Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Tylppismi vs tappismi

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kuinka sinä kuorit banaanisi? Banaanin kuoriminen varren pätkän päästä on väärin. 5 840 lukijaa, joista 584 eli 10% on antanut arvosanan ().

Tylppismi vs tappismi

Banaanin voi kuoria ainakin kahdella tavalla: joko siitä päästä missä on lyhyt varsi, yleensä käyttäen tätä varrenpätkää “kahvana”. Sen voi myös avata toisesta, tylpästä päästä nipistämällä kuorta eri puoliltaja vetämällä puoliskot erilleen. Varrenpätkää voi tällöin käyttää kätevästi kahvana, josta pitää kiinni kun banaania syö. Tylpästä päästä avaaminen on tylppismiä ja tapin päästä avaaminen tappismia.

Tappismi on tällä hetkellä selvästi suositumpaa. Minäkin olin ennen tappisti, mutta perehdyttyäni asiaan tajusin olleeni väärässä koko nuoruuteni. Tylppismi on oikein.

Banaani on siitä erikoinen hedelmä, että se kasvaa monien mielestä ylösalaisin. Se varren pätkä on siis alimpana ja tylppä pää ylimpänä. Toisin sanoen, tylppistit pitävät baanaania kädessään samoin päin kuin mitä se puussakin on. Varren päässä kuori on tylppää päätä paksumpi, sillä varsipään kuoren pitää tukea koko banaania pystyasennossa.

Apinoita voinee pitää banaaninsyönnin ammattilaisina ja lajilla on varmasti ihmisiä pidempi kokemus asiasta, etenkin kun verrataan meihin pohjoisen ihmisiin. Apinat ovat tylppistejä. Jos tappismi olisi helpompaa, ei ole syytä mikseivät apinatkin olisi tappisteja. Itse asiassa olen varma, että jossain evoluution vaiheessa oli myös tappistiapinoita, mutta he hävisivät eloonjäämiskamppailun tylppisteille. Siinä vaiheessa kun tappistit vielä taistelivat tappinsa kanssa, tylppistit veivät lauman parhaat naaraat parittelemaan. Tappistiapinat kuolivat pois omituisena luonnonoikkuna. Olen varma, että luovat käytännölliset tylppisti-ihmisetkin lisääntyvät paremmin kuin kaavoihinsa kangistuneet tappistit.

Toiset tylppistit kirjoittavat, että narumaiset töhnät kuoren sisäpuolella irtoavat helpommin tylppismissä kuin tappismissa. Lisäksi tylppismissä banaanin kuori jää paremmin yhdeksi kappaleeksi syömisen jälkeen. Myös eHow suosittelee tylppismiä. Otin yhteyttä Chiquitaan ja kysyin heidän kantaansa kuorintaongelmaan. Vastaus oli kaksitahoinen: “Normaalin banaanin kohdalla kannattaa banaani kuoria päästä eli siitä ns. varren päästä taittamalla vartta niin että kuori lähtee halkeamaan. Minis-banaanin kohdalla kuori aukeaa parhaiten tylpästä päästä hieman nipistäen kuorta.”

Kokeiltuani sekä tylppismiä että tappismia olen vakuuttunut, että tylppismi on oikein. Se, että tappismi on edes syntynyt, on nähdäkseni seurausta banaanin “käytöliittymästä”. Se tappi tosiaan houkuttelee vääntämään kuoren siitä auki, sillä jos banaani olisi ihmisen suunnittelema, toimisi se todennäköisesti niin. Käyttöliittymäkielellä tapin affordanssi on “avauskahvana toimiminen”. Mutta emmehän me tikkujäätelöäkään syödessä ensitöiksemme murra tikkua poikki.

Tappismilla ei ole mitään muuta argumenttia puolellaan kuin se, että “niin nyt vain on ollut tapana tehdä.” Luovu sinäkin perinteiden taakasta, kulje omaa tietäsi ja liity onnellisiin tylppisteihin. Et tule katumaan. Tylppismi on oikein.

-Aapo Puskala, 26.6.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 37:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#8176

Tylppismi <3 En ennen edes tiennyt, että joku avaa sen siitä varrenpätkästä! :O

-Tuntematon, 22.3.2008

#8191

Banaanin avaaminen on omasta mielestäni helpompaa kättäen varren tynkää kahvana josta vääntää kuori auki. Joskus muistaakesi apina luontodokkarissa aukaisi banaanin puraisemalla tylpästä päästä palan pois ja riipi kuoren veks täysin, jolloin ei käyttänyt varren tynkää kädensijana. Joskus taas muistan apinoiden jäystäneen banaanin kuorineen päivineen kupuunsa. Tässä tapauksessa syöjä taisi olla jokin suurempi ihmisapina esim. gorilla. Tosin en tiedä onko apinan koolla tässä tapauksessa mitään tekemistä vai onko suurempien apinoiden edustajat yksinkertaisesti kaikkiruokaisempia ja omaavat huonommat, vähemmän valikoivan makuaistin.

-Joshua Samola, 25.3.2008

#9315

Viisi hyvää syytä, miksi vastustan tylppismiä:

1) Tappismi on selvästi suositumpaa ihmisillä, joten pakkohan sen on olla parempi tapa, kuin tylppismi. Ei miljardit ihmiset voi olla väärässä

2) Olemmehan Me Ihmiset nyt sentään viisaampia kuin jotkut karvaiset ja rumat apinat!

3) Mielestäni tylppistit ovat vain omituisia erikoisuudentavoittelijoita, kun vanha kunnon tappismi ei muka kelpaa

4) Banaanissahan on ihan selvästi se kahva siksi, että se avattaisiin siitä

5) Kokeilin kerran tylppismiä. En osannut -> Humpuukia!

-Dummy, 30.7.2008

#12648

Loistavaa, täysin samaa mieltä.

-Karma, 6.10.2009

#12652

Hauska kirjoitus! :) Minä taidan kyllä olla tappisti, en osaisi toisesta päästä edes avata. Pitänee tutustua myös tylppismiin seuraavan kerran kun pannaanin ostan.

-Maria!, 6.10.2009

#12657

“Olemmehan Me Ihmiset nyt sentään viisaampia kuin jotkut karvaiset ja rumat apinat!” Pakko puolustaa apinoita! Apinat eivät ole rumia. Etenkään karvaisuutta ei voi pitää rumuuden merkkinä. Yleisemmin karvaisia eläimiä pidetään karvattomia eläimiä suloisempina. Esimerkiksi voit verrata karvattomia kissarotuja pörröisiin rotuihin. (toki nuo karvattomatkin kissat ovat omalla tavallaan kauniita, mutta yleinen mielipide taitaa olla karvaisten rotujen puolella.) Apinaroduissa me ihmiset taidamme olla se ruma karvaton rotu... Enkä edes ole kovin varma siitä, onko ihminen viisaampi kuin apina.

Pidän ajatuksesta tutkia erilaisten luonnontuotteiden käytettävyyttä. Banaani tosiaan on varsinainen design tuote, pitääpä kokeilla kumpi pää oikeasti pitäisi varustaa avauskahvalla. :) Mitenkäs sitten esimerkiksi erilaisten palkokasvien paketin avaaminen? Itse painan herneenpalon auki sormella tylpästä päästä, jolloin palko aukenee siististi ilman että herneet putoavat alas. Silti palko ei millään konstilla vihjaa, että tämä tekniikka olisi toimiva. Päin vastoin herneenpalon “selkäpuolella” kulkee saumaa muistuttava ura, josta tekisi kovasti mieli lähteä palkoa akaisemaan.

-Rokkomies, 7.10.2009

#12660

Sain vastauksen Chiquitalta: “Normaalin banaanin kohdalla kannattaa banaani kuoria päästä eli siitä ns. varren päästä taittamalla vartta niin että kuori lähtee halkeamaan. Minis-banaanin kohdalla kuori aukeaa parhaiten tylpästä päästä hieman nipistäen kuorta.”

Päivitin kirjoitusta myös.

-Aapo, 7.10.2009

#12661

Luin taas pitkästä aikaa tämän kirjoituksen enkä edellenkään pidä tuota apina argumenttia kovin vakuuttavana, etenkin kun tuo evoluutio kohta repäisee lievän virneen suupieleen. =)

Olen kokeillut silloin tällöin tylppismia ja täytyy sanoa että joko olen vain kädettömämpi kuin apinat tai sitten nämä nykyajan banaanit (Chiquitat) on jotenkin geenimanipuloituja niin että tappismi – joka siis on suuren yleisön mieleen – käy vaan helpommin... En myöskään erityisemmin pidä sitä kahvaa mitenkään tukevana pidikkeenä. Jos siitä otan kiinni niin yleensä se vain menee katki ja sitten onkin banskut koirilla!

-JiiM, 8.10.2009

#12663

Olen tappismin puolella siksi, että tylpästä päästä avatessa se ärsyttävä pikku möhkäle tylpässä päässä jää käteen.

-Rosa, 8.10.2009

#13436

Minä olen aina avannut banskun tylpästä päästä! Minulle nimittäin ongelmia tuottaa banskun avaaminen “tapista”, sillä se menee aina ihan muusiksi, kun olen sieltä yrittänyt. Tylpästä päästä avaaminen on opetettu meille kaikissa sarjakuvissakin. Eihän banaanin kuorta tunnistaisi banaanista lähtöiseksi, jos se olisi avattu teidän väittämästä “oikeasta” päästä. Jos tästä muka lakia ehdotetaan, niin minä boikotoin sitä tai lopetan banaanin syönnin kokonaan! Siinä teille “oikeapäisille” opohdittavaa! Ei kaikkia ole niin helppoa siitäkään päästä, mitä te oikeaksi väitätte.

-tupe, 28.3.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.