Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ei ihan pappia kyydissä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 8/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Olin viimeinen ihminen, joka näki kaksi ihmistä elossa – heidän surmaajiaan lukuunottamatta. 4 958 lukijaa, joista 553 eli 11% on antanut arvosanan ().

Ei ihan pappia kyydissä

1990-luvun alussa ajoin sivutoimisesti taksia Helsingissä. Erään yövuoron jälkeen olin menossa kotiin nukkumaan, mutta koukkasin vielä rautatieaseman kautta, sillä näin siellä asiakkaita. Kaksi miestä ja kaksi naista astui kyytiin ja he pyysivät päästä Länsi-Pasilaan. Seurue oli iloinen ja puhelias. Kukaan ei ollut varsinaisesti humalassa ja henki oli hyvä. Tultiin perille, he maksoivat kyydin ja minä menin nukkumaan.

Seuraavana iltapäivänä minulla oli taas ajovuoro ja lähdin tolpalle. Siihen aikaan Iltalehteä kierrettiin myymässä ja myyjätytöillä oli tapana kiertää Asema-aukion taksiaseman kautta, sillä moni kuski osti lehden. Näin lööpistä että mukana oli Juicea koskeva juttu. Ostin lehden, olenhan Juice-fani.

En jaksa enää muistaa mitä artikkeli sisälsi. Luin sitten kyytiä odotellessa koko lehden läpi. Pieni juttu käsitteli kahden ihmisen surmaa, joka oli tapahtunut siinä samassa talossa, jonka eteen olin aamulla kaksi pariskuntaa vienyt. Poliisi pyysi tietoja alueella liikkuneilta.

Olin ollut alueella, mutta kovinkaan paljon kerrottavaa ei ollut. Ajattelin kuitenkin ilmoittaa poliisille kellonajan, jolloin siellä olin ja sen, että siihen aikaan aamusta kaikki näytti normaalilta. Taksikuskilla on vaitiolovelvollisuus sellaiseen asiakkaasta selville saamaansa tietoon, jonka voidaan ajatella olevan haitaksi tälle ihmiselle. En kuitenkaan ajatellut vaitiolovelvollisuuden tähän asti ulottuvan. Soitin sitten poliisille NMT:llä ja kerroin käyneeni sen talon edessä aamulla, vaikken ollutkaan nähnyt talossa mitään erityisempää kun nämä ihmiset sinne vein. Poliisi kutsui kuulusteluun, tai tarkemmin, kertomaan lisää näistä kyydissäni olleista ihmisistä.

Menin poliisilaitokselle ja kuvailin näitä ihmisiä rikostutkijalle. Hän kuunteli ja kaivoi kuoresta valokuvia, jotka oli ilmeisesti otettu ruumishuoneella tms. Uhrit oli puukotettu, mutta tutkija peitti kädellään pahimmat jäljet. Vaikka valaistus oli erilainen kuin yöllä, kasvot kalventuneet ja ilme eloton niin tunnistin heti kyydissäni olleet ihmiset. Toinen kyydissäni ollut pariskunta oli puukottanut sen toisen kyydissäni olleen pariskunnan pari tuntia sen jälkeen kun olin jättänyt heidät talon eteen. Tappajia lukuunottamatta olin viimeinen uhrit elossa nähnyt ihminen.

Tutkija kaivoi ison läjän aikaisemmin pidätettyjen väkivaltarikollisten kuvia ja näytti niitä minulle. Valitettavasti surmatuista toinen oli istunut etupenkillä ja toinen takana keskellä, minkä vuoksi näin surmatut hyvin mutta surmaajat aika huonosti. Minulla on kyllä vieläkin mielessä muistikuva auton taustapelissä olleista hahmoista. Kuvissa ei kuitenkaan ollut juurikaan tutuntuntuisia piirteitä, mutta yhdessä oli jotain, joka tuntui tutulta. Myöhemmin poliisi soitti ja sanoi, että se kuvan ihminen oli kuollut vuotta aiemmin ja kuva oli vahingossa mukana.

Pari viikkoa myöhemmin poliisi soitti ja pyysi tunnistamaan erään epäillyn. Menin paikalle ja siellä seisoi huoneessa aika kurjan näköinen mies. Huoneessa oli yksisuuntainen peili, jonka toisella puolella minä olin. Toisin kuin elokuvissa, tässä ei ollut riviä vaan vain yksi ihminen. En muista hänestä muuta kuin että olemus oli surkea. Poliisi kysyi, onko hän kyydissäni ollut mies.

Minua jännitti. Olin asemassa, jossa voisin yhdellä sanalla vaikuttaa tuon miehen tulevaisuuteen todennäköisesti hyvin merkittävästi. Tunnistamalla hänet en varmasti tekisi tulevaisuudestaan kovinkaan ruusuista. Olin nähnyt surmaajat niin huonosti, että en todellakaan ollut varma. Minun oli todella vaikeaa sanoa oliko tämä ihminen ollut kyydissäni vai ei. Ja poliisi odotti tai ainakin halusi minun sanovan varmuudella jotain. Olin todennäköisesti kirkkaasti paras todistaja mitä heillä oli, sillä olin viimeisenä ulkopuolisena nähnyt kaikki neljä yhdessä. En kuitenkaan ollut varma, ja sanoin hänelle, että olen pahoillani mutta en todellakaan voi varmuudella sanoa. Minusta tuntui että olin pettänyt roolini todistajana, vaikka ei tutkija mitenkään ollut minua painostanut mihinkään suuntaan.

Myöhemmin luin lehdestä, että surman tehnyt pariskunta oli jäänyt kiinni ja saanut noin kymmenen vuoden tuomion. En tiedä, oliko tuomittu mies sama kuin näkemäni kurja otus. Naista minua ei kuitenkaan koskaan kutsuttu tunnistamaan.

Siihen aikaan Suomessa ei ollut todistajansuojaa, mikä tarkoittaa sitä, että siihen aikaan tuomitut saivat halutessaan selville todistajien nimet. Tuo tuomio on nyt kärsitty ja nämä tyypit saavat halutessaan selville nimeni, jos ovat vielä elossa ja vapaalla jalalla. Googlella minut löytää netistä sekunneissa.

-Aapo Puskala, 26.1.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 11:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#1700

Hyvä stoori. Vaikka ei niin mukava tapahtuma varmasti ollutkaan.

-Countrygirl, 8.2.2005

#1793

Aika jännä... Mutta hyvä ettet tunnistanut sitä “väärin” sitä äijää. Se olis ollu huono, tosi huono juttu.

-oskari, 6.3.2005

#1819

Tarina oli todellisen tuntuinen ja ahdistavakin.

-Paula, 20.3.2005

#2030

Todella hyvä tarina, itse olen joutunut todistamaan sen kuinka kaverini melkein tapettiin. Itse en pystynyt tekemään mitään. Tekijät joutuivat linnaan ja kohta on tuomiot kärsitty. Tuomari lupasi että yhteystietoja ei tulisi julki, mutta tekijöillä oli oikeus saada ne itselleen.

-Elämä, 5.6.2005

#2816

Aivan käsittämätöntä, että todistajien nimiä voidaan antaa tuomituille. En keksi, miksi tuomittu haluaisi tehdä mitään laillista todistajalle.

-nco, 9.3.2006

#2880

En ole ikinä odottanut taksikuskin joutuvan tuollaiseen tilanteeseen. Olen kiinnostunut taksikuskin ammatista, koska uskon että autolla ajaminen on kivaa (olen 15), mutta kyytiin voi tulla vaikka ketä, niin kuin tuossa tarinassa. Joskus tulee ajatteltua että joku hullu voi vaikka takapenkiltä puukottaa kuskin.

-majava, 12.4.2006

#3944

(Tämä kommentti tuli jo vähän aiemmin, mutta vahingossa poistin sen, ilman syytä. -Aapo)

Majava, jokaisessa ammatissa on vaaransa. Työmies saattaa sirkkelöidä sormensa tai opettaja vahingossa pudottaa painavan ruotsi-suomi-ruotsi sanakirjansa varpaallensa. Suomi on sitäpaitsi sen verran pieni, ettei sadasta ihmisestä kymmenen fantasioi taksikuskin rei'ittämisestä :).

Surullista kun ihmisiä kuolee. Onneksi paha sai palkkansa.

-Rer, 20.12.2006

#5326

Jännä aika pelottavakin juttu. En olisi itsekään uskaltanut varmaan tunnistaa, jos en olisi ollut täysin varma. Onneksi nykyään suomitut ei saa enää tietoon todistajien nimiä, tuskinpa siitä mitään hyvää ainakaan seuraisi...

-Varjoritari, 23.4.2007

#7626

Olisikohan nimenvaihdos paikallaan? Tai uusi itsepuolustuslaji? :)

-hihihih, 24.1.2008

#10052

osaat varmaa myös lentää?

-kusetany, 14.10.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.