Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / PARC

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Innovaatio ei tarkoita kaupallista menestystä, mutta voi silti olla koko alalle melkeinpä välttämätön idea. Mutta JONKUN täytyy se menestyksekkäästi kaupallistaa, jotta se voi laajasti hyödyttää ihmisten elämää. 3 817 lukijaa, joista 470 eli 12% on antanut arvosanan (7).

PARC

PARC

PARC, eli Palo Alto Research Center, on yksi kuuluisimmista teknologiantutkimuslaitoksista maailmassa. PARC on Xeroxin perustama, mutta nykyään se on itsenäinen yritys. PARC on tuottanut valtavan määrän keksintöjä, joista moni on päätynyt lopullisiin tuotteisiin.

GUI, graafinen käyttöliittymä, eli idea järjestelmästä jota voidaan hallita hiirellä ja joka pyrkii näyttämään ruudulla sisäisestä tilastaan kaiken oleellisen, kehitettiin PARCissa. Hiirtä sen sijaan ei kehitetty PARCissa, vaan ARCissa (Augmentation Research Center). 70-luvun lopulla tosin rahoitus lopetettiin ja työntekijät menivät muualle töihin, myös Xeroxille, mukanaan osa ARCin ideoista.

Xeroxilla oli prototyyppi nimeltä Xerox Alto, ja kaupallinen järjestelmä Xerox 8010, jossa graafista käyttöliittymää hyödynnettiin. Valitettavasti se ei menestynyt, ja tietokoneyritys Applen johtaja Steve Jobs innostui ideasta. Apple teki GUIsta kaupallisen menestyksen, Macintoshin, josta puolestaan Windows myöhemmin kopioitiin. Yhdestä tietokoneteknolgian suurimmasta innovaatiosta, radikaalisti paremmasta käyttöliittymästä, ei jäänyt keksijöilleen oikeastaan mitään.

WYSIWYG, eli What You See Is What You Get kehitettiin niinikään PARCissa. Siinä ideana on se, että ruudulla näkee juuri sen, mikä tulostimelta tulee ulos. Toisin sanoen, vedoksia tarvitaan vähemmän. Toki tulostimen laatu on parempi kuin näyttö, ja pieniä eroja on muutekin, mutta kun vertaa aikaisempaan niin erot olivat huomattavia. PARC teki ensimmäisen WYSIWYG-tekstieditorin. Nykyään melkein kaikki ohjelmat tukevat tätä ideaa ainakin pääosiltaan.

Ethernet on tietoliikennestandardi lähiverkkoihin. Liki kaikki lähiverkot käyttävät tätä standardia (lukuunottamatta langattomia verkkoja), ja se on ollut yksi tärkeä osa verkottumisen laajenemisessa. 3COM loi verkkopuolen menestyksensä pitkälti Ethernet-tuotteiden varaan. Kaikissa kotitietokoneissa on jo pitkään ollut Ethernet-valmius. Kuinka ollakaan, Ethernet kehitettiin PARCissa, mutta ilman että he saivat siitä mitään mainittavaa hyötyä.

PostScript on sivunkuvauskieli, jota etenkin Adobe on paljon käyttänyt. PostScriptiä ei ole tarkoitettukaan ihmisten luettavaksi, vaan tietokoneohjelma tuottaa tämänkielisen dokumentin, joka lähetetään tulostimelle. Tämä tulostin sitten tulkitsee, miltä sivun tulisi näyttää, ja tulostaa sen. Kaunista tässä on se, että kaikki samaa kieltä käyttävät tulostimet toimivat toistensa kanssa ristiin, mikä oli valtava mullistus 80-luvulla. Kun PostScriptiin yhdistää vielä lasertulostimen, on työpöytäjulkaisujärjestelmä valmis. Sekä PostScript (ja sen edeltäjä InterPress) että lasertulostin kehitettiin PARCissa.

Toisin sanoen, kaikki ne oleelliset elementit, joita Apple käytti 80-luvulla työpöytäjulkaisemisen (desktop publishing, DTP) ideaan, olivat itse asiassa PARCin keksimiä: GUI, Ethernet, PostScript ja lasertulostin. Vain ohjelmisto puuttui, ja sen teki Adobe.

PARC on yksi vaikutusvaltaisimmista tietokonealan tutkimusyksiköistä. Sen vaikutus on tosin vähentynyt, koska ala on kasvanut valtavasti ja tuotekehitysinvestoinnit ovat muuallakin valtavia. Monet PARCin ideat ovat olleet käytössä 20 vuotta, mikä on valtavan pitkä aika tällä alalla. Viime aikoina he ovat paneutuneet kaikkialla läsnäoleviin järjestelmiin (ubiquitous computing). Tässä tietokoneet eivät enää ole varsinaisia erillisiä yksiköitä kuten nyt, vaan kiinteämmin osana muuta ympäristöä. Esimerkiksi autoissa tietokoneet säätävät polttoaineseosta tai kotona ilmanvaihtojärjestelmiä.

PARCin johtoa on kritisoitu siitä, että he eivät ole osanneet kaupallistaa tuotekehityksensä tuloksia. Ylläoleva todella viittaakin tähän. Tosin tietokonetutkimus ei ollut kovinkaan suuressa roolissa PARCissa. He ovat olleet myös mukana LCD-näyttöjen ja optisten levyjen kehitystyössä.

En kuitenkaan löytänyt yhtä ainutta merkittävää Palo Alto Research Centerissä tehtyä innovaatiota, jonka kaupallistamisessa PARC olisi ollut tärkeässä roolissa. Microsoft on tästä melkein päinvastainen – valtavasti kaupallisesti menestyneitä tuotteita, joista suhteellisen harva on oma tai uusi idea. Esimerkiksi DOS ostettiin ulkopuolelta, Windows kopioitiin Macista, Excel ostettiin (eikä se ollut edes ensimmäinen alallaan).

Onko PARC onnistunut itse luomaan ideoistaan suuria kaupallisia menestyksiä? Varmasti on lukematon määrä parannuksia Xeroxin tuotteisiin, mutta varsinaista isoa juttua en löydä.

-Aapo Puskala, 26.7.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 3 kommenttia
Kommentit
#2332

kun ensin lausun valta ja heti perään valta se näyttääkin valtavalta

-teppo, 22.8.2005

#2338

Lisää tietoa PARC:sta ja linkkejä jos jotakuta kiinnostaa:

-K., 23.8.2005

#2567

mitä kuuluu sulle kuuluisaalle annoin sulle 10 ;)

-Moona, 6.12.2005

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.