Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Itsekästä pakkohyväntekeväisyyttä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Ilotulituksilla ja tsunamikriisillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Ilotuliterahojen vaatiminen SPR:lle on usein pohjimmiltaan halpamaista tragedialla ratsastamista ja oman kilven kiillottamista. 3 626 lukijaa, joista 651 eli 18% on antanut arvosanan (7).

Itsekästä pakkohyväntekeväisyyttä

Ilotulitus

Kaukoidän tsunamikatastrofin myötä on esitetty ajatus, että uuden vuoden raketteihin käytettävät rahat annettaisiin SPR:n tai jonkin muun järjestön kautta hyväntekeväisyyteen.

Sinänsä auttamisessa ei tietenkään ole mitään vikaa, mutta monet tuon ajatuksen kannattajat syyllistävät niitä, jotka raketteja ostavat – riippumatta siitä, kuinka paljon he apua antavat. Eli kyse ei olekaan avustussummasta tms, vaan siitä, että toiset ihmiset viettävät uutta vuotta “väärin”. Kriitikoiden mielestä ilotulitteet ovat turhia, sotkevat ympäristöä, pelottavat koiria jne. (Jos koirat ovat niin fiksuja kuin koiranomistajat tahtovat meille sanoa, miksi koirat eivät kuitenkaan koskaan opi, että paukkeessa ei ole mitään pelättävää?)

Toki nämä ovat valideja pointteja, mutta se ei ole tämän jutun ydin. Ydin on se, että nämä ihmiset kovaan ääneen vaativat luopumista asiasta, josta he alunpitäenkään eivät ole kiinnostuneita ja mitä todennäköisimmin toivoisivat ilotulituksen loppuvan muutenkin. Eli pyhimyksinä ja moraalinvartijoina nämä ihmiset julistavat ja vaativat luopumista asiasta, josta luopuminen ei heille ole edes mitään luopumista!

On halpamaista “ratsastaa” tällaisella tragedialla ja ajaa sen avulla omia itsekkäitä etujaan muka hyväntekeväisyyden nimissä.

On myös ehdotettu, että nyt olisi “oikein” ja “sopivaa” viettää uutta vuotta kotona kynttilänvaloa katsellen eikä raketteja lähettäen. Minä en ymmärrä, miten se, että viettäisin uuden vuoden kämppä helvetintulien loimotuksesta punaisena olisi tsunamin uhreille eduksi. Eihän se olekaan, mutta moralisti saa siitä mielihyvää. Tämä on synkeä asenne. Ilosta pitää seurata syyllisyyttä, nautinnosta häpeää. Jos jossain on ihminen, jolla on asiat huonommin – ja sellaisia on aina miljoonia – on ilo kiellettyä.

Sitä paitsi rakettien osto ja auttaminen eivät mitenkään sulje toisiaan pois. Oikeastaan AINOA yhteys näillä on se, että molempiin käytetään rahaa. Kaiken lisäksi Suomessa myytävistä ilotulitteista melkein kaikki on valmistettu kaukoidässä. Ilotulitteiden ostaminen siis hyödyttää niitä valmistavien maiden taloutta, ja koko aluetta.

Kuntien ja kaupunkien isojen ilotulitusten rahojen antaminen hyväntekeväisyyteen on sekin ongelmallista. Niitä on suunniteltu pitkään, sopimukset on tehty ja kaikki tavarat hankittu. Tässä vaiheessa peruminen maksaa järjestäjälle joka tapauksessa, mutta sillä rahalla ei saa yhtikäs mitään. Se sama ilotulitusraha ei suinkaan menisi SPR:lle, vaan optimitilanteessakin maksimissaan puolet, jos sekään.

On myös esitetty kritiikkiä, että apua tulee nyt enemmän sen takia kun paikalla on paljon länsimaalaisia. Voi hyvin pitää paikkansakin, mutta entä sitten? Eikö apu kelpaa, jos se on jonkun moralistin mielestä väärin perustein annettu? Mitä merkitystä koko avun antamisen motiivilla edes on?

Minä olen aika vaivautunut jos joku kysyy minulta, olenko lahjoittanut rahaa johonkin keräykseen. Vaivaudun sen vuoksi, että en halua tehdä numeroa koko asiasta. Paitsi että minun lahjoitus ei muille kuulu, niin en todellakaan halua, että minä luulisin olevani joku pyhimys jos olen keräykseen roponi antanut. Kaikista mieluiten olen ihan hiljaa lahjoituksistani.

Autan kun tilanne sallii ja tarve vaatii ja se siitä, ei se sen suurempi asia ole. Minulla ei ole minkäänlaista tarvetta “opastaa” muita, kuinka heidän pitäisi luopua jostain auttaakseen toisia. Se asia josta pitäisi luopua, voi olla näille toisille niin tärkeä, etten itse olisi yhtään valmiimpi luopumaan niin tärkeästä asiasta, varsinkin kun se ei ollenkaan välttämättä hyödyttäisi ketään muutakaan.

-Aapo Puskala, 30.12.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 7 kommenttia
Kommentit
#1607

Juuri näin Aapo. Täyttä asiaa.

-Joonas Rantanen, 1.1.2005

#1629

Noh... Meillä luovuttiin raketeista ja laitettiin rahaa SPR:lle, mutta osasyynä oli sekin, että miesväki, joka tavallisesti niitä raketteja ampuilisi, ei ollut kotona. Ideanahan tuossa kai on se, ettei rahanmeno tunnu niin pahalta, jos sama summa menisi joka tapauksessa johonkin muuhun. Samalla tavalla voisi kampanjoida, että älkää ostako suklaata kuukauteen, vaan laittakaa ne rahat hyväntekeväisyyteen. Monilla perheillä ei juhlatunnelmaa muutenkaan ole, kun tuttava tai sukulainen on kadoksissa.

Kommenttina väitteeseen, että apua tulee vain turistien takia. Kyllähän se apu varmasti kelpaa ja olen erittäin tyytyväinen, että on saatu sydämet heltymään, mutta huoli kyllä painaa, että rahat valuvat Thaimaan turistirannoille, missä on kuollut vain murto-osa uhreista. Verratkaapa Thaimaan 4000-5000 kuollutta Indonesian 80 000 uhriin!

-Kolibri, 4.1.2005

#1632

“Toki nämä ovat valideja pointteja...”

Heh, heh, pidin tuosta ilmaisusta. Mutta itse vietin uuttavuotta katselemalla muiden ampumia raketteja. Sama show, mutta ilmainen.

Muutenkin olen hyvin ärsyyntynyt Suomen tavasta uutisoida asiaa. Suomalaisia paria sataa uhria suretaan ja loppuja sataa tuhatta pidetään täysin sivuseikkana. Tietysti niinkin monen suomalaisen kuolema oli traagista ja ymmärrän, jos henkilökohtaisesti suree jotakuta kuollutta läheistään, mutta ovat nämä pari sataa suomalaista hieman pienempi juttu kuin ne kaikki loput. Kun minä en ketään kuolleista tuntenut, on se minulle yks hailee onko joku yksittäinen kuollut suomalainen vai ei. Taisi kyllä olla hieman sivuosuma tämä viimeisin kappale.

-Jaakko, 5.1.2005

#1635

Ehdotus rakettien luopumisesta oli ihan hyvä ja mukavaa, jos joku oikeasti jätti ne turhat (Ja olen pitänyt niitä raketteja turhina jo lapsuudessani..) raketit ostamatta ja lahjoitti rahat uhrien hyväksi. Mutta on typerää, jos he sitten arvostelevat niitä, jotka kuitenkin viettivät uuden vuoden perinteisesti ja paukuttelivat niitä raketteja. Koska jos syy rahan antamiseen on se, että rakettien osto on turhaa, niin samantien sitä rahaa voisi antaa paljon enemmänkin. Tupakoiminen, alkoholi, ylensyöminen, meikkaus ja moni, moni muu asia on myös turhaa. Ihmiset tulisivat vallan hyvin toimeen ilman niitä ja nekin rahat olisi voitu lahjoittaa niille, jotka niitä enemmän tarvitsevat.

Jos syy taas oli se, että uhreja olisi kohteliasta kunnioittaa jättämällä paukuttelu väliin, niin herää kysymys, miksi emme kunnioita joka uuden vuoden aatto niitä vuoden aikana kuolleita ihmisiä, jotka kuolivat sodassa, nälässä tai luonnonmullistuksessa? Ihmisiä kuolee joka päivä maailmalla traagisesti ja epäoikeudenmukaisesti. He tarvitsevat teidän ja meidän apua yhtä lailla.

Apu on tarpeen nyt katastrofin uhreille JA kaikille niille miljoonille muille, jotka olivat avun tarpeessa jo ennen tapahtunutta, ympäri maailmaa. Mutta minäkin olen ärtynyt median tavasta uutisoida asiaa. Mitä väliä sillä on minkämaalaisia ihmisiä siellä kuoli? Vaikka siellä ei olisi yhtäkään suomalaista mukana, niin meidän pitäisi silti olla valmiita auttamaan. Tunnen myötätuntoa kaikkia niitä ihmisiä kohtaan, niin suomalaisia, ruotsalaisia kuin kaikkia muitakin, jotka menettivät läheisensä katastrofissa.

Suomi on keskittynyt liikaa Thaimaan uhreihin, mihin toki suomalaiset matkaavat eniten, mutta missä uhreja oli suhteellisen vähän.

Minuakin pelottaa, että rahat jakautuvat ihmisille epätasaisesti ja eniten apua tarvitsevat jäävät ilman.

-Yokita, 6.1.2005

#1662

Aika moni suomalainen kuoli Thaimaassa koska hallitus ja presidentti päättivät odotella eikä toimia. Nyt pääministerimme on Thaimaassa vaatimassa selitystä miksi Thaimaa ei varoittanut Suomea aallosta. Jos Vanhanen olisi tiennyt aikaisemmin, niin ainakin hän olisi ehtinyt odotella tehokkaammin ja pidempään :-)

-Teemu, 18.1.2005

#1830

“Jos koirat ovat niin fiksuja kuin koiranomistajat tahtovat meille sanoa, miksi koirat eivät kuitenkaan koskaan opi, että paukkeessa ei ole mitään pelättävää?”

-pamaukset taitavat myöskin aiheuttaa kipua hauvojen korviin...

“Ilotulitteiden ostaminen siis hyödyttää niitä valmistavien maiden taloutta, ja koko aluetta.”

-kuulostaa naiivilta, mutta saattaahan tuo pitää paikkansakin

“On myös esitetty kritiikkiä, että apua tulee nyt enemmän sen takia kun paikalla on paljon länsimaalaisia”

-ei kyse ole siitä, etteikö apu kelpaisi. On vain outoa, että ne mummot jotka aiemmin murisivat nälkäpäiväkeräyksessä, että “rahat menee vaan minnelie ulkomaille” auttavat nyt, kun suomalaisillekin on käynyt huonosti. En nyt tarkoita syyllistää ketään. On hienoa, että ihmisistä löytyy auttamisenhalua tällaisina hetkinä, mutta apua tarvitaan muulloinkin...

-Anonyymi, 20.3.2005

#3446

miksi ihmiset eivät saisi olla iloisia siitä että tulee ns. uusi vuosi ja uudet kujeet? miksi emme saisi paukutella raketteja sen vuoksi, että olemme iloisia, että me olemme selvinneet viime vuodesta ja odotamme innolla uutta? olen samaa mieltä Yokitan kanssa: “..niin herää kysymys, miksi emme kunnioita joka uuden vuoden aatto niitä vuoden aikana kuolleita ihmisiä, jotka kuolivat sodassa, nälässä tai luonnonmullistuksessa? Ihmisiä kuolee joka päivä maailmalla traagisesti ja epäoikeudenmukaisesti.” (tai ei vain uutena vuotena, vaan joka päivä) NIINPÄ?! tämä “idea” on vain eduskunnan* tapa saada heidät näyttämään hyväsydämisiltä.. *(en tiedä KUKA tämän idean esitti, mutta kuitenkin..).. tottakai saa surra menehtyneitä, mutta se on väärin, että surraan silloin, kun he menehtyivät paljon-mediaa-saanessa-tapauksessa... ihmisiä kuolee afrikassa monta sataa joka päivä, eikä niitä mitenkään huomioida.. ihmisiähän hekin ovat!.. minusta kaikillä pitäisi olla oikeus juhlistaa uutta vuotta sydämensä kyllyydestä, ilman huonoa omaatuntoa yms..

Aapo, sulla on niin hyviä ajatuksia ja mielipiteitä, että jopa minä yhdyn niihin! :) OLET JUMALA!

-uutta vuotta odotellessa.., 10.9.2006

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.