Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Pelko vaaliaseena

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Pelko on tehokas vaaliase. Jos äänestäjä pelkää, hän äänestää aivan toisin kuin mitä muuten äänestäisi. Ilmiö kuitenkin katoaa jos hän on tietoinen siitä. 3 322 lukijaa, joista 547 eli 16% on antanut arvosanan (7+).

Pelko vaaliaseena

WTC

Personality and Social Psychology Bulletin -nimisessä tieteellisessä lehdessä julkaistiin hiljattain Sheldon Solomonin mielenkiintoinen tutkimus.

Tutkimuksessa haastateltavilta pyydettiin kantaa kolmeen fiktiiviseen ehdokkaasen. Ehdokkaista yksi oli karismaattinen johtaja, toinen keskittyi asiakysymyksiin ja kolmas yhteistyöhön ja sosiaalisiin suhteisiin. Sata ihmistä haastateltiin ja ennen haastattelua nämä ihmiset ajattelivat jotain neutraalia, itse valitsemaansa asiaa. Karismaattinen tyyppi ei saanut kuin vähän kannatusta (4%). Seuraavaksi otettin toiset koehenkilöt ja heidän pyydettiin ajattelemaan omaansa tai läheisensä kuolemaa – eli varsiin ahdistavaa asiaa. Tällöin karismaattinen tyyppi merkittävästi tukea (30%).

Toisessa tutkimuksessa ajattelun kohteina olivat joko vapaavalintainen TV-ohjelma (neutraali) tai WTC-hyökkäykset (ahdistava) ja haastattelun kohteena Bushin politiikka Irakissa. Neuraalissa tilanteessa ei kannatusta tullut nimeksikään, mutta ahdistavan asian miettimisen jälkeen kannatus oli lähellä sataa prosenttia. Koehenkilöt olivat kaksi eri ryhmää, eli sama tyyppi ei ollut koskaan molemmissa koetilanteissa.

Psykologian näkökulmasta tilanne ei ole yllättävä, paitsi että reaktion voimakkuus oli varsin suuri. Todellisuudesssa asiat ovat usein hyvin monimutkaisia ja monitahoisia. Monimutkaisuus ei lainkaan vähennä pelkoa, vaan pikemminkin lisää sitä. Hallinnan tunteen menetys on myrkkyä, etenkin jos kokee olonsa uhatuksi jo valmiiksi. Pelko on yksi voimakkaimmista tunnetilolista ja merkittävällä tavalla vaikuttaa mm. hormonieritykseen. Tästä näkökulmasta pelon merkitys päätöksentekoon ei ole yllättävää.

Jos ajaa yksinkertaisia iskulauseita ja oppeja, vahvaa kansallismieltä ja protektionismia, on uhkien ja ahdistavien asioiden esilletuomisesta selkeää hyötyä, riippumatta siitä, onko ehdokkaalla kykyjä uhkien hoitamiseen. Kun 9/11 tuodaan Yhdysvalloissa esiin vaalitemana, tapahtuu se useimmiten Bushin kannattajien puolelta. On syytä seurata tarkasti, millaisia ratkaisuja terrorismiin tarjotaan (jos tarjotaan mitään) ja miten uhat tuodaan esiin. Tunteisiin vetoava dramatisointi ja uhkien konkretisointi ovat tehokkaita keinoja Bushin politiikan kannatuksen kasvattamiseksi. Joidenkin lähteiden mukaan kun Bushilla on kannatuksessa ongelmia, lietsoo hän 9/11 -pelkoja saadakseen kannatuksensa takaisin. Onhan Yhdysvalloissa ollut monta terrorismihälytystason nostoa ilman että mitään on kuitenkaan löytynyt tai tapahtunut.

Ihmiset eivät kuitenkaan ole täysin alttiita pelkojen ja uhkamielikuvien vaikutuksille. Jos koehenkilöt olivat tietoisia tästä ilmiöstä, ei se käytännössä enää vaikuttanut. Eli jos ihminen tietää pelontunteiden lisäävän tietyn politiikan kannatusta, ei se enää pädekään. Lienee parasta, että itse kukin olemme tästä tietoisia.

-Aapo Puskala, 21.9.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 8 kommenttia
Kommentit
#1210

Olen kuullut tästä, en tosin ennen ole nähnyt mitään konkreettista tutkimusta aiheesta. Kiitos.

-Rebel, 21.9.2004

#1212

meillä oli lukiossa psykologian tunnilla tästä ja kyllähän se niin on kun rupee miettimään asiaa..

-lmk, 22.9.2004

#1232

Tästä en muuten olekkaan kuullut ennen. Kieltämättä mielenkiinoista.

-Lauri, 27.9.2004

#1234

Mitenköhän tämä näkyy Kunnallisvaaleissa?

Vaalikoneissa muuten mitataan ehdokkaan lupauksia tulevaisuudesta. Jos ehdokas on jo ollut edustajana, niin paljon parempi mittari olisi ehdokkaan tekemät äänestykset eri asioista.

-Teemu, 28.9.2004

#1399

Erinomainen teksti. Ihan täällä pienessä Suomessakin tämä menettely toimii. Kun joku (puolue, poliitikko) huomaa hirvittävän uhkaavan epäkohdan, siitä kirjoitetaan, ja esimerkkejä löytyy... Onneksi, useimminen sama (puolue, poliitikko) keksii pelastuksen kauhuskenaarioon ! Hänet (tai puolue) valitaan pelastamaan kansa perikadolta, siis kansa itse valitsee hänet, kun sitä on riittävästi valistettu, ja kaikki on taas hetken hyvin...

Mitä väliä sillä on täällä Suomen lintukodossa, mutta kun sama tekniikka toimii koko palloon vaikuttavissa valtioissa,

silloin tarvittaisiin edes pienenpientä omaa ajattelua kyseisin valtion kansalaisten (= äänestäjien) keskuudessa.

Pian näemme, miten niinkutsutussa demokration kehdossa tämä ilmiö tapahtuu, viimeistään silloin, kun löydetään vast´ikään hukatut ennakkoäänet eikä enää hukata mitään lisää ! Paras kansakuntaa uhkaava uhka on ehdottomasti ulkopuolinen uhka, mikä muu yhdistäisi ihmisiä enemmän !

Paljokohan tukea Osama bin Laden sai televisio-esiintymiselleen, ja oliko se edes hän ?

-vekito, 30.10.2004

#1836

Sellaista se on, pelko ajaa meidät immeiset kaikenlaiseen...

-Anonyymi, 20.3.2005

#2248

Suomalaisten on vaikea samaistua tähän, koska meillä ei ole WTC iskuja eikä erityisempää terrorismin uhkaa.

Pelolla hallitaan kuitenkin myöskin suomalaista politiikkaa. Esimerkkejä tällaisista pelottelukeinoista on globalisaatiolla, kiina-ilmiöllä, luonnon saastumisella, eläkepommilla, työttömyydellä, ulkomaalaisella työvoimalla, hyvinvointiyhteiskunnan romahtamisella yms yms asioilla uhkailu.

Yhteistä näille on tietysti se, että suurin osa näistä pelottelutekniikoista on vasemmistolaisten puolueiden paremmin hyödyntämiä, minkä seurauksena demarit ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan ohimeneviä poikkeuksia lukuunottamatta määräävässä asemassa suomen politiikassa.

“Äänestä meitä tai saat markkinavoimien vihat niskoillesi” on demareiden, vasureiden ja vihreiden nerokas vaalilause.

-zagga, 3.8.2005

#11707

ILLUMINAATTI-uusi maailmanjärjestys varmastikin tietää kaiken tuollaisista massojen hallinnan mekanismeista, ja käyttää niitä?

Tässä Suomeen liittyen nykytilanteesta, jossa epäilen myös tuon tapaisia keinoja käytettävän:

EU-politiikkaa ihmettelevän kirjoitelma huomioista nyky-Suomesta:

EU:n ydinjäte Suomen kohtalona?

Tässä oma tilannekuvaukseni, jossa hiukan laajempaakin katsantoa maailmastamme nykyään.

Ehkä tämä paljastaa taustan Suomenkin tilanteelle, ja tilanteille?-eli miksi maailma ei kehity enää parempaan suuntaan, vaikka nyt meillä olisi ollut siihen mahdollisuus tekniikan ja elintasomme puolesta?:

Kaikki liittyy kaikkeen...'Zeitgeist'? – eli 'Ajan henki'?:

Olen pettynyt Suomeen.

Nazi Suomi Finland omia kansalaisiaan kohtaan?

Onko kenelläkään tietoa RKP:n ja ruotsinkielisten vallasta Suomessa?

Timo Soinia myöten kaikki huippupoliitikot “RKP:n” taskussa?

Todellinen “natsi”-valta Suomessa yli suomalaisten? = Pakkoruotsi, kaksikielisyys, Ahvenanmaa erityisoikeudet, jne. jne.?

Mielestäni olisi jo aika lopettaa kaksikielinen Suomi, ja saada maa yksikieliseksi. Ruotsinkieli byrokratiassa maksaa valtavasti ja sillä ei enää juuri ole käytännön merkitystä.Ruotsinkielisiä vain 3% enää? Ruotsinkieliset kunta-asiat voidaan hoitaa erityisillä niille tehdyillä tulkkauspalveluilla, jos tarpeen.

Ahvenanmaa: Saamme vapaasti muuttaa minne tahansa EU:n alueella “Ivalosta Ibizalle” paitsi omassa maassamme Ahvenanmaalle? On aika lopettaa tämä kansanvaltaan kuulumaton Ahvenanmaan “eliitti-asema”.

Tuossa myös nyky-Suomea:

Uusi maailmanjärjestys-EU etenee, demokratiaa järkyttävää tietoa on jatkuvasti näistä asioista, mutta suomi-media ei kerro meille siitä.

On tullut mieleen juutalaisen kansan tuhoaminen 30-luvulla, sehän aloitettiin pikkuhiljaa, ja tehtiin aina pala palalta oikeuksia vähentäen. Sama on meneillään Suomessa suomalaisia kohtaan?

EU on päättänyt tehdä Suomesta ydinjätevarastonsa peruskallioomme kaukana EU:n maista, ja louhia uraania Suomesta?

Onko peruskalliomme ainoa sopiva EU:n alueella tähän tarkoitukseen? Silloinhan on itsestäänselvää että EU ydinjäte tuodaan Suomeen? Missä on poliittinen keskustelu tästä?

“...ydinvoimayhtiöt ajattelevat, että jos se saadaan yleiseurooppalaiseksi ydinjätehaudaksi tai saadaan eurooppalaisia yhtiöitä mukaan, sen tekeminen on kannattavampaa. Tämä pelko ulkomaisen ydinjätteen tuonnista Suomeen on täysin reaalinen.”:

( =

)

“SUOMESTA EI SAA TEHDÄ EUn YDINJÄTTEIDEN HAUTAUSMAATA!”,Mertsi Lanki:

Myös on kerrottu EU:lla olevan EU-arabia eli Eurabiaksi nimitetty operaatio, jossa muhamettilaisuutta tuodaan eurooppalaiseen kulttuuriin, ja kohteena saattaa olla kansanvallan ja kristillisyyden vähentäminen?

Valtaapitävä maailmaneliitti siis kaiken taustalla ajamassa omaa valtaansa?

Totalitaarinen maailmanvalta tavoittena, EU vain yksi askel siihen?:

PS.

Maassa on työttömyys- ei työvoimapula. Vuoden 2007 tilastojen mukaan yli 200 000 ilman työtä, ja tilanne pahentunut koko ajan. Uudempia tilastoja ei ole julkaistu netissä?

-Anonyymi, 27.4.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.