Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kantaaottava tyyppi

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Olen kantaaottava tyyppi, kuten äitinikin. Useammin kuin kerran olen ollut aivan liian teräväsanainen ja kärkäs, kaikista kommenteistani en ole ylpeä. 3 135 lukijaa, joista 454 eli 14% on antanut arvosanan (7+).

Kantaaottava tyyppi

Kuten olette varmasti huomanneet, rakastan kirjoittamista. Minusta on kiehtovaa muotoilla ajatuksia sanoiksi, pyrkiä ilmaisemaan ne vivahteikkaasti, ymmärrettävästi ja ajatuksia herättävästi. Toivottavasti onnistun.

Aina en ole onnistunut. Lisäsin äsken Lintukotoon vanhoja kirjoituksiani vuosien varrelta. Mukana eivät ole kaikki – osaa en kehtaa laittaa, osasta olen muuttanut kantaani niin paljon ja osaa ei voi laittaa ilman että ihmisten yksityisyydensuoja vaarantuu.

Ensimmäinen tallessa oleva kannanotto on vuodelta 1991. Tuolloin Espoonlahden lukiossa tehtiin muutoksia koulualueen liikennejärjestelyihin. Olin juuri saanut kortin ja olin kova ottamaan kantaa. Kirjoitin lukion rehtorille kirjeen aiheesta. Hän luki sen ja kutsui minut luokseen ja sanoi tekstiäni “rohkeaksi”. Mitään muutosta liikennejärjestelyissä ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.

Vuotta myöhemmin vein autoni korjattavaksi ystävälleni, joka opiskeli tuolloin ammattikoulussa automekaanikoksi. Hän halusi korjata autoni oppilastyönä, jollaisia he muutenkin siellä tekivät. Korjauksessa kesti kauan koulun rehtorin vuoksi ja lopulta autooni murtauduttiin kun se seisoi koulun pihalla. Kirjoitin rehtorille kirjeen. Tuloksena oli se, että ystäväni sai aloittaa työt autoni parissa.

Eräänä talvena ystäviemme kanssa olimme menossa jonnekin ja vedin käsijarrukäännöksen lumisella tiellä. Se ei ihan onnistunut ja auton keula meni ojaan. Paikalle tuli hetken kuluttua aura, jonka kuljettajalta kysyin, voisiko hän auttaa meidät ylös. Hän kysyi, olinko juovuksissa ja sanoin, etten ollut. Sitten hän ei sanonut mitään vaan ajoi auroineen pois. Kirjoitin tästä paikallislehti Länsiväylän yleisönosastoon, ja kirjoitus julkaistiinkin. Tekstiä minulla ei valitettavasti ole tallessa.

Pari vuotta myöhemmin, vuonna 1993, aloitin siviilipalvelukseni. Kirjoitin sotilasläänin komentajalle kirjeen, jossa kerroin valinnastani ja syistä siihen. Teksti oli vivahteikasta, sanarikasta ja täynnä naiivejakin perusteluja. En sitä kuitenkaan koskaan lähettänyt minnekään. Kun sitten suoritin siviilipalvelustani, keskusteltiin julkisuudessa palveluksen pituudesta ja muistakin siihen liittyvistä asioista – aivan kuten nykyäänkin. Helsingin Sanomissa oli aiheesta artikkeli, jota en tosin enää muista. Kirjoitin siihen kuitenkin vastineen. Sitä ei julkaistu.

Siviilipalveluksen jälkeen ajoin vielä jonkin aikaa taksia, jota olin ajanut sitä ennenkin. Kuten nykyäänkin, olivat liikennevalojen ajoitukset jo silloin suunniteltu niin, että niistä oli mahdollisimman paljon haittaa liikenteelle. Otin kantaa siihenkin ja lähetin kommenttini Helsingin Sanomiin, mutta eipä tätäkään koskaan julkaistu.

Hain opiskelupaikkaa ja sain sen. Opintotuki ei ollut suuren suuri, joten tein töitä opiskelujeni ohella. Siihen aikaan tuloja oli rajoitettu tiettyyn summaan opiskelukuukausilta. Kesäkuukausilta taas tuloja ei oltu rajoitettu. Jos tulot ylittivät rajan, piti opintotukea maksaa takaisin KELAlle. Minun vuoden kokonaistuloni ylittivät rajan, mutta olin tienannut ne kesäaikana, jolloin ongelmaa ei ollut. KELA kuitenkin lähetti kirjeen, jossa vaati erittelyä tuloistani ensimmäiseltä opiskeluvuodelta sekä tiedot siitä, missä kuussa olin saanut minkäkin verran palkkaa ja mistä. Tähän kontrolliin, työsta rankaisemiseen ja vapauteeni kajoamiseen hermostuin ja kirjoitin KELAlle palautteen. Palautteeseen en koskaan saanut vastausta, mutta enpä kyllä joutunut maksamaan tukiakaan takaisin.

Olin vuoden VTT:llä töissä mikrotukena. Siellä oli tietokoneita, joiden valmistaja ilmoitti niissä olevan valmistusvian, jonka korjaus on maksutonta ja heidän vastuullaan. Odotin, että myyjä ottaisi yhteyttä ja tarjoaisi korjausta, mutta ei ottanut. Otin sitten itse ko. firmaan yhteyttä, mutta en saanut myyjää kiinni. Jätin soittopyynnön, johon ei vastattu. Soitin uudestaan toisena päivänä, sama tulos. Ja kolmannenkin kerran. Sitten paloi käämi ja kirjoitin pirun vihaisen faxin firman toimitusjohtajalle ja uhkasin, ettemme enää koskaan osta siitä firmasta tietokoneita (vaikkei minulla ollutkaan valtuuksia sanoa noin). Toimitusjohtaja vastasi, pyysi anteeksi, sanoi siirtäneensä meidän myyjän toisiin tehtäviin ja korjautti koneet pikavauhtia.

Pari vuotta myöhemmin luin Helsingin Sanomista artikkelin, jossa käsiteltiin jotain Microsoftin tuotetta, en jaksa enää muistaa mistä tarkemmin oli kyse. Minusta toimittaja käsitteli aihetta hyvin yksipuolisesti, sokeasti ja Microsoftia kritiikittömästi ylistäen. Kirjoitin siitä turhautuneena pitkän palautteen – ylläri ylläri. Toimittaja vastasi ja sanoi ettei ollut jaksanut lukea vuodatuksestani kuin ensimmäisen kappaleen. Valitetavasti minulla ei ole tekstiäni enää tallella. Pari vuotta myöhemmin olin osakkaana yrityksessä, joka teki tietokonepelin. Minun työnäni oli käyttöliittymän ja pelin sääntöjen suunnittelu sekä WWW-sivut ja asiakaspalaute. Kun peli oli valmis, tarjosimme sitä eri lehdille arvioitavaksi. Helsingin Sanomista tämä sama toimittaja vastasi ja tunnisti nimeni ja kieltäytyi ottamasta peliämme arvosteltavaksi.

Opiskeluaikana heräsin joskus siihen, että naapuritalossa tehtiin remonttia. Oli turhauttavaa herätä poraamiseen aamuseitsemältä, etenkin pyhäpäivänä. Soitin eräänä aamuna firman toimitusjohtajalle ja sain sen jälkeen nukkua rauhassa. Kirjoitin tapahtuneesta Lintukotoonkin. Tuon kämpän naapurinani oli mielenterveyden avohoitopotilas, ja hänen kanssaan minulla oli mielenkiintoista kirjeenvaihtoa. Näitä kirjeitä en kuitenkaan tänne laita yksityisyydensuojan takia.

Psykologian opintoihin kuuluu pakollisena tilastomatematiikkaa. Siihen aikaan näitä tarpeellisia menetelmiä ja teorioita harjoiteltiin sellaisella käyttöliittymien irvikuvalla kuin Survo. Tuo ohjelmisto oli itse asiassa alkusysäys minun myöhemmälle erikoistumiselle ja uravalinnalle; käytettävyystutkimukselle. Viimeisenä harjoitustehtävänä oli kirjoittaa parin kappaleen mittainen palaute kurssista sen vetäjälle. Ei liene kenellekään yllätys, että kirjoitin oman palautteeni Wordillä ja se venähti 3 sivun mittaiseksi (en silloin vielä ollut omaksunut oppia tekstin lyhyydestä ja vaikeaa se on vieläkin). Teksti oli lievästi sanoen kriittistä ja laveaa. Kurssin vetäjä kutsui minut luokseen ja piti tekoani rohkeana. Kaksi vuotta myöhemmin, osin tästä syystä, Survo vaihdettiin käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaankin paljon parempaan tilasto-ohjelmaan, nimeltään SPSS.

Muutin toiseen asuntoon, joka sijaitsi ja sijaitsee edelleen puiston laidalla. Naapuritontille rakennettiin hotellia ja rakennusmiehet pysäköivät autonsa puistoon, joka meni karmeaan kuntoon. Taistelin aikani ja lopulta puistoon saatiin pysäköintikielto. Kirjoitin tästä Kaisaniemen kakkasodasta Lintukotoonkin.

On muitakin tulisieluisia palautteita, esimerkiksi maili Anneli Jäättenmäelle, avoin kirje Matti Tukiaiselle, palautetta Bjarne Kallikselle, kommentti Hesarin yleisönosastoon kirkon moraalisesta monopolista (kirjotusta ei julkaistu), palautetta Fennian ovimiehille, kukkakorin lähettäminen Kim Jong Ilille ja moni muu täälläkin luettavana oleva teksti. Tuorein esimerkki on Metro-lehden yleisönosastolle, jossa kritisoin Outi Kosken saamaa julkisuutta ja sympatiapisteitä.

Olen ollut varsin innokas ottamaan kantaa – voisi muutamasta esimerkistä sanoa, että aivan liiankin innokas ja kärkäs. Kun vanhempani seurustelivat, oli joku isäni kaveri sanonut tulevasta äidistäni, että hän on “kantaaottava tyyppi”. Osaan hyvin kuvitella.

Minulle on paljon vaikeampaa olla ottamatta kantaa kuin tehdä niin. Tekstin lähettäminen ei ole edes välttämätöntä, mutta käytännössä niin aina teen, etenkin nyt, kun sähköposti on niin helppoa. Joskus olen saanut kärsiä terävästä kielestäni ja innokkaasta kommentoinnistani, mutta toisaalta olen aika varma, että olisin enemmän kärsinyt jos olisin kaiken sisälläni pitänyt.

On niin paljon asiaa ja sisäinen pakko sanoa se.

-Aapo Puskala, 24.9.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 10 kommenttia
Kommentit
#1214

Kuten lukijat huomaavat kirjoituksestasi, niin kannattaa ottaa kantaa. Tämä tuo sen juuri esille, että miksi. Good =)

-countrygirl, 24.9.2004

#1218

Minäkin otan kantaa ehkä turhan aktiivisesti... Viime vuonna kuvaamataidon opettajani yritti näyttää jotain videoa ja ei onnistunut siinä ja päivitteli, että laitteessa on varmaan jotain vikaa. Minä totesin, että:

-Ei välttämättä, voi se olla muuallakin, kuten opettajassa.

Opettaja suuttui ja käski minut näyttämään miten videot laitetaan päälle. Scart-liitin oli lähes irti, ja tökkäsin sen paikalleen ja video lähti pyörimään.

-Latska, 24.9.2004

#1221

kai niitä joitain muitakin tapoja on tappaa keskustelu, mutta Latska osui asian ytimeen.

-se johto, 25.9.2004

#1231

Kritisoiminen/oman mielipiteen ilmaiseminen on kivaa! Olen kokeillut ja lähetelly sähköpostia(tosin melko usein lyhyitä) usealle eri taholle.

Ottakaa kantaa.

-Lauri, 27.9.2004

#1239

Mikäs sen pelin nimi on jota sä olit tekemässä?

-Hazard, 28.9.2004

#1235

Legal Crime pelin nimi, Byte Enchanters firma. En tiedä saako sitä enää mistään, nykymittapuulla se on vähän vanha.

-Aapo, 28.9.2004

#1250

Mutta onhan se aika hienoa kuulla, että joku ainakin rohkenee ottamaan asioihin kantaa ja vielä julkaisemaan sen. Itse en siihen pystyisi, tietysti riippuisi millainen kantaanotto olisi. Minullekkin tuli tekstistä mieleen, että taidan olla aika rohkea, ja eikö sinua pariin otteeseen sanottukkin rohkeaksi? =)

Itse en oikeastaan juuri ollenkaan ota asioihin kantaa, paitsi ihan kaveripiirissä tietenkin =D Ja perheen kesken.

En tiedä mistä tämä johtuu, en varmaan uskalla. :)(:

-MaRiA, 1.10.2004

#1262

on se hyvä että joku uskaltaa ottaa kantaa jne...

-lmk, 4.10.2004

#2583

Löysin pari vuotta sitten demoversion legal crimesta ja sitä tuli joitakin tunteja hakattuakin. Mukava peli, jota olisin mielelläni enemmänkin pelaillut. Enpähän vain kovin mielelläni laita peleihin rahaa, eikä demoissa ole kovin pitkäksi aikaa pelattavaa.

-Kinky XL, 14.12.2005

#8585

Hmm. Mä otan kantaa lähinnä mun blogissa, mutta monien asioiden (kuten pistämättömän uteliaan Riku Niemen) takia en julkaise sen osoitetta tässä.

-Ajatuksen puolesta kommunisti, 20.5.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.