Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Liikennevalot ovat Helsingin syöpä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 19/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Liikenne tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kirjoitukseni Helsingin Sanomien yleisönoastoon koskien liikennevaloja. Tuohon aikaan ajoin taksia ja ongelma oli ajankohtainen. Kirjoitusta ei koskaan julkaistu. 3 726 lukijaa, joista 481 eli 13% on antanut arvosanan (7).

Liikennevalot ovat Helsingin syöpä

Kuka on vastuussa Helsingin liikennevalojen ja niiden ajoituksen suunnittelusta? Niiden idioottimainen käyttö, virheän aallon puute ja holtiton sijoittelu kuluttaa polttoainetta, ajoneuvoa ja kuljettajaa sekä rasittaa ympäristöä jopa moninkertaisesti verrattuna toimivaan vihreään aaltoon tai kokonaan liikennevalottomaan kaupunkin.

Liikennevalojen tarkoitus on oletettavasti turvallisuuden lisääminen. Kuitenkin ajaakseen Helsingissä ilman että istuu autossa pilaamassa ilmaa koko päivän, pitää välillä kiihdyttää autoa “talla pohjassa” ehtiäkseen seuraavista valoista vihreällä. Toinen vaihtoehto on ajaa niihin hitaasti, istua niissä odottamassa olemattomia jalankulkijoita tai sitä yhtä autoa, joka ehkä risteävällä ajoradalla sattuu kulkemaan ja jälleen kiihdyttämään auton nopeuden normaaliksi pysähtyäkseen taas seuraavassa risteyksessä. Turhia kiihdytyksiä, jarrutuksia, seisomista… Ja entäs ne kolarit, joissa toisena punaiseksi vaihtuviin valoihin saapuva olettaa, että edellinen menee niistä ja tämä ei menekään?

Toinen syy nykyiseen käytäntöön voisi olla yksityisautoilun vähentäminen keskustassa. Mutta miksi se vähenisi, kun joukkoliikenne joutuu kärsimään valoista ainakin yhtä paljon kuin yksityisautot? Onko joku suunnittelija niin naiivi luullakseen, että näin saadaan paatuneet yksityisautoilijat siirtymään bussiin? Korkeintaan muutama voi siirtyä junan käyttäjiksi, mutta onko oikein rangaista tästä kaikkia muita?

Nykyinen järjestely on kehno kaikkien kannalta: jalankulkijat joutuvat itsekin pysähtymään – sikäli kun viitsivät pysähtyä – turhissa liikennevaloissa ja joutuvat hengittämään valoissa seisovien autojen pakokaasua; joukkoliikenne tökkii pahasti ja päästelee katkujaan kaupunki-ilmaan; henkilöauto- ja tavaraliikenne seisoo sekin ja aiheuttaa lisäkustannuksia polttoaineenkulutuksen muodossa. Kaiken lisäksi tämä kaikki on aivan turhaa, sillä turvallisuus ei lisäänny eikä yksityisautoilu keskustassa vähene!

Kuvaavaa on, että niinä päivinä, joina valot ovat epäkunnossa tai muuten vaan poissa päältä edes osassa kaupunkia, ei synny ruuhkia oikeastaan ollenkaan, liikenne vetää hyvin eikä turhia pysähdyksiä tule. Jalankulkijatkaan eivät jää heikommalle, sillä heillekin kyllä annetaan tilaa. Sen sijaan jos valo on juuri vaihtumassa punaiseksi ja risteystä ennen on toinen suojatie, tekee herkästi mieli painaa kaasua ja antaa jalankulkijoiden mennä vasta myöhemmin.

Kaikkein vilkkaimmatkin risteykset vetävät yllättävänkin hyvin, vaikkeivät valot olisikaan päällä. Silloin ei noudateta väistämissääntöjä pilkulleen, vaan ensin menee jommalta kummalta kadulta sopiva määrä autoja tai niin paljon kuin niitä riittää ja sitten toiset risteävältä kadulta. Kokemattomatkin kuljettajat pääsevät pian jyvälle tästä hyvin toimivasta järjestelystä. Näin päätäntävalta annetaan kuljettajille, jotka joustavat tarvittaessam toisin kuin liikennevalot, jotka näyttävät vihreää, vaikkei kukaan tulisikaan ja punaista odottaville autoille.

Minkä takia valot ovat päällä aikana, jolloin risteyksen yli kulkee vain pari autoa, joskus ei ainuttakaan? Kyllähän kuljettajalla on sentään silmät päässä, joilla näkee, tuleeko sieltä ketään! Tyhminkin kuljettaja on älykkäämpi kuin älykkäimmätkään liikennevalot. Mutta ehkä valot ovatkin älykkäämmät kuin liikennesuunnittelija, joka sysää jokaiseen risteykseen, jota ei pysty järkevästi hoitamaan, idiottimaisesti ajoitetut valot.

Ehkä kaikkein hölmöintä on se epäloogisuus, jolla valoja pidetään päällä. Joskus jopa suojatievalot ovat päällä läpi yön, vaikka on itsestääänselvää, ettei siellä monta jalankulkijaa kävele, ja hekin kävelevät sitten punaisia päin koska autoja ei sillä hetkellä näy. Silti autojen täytyy pysähtyä heteksi saastuttamaan ja pitämään meteliä asukkaiden riemuksi.

Pyydän liikennesuunnittelijoita järjestemään kokeeksi yhden täysin liikennevalottoman päivän. Olkoon se aluksi vaikka jokin sunnuntai, sillä arkipäivän “vilkutukseen” tuskin riittää rohkeutta. Tosin epäilen, riittääkö sitä tähänkään. Sillä tämä osoittaisi suurelta osin liikennevalojen tarpeettomuuden ja liikennesuunnittelun virheet. Olen vakuuttunut, että liikenne sujuisi, kolaritilastot eivät muuttuisi, polttoaineen kulutus vähenisi, matka-aika lyhenisi ja saattaisipa kokeilu ainakin jatkettuna näkuä ilmanlaadun mittareissakin.

Olen keskustellut tai muita teitä pitkin kuullut ulkomaalaisten liikennesuunnittelijoiden kommentteja Helsingistä. Heitä luonnollisesti tympii virheän aallon puute, mutta he ihmettelivät myös sitä, kuinka tämänkokoiseen kaupunkiin saadaan tällaiset ruuhkat aikaiseksi. Sillä Helsingin ruuhkathan ovat pitkälti keinotekoisesti tehtyjä.

Kuinka on mahdollista, että samaan aikaan kun Mannerheimintiellä, Hämeentiellä tai Esplanadilla seisoo pitkä jono autoja liikennevaloissa, ovat kaikki lähikadut Töölössä, Kalliossa ja muuallakin melkein tyhjinä? Näillä sivukauilla ei ole liikennevaloja, joten autot pääsevät kulkemaan niissä esteettä. Ja jos tämä liikenne kasvaa liian suureksi, laitetaan tolpat liikenteen esteeksi. Näin saadaan entistä enemmän ajoneuvoja seisomaan niihin pyhiin valoihin, jotka ovat nytkyisen liikennesuunnittelun ainoa vaikutuskeino.

Pyydän jotain Helsingin liikennesuunnittelijaa ajamaan autolla – tai polkupyörällä – esimerkiksi Kalevankadun loppupäästä Katajanokalle perjantaina kello 16.00 ja laskemaan liikennevalojen ja turhien pysähdysten määrän sekä keinotekoisen ruuhkan.

Minua on turha luulla yksityisautoijoiden äänitorveksi, sillä en autoa omista, en sellaista halua enkä tarvitse. Auton omistaminen on Suomessa rangaistus; sillä ajaminen on sama rangaistus kovennettuna.

En tiedä ensimmäistäkään risteystä Helsingistä, jossa tulisi olla valot päällä läpi yön. Itse asiassa koko Helsingissä tarvittaisiin ehkä kymmenet valot, niistäkin suurin osa ainoastaan ruuhka-aikoina. Viikonloppuisin ei tarvittaisi ensimmäisiäkään!

Hyvät suunnittelijat! Liikennevalot eivät ole ratkaisu liikenneongelmaan, vaan sen syy. Ja tätä keinotekoista ongelmaa ei totta vie parane mennä ratkomaan jälleen uusilla valoilla!

-Aapo Puskala, 3.4.1994

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 10 kommenttia
Kommentit
#1531

liikenne ja muut valot on homojen hommaa.

-hallituksen julistus, 8.12.2004

#1938

Sattui eräänä perjantaina Helsingissä: liikennevalot olivat vilkulla suuressa osassa kaupunkia (klo 15.30) pääsin kaupingin toiselle puolelle n 10minuutissa, ja ei ruuhkasta tietoakaan. Normaalisti valojen ollessa toiminnassa aikaa kuluu pahimmillaan n. 40min !

-ydinvoima, 24.4.2005

#1970

Turussa osataan pitää yöllä liikennevalot pois päältä :o)

(Arvaan jo että tätä kommentoidaan pelkästään siksi että mainitsin Turun...)

-Kuikka, 9.5.2005

#2012

Onk Turkkusi valoi? Hä?

-Matti Näsä, 29.5.2005

#2678

Aapo, hyväuskoisuus on ihmisessä kaunis ja vaalimisenarvoinen piirre, mutta pitäisikö tämän perustelun “Heillekin kyllä annetaan tilaa” vakuuttaa Manskun ylitystä harkitseva jalankulkija siitä, että yli joskus pääsee ilman valoja? Sallikaa nauraa. Minä uskon että liikennevalot a) helpottavat jalankulkijoiden tilannetta (myönnetään, että ne eivät aina ole suhteessa esim. vuorokauden ajasta johtuvaan liikenteen määrään) ja b) saavat jotkut yksityisautoilijat hermostumaan niin että siirtyvät julkisiin.

Miksi itse et kulje julkisilla, kuten tekstistäsi saa ymmärtää?

-Laapu, 17.1.2006

#2683

Tämä kirjoitus on 10 vuoden takaa. Silloin ajoin taksia, josta tuo kirjoitus lähti. “Omalla ajallani” menin jo silloin, ja myös nyt, pääosin kävellen, pyörällä tai julkisilla. Autoa käytän harvoin ollenkaan, ja silloinkin vain Helsingistä pois suuntautuviin matkoihin.

-Aapo, 18.1.2006

#2905

Jos ärsyttää liikennesäännöt niii lopeta se ajamminen ja mene metsään... 4 vois antaa aihevalinnasta mutta kovasta yrityksestä 5

-Sazu, 29.4.2006

#4106

Tekstin argumentointi on mielestäni jankkaavaa turhaa lapsellista jaarittelua, mitään varsinaisia perusteluja nykyisen tilanteen ongelmallisuudelle ei esitetä, jankataan vain, että noin asia olisi paremmin.

-Arggu, 10.1.2007

#12016

Huvittavaa sinänsä että tekstin mainitsemat asiat ovat vielä 15 vuoden jälkeenkin täysin samalla tolalla.

-Autoilija, 11.7.2009

#14796

Näin 20 vuotta myöhemmin voin todeta tilanteen olevan melko muuttumaton. Jotain valoetuusjärjestelyä on yritetty virittää joukkoliikenteen eduksi, mutta senkin toimivuus jää kehnolle tasolle. Olen häysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa asiasta, olisin kirjoittanut juuri samanlaisen artikkelin jos olisin osannut jäsentää asiat yhtä hienosti paperille. Liikennevalot ovat tosiaan yksi suuri liikenteen sujuvuuden ongelma, varsinkin teillä missä liikennemäärät ovat vähäisiä ja risteyskompleksit monimutkaisempia. Onko tosiaan valojen käytön syy se, että ihmiset eivät osaa ajaa muuten ilman niitä? Valojen joka nurkkaan tunkemisen sijasta pitäisi lisätä poliisin valvontaa autoilijoita kohtaa, kuka osaa ajaa suojateiden ja risteysten yli turvallisella nopeudella ja kuka ei.

Toinen vaihtoehto on se, että liikennevalot toimisivat vain ajovuoron kertojana. Eli siis se jolle osoittaa punainen valo, on väistämisvelvollinen muita kohtaan (ikäänkuin stop/kolmiomerkki) ja vihreällä menijä on taas etuajo-oikeutettu. Eli ei tarvisi seistä turhaan punaisissa valoissa jos ketään ei tule. Tällainen järjestely voitaisiin mahdollistaa vaikka jonkinlaisella lisäkilvellä valotolpissa ilmoittamassa sellasesta sääntömuutoksesta kyseisessä risteyksessä. Ja tämän voisi tosiaan lisätä lähes kaikkiin helsingin kaupungin valoristeyksiin.

-Järkeä liikenteeseen, 13.4.2014

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Liikenne tai muista aiheista.