Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Inhimillisiä erehdyksiä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Inhimillisiä erehdyksiä ei ole olemassa. Käytettävyysongelmia on, ja paljon. 3 183 lukijaa, joista 531 eli 17% on antanut arvosanan (7+).

Inhimillisiä erehdyksiä

Uudella Suomenlinnan lautalla on ollut varsin runsaasti ongelmia ensimmäisten käyttökuukausien aikana. Ensin lautalla on ollut teknisiä vaikeuksia ja se on muutaman kerran jättänyt matkustajat ajelehtimaan. Sen jälkeen se oli jonkin aikaa korjattavana. Nyt on kaksi kertaa käynyt niin, että kuljettaja on ajanut lauttaa ja törmännyt laituriin joko Suomenlinnan tai Kauppatorin päässä. Syyksi on ilmoitettu “inhimillinen erehdys”.

Jos kokenut kuljettaja tekee kaksi kertaa täsmälleen samanlaisen “inhimillisen erehdyksen”, on todella vahva syy epäillä todelliseksi ongelmaksi lautan ohjausjärjestelmän käyttöliittymää. “Inhimillisiä erehdyksiä” ei ole olemassakaan, vaan sellaisen esiintyminen tarkoittaa, ettei laitetta ole suunniteltu riittävän hyvin.

Esimerkiksi kuvitellaan auto, joka on muuten kuin normaali, mutta kaasu- ja jarrupoljin on sijoitettu toisin päin kuin nyt. Kuljettajaa koulutetaan auton ajamiseen, mutta on käytännössä aivan varmaa, että hän painaa polkimia väärin jossain tilanteessa. Ja vika ei ole kuljettajassa vaan autossa, jonka suunnittelussa ei ole otettu huomioon vallitsevia käytäntöjä ja käyttäjien taustaa ja käyttötilanteita.

Samantyyppistä suunnitteluvirhettä epäilen vahvasti Suomenlinnan lautan ongelmiksi. Lähetin itse asiassa sähköpostia Suomenlinnan liikenteelle ja pyysin saada tehdä käytettävyysarvion lautan ohjausjärjestelmästä tältä osin, sekä haastatella kuljettajaa. En ole vielä saanut vastausta.

-Aapo Puskala, 7.10.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 9 kommenttia
Kommentit
#1273

Asiaa,oli sopivan pituinen ja oli kiva lukee,hyvä Aapo.

-jou, 8.10.2004

#1293

Sulla leikkaa hyvin kirjoittaessasi. Tuo oli hyvin hoksattu =)

-countrygirl, 11.10.2004

#1321

Käytettävyysasiantuntijalla on kyllä varmaan sikäli hankalaa, että näkee käytettävyysongelmia kaikkialla, koska on herkistynyt huomaamaan vähäisetkin sellaiset suurista puhumattakaan, ja niitähän on vähän joka paikassa.

-Mika, 15.10.2004

#1329

Kyllähän nyt inhimillisiä erehdyksiä olemassa on. Erehdykset suorastaan tekevät ihmisen.

-Joonas, 18.10.2004

#1405

Niin, eipä se sen kuljettajan vika koskaan ole. Aina pitää syyttää vaikka sitten “käytettävyysongelmia”. Mikä nyt ei ole ainakaan minun mielestäni sen iloisempi ilmoitus syyksi.

-nihil, 31.10.2004

#1924

Vai voisko erehdykset johtua siitä, että kuski oli humalassa.

-Bodo, 22.4.2005

#2281

no toi vertaus ontuu vähän, koska kyllä se varmaan soitä kaasua painais lähes koko ajan

-Anonyymi, 9.8.2005

#2646

en ymmärtänyt sanaakaan tekstistä... johtunee mun iästä... 13... Mutta hyvin kirjotettu.

--minä.pieni.vain-, 7.1.2006

#9820

“Inhimillisiä erehdyksiä” ei ole olemassakaan, vaan sellaisen esiintyminen tarkoittaa, ettei laitetta ole suunniteltu riittävän hyvin.

Noh.. ihminenhän sen laitteen suunnittelikin.. Eikö suunnitteluvirhekin ole siis inhimillinen erehdys?

-yöpöllö, 14.9.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.