Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Tiedostojen kopioinnin käyttöliittymäongelmia

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Niinkin yleinen ja välttämätön asia kuin tiedostojen kopiointi on tehty käyttäjän kannalta hankalasti useimmissa käyttöjärjestelmissä. Uskomatonta mutta totta. 3 153 lukijaa, joista 563 eli 18% on antanut arvosanan (7+).

Tiedostojen kopioinnin käyttöliittymäongelmia

TIedostojen kopioinnin edistysmispalkki

Käyttäjän kannalta niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin tiedostojen kopiointiin on Windows XP:ssä saatu mahdutettua kovin monta vakavaa käytettävyysongelmaa.

 • Kun kopioi tai siirtää suuren määrän tiedostoja, tulee näkyviin tuttu edistymispalkki. Jostain aivan selittämättömästä syystä tämä palkki kuitenkin käsittää vain kulloinkin kopioitavan hakemisto. Eli, jos kopioitavana on monta hakemistoa, ei palkki noudata todellisuutta ollenkaan. Jäljelläoleva aika näyttää jatkuvasti muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin, vaikka aikaa on todellisuudessa vielä ainakin puoli tuntia.
 • Kun levytilaa on vähän, kuten sitä aina on, voi helposti käydä niin, että kopioitavat tiedostot eivät mahdukaan kohdelevylle. Tästäpä Windows ei kaikessa nerokkuudessaan sano yhtikäs mitään. Ensin odotat puoli tuntia ja sitten Windows sanoo että sori, eipäs nää mahdukaan. Käyttöjärjestelmä olisi toki voinut sen heti kopioinnin alussa sanoa että tarttis vähän tilaa, mutta äh, ei sellaista tarvi. Mielummin kopioidaan turhaan puoli tuntia, ja sitten kopioidaan ne uudestaan.
 • Jos mukana on tiedosto, johon ei käyttöoikeudet riitä, niin kopiointi päättyy siihen. Samoin käy, jos mukana on tiedosto, joka on käytössä. Hienoa. Muuten, miten käytössä oleminen muka estää tiedoston kopioimisen? Se on selvää, ettei sen päälle voi kirjoittaa, mutta miksi sitä ei voi edes lukea?
 • Ja kun kopiointi keskeytyy levytilan puutteen tai muun syyn takia, niin koita siinä sitten selvittää että mitä on kopiotu ja mitä ei. Ne eivät mene aakkosjärjestyksessä tai missään muussakaan selvässä järjestyksessä. Menevät vaan jotenkin. Käytännössä helpointa on tuhota kaikki mitä ehdittiin kopioida, järjestää lisää tilaa ja kopioida kaikki uudestaan. Näppärää ja tehokasta.
 • Ei ole myöskään mitenkään mahdollista pistää kopiointia pauselle, jos esimerkiksi haluaa koneen tehon muuhun käyttöön joksikin aikaa.

Minkä vuoksi asiaa ei voi tehdä käyttäjän kannalta yksinkertaisesti, eli:

 • Valitaan ja vedetään kopioitavat kohteet kuten nytkin.
 • Katsotaan levytilan riittävyys, ja elleivät tiedostot mahdu, annetaan vaihtoehto “Jatka”. Eli tilan voisi järjestää kun dialogi on ruudulla, tai sitten jatkaa kopiointia normaalisti.
 • Jos jatkaa normaalisti eikä levytilaa vapaudu, tulee sama ilmoitus uudelleen kun tila loppuu. Tällöin sanotaan, että tarvitaan XX megatavua tilaa, mutta sitä on vain YY megatavua. Painikkeina “Jatka” ja “Keskeytä”. “Jatka” on epäaktiivisena kunnes levytilaa on tarpeeksi.
 • Jos kopioitavissa tiedostoissa on sellaisia, joihin eivät oikeudet riitä, niistä tulee ilmoitus yhteen dialog boxiin. Tällä välin muiden tiedostojen kopiointi jatkuu taustalla, joten käyttäjän ei tarvitse päivystää siinä vieressä koko ajan.
 • Kopiointi-ikkunaan mukaan Pause-merkki (kaksi pystyviivaa).
 • Jokaisessa tilanteessa, jossa kopioinnin voi kokonaan keskeyttää (joko käyttäjän tahdosta tai virheen vuoksi), on vaihtoehtona tuhota jo kopioidut tiedostot kohdelevyltä.

Kaikista kokeilemistani käyttöjärjestelmistä vain Mac OS X pääsee edes lähelle tätä, eikä siinäkään ole kaikkia. Tärkein sentään on, ja se on levytilan riittävyyden tarkistus etukäteen.

Näitä ideoita saa vapaasti käyttää, myös Microsoft.

-Aapo Puskala, 2.10.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 10 kommenttia
Kommentit
#1258

Tai että edelleenkin liitetiedoston liittämisessä mihin vaan on vahvistuskomentona AVAA, eikä liitä.

Luulisi, että noinkin yleiseen toimintoon olisi ollut aikaa koodata oma nappula...

-Liz, 3.10.2004

#1260

Pistäppäs tuo microsoftille pähkäiltäväksi. Minä ainakin laittaisin.

-Hazard, 3.10.2004

#1447

Kannattaa tiedustella asiaa suoraan Microsoftilta. Todennäköisesti saat sieltä _järkevän_ vastauksen.

-Illuminati, 15.11.2004

#1458

Ei saa vastausta ollenkaan. Kokeilin.

-Aapo, 16.11.2004

#2170

[offtopic]Käyttäkää hyvät ihmiset UNIX-tyylisiä käyttöjärjestelmiä shellistä jos tahdotte oikeaa tehokkuutta. ;)[/offtopic]

-KimmoKM, 14.7.2005

#2653

Ennen kuin lataa “Wintoosaan” mitään. Toimi seuraavasti.

Winkku XP,n tarkistus levytilan suhteen on heppo, ja yksinkertainen.

1) Klikkaa auki oma tietokone.

2) Klikkaa, kiintolevyä/osiota, hiiren kakkosella. Valitse ominaisuudet. Näin näet tarkkaan kuinka paljon sinulla on kiintlevytilaa käytettävissä, osiossa. Jos levytila on jaettu. Käydään vaikka kaikki osiot läpi, tarvittaessa.

Menee vain minuutti niin tidät mahtuuko, eikä tartte kirota.

-Harto Heimo. 11.01.2006, 11.1.2006

#2655

[sarkasmi]

Hyvä, Harto! Juuri tätä tarvitsemme! Jatka ihmeessä samaan malliin, olemme kaikki ylpeitä sinusta!

[/sarkasmi]

Mutta kun se ei mene aina noin, tuo ei ole kätevä tapa, ja nimenomaan kätevyyttä nyt ollaan ajamassa takaa. Microsoft on yks iso KÄSI!

-Jannes, 11.1.2006

#3129

Jannes väheksyi, mutta ei pystynyt esittämään parempaa.

-Hade., 15.6.2006

#3130

Eikä mikään käyttöjärjestelmä ole vastuussa siitä, kuinkapaljon kenelläkin on levytilaa, ja missä kunnossa sitä tilaa osaa pitää.

Joten koittakaa pärjätä. :)

-Hade., 15.6.2006

#5329

Sattumalta juuri tänään sähläsin kopioinnin kanssa jouduin tuhoamaan kaiken kopiomani sillä muisti ei riittänyt ja piti siinä sitten alkaa sitä selvitellä...

-Varjoritari, 23.4.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.