Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Tilaajavastuu mahdoton asetelma

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
16 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 8/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: SAK ehdottaa, että pääurakoitsija on vastuussa alihankkijoidensa tekosista. Samalla logiikalla minä olen vastuussa siitä jos K-kauppiaani pahoinpitelee vaimonsa. 3 415 lukijaa, joista 525 eli 15% on antanut arvosanan (7+).

Tilaajavastuu mahdoton asetelma

SAK:n tuore tiedote ehdottaa, että kun yritys alihankkii toiselta yritykseltä palveluja (esimerkiksi rakennusyritys ostaa LVI-yritykseltä sähköverkon ja putkiston asennustyöt), niin tämä ostava yritys on vastuussa siitä, että alihankkija hoitaa palkat, sosiaalikulut ja muut velvoitteensa. Ellei ostava yritys valvo “riittävästi”, on seurauksena yhteisösakko, ja velvollisuus itse hoitaa nämä laiminlyödyt velvoitteet.

Tämä on aivan käsittämättömän typerä idea.

Se edellyttää, että tilaavalla yrityksellä on pääsy alihankkijan kaikkiin tilitietoihin, jotta he edes voisivat maksujen hoitamisesta varmistua. Seurauksena olisi hankkeiden hitaampi eteneminen, suuremmat kustannukset ja pahimpana, väärän puun “haukkuminen”. Se, että pistetään yksityiset yritykset valvomaan toisiaan (viranomaisten tehtävä, muuten), vastuuseen toistensa tekemisistä ja korvausvelvollisiksi niistä, on itse asiassa pelottavan lähellä eräitä epäonnistuneita yhteiskuntia. Muistaako joku yhteiskuntaa, jossa ihmiset valvoivat toisiaan, ja raportoivat säännöistä poikkeamista eteenpäin ja jossa kaikki olivat koko ajan ihan kusessa, silti – tai oikeastaan siksi siksi – korruptio rehotti? Sen ajan jälkipyykkejä pestään Saksassa ja muuallakin vielä pitkään. Jos SAK:n ehdotuksessa yritykset korvataan yksilöillä, on tuo kauhuskenaario tapahtunut ihan sellaisenaan. Miksi se toimisi yritysten tasolla kun se vei katastrofiin yksilöiden tasolla? Valvontavastuu ja -valta on viranomaisilla, ei yksityisillä yrityksillä, ainakaan ilman että he ovat sitä aktiivisesti hakeneet.

Kuinka SAK voi vakavasti perustella sitä, että toinen yritys on vastuussa siitä, mitä tälle yritykselle palveluja myyvä yritys tekee? Samalla aukottomalla SAK-logiikalla minä olen henkilökohtaisesti vastuussa, jos K-kauppiaani pahoinpitelee vaimoaan. SAK kyllä rajaa yksityishenkilöt pois tilaajavastuun piiristä. Miksi? Siksikö, että se paljastaisi niin konkreettisesti, kuinka kestämätön tuo rakennelma on?

SAK:n ehdotuksessa vastuu siirretään sellaiselle taholle, jolla ei ole mahdollisuuksia, edellytyksiä tai oikeutusta valvontaan. “SAK:n valmistelussa on lähdetty siitä, että työn tilaaja tai teettäjä ottaa vastuuta siitä, että vuokrafirman tai alihankkijan työntekijä saa työehtosopimuksen mukaisen palkkansa ja yhteiskunta sosiaaliturvamaksu- ja verosaatavansa.” Minä lähden siitä, että yksilö itse ottaa täyden vastuun omista teoistaan, yritykset niinikään omistaan. Työntekijän oikeus saada palkkansa ei oikeuta sen palkan perimiseen taholta, joka on sen palkan jo kertaalleen maksanut (alihankintasopimuksen muodossa) ja joka on täysin syytön palkan maksamattomuuteen. Vastuu ei millään keinoin voi ulottua asiaan, jonka suhteen vastuusen asetetulla ei ole vaikutusvaltaa. Vapautta seuraa vastuu, ei vapauden puutetta. Minä en voi olla vastuussa naapurini tekemisistä, edes siinä tapauksessa että olisin SAK-maisesti valvonut häntä aktiivisesti. Ja kuinka SAK on ajatellut hoitaa sen, että ne varsinaiset väärintekijät, ne maksut maksamatta jättäneet, saadaan edesvastuuseen?

Ehdotuksessa täsmennetään vielä, että korvausvastuu ulottuu vain välittömästi seuraavaan portaaseen. Jos alihankkija käyttää itsekin alihankkijoita, ei pääurakoitsija ole vastuussa enää niiden valvonnasta. Siitä huolimatta SAK:n mielestä pääurakoitsijalla pitäisi olla oikeus tarkistaa sääntöjen noudattamista koko ketjun osalta. Miksi? Miksi pääurakoitsijan pitäisi voida tutkia toisten yritysten tietoja, kun tällä pääurakoitsijalla ei ole vastuuta sen toisen teoista, ei edes tämän SAK:n ehdotuksen puitteissa?


Päivitys 29.11.2006: Tänään Eduskunta hyväksyi tilaajavastuun. SAK on jälleen kerran romuttanut sopimusvapauden. SAK käyttää suurinta valtaa maassamme, suurempaa kuin Eduskunta. Sellaisia päätöksiä, joista SAK ei pidä, ei voi tehdä. Tuloksena tulee olemaan huonompi työn laatu, korkeammat kustannukset ja työttömyyttä. Rakennusalalla on tälläkin hetkellä työttömyyttä sekä työvoimapulaa. Se on osoitus, että työmarkkinat eivät toimi. Se ei ole koskaan SAK:ta kiinnostanutkaan. Miksi olisi?

-Aapo Puskala, 29.9.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 4 kommenttia
Kommentit
#2408

Siinä on taas järki luistanu jossain saunaillassa ja saatu aikaiseksi tuommonen idioottimainen ehdotelma.

Herää kysymys: Mistä näitä tyyppejä riittää??

-t-bone, 30.9.2005

#2685

Jos juttu todella on näin, haluaisin kernaasti kuulla asiaa kannattavien vastaukset Aapon esittämiin kysymyksiin. Saisiko niitä johonkin SAK-ihmisille näkyvämpään foorumiin?

-Käppyrä, 18.1.2006

#2688

Itse asiassa lähetin tämän sähköpostilla noille tämän “hienon” idean keksineille tyypeille. Eivät vastanneet.

-Aapo, 19.1.2006

#3819

Oletko Aapo mitenkä hyvin perillä noista alihankkijakäytännöistä noin omakohtaisen kokemuksen tasolla? Käsittääkseni tilaajavastuu on pakotettu ratkaisu tilanteessa, jossa esim. rakennusalalla ollaan menty siihen pisteeseen, että rakennusfirmat hankkivat urakat järjestelmällisesti (halvalla) alihankkijayrityksiltä, jotka laiminlyövät velvoitteensa. Periaatteellisella tasolla menettely on kyseenalainen, kuten jo kirjoituksessasi osoitit, mutta sen on ajateltu hillitsevän laittomuuksia.

Tulevaisuus näyttää, nousevatko tässä asiassa hyödyt haittoja merkittävimmiksi. Tulee ihan mieleen vanha sanonta: “Toimiihan se kyllä käytännössä, mutta toimiiko se teoriassa?” Mutta sen kummemmin jyrkästi kantaa ottamatta tällainen näkökulma.

-Ilari, 29.11.2006

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.