Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Suurin suomalainen

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: serviisi: (vanhahtavasti) pöytäkalusto

Pidätkö?


7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 15/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Yleistä kommentointia Suurin suomalainen-kilpailuun. 3 545 lukijaa, joista 327 eli 9% on antanut arvosanan (8-).

Suurin suomalainen

Selvä, tiedän olevani tämän aiheen kanssa hiukan myöhässä, mutta halusin silti herättää keskustelua tästä aiheesta.

Ensimmäinen virhe koko kilpailussa oli se, että kaikki Mika Häkkiset ja Adolf Ehrnroothit asettiin samalle linjalle. Kuinka voidaan verrata urheilijaa ja sotasankaria toisiinsa?

Toisekseen, kun lopulta kymmenen finalistia oli saatu, löytyi niiden joukosta muutama naurettava ilmestys, mm. istuva presidentti Tarja Halonen. Kuten Jari Tervo hyvin sanoikin, millaisen kuvan muut maat saavat Suomesta, jos suurin suomalainen on istuva presidentti? Meilläkin Suomessa olisi naurunaihetta, jos suurin venäläinen olisi Vladimir Putin tai suurin amerikkalainen George Bush.

Eniten minua ärsytti humanistien vertaaminen esimerkiksi presidentteihin. Olen varma, että sadan vuoden päästä listalta ei löydy Risto Rytiä, kun taas Jean Sibelius on aivan varmasti siellä. Vaikka koko tämä kilpailu oli leikkimielinen ja oli paras ohjelma, mitä televisiosta on tullut aikoihin, en silti voinut käsittää, miten tällaisia ihmisiä sorrutaan vertaamaan keskenään.

-Joonas Rantanen, 2.1.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 17 kommenttia
Kommentit
#1626

Tuosta Rytin tilasta sadan vuoden päästä en olisi aivan yhtä varma. Miehen ansioiksi voidaan kuitenkin lukea pyrkimys pelastaa Suomi toisen maailmansodan aikoihin ns. Ryti-Ribbentrop -sopimuksella. Siitä, oliko moinen sopimus välttämätön, voidaan toki keskustella. Silloin kuitenkin uskottiin olevan ja Ryti omissa nimissään sen allekirjoitti Saksan aseavun jatkumisen turvaamiseksi. Rauhan ajan presedinttien henkilökohtaiset uhraukset eivät tätä luokkaa ole olleet.

Erhnroothin ansiot eivät myöskään mielestäni olleet pelkästään taistelukentällä saavutettuja. Mies oli kuitenkin ainoita, joka jaksoi muistuttaa sodan käyneiden suurista uhrauksista myös aikana, jolloin aihe ei kovin suuressa suosiossa ollut.

Itse olen kyllä sitä mieltä, että suurimmaksi suomalaiseksi olisi pitänyt valita Agricola. Kaverin kuolemasta on kulunut sentään sen verran kauan, ettei kukaan voisi vakavin naamoin vetää hänen teoistaan pisteitä kotiin päin. Tai väittää olevansa poliittisesti samaa mieltä tai edes lähisukulainen.

Mutta oikeassa olet: ehdokkaat eivät olleet missään tapauksessa vertailukelpoisia keskenään. Halonenhan piti sinne änkeä vain siksi, että hän on nainen ja nauttii käsittämättömän suurta suosiota.

-Antti, 4.1.2005

#1631

Ei, kuule, ollut kovin uusikaan ajatus. Olen saanut lukea saman monta, monta kertaa. Mutta mielestäni kaikki tuollaista sanovat ottavat homman liian vakavasti. No totta kai se on mielipide, kuka sitten on suurin suomalainen. Arvostaako taidetta vai sankaruutta sodassa. Lista vain on ikään kuin mielipiteiden keskiarvo, ei siis objektiivinen, eikä varmaan edes kenenkään subjektiivinen, mielipide. Mielestäni on hieman naiivia luulla, etteivätkö kaikki muka ymmärtäisi tätä asiaa.

Ja tietysti se on myös aikaan sidottu, kenestä sitten tuleekaan “suurin suomalainen”. Varmastikaan sadan vuoden päästä toistettuna listalta ei löydy Halosta tai Rytiä. Mutta tämän hetken maailmantilanteessa kyseiset presidentit ovat varsin tärkeitä. Ei minunkaan mielestäni Halonen henkilönä ole mitään NIIN merkittävää tehnyt (vaikka onhan hän tietysti erinomainen poliitikko), mutta onhan se demokratian ja tasa-arvon kannalta suuri harppaus, kun naisestakin voi tulla presidentti.

-Jaakko, 5.1.2005

#1827

Parasta kuitenkin oli, että suurin hollantilainen on Pim Fortuyn!! Sama, kuin jos suurimmaksi suomalaiseksi olisi valittu Pekka Siitoin!

Kanadassa vastaavan kisan top 10:ssa taisi puolet olla lätkänpelaajia.

-Jansson, 20.3.2005

#1911

“Ei minunkaan mielestäni Halonen henkilönä ole mitään NIIN merkittävää tehnyt (vaikka onhan hän tietysti erinomainen poliitikko), mutta onhan se demokratian ja tasa-arvon kannalta suuri harppaus, kun naisestakin voi tulla presidentti.”

Ei ole järkeä valita presidentiksi naista vaan sen takia että se on nainen. Ja sitä paitsi Tarja ei ole erinomainen poliitikko.

-Anonyymi, 18.4.2005

#2126

Henkilönpalvonta on iljettävää.

Halosen nostaminen samaan sakkiin rytin, mannerheimin ja sibeliuksen kanssa on kuitenkin kieltämättä irvokasta.

-jep, 2.7.2005

#2228

ihan turhaa rahan kulutusta

-gikkeböö, 28.7.2005

#2331

Anorektinen kärsäkuoriainen! Nilkkimäinen riiviö! Zulu!

-Poika, 22.8.2005

#2439

Halosen vertaus GWB:iin ja Putiniin on aika lailla yliampuvaa. Veikkaan, että maailmalla on kritiikkiä kahta edellä mainittua kohtaan muutama kerta enemmän kuin viimeistä kohtaan.

Koko kilpailun tarkoitus ja juju oli tehdä vertailua eri alojen välillä.

-Juho, 16.10.2005

#2725

Vertailu on turhaa, mutta kieltämättä hauskaa.

Mielestäni suurin suomalainen on joko...

...Agricola, koska hän loi suomen (kirja)kielen. Yhteinen kieli erotti suomalaiset venäläisistä ja ruotsalaisista. Se oli ensimmäinen askel kohti me-henkeä.

...tai...

...J.V.Snellman, koska hän lopullisesti synnytti Suomalaisen me-hengen. Emme pitäneet itseämme enää suurvallan alaisena siirtomaana, vaan olimme tietoisia omasta yhteisestä historiasta ja yhteenkuuluvuudesta. Ilman Snellmannia suomalaisilla ei olisi ollut kansallishenkeä eikä Tsaarivallan päätyttyä itsenäistymishalua. Luultavasti olisimme ilman Snellmannia Venäjän satellittivaltio tai pahimmassa tapauksessa. Venäjän autonominen tasavalta... jos sitäkään.

-Karhu, 29.1.2006

#3126

eikös suurin suomalainen vaikuttaja ole kuitenkin tony halme tai matti nykänen?

-a, 14.6.2006

#3418

paras kommentti koko kommentoinnista oli sekin lainattu. surkeaa.

-miinus, 4.9.2006

#3421

Kyllä se oli talonpoikamme Lalli, joka vastusti tänne väkisin pyrkinyttä, vierasta uskontoa ja valtajärjestelmää. Häviäjäpuolen sankarit on aina leimattu pahoiksi voittaneen toimesta.

-Rutja, 4.9.2006

#3498

Risto Ryti on mielestäni suurin suomalainen.

-mä, 25.9.2006

#3616

Hyvä kirjoitus. Nykyajan nuori ei tiedä kuin pääpiirteittäin, kuka oli Risto Ryti – siis mitä merkittävää tyyppi on tehnyt.

-Nightingale, 12.10.2006

#3705

Risto Ryti pelasti Suomen tekemällä Hitlerin kanssa sopimuksen joka turvasi Suomen aseiden saannin.

-mä, 2.11.2006

#5328

Minä (13) en tosiaankaan tienny kuka oli Risto Ryti...

-Varjoritari, 23.4.2007

#6318

kaikki sotaveteraanit ovat suuria suomalaisia. yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. eli jos pitää vlita yksi, ni se yksi on niiden kaikkien puolesta;)

-jm, 1.9.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: