Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Yhteiskunnassa on huono käytettävyys

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 15/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Yhteiskunnan käyttöliittymä on huono, tai ainakin siinä on paljon kehittämisen varaa. Yhteiskunta ja sen hallintajärjestelmät pitää suunnitella käyttäjän, ei systeemin näkökulmasta. 2 818 lukijaa, joista 484 eli 17% on antanut arvosanan (7).

Yhteiskunnassa on huono käytettävyys

Käyttöliittymä on se rajapinta, jonka kautta käyttäjä on yhteydessä järjestelmään. Tietokoneella käyttöliittymä käsittää yleensä hiiren, näppäimistön, näytön ja symbolit sekä toiminnan näytöllä. Käyttöliittymän tehtävä on tuoda käyttäjän saataville hänen tarvitsemansa toiminnot, autta häntä suorittamaan tarvitut tehtävät, antaa hänelle vapauden ja hallinnan tunne sekä tuottaa mielihyvää.

Jos käyttöliittymä tuo liikaa toiminnallisuutta esiin, on kokonaisuus sekava ja välttämättömiäkään toimintoja ei sekamelskasta löydä. Tämä on tyypillinen ongelma Microsoft Officessa. Tuloksena käyttäjällä ei ole hallinnan tunnetta, vaan hän pyrkiii vain selviytymään kaaoksessa. Käyttäjä voi joko taistella tai apatisoitua ja alistua.

Äänestäjien apatisoituminen on pitkäaikainen trendi, vaikka viime vaaleissa pientä nousua äänestysaktiivisuudessa olikin. Yhteiskunta on valtavan monimutkainen kokonaisuus, ja valtaosa kokonaisudesta ei ole tietylle yksilölle relevanttia.

Ydinvoimaäänestys on hyvä esimerkki. Vähän kuin jos tietokoneen käyttäjää pyydettäisiin valitsemaan koneeseensa virtalähde. Vaihtoehtoina on EcoPower ja SuperElectro. Valtaosalle käyttäjistä asia on epärelevantti, ja vielä paljon harvemmalla on tietoa tehdä asiasta valistunutta päätöstä.

Koneet tulee suunnitella siten, että ihminen hallitsee ne. Samoin on yhteiskunnan laita. Periattessa ihminen voi ottaa selvää kaikista yheiskunnan yksiköistä, vastuista ja toiminnasta. Mutta suurin osa näistä on hänelle täysin merkityksettömiä. Samoin ihminen voi opetella tietokoneen läpikotaisin, mutta suurella osalla tästä tiedosta hän ei tee mitään – paitsi jos hän on mikrotuki tai vastaava.

Tietokoneet ovat monimutkaisia, samoin on yhteiskunta. Onneksi tietokonemaailmassa käytettävyys- ja käyttölttymätyö on onnistunut peittämään monimutkaisuuden ainakin osittain, toisissa järjestelmissä paremmin, toisissa huonommin. Trendi on selvä, ja sen trendin seurauksena tietokoneiden käyttö on lisääntynyt räjädysmäisesti.

Yhteiskunnan kanssa on toisin. Äänestysaktiivisuus tuntuu koko ajan laskevan eikä ihmisillä ole kummoistakaan käsitystä siitä, mistä asioista päätetään milläkin tasolla. Tästä kertoo mm Irti EUsta -sloganit kunnallisvaaleissa. Kunnallistasolla ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa EU-jäsenyyteen, ja valtiollisellakin tasolla se on hankalaa.

Tietokoneissa monimutkaisuus peitetään, esiiin tuodaan käyttäjän kannalta sillä hetkellä relevanttia tietoa. Yhteiskunnassa pyritään muuttamaan käyttäjää, ei järjestelmää – “Äänestäkää”, “Ottakaa selvää!”. Yhteensopimattomuus on yksilön, ei järjestelmän syy.

-Aapo Puskala, 1.12.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 5 kommenttia
Kommentit
#1506

Yhteiskunta ei yksinkertaistu vaan monimutkaistuu. Tämän takia tilanne todennäköisesti huononee, ellei hallinto ja päätöksenteko olennaisesti muutu tai tehostu.

Ikäväkyllä, tähän ei liene parannusta tulossa, sillä demokratia perustuu massojen valtaan. Valituksi tulevat massojen suosimat menestyksekkäät juoksijat, rallikuskit ja missit.

Parhaimmillaan demokratian päätöksenteko voi yltää keskivertoon, yleensä se jää siitä jälkeen.

Voi käydä niin, että ihmiset ajautuvat yhä kauemaksi yhteiskunnan rakenteista kunnes joku maa keksii paremman systeemin kuin demokratia.

-Teemu, 1.12.2004

#1518

Mitä jos, kansanedustajille annettaisiin sellainen palkka, ettei mistään muualta olisi samaa saatavilla ja samalla kielletäisin kaikki muu ansio/pääomatulo, estettäisiin kaikki kytkökset. Kuvitellaan että paras mahdollinen aines kerääntyisi päättämään maan asioista. Edelleen demokratia, tosin parhain mahdollisin voimin. Ideana se, ettei kellään päättäjällä olisi oma napa lähimpänä, vaan päätöksen tekoa aina leimaisi kansakunnan etu.

-Joonas, 5.12.2004

#1522

...tai sitten kansanedustaja ehdokkaat lennätettäis autiolle saarelle, jaettas joukkueisiin, pidettäisiin nälässä, laitettas kilpailemaan keskenään, kuvattas TV:hen ja ihmiset sais sitten äänestää teksti viestillä kenen vuoro on joutua pataan.

jäljelle jäis asialleen omistautunut laiha joukko kansalle kiitollisia edustajia.

-hunni, 7.12.2004

#2249

Yhteiskunta ei yksinkertaistu eikä monimutkaistu, mutta valtion rooli yhteiskunnassa monimutkaistuu eksponentiaalista vauhtia, kun se ottaa itselleen jatkuvasti lisää vastuita.

Lähes totalitaarisen valtion toiminnan ymmärtäminen täydellisesti on huomattavasti vaikeampaa kuin valtion, joka keskittyy perustehtäviinsä.

-zagga, 3.8.2005

#2250

...niin, ja ratkaisuhan ei sen vuoksi todellakaan ole mikään “valistuneiden diktatuuri” vaan valtion hallinnon läpikotainen suoraviivaistaminen mukaanlukien valtion perääntymisen asioista, missä sen käpälöitä ei kaivata.

-zagga, 3.8.2005

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.