Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Solidaarisuutta

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 19/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: “Solidaarisuus” rajoittuu usein kaikista etuoikeutetuimpien etujen turvaamiseen. 4 814 lukijaa, joista 598 eli 12% on antanut arvosanan ().

Solidaarisuutta

Tarmo on virolainen hitsaaja. Viron talous on kunnossa ja töitä on kohtalaisesti, mutta enemmänkin voisi tehdä ja perhe pitää elättää.

Tarmo on kuullut, että naapurimaan puolella olisi töitä tarjolla. Rajan takana myös palkat ovat kolminkertaiset, ja sekös Tarmolle ja hänen perheelleen sopii. Tarmo hakeutuu naapurimaahan hitsaamaan. Vaan sepäs ei käykään, sillä sen toisen maan hitsarit ja AY-liike sanovat, että Tarmo vie heidän työpaikkansa ja että sikäläiset yritykset riistävät Tarmoa. Tarmo ei oikein ymmärrä sillä töitä on ja tekijöitä on, mutta jostain syystä ne eivät kohtaa.

Tarmo ei luovuta. Hän palaa Viroon, mutta muistaa että naapurimaasta tulee yrityksiä Viroon hyvien työmarkkinoiden perässä. Tarmo hakeutuu Virossa toimivaan suomalaisyritykseen töihin. Tällä kertaa suomalaiset hitsarit ja AY-liike protestoivat sitä, että yritykset menevät naapuriin orjuuttamaan heidän työntekijöitään ja vievät työpaikat Suomesta ulkomaille. “Työpaikat?”, Tarmo miettii. Ne samatko, jotka eivät heidän omille hitsareilleen kelvanneet?

Tarmo jää paikalliseen pienfirmaan tekemään hanttihommina hitsaustöitä perheensä hengen pitimiksi ja miettii, mitä työpaikka-asioiden yhteydessä toistettu sana “solidaarisuus” merkitsee. Miksi solidaarisuus tarkoittaa aina sen etuoikeutetuimman ryhmän etuoikeuksien takaamista? Miksi se aina tarkoittaa sitä, että köyhemmille ei jätetä edes mahdollisuutta parantaa asemaansa?

Tarmo ei keksi sille muuta vastinetta viroksi kuin “isekus”, joka löytyy suomi-viro -sanakirjasta “itsekkyyden” kohdalta. Solidaarisuus tarkoittaa oikealle puolelle rajaa syntyneiden itsekkyyttä, tämän ryhmän jäsenten etuoikeutetun aseman ylläpitämistä.

-Aapo Puskala, 19.1.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 22:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#2710

taas se tuli. Nyt on pakko kysyä ST:ltä suoraan: saako onnela-Suomesta oikeasti lähteä pois ilman että on syyllinen, itsekäs ja paha?

Sitä paitsi, mitä Teemu olisi voinut tehdä ollakseen ottamatta vastaan valtion/kuntien palveluja? Ei yhtikäs mitään. Suomessa kun on esim. oppiVELVOLLISUUS. Teemu totetutti oppivelvollisuutensa, luulisi että sen velvollisuuden asettaja olisi tyytyväinen. Jos se olisi oppimisoikeus, sen nauttijan asenne olisi erilainen.

-Aapo, 25.1.2006

#2711

Saa toki lähteä, mutta älkää sitten narisko SAK:sta noin naurettavasti, kun ette ole itse yhtään sen moraalisempia.

Akateeminen koulutus kannattaa, siitä oli aikannan kirjoitus päivälehdessä. Ammattikoulutuksen saaneet ja aiemmin työelämään siirtyneet osallistuvat senkin rahoittamiseen. Älkää ylenkatsoko ammattityöntekijöitä.

-S.T., 25.1.2006

#2712

missä päivälehdessä oli sellainen kirjoitus, että akateeminen loppututkinto on taloudellisesti kannattava? Haluaisin minäkin sen kirjoituksen lukea. Suomessa kun, suhteessa esim Keski-Euroopan maihin, on pitkälle koulutettujen tulotaso noin puolet, mutta vähemmän koulutetujen tulotaso parempi kuin kollegoillaan Keski-Euroopassa.

Siinä olet toki oikeassa, että ns. “duunarit” osallistuvat myös yliopistojen jne rahoitukseen, vaikka eivät niitä usein hyödynnäkään. Hassua, että “ilmaisen” koulutuksen haittapuolilla perustellaan tämän “ilmaisen” systeemin hyvyyttä.

Mutta yhdessä asiassa pitää kyllä korjata kantasi. Minä en missään nimessä väheksy tai ylenkatso ammattityöntekijöitä. Tuossa kirjoituksessanikin oli ahkera sellainen. Se on AY-liike jota kritisoin, sillä AY-liike aiheuttaa toimillaan myös paljon vahinkoa työntekijöille, lähinnä työttömyyden muodossa. Itse työntekijöistä minulla ei ole ryhmänä mitään pahaa sanottavaa.

-Aapo, 25.1.2006

#2713

Lehtikirjoitus, jossa maininta akateemisen koulutuksen kannattavuudesta oli Helsingin Sanomissa joitain vuosia sitten, harmillista että minulla se oli lehtileikkeenä vuosi pari sitten tallessa, mutta ei nyt löytynyt, liekö kadonnut. Löytyisikö Hesarin maksullisesta arkistohausta?

Duunarien hyöty yliopistojen rahoituksesta on epäsuoraa, te akateemiset innovoitte niitä liikeideoita ja tuotteita, joiden valmistamiseen työntekijät toivottavasti pääsevät osallistumaan. Näin sen pitäisi mennä, toiveissa ainakin.

Ei yrittäjiä ja yrityksiä pidä halventaa, se on vaikea tie monelle hankkia elinkeino Suomessa.

Ay-liikkeen suhtautuminen globalisaatioon voi olla joskus tuskainen, sillä saavutetuista eduista ei periaattessta saisi mennä taaksepäin, se on henkisenä muurina vaikea, tavallaan kuin aiempien sukupolvien työn pettämistä. Ja jos yrityksen johto ja ylemmät toimihankilöt eivät toimi yhtäläisesti uhrautuen, niin hankalammalta se vaikuttaa. Johdon tulee muistaa esimerkin velvoittavuus tässä mielessä, koska täällä ajattelutapa on solidaarisuutta edellyttävä. Ay-liikkeltä on tullut tässä nykyisessä globalisaatio- / monikulttuuristumishurmoksen riivamassa nyky-yhteiskunnassa tervejärkisempää arvostelua kuin muilta yhteiskunnan tahoilta.

Ay-liike on jäsenistönsä edunvalvoja: jäsenistöltä, jäsenien toimesta ja jäsenille, eli tässä suhtautumisessa ay-liikkeeseen olisi ulkopuolisen oltava varovaisempi, ettei anneta kuvaa pyrkimyksestä iskeä kiilaa ay-lliikkeen ja työntekijöiden väliin. Tietysti joidenkin johtohenkilöiden kova palkka ja ulkomaiset mittatilauspuvut eivät oikein vaikuta aivan luontevilta kaikista (ei minustakaan).

-S.T., 25.1.2006

#2714

Saa siis lähteä, muttei saa sanoa mielipidettään :-)

Katolisilla on käsite perisynti. Siis synti, jonka Aatami ja Eeva saivat aikaan rikkomalla paratiisin sääntöjä. Tämän takia jokainen katolinen on syntinen jo syntyessään. Tällä tavalla kirkko saa uskovaiset kyykkyyn heti alussa.

Suomen sosialismi on parantanut tätä konseptia. Kun synnyt olet systeemille velkaa julkisen sairaalan käytöstä. Tämän jälkeen tilanne vain pahenee kun käyt neuvolat, tarhat, esikoulut, jne.

Vaikka velan maksaisi takaisin rahassa (kuten olen mielestäni tehnyt), niin perivelka pysyy kuolemaan saakka. Tämän takia kukaan suomalainen ei saa:

- valittaa valtion toiminnasta. Se ei velalliselle kuulu

- muuttaa ulkomaille ennen kuin velka on maksettu

- olla “epäsolidaarinen”

- sanoa poikkeavaa mielipidettä

Kuka haluaisi systeemin pakkopalveluja, jos tietäisi seuraukset? AY/Sosialisti-jeesustelijat katsovat aina asiakseen jankuttaa: “me maksoimme koulutuksesi, et saa puhua noin ennen kuin maksat velkasi”

Monet suomalaiset tuntuvat uskovan tähän puppuun oikeasti ja kyttäävät muiden toimintaa tässä valossa. Oudointa on se, että nämä kyttääjät ovat usein pienituloisia eivätkä oikeasti maksa kenenkään muun palveluja.

-Teemu, 25.1.2006

#2721

Olet sitten niitä tyyppejä, joiden mielestä misssään ei pitäisi olla asiat hyvin koska jossain ei ole.

-J, 27.1.2006

#2754

Huoh, miten voi olla niin viisas mies vajonnut niin syvälle tälläiseen?

-pettynyt, 11.2.2006

#2819

S.T. on aito SAKn ja muiden “vaaleanpunaisten kommunistien” aivopesun tuote...

-TTJ, 9.3.2006

#3011

AY-Liike vie Suomen konkurssiin!

-kor, 27.5.2006

#5814

Suomen kuvalehden suuntaa antavan tutkimuksen mukaan 80 Kiinassa toimivaa suomalaisyritystä on vähentänyt Suomessa 2 600 duunia, samalla kun on luonut Kiinaan 40 000 uutta työpaikkaa.

Maailmassa on 37 400 työpaikkaa enemmän.

-Teemu, 22.6.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.