Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Yhdys sana virheitä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: kardia: mahansuu

Pidätkö?


13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 12/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kieli tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Yhdys sanojen osaaminen on nettikansan keskuudessa heikkoa. 6 527 lukijaa, joista 555 eli 9% on antanut arvosanan (8).

Yhdys sana virheitä

“Minkä laisen jalka pallon ostaisin?” Internetissä yhdyssanojen väärinkirjoitus on jo ennemminkin tapa kuin poikkeus. On häkellyttävää, kuinka ihmiset kykenevät kirjoittamaan yhdyssanat niin väärin. Mutta onko tähän jokin spesifi syy?

Vielä jokunen vuosikymmen sitten neljässäkymmenessä prosentissa approbaturin ylioppilasaineissa oli yhdyssanavirheitä. Nykyään jokaisessa approbaturin aineessa ja neljässäkymmenessä prosentissa laudaturin aineista on yhdyssanavirheitä. Mitenkä niin suuri muutos on voinut tapahtua nuorisokulttuurissa muutamassa vuosikymmenessä?

Ensimmäisenä mieleen tulee nuorten lukemisen määrä. Lukemisella on helppo edistää kielellisiä taitoja ja oikeinkirjoitusta. Silti lukemisen väheneminen tuskin on ainoa syy kielitaitomme repsahtamiseen. Tuskin vanhempienikaan sukupolvesta kaikki olivat himolukijoita.

Lukuinnostuksen romahduksen lisäksi löytyy osasyyllinen bittien ja hertsien maailmasta, täällä internetissä. Internetin mukana on tullut monta äidinkieltämme uhkaavaa tekijää. Yksi niistä on englannin suuri vaikutus. Englannin verrattain yksinkertainen kielioppi ja oikeinkirjoitus ovat omiaan sekoittamaan nuoren ihmisen kielipään.

Kolmas, kenties vakavampi uhka oikeinkirjoitukselle piilee myös internetissä. Internetiin, chattipalstoille ja keskustelualueille kirjoittamisen sietämätön helppous antaa tilaa virheille. Kun kerran internetissä on oppinut kirjoittamaan väärin, ei tapaa saada välttämättä kitkettyä edes ylioppilaskirjoituksissa.

Ratkaisujen löytäminen tähän etenkin nuorisoa vaivaavaan ongelmaan on todella hankalaa. Jo nyt nuorisoa koetetaan saada innokkaammin lukemaan; tällä saralla on tuskin enää paljoakaan tehtävissä. Kuivilla kielioppitunneilla taas yleensä tavoitetaan vain niitä, jotka jo muutenkin hallitsevat oikeinkirjoitusta paremmin, toki poikkeuksiakin on. Internetistä tulevia vaaroja vastaan on myös todella vaikea puolustautua.

Pysyäksemme mukana maailman menossa, englannin aseman tuskin annetaan paljon heiketä ja chatit ja pikaviestikeskustelut ovat tulleet jäädäkseen.

Yksiselitteistä ratkaisua tähän ongelmaan ei ole. Monia pikkuseikkoja tilannetta voidaan parantaa, mutten usko tilanteen ehkä enää koskaan palaavan ennalleen.

Toivottavasti edellä olevaan ei ole eksynyt “yhdys sana virheitä”.

-Tatu, 28.3.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 53:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#5243

Kirjoitusvirheitä kannattaa mielestäni välttää, mutta ei niuhottaa. Se on kuitenkin ärsyttävää, kun tahallaan jätetään isot kirjaimet ja välimerkit pois (itse tosin teen tätä mesessä) Jos niitä yhdys sana virheitä tai sen sellaisia tulee vahingossa, ei se nyt niin kauheaa ole. (<-- itse tekee niitä jatkuvasti) Hyvä sääntö yhdyssanavirheiden välttämiseen on laittaa väliin adjektiivi, esim. jalka punainen pallo..

-äikkä 10?, 16.4.2007

#5244

Kylllä “yhdys sana virheet” on aika kauheita meille kielipoliiseille :) Mutta kielenkäyttökin riippuu kontekstista, niin kirjallinen kuin suullinenkin. Puhutaanko isoäidille samoin kuin teini-ikäisille? Kyllä minäkin jätän isot kirjaimet ja välimerkit pois IM:ssä tai irkissä, mutta se onkin enemmän tajunnanvirtaa ja ideana on nopea kommunikaatio. Pääosia on, että sitä kieltä osaa itse kukin käyttää silloin kun siihen on tarvetta. Ja ei se oikeesti ole niin kauheen vaikeeta... Arvostakaa kaunista suomen kieltä sen verran!

-K., 16.4.2007

#6280

lappeer Rannassa on paperin tehdas.

-mie, 28.8.2007

#7556

Kyllä ne yhdyssanavirheet osaa ottaa harvinaisen paljon päähän. Enkkuhan tässä on syynä: nuoret osaavat netin takia yhä paremmin ja paremmin englantia ja sitten yrittävät enkun kielioppia soveltaa suomeen. Enkussahan on todella vähän yhdyssanoja verrattuna suomeen. Toki poikkeuksiakin on, mutta yleensä enkussa kirjoitetaan yhdyssanat erikseen.

-Tuntematon, 16.1.2008

#9835

voi juma ei oo näi kauheeta ku niinku ei netis kirjotella et oltas jotai himo olen-täydellinen-ja-osaan-kaiken-äidin-kielestä vaa iha kommunikointii ja siis mä puhun normaalistikki iha ihmeellisesti siis kaikkee esim. älä laita tota vettä tonne lisempää , tai et toi toinen leffa oli hyvempi ku toi toinen ja oon saanu kuulla asiasta mut mä vaan oon et mee ny muuallemmas siit vammaast ja kyl kaikki ymmärtää mit mä sanon ja kirjotan. menkää pissismi.org sivuille ja siellä ne puhuu näin SiiIs d444 *hAliiHH* nii sinne mäkättämään ku o nii vaarallista.

-P15515D441hQ, 17.9.2008

#9837

Heh, en tiedä yhdyssana virheistä, mutta tätä en oikein hiffaa “Monia pikkuseikkoja tilannetta voidaan parantaa, mutten usko tilanteen ehkä enää koskaan palaavan ennalleen. ” Ei pahalla mutta joku sana taitaa puuttua tai olla kirjoitettu väärässä muodossa kokonaisuuten nähden. Itse teen paljonkin kielioppivirheitä kirjoituksissani, mutten myöskään arvio muiden tekeleitä niiden perusteella. Kunhan on edes sen verran selvää, että asia tulee selväksi. Kirjoittajan ei itse kuitenkaan tarvitse:)

-Joshua Samola, 17.9.2008

#9839

Toiseksi viimeinen kappale iski minunkin silmään, ja sitä edeltävässä on pilkku eksynyt väärään kohtaan. Pari muutakin ilmaisua oli hiukan kömpelöitä.

Täytyy myöntää, että myös itseäni häiritsee välillä yhdyssanojen ja muun oikeinkirjoituksen unohtaminen.

Kuinkahan englannin kieli on vaikuttanut ilmaisuun “spesifi syy”? ;)

-anteeksi, 17.9.2008

#10246

Elämänkokemukseni perusteella joudun vaihtamaan aikaisempaa kantaani: On väliä kirjoitetaanko sanat yhteen tai erikseen. Nykyisin kansantasavalta ja kansan tasavalta eivät ole minulle sama asia.

-Orange, 10.11.2008

#11593

On kyllä erittäin ärsyttävää lukea tekstiä jossa on yhdys sana virheitä.

-Irkkaaja, 16.4.2009

#11597

Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvin kirjoitettu kieli on helpompaa lukea useimmille. Jokaisen virheen kyttääminen ei tietenkään saa olla itsetarkoitus, mutta edes auttavat kielioppisäännöt ja yhdyssanojen oikeinkirjoittaminen auttaa myös sanotun asiasisälllön hyväksymistä.

Minusta kielitoimisto ja kotimaisten kielten tutkimuskeskus (kotus) on aiheesta huolestunut kielen rappeutumisesta, koska kirjoitetun ja puhutun kielen ero alkaa hämärtyä oleellisesti.

-teuro, 16.4.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kieli tai muista aiheista.