Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Mies vaietkoon kuukautisista

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 15/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Rakkaus, seksi tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Mies ei saa sanoa kuukautisista yhtään mitään, eikä ainakaan sen vaikutuksista naisen mielialaan. Nainen vaietkoon seurakunnassa, mies vaietkoon kuukautisista. 9 126 lukijaa, joista 820 eli 9% on antanut arvosanan (8+).

Mies vaietkoon kuukautisista

Huuto

Naisia on “siunattu” sellaisella autuudella, jota miehet eivät koskaan voi kokea: kuukautiset.

Kuukautisten aikaan mielialanvaihtelut ovat voimakkaita ja persoonallisuuskin voi tuntua ohimenevästi muuttuneen, ainakin ulkopuolisten silmissä. Ilmiö on niin voimakas että sille on oma lääketieteellinen nimikin, PMS (premenstrual syndrome). PMS:stä kärsiville termi on varmaankin kirosana. PMS:llä on monia oireita, mutta keskityn tässä ensisijaisesti psykologisiin vaikutuksiin, joita ovat esimerkiksi masennus, surumielisyys, ahdistus, ärsyyntyvyys ja toistuvat ja voimakkaat mielialavaihtelut.

Vaikka uskoisin, että jonkinlaisia PMS-oireita on liki kaikilla naisilla, niin merkittävänä tunnustuksena mainittakoon, että suurimmasta osasta tuntemiani naisia en todellakaan pysty mitenkään sanomaan kuukautisten ajankohtaa. Ei niin, että sen “salaaminen” olisi jotenkin erityisen tavoiteltavaa, vaan koska he kykenevät hillitsemään ja hallitsemaan itsensä vaikeassa ja tuskallisessakin tilanteessa.

Yleensä naiset myöntävät kuukautisten vaikutuksen mielialaansa — ainakin muiden naisten mielialoihin. Aina ei kuitenkaan asia ole niin selvä. Ennen pidin päiväkirjaa, johon merkitsin paitsi päivän tapahtumia ja ajatuksia niin myös oman mielialani ja hyvinvointini numeerisella asteikolla. Asteikko oli huonoimmasta parhaimpaan –2...+2. Exäni kanssa meillä oli riitoja riittämiin, ja ajan kanssa rupesin kiinnittämään niiden syklisyyteen huomiota. Selvitin asiaa päiväkirjan avulla ja kävi ilmi, että 90% riidoistamme sattui kahden päivän sisään kuukautisten alkamisesta, vaikka näitä päiviä oli alle 20% kaikista päivistä. Näinä päivinä mielialani oli usein tasolla -2. Exäni kuukautiskiero oli kirkkaasti suurin mielialaani negatiivisesti vaikuttava asia.

Vaikka kuukautiskierron mielialavaikutukset ovat merkittäviä, asiasta ei saa puhua, varsinkaan jos on mies. Sukupuolensa johdosta mies on automaattisesti täysin jäävi sanomaan yhtään mitään, ja mitä tahansa hän sanookin, siihen suhtaudutaan yleensä vihamielisesti.

Se on tietysti loukkaavaa, jos toisen koko persoonallisuus kiteytetään hormonitoiminnaksi tai jos toinen tulkitsee oman käyttäytymisensä seuraukset vain “menkkaränkkänä”. “Onksul menkat?” on tuntemilleni naisille suurimpia loukkauksia mitä voi sanoa, mitä en yhtään ihmettele. Toisaalta en ole itse tuota koskaan kysynyt, enkä ole koskaan kuullut että tuttunikaan olisivat sitä käyttäneet, joten ihmettelen kyllä että kuka noin oikeasti sanoo, vai sanooko kukaan? Onko kyseessä vain esimerkki niin verisestä loukkauksesta ettei mies uskalla edes sanoa, ettei ole itse asiassa koskaan tuohon edes viitannut?

Mielenkiintoista kyllä, “Onksul menkat?” ärsyttää kaikista eniten silloin, kun kuukautiset tosiaan ovat juuri alkamassa tai alkaneet. Sekö siinä ärsyttää, että oma psyyke tosiaan on alttiina vaikutuksille, että ei itse olekaan täysin kontrollissa?

Surullista on, että mies ei voi tehdä tässä oikein mitään. Unohdetaan tuo yllämainitty tökerö tilanne, jossa kuukautisia pidettiin suunnilleen ainoana tunneilmaisun motivaattorina. Empatia herättä vihaa: “Osaan kuvitella miltä susta tuntuu.” “VITUT OSAAT, EI SULLA OO TÄLLAISTA KOSKAAN!” Ymmärtäminen kuulostaa vittuilulta: “Sulla on varmasti rankkaa, kun oli se juttu töissä ja voit varmaan huonosti kuukautistenkin takia.” Pahimmillaan avuntarjoaminenkin herättää vihamielisyyttä. Jonkun täysin selittämättömän mekanismin kautta mies tuntuu olevan syyllinen PMS-oireisiin. Mies ei voi tehdä mitään, ei edes myöntää syyllisyyttään, sillä se epäilemättä tulkittaisiin ärsyttämiseksi.

Nainen vaietkoon seurakunnassa. Mies vaietkoon kuukautisista.

-Aapo Puskala, 29.11.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 63 kommenttia
Kommentit
#1503

Ja voisko olla yks syy, mikä saa jonkun naisen suuttumaan tuosta kysymyksestä, se että jos onkin menkat, mutta voi olla paha päivä muutenkin. Itellä ei ole PMS oireita, ja mua suututtas, jos kysyttäs noin, sillä saa nainen olla pahalla päällä ilman menkkojakin. Miksi mies hakee syytä jostain, mikä saattaisi johtua vaikka hänestä itsestäänkin?! Olisiko se sitä vastuunsiirtoa omasta syyllisyydentunteesta?

Ehkä tää on vaan täysin hakuammuntaa, mutta vois kyllä olla joissain tilanteissa maali kymppiin.

-CC, 1.12.2004

#1510

Itsellä on aika pahat PMS-oireet, mieliala maassa, mikään ei suju ja pienimmästäkin asiasta räjähdän. Saattaisi olla, että suuttuisin, jos poikaystävä kysyisi, onko mulla kukautiset(ei ole koskaan kysynyt), mutta toisaalta kerron sen aika vapaasti itsekin selitelläkseni käytöstäni. Ja jos mulla ei ois “niiden” aika, silloin vasta suuttuisinkin. Joka tapauksessa, ohjeita tähän miehille tähän parisuhteeseen liittyvään ongelmaan: älä kysy, älä mielellään puhu mitään, älä myöskään lähde pois. Tee ilta/aamupalaa, keitä kahvit, hiero jalkoja/niskoja/alavatsaa, helli ylipäätään. osta suklaata. jos vaimoke on stressaantunut töistä tms., puhu rauhoittavasti. Kyllä se siitä.

-Kolibri, 3.12.2004

#1520

Helvetin hyvä pointti! Ei miehillä oo mitään tietoa menkoista, joten olkoot silloin hiljaa! Pitänee mainita tästä tekstistä miehelleni..

-Nainen, 7.12.2004

#1523

liian kauan vaiettu ongelma.. kemistit keksimään joku PMS poisto peräpuikko ja heti.

-äänetön anonyymi runkkari, 7.12.2004

#1550

Hmm, välillä tuntuu että itse kuulun siihen “siunattuun” joukkoon, jolla PMS-oireet ovat pahimmasta päästä. Paitsi että, onhan niihin onneksi olemassa lääkityskin, mikä omien kokemusteni mukaan tehoaa kuitenkin lähinnä fyysisiin oireisiin. 2-3 päivää ovat psyykkisesti ne kaikkein pahimmat. Poikaystävä muuttuu hetkessä omasta rakkaasta kullasta helvetin kusipää mulkuksi, ja kaksi minuuttia myöhemmin saatan jo kyynelehtiä vuolaasti, nöyrimmästi anteeksi pyydellen. Onhan kysymys tietenkin myös temperamentista, mutta todellakin itselläni nuo pahimmat päivät ajoittuvat aina samaan aikaan kiertoa.

Ja suhtautumisesta kysymykseen “onks sulla menkat”. Poikaystäväni erehtyi kerran kesken riitamme kysymään, että “onko sulla menkat kun sä oot noin ärtynyt”, eikä kyseisiä päiviä tuolloin siis ollut. Vaikutus oli suunnilleen sama, kun jos olisit onnistunut tökkäämään karhua kepillä silmään. Miksi? Ensinnäkin, suurempi syypää riitaamme oli tuolloin poikaystäväni (voit vaikka tarkistaa asian puolueettomilta osapuolilta, paitsi ettet voi) ja tuolla kysymyksellähän riitaa yritettiin saada vain hormonitoimintani tuotteeksi. Toiseksi, ikäänkuin en muka voisi/saisi olla erittäin ärtynyt “normaali aikana” kuusta. Ja kun ottaa huomioon, että olin jo valmiiksi ERITTÄIN ärtynyt, voi kuvitella kuinka ärtynyt olin sen kysymyksen jälkeen.

En tiedä ärsyttääkö kysymys muita naisia samoista syistä, mutta ehkä tuo kuitenkin antoi mahdollisille miespuolisille lukijoille pieniä vihjeitä siitä, miksi kysymystä ei aina ole parasta esittää, etenkään riitatilanteessa.

Mutta, en erikoisemmin nauti itsekään siitä, että poikaystäväni joutuu olla lähes joka kuukausi muutaman päivän varpaillaan, tai sitten saa kärsiä äärimmäisistä tunteenpurkauksistani, jotka nyt onneksi ovat kuitenkin hyvin nopeasti ohimeneviä. Eli, minulle ainakin yllämainittu “PMS poisto peräpuikko” kelpaisi.

-Nainen, 11.12.2004

#1557

mahonton paikka tuo kuukautinen, siinähän se on kuutostien kuppeessa mikkelistä ittään, vaan nyt otetaan puhelu annelilta pihtiputtaalta ja kysytään jotta mitenkä joko ne on kuukautiset tältä kuulta hoijettu alta pois, voi mahoton paikka sentään..

-pertti ja lauri salovaara, 14.12.2004

#1608

niinpäh.

sattumoisin minullakin tuo “siunaus” on pirullinen verenvuototaudin takia. sitten olenkin yrittänyt salailla tottakai-ärsyttävältä isoveljeltä mihin lääkkeeni ovat.

kerran olin melkein kauhuissani kun pikkuveljeni marisi kuukautisverestä lakanassani.

Eli olisi meidänkin mukava tietää mistä ja milloin pojille kuukautisistamme kerrotaan?

sitten mieliala... aina kun huomaan kuukautisten alkaneen, seuraavana koulupäivänä olenkin todella tylsimys, vihainen kaikille ja kaikelle. jo ne itse ärsyttävät, mutta sitten kun ylipirteä tyyppi tulee vitsailemaan ja höpöttämään jostain yltiöturhasta asiasta, kuka ei raivostuisi jo muutenkin huonona päivänä?

luojan kiitos ettei kukaan poika ole ryhtynyt vihjaamaankaan kuukautisista. ei miehet saa sitä mainitakaan!

-nuori Neiti, 1.1.2005

#1686

Totta on, että kuukautisten syyttäminen naisen ärtyneisyydestä on mahdottoman raivostuttavaa. Kuten täällä onkin sanottu. Se johtuu nimenomaan siitä, että se koetaan vähätteleväksi kommentiksi. Miksi mies ylipäänsä tuntee tarvetta kysyä noin? Eikö ärtymystä hoideta samalla tavalla syystä riippumatta? Miehet, älkää menkö mukaan raivoamiseen. Nainen tietää käyttäytyvänsä typerästi, mutta ei voi sille mitään. Ymmärtäkää, antakaa anteeksi. Me naisetkin ymmärrämme ja annamme anteeksi aika paljon miehissä.

-Hirondelle, 31.1.2005

#1694

:), mutta ajatelkaapas hyvät naiset, miten helpottavaa se on, kun ei tarvi kantaa vastuuta omista teoistaan ja sanoistaa. Voi vaan syyttää kuukautisia ja pms:ää. Mulla ei kyllä ittellä oo pms oireita, joten taidan vaieta ja västää sivummalle...

-Soikkeli, 2.2.2005

#1787

Niinpä ne väittää miehetkin olevansa hormonien uhreja kun kikkeli ohjaa tekoja. Vaimon syy että pitää mennä vieraisiin kun ei ole viikkoon saanut seksiä kotona. Ilman ei voi olla. Se on se miehen vietti niin kova. =p

Miehet ei tunnu tajuavan kuinka turhauttavaa on itkeä sen vuoksi kun ei osaa päättää laittaako kurkkua vai tomaattia leivän päälle. Varsinkin kun tietää itse mistä paha mieli johtuu oikeasti. Tulee sanottua muille pahasti ja taas pitää pyydellä anteeksi. Ressiä ressiä...

-Marzu, 5.3.2005

#1788

Olen myös itse PMS-oireiden uhri. Olen tutkinut asiaa samalla tavalla kuin Aapo ja saanut myös vastaavanlaisia tuloksia. Joudun kuukausittain kärsimään aina tiettyinä päivinä kiukuttelua, arvostelua ja haukkumista ja joudun kuuntelemaan urputusta kaikista asioista, mitkä maailmassa ovat pielessä. Jotenkin myös tuntuu, että olen itse syyllinen näihin kaikkiin asioihin. Ja jos sanoin jossain asiassa vastaan, seurasi haukkumisryöppy ja avioerouhkaukset. Mutta muutaman päivän kuluttua kaikki oli taas kunnossa ja aurinko paistoi. Avioeroa ei tullut ja pahat puheet peruttiin.

Nykyään meillä voidaan jo puhua kuukautisista. Tosin vaimo yritti kiistää PMS-oireiden olemassaoloa viimeiseen saakka. Lopulta hän luovutti, kun julkistin tutkimukseni tulokset riitojen esiintymisestä perheessämme yhden vuoden ajalta.

Riidat eivät kuitenkaan johdu ainoastaan PMS-oireista, vaan ne vain tulevat niiden aikana yleensä esiin. Ongelmien syyt voivat myös olla muualla. Jos perhe-elämä on muilta osin kunnossa, ovat PMS-oireetkin yleensä vähäisempiä. Ajan myötä oppii myös huomaamaan, mikä kiukuttelu tulee aiheesta ja mikä taas on turhaa tunnekuohuntaa, josta ei kannata välittää.

Tuossa aiemmin joku antoi hyviä ohjeita. Kaikenlainen hemmottelu yleensä kannattaa. Suklaa auttaa kummasti. Samoin se, ettei provosoidu vittuilusta ja kiukuttelusta vaan sanoo kaikkeen “joojoo”, jos ylpeys antaa sen verran periksi, ettei sano oikeaa mielipidettään niin kauan kun oireita kestää. Totuuden voi kertoa myöhemminkin, jolloin sen sanominen ei aiheuta yhtä rajua reaktiota. Jos on jotain suuria päätöksiä tehtävänä, säästäkää ne sellaiseen ajankohtaan, jolloin tunteet eivät hallitse järkeä.

-Julli, 6.3.2005

#1800

“Ei miehillä oo mitään tietoa menkoista, joten olkoot silloin hiljaa!”

Ole itse hiljaa!

-Anonyymi, 11.3.2005

#1804

Meillä se menee päinvastoin. Ei kuulemma voi olla sekavaa olotilaa, vaan kaikelle on järkevä selitys. Pms ei ole järkevä selitys. Kunpa mies joskus sanoisi, että kiukutteluni johtuu kuukautusista. Nyt vika on aina minussa itsessä. Olen vaikea ihminen.

-Nyymiano., 15.3.2005

#1828

“Osaan kuvitella/ Tiedän, miltä susta tuntuu” on kyllä ihan yleisesti semmoinen lause, jonka käyttöä kannattaisi vähentää. Ei lohdutettava tarvitse tietoa siitä kuinka “samanlaisessa” tilanteessa on oltu vaan kuuntelijaa. Muistan kun kerran makasin kuukautiskivuissani kotona ja poikkis tuli lohduttamaan sanoen: “Kyl mä tiedän, miltä susta tuntuu. Mäkin olin kerran niin kipeä, etten päässyt tärkeisiin treeneihin mukaan”. Onneksi olin niin väsynyt, etten jaksanut sanoa mitään...

“Jonkun täysin selittämättömän mekanismin kautta mies tuntuu olevan syyllinen PMS-oireisiin. Mies ei voi tehdä mitään, ei edes myöntää syyllisyyttään, sillä se epäilemättä tulkittaisiin ärsyttämiseksi”

-vähän järkeä käteen: kiihtynyt ihminen tuppaa tekemään tuollaista, eivät pelkästää PMS-oireilevat naiset. Ikäänkuin siinä olisi jotain yllättävää, että vihaiset ihmiset käyttäytyvät vihamielisesti muita kohtaan...

-Anonyymi, 20.3.2005

#1860

Oikeestaan ite toivon vaan, et toinen osapuoli jaksais ymmärtää sitä pahaa oloa ja kiukkuilua + itkusuutta sillonku sitä on. (Tottakai jos nuo oireet kestää muutenki ku menkkojen aikana ni sillo voi käämit palaa ja luultavasti se on muusta kiinni sit.) Ottakaa vaa muijat syliin älkääkä päästäkö pois ni se auttaa. Älkää kokeilko jos niillä on henkipoiskaikilta-fiilikset, odottakaa siihen et tulee se itkuvaihe ;)

-nainen 20v, 25.3.2005

#1909

Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei naisten tarvitse vaieta seurakunnassa. Eikä kyllä sen enempää miestenkään kuukautisista. Päät auki vaan reippaasti.

-pillipulla, 18.4.2005

#1937

vitun sovinisti!! vitut, mitään vaikene kuule seurakunnassa, vaikene kuule yksinäs seurakunnassa...

-Anonyymi, 24.4.2005

#2104

Tehdäänkö kompromissi: nainen ei vaikene seurakunnassa, mutta mies ei saa puhua kuukautisista;-) Se on sitä “tasa-arvoa”.

-Pasi, 29.6.2005

#2106

Kuukautiset ovat naisen suuri voimavara.Niitä alkukantaisissa kulttuureissa pelätään.ts.niissä piilevää voimaa.Länsimainen kulttuuri on jostain syystä kääntänyt asian negatiiviseksi.Muka saastaista ym.Sitä naisen seksuaalisuuden pelkoahan tuo naisen elämän säännöstely islamissakin on..

Minusta voitaisiin keskustella myös siitä,MIKSI nainen kärsii pms-oireista.Ei ole kyse pelkistä hormooneista.Kuukautiset tuovat naisen lähemmäksi omaa itseään.Omia tunteitaan.Herkistää.Olen myös kuullut,että seksuaalinen tyydyttymättömyys tuottaa erityisen paljon pms-oiretta. – jos kärsii erityisen kovista oireista,kannattaa miettiä tekeekö jossakin kohdassa väärin itseään kohtaan..ei kuuntele omia oikeita tarpeitaan tai tunteitaan..kun yritän itse ohittaa ko.asioita käytännön syistäkin,saan pahat PMS-oireet.Siksi uskon,että psyykkeellä on enempi tekemistä kuukautisten kanssa kuin haluaisimme myöntää...!!

-woman in red, 30.6.2005

#2386

joo o, voihan se olla et ne on syy pahoihin päiviin, mut paha päivä voi olla muutenki. aika tökeröö kyl kysyy “onks sul menkat”, mieluummin kysyis vaik iha muuten vaa et mikä on.

-lölölöö, 18.9.2005

#2434

Menkat..ne helvetin menkat ja pms.Kärsin itse todella pahoista PMS-oireista ja tiedän, että koko lähiympäristöni joutuu myös kärsimään niistä. Olen hakenut lääkäriltä apua oireisiini ja saanutkin sitä. Syön tällä hetkelllä elämäni ensimmäisiä serotoniinintakaisinoton estäjiä, olen syönyt niitä 4kk.

PMS oireeni ovat helpottaneet ja todella pitkä ja kaiken kokenut parisuhteeni on parantunut huomattavasti. PMS on vakava oireyhtymä siitä kärsivälle ja oireilijan lähiympäristölle. Kirjoitin tämän siksi, että mikäli todella itse kärsii näistä oireistä välillisesti tai suoraan kannattaa siitä keskustella vakavasti, sillä asiaan voidaan vaikuttaa monin eri tavoin. Keinoja on monia ja niistä löytyy varmasti jokin sopiva, -aina ei suinkaan tarvita samanlaista lääkistystä kuin itselleni on aluksi määrätty. Mutta miksi kärsiä kun elämä voi näemmä olla helpompaakin.

-koetetaan jaksaa, 16.10.2005

#2445

Kärsin jo teiniajoista saakka todella tuskallisista menkoista, joihin lääkäri määräsi aina vaan tehokkaampia särkylääkkeitä. Tuloksena oli, että viisitoistavuotiaasta lähtien makasin kaksi päivää kuusta sängynpohjalla hurjassa särkylääkepöhnässä. Kivut helpottivat ajan myötä (kivunsietoraja kasvoi?) ja nykyään kärsin sitä vastoin todella rankoista PMS oireista. Saatan työpaikalla purskahtaa syyttä itkuun, tajuntani hämärtyy niin, että uskon kollegojeni suunnittelevan suurinpiirtein jotain salaliittoa minua vastaan, olen uskomattoman kärttyinen ja vihaan koko maailmaa. Muutaman päivän kuluttua elämä sitten taas hymyilee...

Jos menkat olisi evoluution kautta paiskattu miesten riesaksi, heillä olisi joka kuukausi kaksi ylimääräistä vapaapäivää. Kuukautissuojat voisi vähentää verotuksessa ja PMS oireisiin olisi jo aikaa sitten keksitty kunnon lääkitys.

-hysteria, 17.10.2005

#2467

siinähän on asiaa kerrakseen..

jätkä kirjottanut kunnon tekstin..

se on hyvä vaan..

muutapa en nyt ala tässä kommentoimaan..

-Anonyymi, 25.10.2005

#2490

“Kuukautissuojat voisi vähentää verotuksessa”

Mitä turhaan, kun vaihtoehtoja on. www.kuukuppikunta.net

-Elina, 8.11.2005

#2511

onko soikkeli itä-helsingin soikkeli vai joku muu...?

joka tapauksessa menkat on kamalinta maailmassa. jos jumala on olemassa, niin se on sovinistimulkero!

-mie vaan, 22.11.2005

#2541

Ei meillä siitä kärsitä. Mahtavaa ko ei ooo vieläkää raskaana. Seksi sujuu, kiukuttelua ei oo.

-kaikkea ei uskota, 30.11.2005

#2615

Mielenkiintoista...

Onneksi en ole vielä ollut missään suhteessa joten taidan ottaa opiksi tulevaisuutta varten.

-Joku mitätön, 24.12.2005

#2730

Kyllä miehen pitää vaijeta niistä ei saa puhua oman naisen kuukautisista muille

-viivi, 2.2.2006

#2753

Just joo!! Surkee juttu!! Taas naisia halvennetaan! Voisit säkin vähän miettiä mitä sä tänne kirjoitat!

-Eräs, 10.2.2006

#2765

Hassua. Olen luullut PMS-oireiden (psyykkisten) olevan jokin myytti, kun en ole itse törmännyt niihin koskaan kenenkään taholta.

Ruvetkaa, naiset, käyttämään kuukautiskuppia. Se helpottaa oloa ainakin vähäsen.

-Nainen, 19.2.2006

#2766

“Vaikka uskoisin, että jonkinlaisia PMS-oireita on liki kaikilla naisilla...vaan koska he kykenevät hillitsemään ja hallitsemaan itsensä vaikeassa ja tuskallisessakin tilanteessa. ”

Minä en ainakaan yritä salata ja hallitsemaan itseäni, sillä itselläni todella harvoin on mitään PMS-oireita joita minä tai puolisonikaan pystyisin havaitsemaan. Tosin silloin harvoin, kun niitä noin kerran vuodessa on, huomaan, että riitoja tulee herkemmin. Toisaalta ärsyyntyisin, jos aiheet, joista riitoja tulee leimattaisiin vain PMS:n aiheuttamiksi. Jälkikäteen olen nimittäin huomannut, että ne aiheet ärsyttävät myös muulloin, mutteivät välttämättä saa aikaiseksi suuttumista.

-joku nainen, 19.2.2006

#2774

Tämä viestiketju taisi juuri pelastaa suhteeni. Kiitos varsinkin Jullin kommenteille :)

-Anonyymi, 25.2.2006

#2800

Itselläni on PMS-oireita, tosin lähinnä fyysisiä. En tunne varsinaista vihaa miehiä kohtaan, mutta silloin, kun nojaan vessanpönttöön polvillani ja mietin, miksen oksenna, vaikka oloni on aivan hirveä, en voi ajattelematta: “miksi minun täytyykin olla nainen?”. Fyysiset oireet ovat kamalia, sillä lääkkeetkään eivät auta. Tärisen ja olen aivan kylmänhikeä täynnä. Silloin on kaikista ärsyttävintä, jos poikaystävä tulee sanomaan: “Mä tiedän, että sulla on paha olla. Kerran mä kaaduin lätkämatsissa ja...” ARGH! Joudun kärsimään tästä joka kuukausi, onneksi vain kahtena ensimmäisenä, joskus yhtenä päivänä kuukautisista, mutta kyllä se tekee tuskaa.

-Tyttö 17v., 5.3.2006

#2811

Itselläni on pahoja fyysisiä kipuja 1-2 ensimmäisenä päivänä, mutta olen tällöin usein omituisen tyyni, tosin itku on herkässä. Mutta Helvetti – Isolla Hoolla – repeää ENNEN Niitä, masennusta, huutoa, syyttelyä. Olen aika varma, että minulla on hormonivajausta silloin ja luin jostain, että se olisi merkki PMS;stä. En itse ollenkaan seuraa kiertoani, mutta kun alan masentua pahasti ja olo alkaa vittumaiseksi, tiedän niiden olevan tulossa.

Inhottaa olla nainen, mutta.. se on pieni hinta siitä, että joskus saa olla raskaana (vaikka onhan tässäkin omat ongelmansa nimittäin synnytyskivut ja raskausajan pahoinvointi jne.)..

-Myöskin 17., 7.3.2006

#2821

prkl miehet voi olla niin kauan turvat kiinni aiheesta kun ite eivät näistä kärsi...

-kohdunpoisto, 10.3.2006

#2828

Minulle kuukautiset eivät ole mitenkään ärsyttävä tai paha asia, vaikka olenkin aina 3 päivää niiden alkamisesta hirvittävän kipeä. Joskus kuitenkin tulee kiukku kohtauksia, mutta minä vain varoitan lähipiiriä tyylillä: “Mul on kuukautiset ja oon niin saatanan vittuuntunut, et jos voisitte olla ärsyttämättä mua tänään. TAI MUUTEN VEDÄN LÄTTYYN NIIN ETTÄ TUNTUU!!” Yksinkertaista..:)

-lukiolainen muija, 17.3.2006

#2830

No täytyy myöntää näin epämääräisen kuukautiskierron omaavana, että kyllä perhe ne pahimmat kiukut saa juuri ennen “niitten” alkamista... jälkeenpäin huomaa että tulipa taas tuiskahdettua. mutta, elämä on..

-mie vaan, 17.3.2006

#2930

Miehet eivät ole kommentoinu tähän.. Miksi? Voiko joku selittää mikä on kuukautiskuppi?

-Anonyymi, 9.5.2006

#2938

“Miehet eivät ole kommentoinu tähän”.

Niin. Eikös tuo todista koko kirjoituksen pointin: mies vaietkoon kuukautisista? :-)

-Aapo, 11.5.2006

#3494

“Mul on kuukautiset ja oon niin saatanan vittuuntunut, et jos voisitte olla ärsyttämättä mua tänään. TAI MUUTEN VEDÄN LÄTTYYN NIIN ETTÄ TUNTUU!!”

Entä, jos sinua vedettäisiin lättyyn kiukuttelusi takia?

-Anonyymi, 24.9.2006

#3710

Tuli tuolta verisestä lakanasta ja pikkuveljestä ja kasvatuksesta mieleen, että jospa me äiteinä jo kasvatamme pojista, jotka tulevat verisiä siteitä pienenä väkisin vahtimaan, että äidillä on vähän maha kipeä ja on ihan luonnollista ja hyvä, että äidiltä tulee verta, siis kasvatamme tulevat miehet suhtautumaan, että kuukautiset ok, veri ok lakanapyykki ok, tamppoonit/siteet ok, lapsia saa, jos on tällaiset kukautiset vlilla, ihan ok.

Sanopa sitten aikuisille miehille, että hemmetti, kun mun tissit on kipeet, älä koske, ja vatsaan sattuu ja kouristaa ja koukussa pitää nukkua.

Älä, tuu kuule sen kanssa, ei kyllä naitata pätkäkään, kahdet lakanat on jo menny vereen, eikä kunnon vuoto ala. Perkele, jos mä oon raskaana, ku tää on tällasta tihuuttamista, kuin Petriä odottaessa. Ja sä vaan käännät selkäs ja nukut ja luet, hyvähän sun on, odotat mitä tulee.

-Silakkalaatikko, 4.11.2006

#3711

Kuukautiskuppi on emättimeen laitettava kuukautisveren kerääjä, joka muistuttaa suppiloa. Alhaalta se on kiinni, koska se kerää veren, Vaihto tapahtuu useamman kerran päivässä vuodon runsauden mukaan. Loppupäivinä sitä voi pitä vaikka koko päivän, mutta hygienisyyssyistä, se kannatta alapesun yhteydessä ottaa pois ja pestä hurauttaa kuumalla vedellä. Ohjeet kuppien mukana. Hinta, jonka ensin maksat, korvautuu, koska kuppia voi käyttää pitkään, muistaakseni toista vuotta. Kaikille se ei sovi, yleensä, jos tamponi menee helposti, on kuppikin sopiva. Siisti ja näppärä käytössä ja lisäksi varma, voithan laittaa pikkuhousunsuojan varmuuden vuoksi. Yökäytöstä on myös kahta mielipidettä, falskaako vai ei?

-Hoit., 4.11.2006

#4665

Ei pidä yleistää, löytyy mieslääkäreitä joilta nää naiset menee kysyy neuvoa.. Pitäskö niitten sanoa että olen mies, sinähän sen tiiät mitä kropassas tapahtuu. Jotkut miehet tietää, jotkut ei oo kun kuullu asiasta.

-Medisiinari, 18.2.2007

#5455

Eipä ole itselläni koskaan ollut menkoista johtuvia mielialanvaihteluja saati muita kipuja, eli epäilen vahvasti että tässä on monen naisen kohdalla kyse myös opitusta tavasta. Kun on menkat, kun ollaan naisia, niin saadaan sitten muka valittaa... “miehet ei ymmärrä mitään” – hurraa! Ja sitä sitten tehdään oikein nautinnolla. Pah sanon minä, ei ne naisten kiukuttelut varmaan useinkaan mistään menkoista johdu vaan jostain aivan muusta. Kiva sitten kiukutella ja syyttää menkkoja, joista mies ei voi “tietää mitään”... :DD

-pepper, 7.5.2007

#5461

Minä kyllä mielelläni selittäisin kuukautisteni vaiheista poikaystävälleni, mutta hän ei niistä liiemmin halua kuulla. Noh, se hänelle suotakoon. Täytyypä muuten tutustua tuohon kuukuppiin. Se vaikuttaa mielenkiintoiselta kapistukselta.

-punainen paprika, 7.5.2007

#5488

Teksti jossa paljon asiaa ja kirjotettu vielä ketun hauskasti! Lisää tämmöstä!

-Lolz!, 9.5.2007

#5699

Pepperille kommentti:

Hohhoijakkaa, tekstistäsi päätellen voin vain sanoa, että on päivän selvää ettei sinulla toden totta ole omakohtaisia kokemuksia. Vain ja ainoastaan tuosta syystä voit ladella jotain tuollaista. “Opittu tapa”, voi hyvää päivää!!!! Huomasin, että tänne ovat kommentoineet aikalailla juniorit. Tuolloin tuskin voi tietää PMS-oireista juurikaan mitään. Tässä on nyt ihan sama tilanne kuin, että minä menisin väittämään vaihdevuosista kärsivälle naiselle hänen lähestulkoon keksivän oireensa, koska minulla niitä ei ole:-)

Olen 36-vuotias ja vähän vajaa alle kolmekymppiseksi sain elellä vain helvetillisen runsaiden kuukautisten kanssa. PMS-oireista en kärsinyt vielä tuolloin. Nämä oireethan yleisesti alkavat vasta myöhemmällä iällä. Itselläni alkoivat asteittan pahentua kolmenkympin virstapylvään jälkeen ja viimein jouduin kääntymään lääkärin puoleen kun ote itseeni ja tunteisiini katosi viikkoa ennen kuukautisten alkua lähes täysin.

Joten en todellakaan ole tätä oppinut mistään ja oireet ovat täyttä totta, ei siis mukava syy olla hankala ja kiukutella. Kolmisen päivää olen syvästi masentunut, äärettömän ärsyyntynyt, itkuherkkä, turvonnut ja kaikkea tältä väliiltä. Persoonallisuuteni muuttuu täysin ja kun ne kuukautiset vihdoin alkavat, tuntuu kuin sumuverho vedettäisiin taikaiskusta pois ja elämä hymyilee jälleen. Ja se ero on niin radikaali, että joka kerta se jaksaa hämmästyttää jopa itseäni.

Jos se mahdollista olisi, antaisin tämän vaivan pois koska tahansa. Ja niin antaisi miehenikin, koska tämä ei ole helppoa hänellekään. Kerron toki hänelle avoimesti koska nämä ajat ovat kyseessä, olen merkannut sen kalenteriinkin (voi käydä sieltä kurkkaamassa mikä aika kuusta on meneillään). Siltikin mieheni on vaikea suhtautua, enkä ihmettele yhtään. Jälkikäteen minulla on todella paha olla hänenkin puolestaan, koska tiedän että käytökseni ei ole rationaalista eikä ole oikeastaan mitään mitä hän voisi tehdä. Hän (ja kaikki muut ihmiset) ärsyttävät pelkällä olemassaolollaan. Pyrin tuolloin ihan tietoisesti vetäytymään omiin oloihini. Yritän ulkoilla paljon, lueskelen itsekseni. Paljon omaa tilaa auttaa edes vähän. Olen yrittänyt itselääkitä B6-vitamiinilla ja helokkikapseleilla, nyt minulla on SSRI-lääkityskokeilu. Vähentävät oireita ehkä hieman, mutta eroon tästä en ole päässyt. Olen jopa miettinyt kohdunpoistoa...

Minulle henk.kohtaisesti on helpotus jos mieheni hoksaa tämän johtuvan PMS-oireista, eikä minusta persoonana. Koska käytökseni on kaikin tavoin vastoin sitä kuka ja minkälainen ihminen oikeasti olen.

Kyllä mieheni onneksi pikkuhiljaa on alkanut saamaan sellaista herkkyyttä, että tunnistaa nämä oireet ja antaa minulle tarvitsemani tilan tuolloin. Eikä hänen näin ollen tarvitse heitellä “Onks sulla menkat?” kommentteja:-) On myös sen verran iso ihminen, että tietää että ongelma on aika ennen menkkoja, ei ne menkat varsinaisesti....

Että näin!

-Vipsu, 4.6.2007

#5988

Tuo on täyttä asiaa!Itselleni ovat monet pojat koulussa sanoneet jos olen vähän tiuskaissut jostain nii heti kyselemässä:Onksul menkat ku kärtyyt?!se vasta pistääkin kärtyyn!Miehet olkoot hiljaa ku eivät tajuu mistää mitää eivätkä joudu kokee menkkojen tuskaa!

-tyttö*89, 23.7.2007

#5998

Olen joskus miettinyt, että naisten pidempi elinaika on jonkinlaista Luonnon/Jumalan/Maailman/?:n “korvausta” menkoista :)

Itse en huomaa itsessäni kuin fyysisiä oireita, johtuen varmaankin masennuksesta joka saa mielialat muutenkin ailahtelemaan (no, ne fyysiset oireet sitten ovatkin vahvemmasta päästä – ainakin ystäviini verrattuna). “Huuto” oli muuten aika osuva kuva tähän aiheeseen :D

Joskus yhdeksännen luokan viimeisillä biologiantunneilla katsoimme tekemisen puutteessa sukupuolisesta kehityksestä kertovaa videota, jonka eräässä osiossa puhuttiin kuukautisista. Muistan kuinka tunnin päätyttyä aikomuksenani oli nauraa ja sanoa kavereilleni, kuinka olisin halunnut ottaa valokuvan luokkamme poikien tyrmistyneistä ilmeistä heidän katsellessaan videota ääneti selvästikin kauhun- ja inhonsekaisin tuntein (vaikka tavallisesti he olivat “kaikkitietäviä”, eivät näyttäneet tunteitaan ja puhuivat taukoamatta), mutta ennen kuin sain suutani auki yksi kavereistani oli jo todennut, kuinka kauhea tunti oli ollut koska “kaikki pojat katsoivat”. Kysyin häneltä mitä hän tarkoitti ja hän selitti, että “se oli vaan tosi noloa.” En ymmärtänyt miksi, mutta jätin asian sikseen.

Hyvä kirjoitus, mielestäni :) (Hmm, täytyypä joskus lukea uudestaan kun minulla on menkat ja katsoa, miltä se silloin vaikuttaa :D)

-Tyttö Turusta, 24.7.2007

#6289

Jee, miehetkin voivat kärsiä PMS:n tapaisista oireista, sen nimi on “maanis-depressiivisyys” :D

-Jokunen, 29.8.2007

#6948

Kyllä mun puolestani mies saa jutella menkoista ihan niin paljon kuin tykkää. miksi pitää yleistää tämäkin? Mieshän sitä menkkaränkkää joutuu katselemaan eniten. Hän siitä jotain tietää jos joku. Nainen tuskin aina itse asiaa huomaa. Minä itse olen alkanut kiinnittää asiaan huomiota vasta muutama kuukausi sitten. Toden totta – on pakko myöntää että olen kiukkuisempi menkkojen aikaan, mutta ei silti mikään maailmanloppu ole. Asioista jutellaan miehen kanssa, tästäkin.

-Jemppu, 28.10.2007

#7020

Joku tuossa väitti että nainen on oppinut käyttämään menkkoja tekosyinä. Kun on sellaiset menkat kuin mulla, on turha keksiä enää miyään tekosyitä. Mielialavaihteluita mulla ei tietääkseni ole, mutta ilman 800mg buranaa tms. en ekana päivänä nousisi sängystä VC:tä edemmäs. Tuokin parin metrin matka kun tuntuu ylivoimaiselta. Tuntuu kuin joku repisi sisuksia, voimat poissa, kylmää, hikoiluttaa, oksettaa.. Listaa voisi vielä jatkaa.

Onneksi lääkkeet auttavat, jolloin olen vain vähän väsyneen oloinen.

-Mija, 2.11.2007

#7043

Jos tytöllä on kuukautiset, niin voiko se johtaa haluttomuuteen tai silleen ..

Kun yht äkkiä tyttöystävästäni tuli ns. haluton , sillä tavalla ettei tehä mitään hyväilyä..

-Tietämätön -91, 5.11.2007

#8412

HUuoh. PMS. Ja miehet valittavat? Onhan se rankkaa, kun tyttöystävä raivoaa ja valittaa joka asiasta ja menee kaikessa äärimmäisyyksiin. Vielä rankempaa se on naiselle, sillä hän kyllä tietää miksi käyttäytyy niin, mutta ei vain pysty lopettamaan sitä ennen kuukautisten alkua (tai loppua). Naisetkin voivat toki itse tehdä paljon: hakeutua omaan seuraansa (tosin silloin olo saattaa olla entistä pahempi), urheilla, rentoutua. Mutta kun vituttaa niin sitten vituttaa. Minkäs sille mahtaa? Vittuilemallahan se vitutus lähtee. Sopii tosin miettiä, kenelle haluaa vittuilla. Useimmiten uhriksi joutuvat asiakaspalvelijat, ystävät (harvemmin), kumppani (ykkössijalla).

-thea, 17.4.2008

#8683

Aapo? Itsehän olet mies.. Vai?

-Hattu, 3.6.2008

#8955

Se riippuu, millaienn suhde on miehellä ja naisella.

Esimerkiksi minä ja mieheni keskustelemme kuukautisistani hyvinkin avoimesti.

Mieheni ymmärtää jättää “onks sulla menkat” -tyyliset kommentit pois.

Itseasiassa mieheni tietää menkkojeni alkamisesta jo paria päivää ennen kuin itse sitä tiedän.

Ja viisaana miehenä hän ostaa suklaata jo valmiiksi.

Paras tapa lepyttää nainen menkkojen aikaan: Fazerin sininen. (muukin suklaa usein käy)

Nainen tarvitsee menkkojen aikoihin omaa tilaa, hellyyttä ja ei-seksiä (ja SUKLAATA).

Se, että naista pitää ymmärtää menkkojen aikana tarkoittaa, että niitä ei saa mainita ja että naista pitää kohdella kauniisti, eikä suuttua vaikka nainen onkin.. hmm.. kipakka.

Minullakin on lievittynyt, kiukuttelu miestä kohtaan, kun saa suklaata ja hellyyttä.

HYVÄ VINKKI MIEHILLE: Jos nainen kiukkuaa, niin antakaa vain hellä poskisuudelma (nopeasti) ja äkkiä postuminen takavasemmalle, ettei saa turpaan.

Pidemmän päälle se lieventää naisen intoa kiukuta menkkojen aikaan, niistä tulee sillon säyseämpiä.

-naikkonen, 7.7.2008

#9313

Miksi miesten pitäisi olla hiljaa naisten menkoista?. Ja onko se oikein että nainen valittaa miehelle vaikka mies ei olisi ansainnut sellaista kohtelua?. Naisen pitäisi ilmoittaa miehellensä tai poikakaverillensa että “mulla on nyt menkat, yritä kestää ja ymmärtää mua”..Eikä valittaa heti kurkku suorana jostakin vähäpätöisestä asiasta. Ja vaikka jotkin miespuoliset henkilöt sanovat sen pahimman eli “onks sulla menkat” niin on myös naispuolisia henkilöitä jotka käyttävät osittain menkkoja tekosyynä siihen miksi he saavat suuttua miehille. Ja saavat miehet ilmaista mielipiteensä vapaasti näistä asioista vaikka naisista se on väärin.

-kokemusta on, 30.7.2008

#9604

Itselläni on usein “menkkojen” aikana pitkäkestoista fyysistä kipua, jonka takia saatan esim. suuttua helpommin (aivan kuten silloin jos päätäni särkee tms.) Joskus olen myös alakuloinen, mutta toisaalta saatan voida myös erittäin hyvin, luoja ties miksi!

Minusta on kiva, kun poikaystäväni ainakin sanoo ymmärtävänsä minua ja tuo vaikkapa suklaata :) Että riippuu ilmeisesti ihmisestä miten näihin asioihin suhtautuu. Olisi hyvä jos miehet ja naiset yrittäisivät ymmärtää toisiaan enemmän ja olla avoimempia vastaavissa asioissa.

-Deku, 31.8.2008

#12786

En ymmärrä tätä “menkat tekosyynä” -länkytystä. Miksi tarvitsee jonkin tekosyyn kiukutteluun? Kuka haluaa suuttua ja kiukutella ihan huvikseen? Onko se muka kivaa?

-M., 21.10.2009

#12789

Hetken mietittyäni tulin itsekin Aapon lailla siihen tulokseen, että miehen on paras olla mainitsematta kuukautisia silloin, kun nainen on pahalla päällä. Jos nainen on pahalla päällä kuukautisten vuoksi, on niistä vihjaileminen vain veitsen kääntämistä haavassa. Jos taas pahantuulisuus johtuu jostain muusta, kuukautisten mainitseminen (ja syyttäminen) on alentavaa, koska tämä antaa ymmärtää ettei nainen kykene ajattelemaan selkeästi hormonitoimintansa vuoksi. Myöskään pahantuulisuuden “purkutapa” ei muutu sen aiheuttajan mukaan – ainakaan en keksi, millä tavalla. Ei tämä kyllä mielestäni koske vain miehiä. Voisin kuvitella, että on aivan yhtä loukkaavaa, jos naispuolinen henkilö vihjailisi kuukautisista vastaavanlaisessa tilanteessa.

Pääpointti taitaa olla se, että jokainen haluaisi itseään kohdeltavan täyspäisenä ihmisenä. Kuukautiset on vain yksi monista potentiaalisista “päänsekoittajista”. Samaan tapaan loukkaavalta kuulostaisi vaikkapa lääkityksestä vihjailu, vaikka ajatus olisi sinänsä asiallinen: “Onko sulla nyt varmasti lääkkeissä oikea annos?” Tai vaikkapa: “Sulla taitaa olla töissä kauheasti stressiä juuri nyt”, jolloin syntyy mielikuva, että henkilön mieliala/kiukkuisuus johtuu varmasti töistä, eikä voi olla aitoa. Ja kun töissä onkin tällä hetkellä ihan leppoisaa, niin mielensähän tuollaisesta pahoittaa.

Kyllä minusta miehet voivat puhua kuukautisista aivan hyvin. Oma miehenikin ja miespuoliset ystäväni ovat joskus jotain kyselleet, ja asiallisesti ollaan voitu mieltä askarruttavia asioita purkaa. Kuukautisten syyttäminen toisen negatiivisesta mielialasta taas on asiatonta, ihan kenen suusta tahansa.

-Maria!, 22.10.2009

#12866

Mies on hiljaa menkoista ja naisen kuuluu antaa aina paitsi menkkojen aikana, niin tasa-arvo säilyy.

-R-andom, 17.11.2009

#14090

Mua ottaa päähän miehet, jotka puhuvat asiasta vääristäen ja rumentaen sanoja! Miksei miehet puhu asioista niiden omilla ja selvillä kauniilla nimillä? Siksi, koska monet heistä ovat ikuisia lapsia, kuten minäkin olen jo kauan lausunut. Useat mihet ovat vähä-älyisempiä ja pakenevat lapsuuden muisteloihin.

Sanon niin kuin naiset sanovat miehistä: “poijat ovat poikia ja kun ei tissiä saa, niin pullo on korvike ja siinä usein viinaa tai muuta iljettävää litkua. Tupakan ja viinan yhteiskäyttö on todella inhottavaa!

Itse ymmärrän naisia, koska tunteet ovat herkempiä kuin yleensä miehillä.

Kaikki miehet eivät ole ymmärtäväisiä mutta edes joku ymmärtää.

Naisen aliarvioiminen ja pitäminen seksikoneena inhottavaa jo ajatuksenakin. Olen mies mutta silti aito ja suhtaudun naisiin kunnioittaen !

Jos ajattelettai pidät naista seksikoneena, kehoitan sinua ostamaan sellaisen laitteen, jota voit pumpata mielin määrin. Löydät niitä konenaisia esim. osoitteesta tai ruusu.fi Sieltä löydät. Nainen ja tyttö eivät ole kuin nukke. Itse inhoan miehiä, jotka eivät puhu asiasta niiden aidoilla nimillä vaan kääntävät ne halveksien. Siksi viihdyn hyvin heikosti miesten seurassa yleensä missään.

- Yäk, yäk., 9.11.2011

#14731

Menkat.... Tylsää jaarittelua! Oon 15 eikä mulla oo alkanu menkat ja oon säästyny kaikelta muka-hirveältä!

-ilman menkkoja, 19.3.2013

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Rakkaus, seksi tai muista aiheista.