntä puhettani “Se ei puhu viel toomee”.

Yhdessä touhuttiin kaikenlaista, meillä oli kumiveneellä järjestetyt sekasikiöiden soutukilpailut, missä kilpailtiin melomalla kumivenettä oudossa asennossa. Vastustajia tosin ei ollut yhtäkään. Toisella kertaa taas veisteltiin leipäveitsellä uuden talon puukaiteeseen syviä lovia ja kun meidän piti perustella tekosiamme, sanoimme kuin mitään ei olisi tapahtunut “Me tehtiin vähän tolosia”. Ja kun syytä kysyttiin, totesimme yhteen ääneen: “Kokka me haluttiin.”

Isoveli-pikkuveli -suhde kävi varhain selville; kun kerran oltiin mummolassa niin Joonas veti minut jaloista sohvalta lattialle pää edellä, seurauksena tietysti kamala itku ja parku. Vastaava traumaattinen kokemus Joonakselle sattui kun eräs rouva näki minut ja kauniin kiharatukkaisen Joonaksen lastenrattaissa: “Ai kun ihanat kaksoset! Kaunis tyttö ja komea poika!” Vähän myöhemmin Joonas leikkauttikin kauniit kiharat hiuksensa pois – ja ilmeisesti tämän rouvan kommentin vuoksin on edelleenkin kalju.

Murrosiässä ihmeteltiin kuinka ärsyttävä ja typerä veli voikaan olla. Mark Twainia löysästi lainaten, joitakin vuosia myöhemmin ihmeteltiin kuinka paljon ihminen voikaan muuttua muutamassa vuodessa.

Ja niin vuodet kuluivat. Toinen sukupuolikin alkoi kiinnostaa, Leena tuli kuvaan mukaan kun Joonas opiskeli Vammalassa. Ja aikanaan tyttö tietysti tuotiin näytille myös vanhempien luokse. Kun minä ensimmäisen kerran hänet tapasin, tokaisin että “Toi punkkarisuttura ei sitten mun huoneeseen tuu”. Tällaisesta tervetuliaistoivotuksesta huolimatta hyvinpä nuo ovat viihtyneet yhdessä, kihloissakin jo neljä vuotta. Vaikka ei elämä pelkkää ruusuilla tanssimista ole ollut; Joonaksen sanoin, “se on myös syömistä ja naimista.”

Mutta onhan elämä naisen kanssa paljon muutakin tietysti: Jos suutelet häntä suulle, et ole herrasmies. Ellet suutele, et ole mies ollenkaan. Jos olet hänen kanssaan samaa mieltä, olet nyhverö. Jos eri mieltä, et ymmärrä häntä. Jos olet mustasukkainen, olet kahlitseva. Ellet ole mustasukkainen, et rakasta häntä.

Muistan, kun olimme Joonaksen kanssa Shangaissa muutama vuosi sitten. Halusimme ruokaa ravintolassa, mutta ruokalistat olivat kaikki kiinaksi. Ei ollut suoraan sanoen mitään hajua siitä mitä tilaa, miten se tilataan, paljonko se maksaa, onko annos sopivan kokoinen, kauanko sen saamisessa kestää, onko vierustoverin tilaama annos sittenkin herkullisemman näköinen ja olisiko itsekin pitänyt tilata samaa. Tilaukset tehtiin osoittamalla sopivan näköistä tekstiä ruokalistassa ja sanomalla “tsega”, eli kiinaksi “tämä”. Saatiin joskus jotain mistä emme tänäkään päivänä tiedä mitä se oli, joskus merimakkarana tunnetun limaisen möykyn, joskus taas herkullisen annoksen jota emme ikinä osanneet tilata uudestaan.

Tämä tarina tuli vain jostain mieleeni kun yritin ymmärtää mistä avioliitossa oikein on kysymys. Minulla on aavistus, että Joonaksella saattaa tänä päivänä olla samanlainen tunne kuin tuolloin Shanghaissa; ei tiedä mitä tilaa, mitä se maksaa, milloin sen saa, onko naapurin annos houkuttelevamman näköinen vai olisiko sittenkin pitänyt mennä McDonald'siin.

Mutta vaikkei tietäisikään mitä saa niin Leena on joka tapauksessa ihana persoona ja hän ansaitsee kunnon miehen. Siksi kehontankin Joonasta ottamaan hänet omakseen ennenkuin Leena sellaisen löytää.

Lopuksi haluan kohottaa maljan ja haluaisin myös toivottaa onnea hääparille. En kuitenkaan toivota, sillä uskon ettette tule sitä tarvitsemaan, vaan että pärjäätte ihan vaan rakkaudella toisianne kohtaan.

-Aapo Puskala, 27.6.1998

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 29:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#5115

Tosi kiva tarina :) Ois vaan menny mac donalssiin :DD

-Hyväää, 4.4.2007

#7978

hyvä puhe :)

-Tuntematon, 2.3.2008

#8503

Hyvä puhe, sain vinkkiä koulupuheeseeni... ;)

-Tuntematon, 5.5.2008

#11769

yeye... kans vinkkiä koulupuheeseen

-jaakko, 13.5.2009

#11980

Liian negatiivinen ja jopa törkeä.

-Cicero, 19.6.2009

#11983

edellleen, paras puhe ikinä. Aika vähissä pitää olla huumorintaju jos pahaa ajattelee.

-Joonas, 22.6.2009

#12879

Olipas masentava. En haluaisi sinua puhumaan omiin häihini. Minusta puheen tarkoitus ei ole nöyryyttää hääparia ja tuoda kaikkein typerimmät muistot esille, vaan saattaa hääpari onnellisesti avioliiton satamaan, muutaman KAIKKIA NAURATTAVAN vitsin kera. Jos hääpari joutuu nolostumaan, olet mokannut.

-hddrh, 20.11.2009

#12880

Ei se hääpari kyllä ollut lainkaan nöyryytetty, vaan piti puheesta kovasti. Eikä kukaan nolostunut. Nuo muistot, joita toin esiin, nimenomaan ovat hauskoja (myös parin itsensä mielestä).

Ja en kyllä haluaisikaan puhumaan tilaisuuteen, jossa saa sanoa liirum laarum läpälää. Puhe, josta ei jää mitään mieleen kenellekään, se se vasta on epäonnistunut.

-Aapo, 20.11.2009

#13812

aivan ihana toi loppu!!! aaaaww <3

-minäää, 4.10.2010

#14741

Hyvä :-)!11

-jupee, 9.5.2013

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Rakkaus, seksi tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: