Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Äänestysaktiivisuus vaaliteemana

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Äänestysaktiivisuuden nousu ei paranna äänestystulosta. 4 452 lukijaa, joista 558 eli 13% on antanut arvosanan (7+).

Äänestysaktiivisuus vaaliteemana

Vaalilippu

Vaalien alla korostetaan usein äänestysaktiivisuutta ja sen tärkeyttä demokratian toteutumisessa. Valitettavasti korkealla äänestysprosentilla ei ole suoraan yhtikäs mitään tekemistä oikean ja hyvän päätöksen kanssa.

Lienee kohtuullista ajatella, että äänestämättä jättämisen syitä ovat se, että politiikka/käsiteltävät asiat eivät kiinnosta, että ei koe voivansa vaikuttaa, että ei koe yhtäkään ehdokasta omakseen tai että ei pidä koko äänestämistä tehokkaana tai mielekkäänä. Ne, jotka pitävät näitä asioita tärkeinä tai tuntevat kiinnostusta asiaan todennäköisesti taas äänestävät.

Päätöksenteossa oleellista lienee se, että päätökset ovat järkeviä ja oikein, eikä se, että asiasta on mahdollisimman moni mukana päättämässä. Äänestysprosentin nosto ei tarkoita muuta kuin että useampi ihminen käy kommentoimassa asiaa joka ei häntä erityisemmin kiinnosta ja jonka päättämiseen hänellä ei tunnu olevan mitään suurempaa motiivia tai tahtoa.

Onko tulos sen parempi tai oikeampi, jos sitä on päättämässä useampi ihminen, jos nämä uudet ihmiset eivät ole senkään vertaa kiinnostuneita asiasta kuin ne muut? Räikeä kärjistys: onko tuhat mutu-ääntä parempi kuin sata vakaasti harkittua?

Äänestäminen ei ole kansalaisvelvollisuus. Jos asia ei kiinnosta tai ei koe tietävänsä aiheesta riittävästi, on parempi olla ottamatta kantaa kunnes on itseä tyydyttävän varmuuden saavuttanut. Se, että mielipide “pakotetaan” ulos tarkoittaa että tulos on ennakkoluuloja, mielikuvia, pelkoja eikä harkinnan tulosta. Tällaisten motiivienko haluamme olevan niitä, joiden voimalla valtiolaivaamme navigoidaan?

Ei ole sattumaa, että SDP ja näissä presidentinvaaleissa ehdokas Tarja Halonen on kovasti korostanut äänestysaktiivisuutta ja “demokratian toteutumista”. SDP kun tuppaa saamaan suhteessa suuremman osuuden näistä “mutuäänistä”. Äänestysaktiivisuuden nousun korostus ei ole siis pyyteetöntä demokratian puolustamista, vaan puhdasta kampanjointia.

-Aapo Puskala, 20.1.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 11:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#2701

Sikäli totta, ettei äänestyspakko ole vapautta, ja ettei umpimähkään annettu ääni tee tulosta “paremmaksi”. Yleensä kuitenkin äänestämättä jättänevät tavalla tai toisella syrjäytyneet. Vaalit alkavat kuitenkin Suomessakin mennä mediatapahtumaksi jossa alkaa olla vaikea löytää pääpuolueiden ehdokkaiden väliltä suurempia eroja, koska kaikki yrittävät käyttäytyä melko neutraalisti. Hankalaa äänestäjille, mutta kertoo ainakin jonkinasteisesta yksimielisyydestä. Onko suunta josta ollaan yksimielisiä sitten hyvä? Sikäli kun äänestäjä on sitä mieltä ettei ole, on hänen aika vaikea löytää ehdokasta jota äänestää ja ääni jää helposti antamatta.

-Kone, 23.1.2006

#2706

Hyvä Aapo! Äänestämättömyys voi olla myös välinpitämättömyyttä, mutta eiköhän se johdu todellisten vaihtoehtojen puutteesta. Kaikki pääpuolueet ajavat käytännössä samaa politiikkaa! Tietenkin puolueaktivistit tässä kohtaa vetoavat toiminnan perustuvan tiettyyn aatteeseen ja kilpailevien puolueiden selkeästi huonompaan aatteeseen.

HEI HALOO! Uskotteko tosiaan että jollain sata vuotta sitten kuolleella filosofilla on ollut mielipide vaikkapa paineastia-asetuksesta tai että vasemmiston suhtautuminen talvinopeusrajoituksiin on merkittävästi erilaista porvareihin verrattuna. Nyt kun yksikään poliittinen puolue ei enää vaadi Suomen liittämistä Neuvostoliittoon, äänestämättömyys on melko riskitöntä.

Vaikka en nyt äänestäkään, haluan kernaasti pitää siitä option itselläni. Äänioikeuden pitää olla myös äänestämättömyysoikeus, ja toisinpäin!

-Orange, 24.1.2006

#2717

Onko se, että kampanjoi äänestysaktiivisuuden puolesta jotenkin tuomittavampaa kuin kampanjointi kehoittamalla ihmisiä olemaan äänestämättä (kuten Aapo Puskala tekee)? Vaalien ensimmäisellä kierroksella on oletettavaa, että osa äänestäjistä jäi kotiin, koska ihmisille annettiin mielikuva varmasta lopputuloksesta (mm. SDP:n oma kampanja). Toivottavasti nämä, joilla kuitenkin on mahdollisesti perusteltukin mielipide ehdokkaista, kävisivät äänestämässä.

-Ennakkoon äänestänyt, 26.1.2006

#2718

Minä en kehottanut olemaan äänestämättä. Minä kehotin antamaan harkittuja ääniä.

-Aapo, 26.1.2006

#2885

Kun ihmiset kuitenkin äänestävät ennakkoluulojen, pelkojen ja mielikuvien pohjalta, niin minun kannattaa käydä äänestämässä, vaikka sitten tunnepohjalta. Näin nousee todennäköisyys, että päätös on minun omien ennakkoluulojeni, pelkojeni ja mielikuvieni mukainen eikä jonkun muun.

-trurl, 16.4.2006

#2900

Taitaa olla porvaritouhuja koko sivusto...

-Juusto, 26.4.2006

#3688

en lukenu liian tylsä

-kaukis, 29.10.2006

#3756

Aika turha pakina, jättäkää vain äänestäminen korkeastikoulutetuille ja “paremmin tietäville” jotka johdattavat maan “oikeaan suuntaan”. Puhut kärjistävästi jo ennen kuin ilmoitat puhuvasi ja morkkaat erästä puoluetta ilman perusteita.

Sinun “oikea” ei pakosta ole toisen oikea.

-Anonyymi, 15.11.2006

#3758

Anteeksi, Anonyymi, että kritisoin väärää puoluetta. Minä en sanonut missään että itse osaisin tai haluaisin tehdä päätökset muiden puolesta. Enkä missään kirjoituksessa, etenkään tässä, sanonut että minun oikeani olisi ainoa oikea. Se on minun oikea, ja toisen oikea on toisen oikea. Sen takia en hyväksykään sitä, että valtio päättää kaikkien asiat, mutta se on jo toinen asia.

-Aapo, 15.11.2006

#5105

Minä äänestäisin kernaasti,jos voisi äänestää netissä!Ei aina kiinnosta mennä jonnekin kaupungintalolle tai postiin raapustamaan numeroa lappuun,varsinkaan jos on kipeänä.

-joku vuan, 2.4.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.