Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Nuoren miehen viisi senttiä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
4 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 15/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Miehen uho tai tyhmyys oli viiden sentin päässä vakavasta vammautumisesta. 11 230 lukijaa, joista 844 eli 8% on antanut arvosanan (8).

Nuoren miehen viisi senttiä

Aikaisemmin kirjoitin kuinka miesten aikuistumis- ja muut miehisyysriitit ovat aina umpityperää machoilua. Näin tänään tästä esimerkin.

Olin ystäväni luona iltaa istumassa Helsingin Kalliossa. Paikka on kuin kylän keskusaukio, mutta kuitenkin kaupungin sisällä. Pieni, hiukan torimainen aukio, jossa on nakkikioski, lippakioski, pankkiautomaatti, pari kauppaa. Ravintolaa ei aukion laidalla ole, mutta lähistöllä useita. Tien laitaa kulkee rivistö vanhoja vaahteroita.

Kioskin ohi käveli kourallinen ihmisiä, äänekkäästi keskustellen jonkin aikaa. Sitten kaksi miestä lähti kävelemään lippakioskia kohti ja kiipeämään sen katolle. Meteli yltyi hetkeksi ja vaimeni sitten. Ensimmäinen kiipesi lipan reunalle kasvot sisään päin, ikään kuin nyrkkeilykehän nurkkaan. Toinen kiipesi perässä ja näytti siltä että he aikovat nyrkkeillä.

Eivät he kuitenkaan siihen ryhtyneet, vaan rupesivat kiipeämään kioskin vieressä sijaitsevan vaahteran oksaa. Vaahtera sijaitsi noin kolmen metrin päässä kioskista ja tämä vahvan näköinen oksa kulki hiukan yläviistöön niin että sen tyvi oli miesten nilkkojen korkeudella, noin kolme metriä maasta. Oksa tuli meidän parveketta kohti ja nyt näytti siltä että he rupeavat kiipeämään sitä pitkin, vaikka oksa jäikin monta metriä vajaaksi parvekkeesta.

Ensimmäinen mies kietoi jalkansa oksan ympärille ja kapusi siitä kuitenkin puun runkoa kohti takapuoli edellä, oksan alla roikkuen. Rungolle saavuttuaan roikkui jonkin aikaa, ei ollut oikein paikkaa minne jatkaa kiipeämistä. Ilmeisesti puussa oleminen tuntui mukavalta kun hän irroitti kätensä ja jäi roikkumaan pää alaspäin. Puun juurella oli pari senttiä multaa, sen ympärillä pieni teräskehikko ja suoraan miehen pään alapuolella puunreunuskivetyksen reuna. Sen juurella oli taas katukiveys. Päästä kivetykseen oli matkaa reilu puolitoista metriä metriä. Kaverit olivat vajaan kymmenen metrin päässä. Omituista oli se, että mies piti käsiään vartalonsa vierellä jonkin verran levällään, eli siis maasta katsoen yläviistoon. Päälaki oli etummaisena kun miehen jalkojen ote petti ja hän putosi kohti kiveystä.

Murto-osan ennenkuin pää oli osumassa kiveyksen reunaan, mies käänsi sitä eteenpäin ikään kuin varpaita katsoakseen. Kädet olivat edelleen yläviistoon. Hartiat ja niskan takaosa osui kiveyksen reunaan ja niskaa suojasi nahkatakin kaksin kerroin taitettu kaulus. Takaraivo meni n. 5 sentin päästä kiveyksen reunasta ja päätyi 5 sentin päähän katukiveyksestä, syvässä “nyökkäysasennossa”. Miehen vartalo kaatui eteenpäin ikään kuin kuperkeikan lopuksi ja hän nousi ylös ilmeisesti vahingoittumattomana, ainakaan vakavasti.

Toinen sankari jäi kioskin katolle ja meni kiipeämisreunalle peloissaan istumaan. Ei uskaltanut kiivetä sieltä etuperin ja epäröi kovin. Alla oli puoli metriä multaa ja sitten katukiveys. Pitkään epäröityään lopulta ymmärsi kääntyä toisin päin eli peruutti kioskin katolta alas.

Ensimmäisen episodin aikana passiivisesti katsoneet kaverit tulivat apuun. Kun mies peruutti ensin vatsalleen ja siitä takaperin hyppäsi multaan niin avulias kaveri meni ottamaan koppia ja otti hyppääjää reidestä kiinni. Hyppääjä horjahti ja olisi varmaan kaatunut katukiveykseen kasvoilleen jos avustaja olisi saanut yhtään paremman otteen. Loppujen lopuksi mitään vakavaa ei näyttänyt tapahtuneet ja porukka jatkoi matkaa.

Ensimmäinen mies oli 5 sentin päässä vakavasta vammautumisesta tai jopa kuolemisesta, onnekkaassa tapauksessa aivotärähdyksestä. Jälkimmäisen miehen riski oli pienempi.

Mies varmaankin ryhtyi kiipeämään saadakseen viisi senttiä lisää jonnekin kehoonsa. Onneksi sai sen kuitenkin sinne tärkeämmän pään suojaksi. En ole varma tajusiko hän miten hyvä onni hänellä oli. Omaa tyhmyyttä vastaan on ihmistä vaikea suojata.

-Aapo Puskala, 17.9.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 26:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#3071

Hyvä teksti ja täyttä asiaa, annan 9.

Parkour-fani, itse parkouria harrastaneena voin sanoa ettei tuollainen uhoaminen (pää alaspäin puusta roikkuminen) ole parkouria..

-Anonyymi, 6.6.2006

#3075

Pikkuveljeni on varmaan yhtä typerä kuin kirjoituksen tyypit... Pomppihan sekin jokin aika sitten alas kolme ja puoli metriä korkealta kalliolta :D Omaksi onnekseen noin 6-7 cm:n päähän kivestä (joka olisi voinut halkaista mokomalta kallon) ja sammal “vuoteelle”... Noh,onneksi sille ei sattunut mitään,kuten ei nuillekaan...! *tökkää kirjoitusta ruudussa* Hölmöjä ;)

Arvosana: 10-

-Alexandrianna Fighter, 6.6.2006

#3093

todella paskaa suomea, ei mikään asia innoittanut, kokonaisuus paska..

arvosana: 4-

-PEeNIkS, 8.6.2006

#3170

“olen parempi koska en tee mitään” – tämäkö on opetus? Ihmisen alkuperäksi epäillään juurikin puissa kiipeilyä, okos ihme että tylsistyneet kaupunkilaisetkin välillä innostuvat kiipeilemään vaikka taidot eivät olkaan niin hyvät?

-Kerrostalokyttääjän vapaapäivä, 22.6.2006

#3172

opetus on kai, että jos kiipeilet puussa, tee se siinä fyysisessä ja psyykkisessä kondiksessa, että kallo ei halkea :)

-Tää, 22.6.2006

#3188

Jossakinhan on näytettävä kuka on kuka.

Näitä näyttöpaikkojahan televisiossa on jo riittämiin, mutta kaikki eivät pääse televisioon. Kuinka osoitat muille,

että olet jotakin?

Ymmärrän syntyneen tilanteen...

-vekito, 25.6.2006

#3215

Se oli hieno kirjoitus.

Ihmettelen tuollaista toimintaa, onko ideana siis näyttää muille kuinka kova on, ja joutua sairaalaan?

Ihme jutta nykyään. 8)

Ala-asteella ihan samanlaista.

-MuroMõnsteri, 29.6.2006

#3326

Nyky-yhteiskunta ei paljoa hyväksy muuta kuin sivistyksen tason jossa miestenkin pitäisi istua hiljaa ja kutoa sukkia kiltisti. Jos miehet eivät yrittäisi olla miehisiä, mitä heidän pitäisi olla? Voihan se hölmöä olla ilman taitoja mennä kiipeilemään mutta se on sitä elämää jota joiltakin kyllä tuntuu puuttuvan.

-Asiaa toiselta kantilta, 2.8.2006

#3542

Tuohon ilmiöön saa kyllä törmätä päivittäin...

Luin nyt tuossa samalla tuon edellisen kirjoituksesi machoilusta, mutta eivät nämä kauniimman sukupuolenkaan riitit ole sen fiksumpia. Puhun nyt siis tästä juoruilukulttuurista.

Juoruja paisutellaan tai keksitään, levitetään avoimesti tai “et sit kuullu tätä multa”-periaatteella. Jos et juorua, sinusta juorutaan. Tietysti on myös se vaara, että jos juoruat liikaa, sinusta juorutaan juoruämmännä – aivan kuin tässä tarinassa, jos menee liian överiksi, voi käydä huonosti. Juoruilu ei tosin voi tappaa.

Tunnustan kyllä itsekin tähän syyllistyneeni, viimeksi ihan pari päivää sitten... Kunhan sen edes tietää, että on typerä. Ehkä silloin on helpompi suojautua siltä omalta typeryydeltä (tai sitten ei).

-Juoruämmä, 1.10.2006

#7532

olen harrastanut parkouria 1,5 vuotta joten en ole kovinkaan hyvä:DD mutta se EI ole mikään surkea laji!

-PK, 14.1.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: