Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Näppäimistön käyttöliittymä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 13/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Näppäimistön käyttöliittymä tulevaisuudessa 5 980 lukijaa, joista 698 eli 12% on antanut arvosanan ().

Näppäimistön käyttöliittymä

Näppäimistön käyttöliittymää voisi parantaa.

Näppäinjärjestys on perua mekaanisten kirjoituskoneiden ajalta. Tällöin ei saanut laittaa vierekkäin englannin kielessä yleisiä kirjaimia, sillä mekaaniset sauvat juuttuivat jumiin nopeasti kirjoitettaessa. Tietokoneiden aikakaudella tuolla alkuperäisellä syyllä ei ole tietenkään mitään merkitystä, mutta pääosin olemme edelleen alkuperäisen näppäinjärjestyksen “vankeja”.

Tällä hetkellä näppäimistö ei esimerkiksi mitenkään huomioi sitä, millä voimalla tai millä tahdilla näppäimiä lyödään, tai lyödäänkö jollain tavalla poikkeuksellisia yhdistelmiä. Esimerkiksi jos tekstiä tulee nopeaan tahtiin ja voimakkain painalluksin, voisi teksti muuttua HUUTAMISEKSI tai ääritilanteissa KARJUMISEKSI. Pehmeämpi kosketus tuottaisi esimerkiksi kaunokirjoitusfontin ja ehkä vaihtaisi värimaailmaa.

Näppäimistö voisi myös antaa palautetta nappien kautta. Jos esimerkiksi näppäimistö aistii että olisi ehkä hyvä hillitä vauhtia, voisi se tehdä nappien painamisesta hiukan raskaampaa. Toisaalta näppäimistö voisi tärisyttää tiettyjä näppäimiä tai koko näppäimistöä hetkellisesti tietyssä tilanteessa, esimerkiksi jos syötetty salasana ei kelpaa.

Kun ruudulla on valintaikkuna, jossa pitää tehdä jotain valintoja ennen kuin ikkunasta pääsee eteenpäin. Jos tällöin yrittäisi painaa enteriä, ei se menisikään pohjaan koska valintoja on vielä tekemättä.

-Aapo Puskala, 18.12.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 27:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#2752

Eikä tarvitsisi olla yhtä kirjainta joka napissa. Pikkusanat kuten ja, se, on jne. voisi pistää jonnekin helposti naputeltaviksi. Samoin yleiset taivutuspäätteet. Johan suomen kirjoittaminen lutviutuisi!

-Jussi, 10.2.2006

#2808

en kannata.. miksi pitäis opetella uusi kirjoitustekniikka kun vanhallakin pärjää loistavasti..?

-angel with broken wings, 6.3.2006

#2833

Itse olen käyttänyt jo pidemmän aikaa dvorak-näppäimistöasettelua, ja olen ollut todella tyytyväinen. Kyllähän sitä qwertylläkin kirjoittaa, mutta suoraan sanottuna se on kaamea. (näin parempaan tottuneena :)

Suomalainen DAS olisi varmaankin parempi suomen kielen kirjoittamiselle, mutta se ei ole niin yleinen kuin dvorak, joka löytyy lähes jokaiselta koneelta valmiina. Vaikka dvorak onkin suunniteltu alunperin englannin kielelle, tuntuu se suomeakin kirjoittaessa paljon paremmalta.

Frogpadin kaltaiset yhden käden näppäimistöt, joissa useampi kirjain on asetettu saman napin taakse, sekä useat “sointunäppäimistöt”, joissa tietyt näppäinyhdistelmät luovat kirjaimen, voisivat myöskin olla hyviä vaihtoehtoja uudelle standardille.

Nuo muut ideat näppäimistöasettelun muuttamisen lisäksi eivät olleet mielestäni hyviä. Kuka tahtoo fontin tai sen värin muuttuvan näppäilyn herkkyyden mukaan? En ainakaan minä.

-Jouni Potila, 19.3.2006

#2866

Tahtoosimpa opetella yhyren kären kiriootustairon.

Vois vaikka toisella kärellä kaivaa nenää.

-Pöyröö, 4.4.2006

#2884

Erittäin hölmöt ideat. Hermot menisivät alta aikayksikön viisastelevaan näppäimistöön. Ei todellakaan näin.

-Retu, 15.4.2006

#3057

Tuota aivoaalto juttua joutuu kyllä kehittämään todella paljon, jotta se ymmärtäisi selkeät ajatukset tunteista. Ja minä ainakin “eksyn” ajatuksissani helposti ja voisi kaveri ihmetellä, kun esim mesessä kertoisin ihan outoja juttuja :D Ja helposti tulisi loukattua toista tai toisen luottamusta...

-Sami, 1.6.2006

#3066

Aika utopista. Mikä vika tässä nykyisessä? hmm.

-Maama, 4.6.2006

#3362

Toi näppäimien antama palaute on loistava idea!

-Atte, 17.8.2006

#7496

Aika hauskaa olisi tuollainen näppäimistö. Mutta kyllä tuollaiseen näppäimistöön ennen pitkään hermostuisi. Ja minulla on tapana kirjoittaa aina nopeasti ja suht. kovalla voimalla. Jos tuo toteutuisi, niin TÄMÄ KIRJOITUS NÄYTTÄISI NYT SUURIN PIIRTEIN TÄLTÄ MEGASUURELLA FONTILLA!! Että kehittelyä vaatii tuo idea vielä.

-Muumi, 6.1.2008

#11996

Vähän keksimällä keksittyjä parannusehdotuksia. Eihän noista olisi mitään iloa, hermot vain menisi.

-Ei kiitos, 26.6.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.