Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Tylppismi vs tappismi

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kuinka sinä kuorit banaanisi? Banaanin kuoriminen varren pätkän päästä on väärin. 5 025 lukijaa, joista 399 eli 8% on antanut arvosanan (8-).

Tylppismi vs tappismi

Banaanin voi kuoria ainakin kahdella tavalla: joko siitä päästä missä on lyhyt varsi, yleensä käyttäen tätä varrenpätkää “kahvana”. Sen voi myös avata toisesta, tylpästä päästä nipistämällä kuorta eri puoliltaja vetämällä puoliskot erilleen. Varrenpätkää voi tällöin käyttää kätevästi kahvana, josta pitää kiinni kun banaania syö. Tylpästä päästä avaaminen on tylppismiä ja tapin päästä avaaminen tappismia.

Tappismi on tällä hetkellä selvästi suositumpaa. Minäkin olin ennen tappisti, mutta perehdyttyäni asiaan tajusin olleeni väärässä koko nuoruuteni. Tylppismi on oikein.

Banaani on siitä erikoinen hedelmä, että se kasvaa monien mielestä ylösalaisin. Se varren pätkä on siis alimpana ja tylppä pää ylimpänä. Toisin sanoen, tylppistit pitävät baanaania kädessään samoin päin kuin mitä se puussakin on. Varren päässä kuori on tylppää päätä paksumpi, sillä varsipään kuoren pitää tukea koko banaania pystyasennossa.

Apinoita voinee pitää banaaninsyönnin ammattilaisina ja lajilla on varmasti ihmisiä pidempi kokemus asiasta, etenkin kun verrataan meihin pohjoisen ihmisiin. Apinat ovat tylppistejä. Jos tappismi olisi helpompaa, ei ole syytä mikseivät apinatkin olisi tappisteja. Itse asiassa olen varma, että jossain evoluution vaiheessa oli myös tappistiapinoita, mutta he hävisivät eloonjäämiskamppailun tylppisteille. Siinä vaiheessa kun tappistit vielä taistelivat tappinsa kanssa, tylppistit veivät lauman parhaat naaraat parittelemaan. Tappistiapinat kuolivat pois omituisena luonnonoikkuna. Olen varma, että luovat käytännölliset tylppisti-ihmisetkin lisääntyvät paremmin kuin kaavoihinsa kangistuneet tappistit.

Toiset tylppistit kirjoittavat, että narumaiset töhnät kuoren sisäpuolella irtoavat helpommin tylppismissä kuin tappismissa. Lisäksi tylppismissä banaanin kuori jää paremmin yhdeksi kappaleeksi syömisen jälkeen. Myös eHow suosittelee tylppismiä. Otin yhteyttä Chiquitaan ja kysyin heidän kantaansa kuorintaongelmaan. Vastaus oli kaksitahoinen: “Normaalin banaanin kohdalla kannattaa banaani kuoria päästä eli siitä ns. varren päästä taittamalla vartta niin että kuori lähtee halkeamaan. Minis-banaanin kohdalla kuori aukeaa parhaiten tylpästä päästä hieman nipistäen kuorta.”

Kokeiltuani sekä tylppismiä että tappismia olen vakuuttunut, että tylppismi on oikein. Se, että tappismi on edes syntynyt, on nähdäkseni seurausta banaanin “käytöliittymästä”. Se tappi tosiaan houkuttelee vääntämään kuoren siitä auki, sillä jos banaani olisi ihmisen suunnittelema, toimisi se todennäköisesti niin. Käyttöliittymäkielellä tapin affordanssi on “avauskahvana toimiminen”. Mutta emmehän me tikkujäätelöäkään syödessä ensitöiksemme murra tikkua poikki.

Tappismilla ei ole mitään muuta argumenttia puolellaan kuin se, että “niin nyt vain on ollut tapana tehdä.” Luovu sinäkin perinteiden taakasta, kulje omaa tietäsi ja liity onnellisiin tylppisteihin. Et tule katumaan. Tylppismi on oikein.

-Aapo Puskala, 26.6.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 37 kommenttia
Kommentit
#3192

Hienojen tapojen mukaan banaani syödään veitsellä ja haarukalla. Tätä ei kukaan vissiin ole kertonut apinoille :)

-Tää, 26.6.2006

#3194

On taas aihe kahkota. Kuka hitto välittää siitä kuinka monessa

osassa banaaninkuorensa heittää roskiin?

-Geekam, 26.6.2006

#3193

Kaikkia aiheita sitä vaan keksitään. :D Virkistävää luettavaa! Mutta en ymmärtänyt täysin, miksi se toinen tapa siis olikin se parempi tapa? *varmistusvarmistus*

-lukija, 26.6.2006

#3197

Tämä testataan. Tekstisi perusteella ei tosin aivan käynyt selväksi, miksi toinen tapa olisi parempi kuin toinen. Ja miten apinat liittyvät asiaan? Ne ovat varmaan kokeneempia appelsiinin syöjiäkin, mutta en minä aio niitä ainakaan siinä matkia...

-Anonyymi, 27.6.2006

#3205

Vaikka en voi väittää, että olet oikeassa, voin ainakin sanoa, että olen samaa mieltä. Käännynnäinen minäkin. Molemmat tavat, tai siis nämä kaksi tapaa testattuani, kallisutn tappismiin.

-Malla, 28.6.2006

#3204

Banaanin paras pala on siinä törköpäässä, se pitää syödä viimeisenä.

-Niina, 28.6.2006

#3231

Ehkä apinat avaavat banaanin yläpäästä, koska ne eivät jaksa kääntää sitä toisin päin. Muuten nekin olisi tappisteja :P

-sud, 30.6.2006

#3235

Minä itse avaan aina banaanin tuosta “kahvasta” enkä käsitä, miten tuon edes saa auki tuosta toisesta päästä? Aapo, ei ihan kaikessa apinoitakaan tarvitse matkia...

-Henkka, 30.6.2006

#3265

Minä näin kerran pienenä, kun jossain lastenohjelmassa avattiin banaani tylpästä päästä. Sitä ennen olin aina avannut sen tapista, mutta tuo ohjelma muutti koko elämäni ja minusta tuli tylppisti. Sen jälkeen olemme kaveriporukalla riidelleet vaikka kuinka monta kertaa tästä asiasta, ja olen aina jäänyt enemmistön alakynteen. Eräät ovat jopa perustelleet tappismiaan Jumalan tahdolla: Sitä varten Jumala on luonut banaaniin kahvan, että se avataan siitä.

Nyt olen sangen iloinen, kun joku vihdoin on esittänyt loogisia, tieteellisiä ja kiistämättömiä perusteluja tylppismin puolesta. Olin siis sittenkin oikeassa! Kiitos, Aapo!

-Bremen, 7.7.2006

#3287

Olin alunperin tylppisti, mutta kun päiväkodissa ollessani suosittu poika pilkkasi minua siitä (hävettää, että olin niin helppo), vaihdoin tappistiksi. Nyt siitä on vaan tullut tapa, mutta olen harkinnut kääntymistä takaisin tylppismiin. Yhtenä syynä juuri tuo kuoren ehjänäsäilyminen, kun syön banaanin yleensä ruskeapilkullisena eli kypsänä.

-tytsy, 15.7.2006

#3288

Luin yhdestä urheilulehdessä olevasta tilastosta, että ihminen syö kolme kertaa vähemmän banaaneja , kuin mitä apina syö. Niin olisikohan siinä syy, ettemme vielä , kun alamme syödä banaaniamme, oikein “osaa ” päättää ,kummasta päästä sen aloittaisimme!Siinä tilastossa olevat apinat olivat luonnon- varaisia!Kieltämätta tylppismi ja tappismi käväisevät mielessäni ,syödessäni banaania!

-relata refero, 16.7.2006

#3296

Minulla ainakin usein kun avaan banaanin “sieltä oikealta puolelta” tylpästä päästä, se pieni tumma nokare irtoaa kuoresta. Ja siihen saattaa tulla vähän mustaa mössöä. Nyt joku saattaa huomauttaa että “et vain osaa”. Totta! Mutta miksi yrittäisinkään opetella, kun on kyseessä niinkin merkityksetön asia kuin banaanin avaustapa? Minun tapauksessa se vain on niin, että tapista vääntäminen on PAREMPI tapa, uskokaa pois. Saa yrittää kertoa, miten sieltä tylpästä päästä kätevästi avataan.

Olen huomannut, että tapista sisäänpäin taittaminen on kätevämpää kuin jos avaisi ulospäin. Kyselyssä olisikin mielestäni pitänyt ehkä olla vaihtoehdot: tylppä pää, tapista ulospäin ja tapista sisäänpäin. Tai ei..

-asdf, 20.7.2006

#3304

Apinat syö banaanin kuorineen.

-Joonas, 24.7.2006

#3308

En suostu uskomaan, että jos apinat avaavat sen eri tavalla kuin ihmiset, niin apinat ovat oikeassa.

Lisäksi kirjoituksessa ei ole lainkaan huomioitu banaanin sisäkuorella olevien “nauhojen” irtoamisvaikutusta riippuen eri avaamistavoista.

Tylpältä puolelta avaaminen rikkoo banaanin herkemmin, mutta apinat eivät tästä piittaa joten Heidän (apinan-suomalaiset, ollaksemme poliittisesti korrekteja) mallinsa ei sovellu ihmisten preferenssikalkyyleihin samassa suhteessa.

Sanat 'tappi' ja 'tylppä' ovat karmean kuuloisia tässä asiayhteydessä.

-Selkärangallinen Nisäkäs, 25.7.2006

#3332

Keskeltä auki vaan jos tälläinen tuottaa onkelmia ^^

-Tappimisti, 6.8.2006

#3335

“Toiset tylppistit kirjoittavat, että narumaiset töhnät kuoren sisäpuolella irtoavat helpommin tylppismissä kuin tappismissa.” Oletan että Aapo tarkoittaa banaanin sisäkuoren “nauhoja”. Minä olen kuitenkin periaatteen mies ja aion pysyä tappistina!!!

-Kurtz, 7.8.2006

#3375

“Banaani on siitä erikoinen hedelmä, että se kasvaa monien mielestä ”ylösalaisin“. Se varren pätkä on siis alimpana ja tylppä pää ylimpänä. Toisin sanoen, tylppistit pitävät baanaania kädessään samoin päin kuin mitä se puussakin on.”

Haa, minä syön omenat niin että mielestäni syömäkelvoton keski osa jää peukalon ja etu- sekä keskisormen väliin puristuksiin, ei kämmenen ja sormien niinkuin esim. käsikranaattia puristaessa. Ei pihviäkään syödä niin että se on raakan kiinni elävässä elukassa, se esikäsitellään. Perin hankalaa olisi syödä niin. Kaiketi käsikranaatin voi kiskoa irti sokasta mutta yleisemmin toisin päin. Kranu pysyy paikallaan, sokka lähtee. Se on ihan sama. Tapa mikä tapa.

Onko myös väärin kuoria hedelmä? Myrkkyähän niissä on, mutta on sitä muutenkin mielestäni inhottava syödä, pahan makuista kuorta. Vaan apinathan syövät kuoretkin, ainakin jotkut, eikö näin ole?

Niin ja apinathan eivät maailmaa näennäisesti hallitse, vaan me ihmiset, jotka yleensä olemme tappisteja. Ehkä apinat on tyhmiä.

Ärsyttää välillä kun banaanin tappi vain vääntyilee pletkusti jos se ei ekalla väännöllä aukeakaan.

-Just joo., 19.8.2006

#3466

Aapo on aivan oikeassa olen koko ikäni ollut tylppisti ja kokemuksesta voin sanoa että se on oikea tapa!

-lostboy, 19.9.2006

#3475

TYLPISMI ON AINOA OIKEA TAPA KUORIA BANAANI!kun avaa tylpästa päästä niin banaani on kestävämpikin...

-iron muumi, 22.9.2006

#3505

Tylppismi on niille, joiden taifot eivät riitä avamaan tapista.

-Lauri E., 26.9.2006

#3506

Vuosien tappismi on saanut sun sormet degeneroitumaan niin että typoilet, Lauri :-( Ehkä vielä ei ole myöhäistä vaihtaa..

-Aapo, 26.9.2006

#3508

Minä olen taplisti. Tämä voisi muuten olla hyvä aihe päivän kysymykseksi.

-mä, 26.9.2006

#3747

Ainoa oikea tapa avata banaani on pistää se pöydälle ja iskeä nyrkillä päälle.

-JT, 12.11.2006

#4559

Aina voi jättää banaanin pöydälle pariksi kuukaudeksi (mielellään muovipussiin) ja odottaa ettei banaania tarvitse kuoria, vaan sen voi kauhoa lusikalla suuhunsa. Mitäs siihen sanotte harhaoppiset tappistit?

-Kokenut - Erfaren, 13.2.2007

#5839

Jos ottaa banaanin “tapista” kiinni ja heilauttaa kunnolla niin se aukeaa ja kuorii yhden puolen valmiiksi.

-Annomundi, 27.6.2007

#6583

On se oikeastaan ihan sama, miten banaanin avaa, kunhan siihen ei mene kauan. Kunhan vain banaani aukeaa ja sisältöä pääsee syömään. Tuskin nuo erot ovat kovin tärkeitä siinä asiassa.

-PP, 26.9.2007

#7492

Kaikesta sitä nykyään jaksetaan väitellä. Banaani nyt maistuu ihan samalta, riippumatta siitä, onko sen syöjä “tylppisti” vai “tappisti” (mielestäni nuo eivät kyllä ole edes sanoja, mutta Aapo nyt on halunnut nimetä ne niin, joten käyttäkäämme niitä sanoja sitten). Keskittykääpäs nyt oleellisiin asioihin elämässä.

-Muumi, 5.1.2008

#8176

Tylppismi <3 En ennen edes tiennyt, että joku avaa sen siitä varrenpätkästä! :O

-Tuntematon, 22.3.2008

#8191

Banaanin avaaminen on omasta mielestäni helpompaa kättäen varren tynkää kahvana josta vääntää kuori auki. Joskus muistaakesi apina luontodokkarissa aukaisi banaanin puraisemalla tylpästä päästä palan pois ja riipi kuoren veks täysin, jolloin ei käyttänyt varren tynkää kädensijana. Joskus taas muistan apinoiden jäystäneen banaanin kuorineen päivineen kupuunsa. Tässä tapauksessa syöjä taisi olla jokin suurempi ihmisapina esim. gorilla. Tosin en tiedä onko apinan koolla tässä tapauksessa mitään tekemistä vai onko suurempien apinoiden edustajat yksinkertaisesti kaikkiruokaisempia ja omaavat huonommat, vähemmän valikoivan makuaistin.

-Joshua Samola, 25.3.2008

#9315

Viisi hyvää syytä, miksi vastustan tylppismiä:

1) Tappismi on selvästi suositumpaa ihmisillä, joten pakkohan sen on olla parempi tapa, kuin tylppismi. Ei miljardit ihmiset voi olla väärässä

2) Olemmehan Me Ihmiset nyt sentään viisaampia kuin jotkut karvaiset ja rumat apinat!

3) Mielestäni tylppistit ovat vain omituisia erikoisuudentavoittelijoita, kun vanha kunnon tappismi ei muka kelpaa

4) Banaanissahan on ihan selvästi se kahva siksi, että se avattaisiin siitä

5) Kokeilin kerran tylppismiä. En osannut -> Humpuukia!

-Dummy, 30.7.2008

#12648

Loistavaa, täysin samaa mieltä.

-Karma, 6.10.2009

#12652

Hauska kirjoitus! :) Minä taidan kyllä olla tappisti, en osaisi toisesta päästä edes avata. Pitänee tutustua myös tylppismiin seuraavan kerran kun pannaanin ostan.

-Maria!, 6.10.2009

#12657

“Olemmehan Me Ihmiset nyt sentään viisaampia kuin jotkut karvaiset ja rumat apinat!” Pakko puolustaa apinoita! Apinat eivät ole rumia. Etenkään karvaisuutta ei voi pitää rumuuden merkkinä. Yleisemmin karvaisia eläimiä pidetään karvattomia eläimiä suloisempina. Esimerkiksi voit verrata karvattomia kissarotuja pörröisiin rotuihin. (toki nuo karvattomatkin kissat ovat omalla tavallaan kauniita, mutta yleinen mielipide taitaa olla karvaisten rotujen puolella.) Apinaroduissa me ihmiset taidamme olla se ruma karvaton rotu... Enkä edes ole kovin varma siitä, onko ihminen viisaampi kuin apina.

Pidän ajatuksesta tutkia erilaisten luonnontuotteiden käytettävyyttä. Banaani tosiaan on varsinainen design tuote, pitääpä kokeilla kumpi pää oikeasti pitäisi varustaa avauskahvalla. :) Mitenkäs sitten esimerkiksi erilaisten palkokasvien paketin avaaminen? Itse painan herneenpalon auki sormella tylpästä päästä, jolloin palko aukenee siististi ilman että herneet putoavat alas. Silti palko ei millään konstilla vihjaa, että tämä tekniikka olisi toimiva. Päin vastoin herneenpalon “selkäpuolella” kulkee saumaa muistuttava ura, josta tekisi kovasti mieli lähteä palkoa akaisemaan.

-Rokkomies, 7.10.2009

#12660

Sain vastauksen Chiquitalta: “Normaalin banaanin kohdalla kannattaa banaani kuoria päästä eli siitä ns. varren päästä taittamalla vartta niin että kuori lähtee halkeamaan. Minis-banaanin kohdalla kuori aukeaa parhaiten tylpästä päästä hieman nipistäen kuorta.”

Päivitin kirjoitusta myös.

-Aapo, 7.10.2009

#12661

Luin taas pitkästä aikaa tämän kirjoituksen enkä edellenkään pidä tuota apina argumenttia kovin vakuuttavana, etenkin kun tuo evoluutio kohta repäisee lievän virneen suupieleen. =)

Olen kokeillut silloin tällöin tylppismia ja täytyy sanoa että joko olen vain kädettömämpi kuin apinat tai sitten nämä nykyajan banaanit (Chiquitat) on jotenkin geenimanipuloituja niin että tappismi – joka siis on suuren yleisön mieleen – käy vaan helpommin... En myöskään erityisemmin pidä sitä kahvaa mitenkään tukevana pidikkeenä. Jos siitä otan kiinni niin yleensä se vain menee katki ja sitten onkin banskut koirilla!

-JiiM, 8.10.2009

#12663

Olen tappismin puolella siksi, että tylpästä päästä avatessa se ärsyttävä pikku möhkäle tylpässä päässä jää käteen.

-Rosa, 8.10.2009

#13436

Minä olen aina avannut banskun tylpästä päästä! Minulle nimittäin ongelmia tuottaa banskun avaaminen “tapista”, sillä se menee aina ihan muusiksi, kun olen sieltä yrittänyt. Tylpästä päästä avaaminen on opetettu meille kaikissa sarjakuvissakin. Eihän banaanin kuorta tunnistaisi banaanista lähtöiseksi, jos se olisi avattu teidän väittämästä “oikeasta” päästä. Jos tästä muka lakia ehdotetaan, niin minä boikotoin sitä tai lopetan banaanin syönnin kokonaan! Siinä teille “oikeapäisille” opohdittavaa! Ei kaikkia ole niin helppoa siitäkään päästä, mitä te oikeaksi väitätte.

-tupe, 28.3.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: