Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / “Outo testi”

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
2 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Netissä olevat “oudot testit” eivät ole outoja eivätkä testejä. 10 443 lukijaa, joista 962 eli 9% on antanut arvosanan (8).

“Outo testi”

Minulta on muutamaan kertaan kysytty netissä kiertävän “oudon testin” selitystä. Se ei ole outo, eikä se ole edes testi. Näitä samankaltaisia on muitakin, mutta ne toimivat hyvin samalla tavoin.

Ensimmäisenä “testissä” pyydetään tekemään hyvin helppoja laskutoimituksia, mahdollisimman nopeasti ja lopuksi valita numero väliltä 12 ja 5. Monet valitsevat seitsemän ja se on muka jotenkin ihmeellistä.

Tehtävässä on monta seikkaa, joilla seitsemän esiintymistodennäköisyyttä pyritään nostamaan. Ensinnäkin seitsemän on hyvin yleinen vastaus muutenkin, esimerkiksi se oli selvästi suosituin onnennumero aikanaan Päivän kysymyksessä. Jo ilman mitään muuta johdatusta on seitsemän yleisin vastaus. Ennen numeron valintaa pitää tehdä sarja helppoja laskuja ja niihin pitää vastata nopeasti. Tällä pyritään saamaan aikaan kiireen tuntu, että vastausta ei mietitä. Tällöin saadaan todennäköisimmin vastaukseksi juuri se yleisin ja ensimmäisenä mieleen tuleva vaihtoehto. Kolmas asia on tuo numeroväli. Miksi numero pitää valita nimenomaan 12 ja 5 väliltä? Koska ollaan juuri “yhteenlaskumoodissa”, ja tuostahan tulee 17. Siitä taas tulee helposti 7, joka on juuri se haettu vastaus. Ja toisaalta, 12-5 on myös 7. Kaiken lisäksi tuolla kapealla numeroavaruudella on rajattu muita yleisiä numeroita pois, esimerkiksi numero kolme.

Toisessa “testissä” tehdään niinikään laskutoimituksia, täsmälleen samasta syystä: jotta saadaan esiin se ensimmäisenä mieleen tuleva vaihtoehto. Laskujen jälkeen pitää ajatella vihannesta, ja jos ajattelee porkkanaa niin on jotenkin “ihmeellistä”. Porkkana on joka tapauksessa ylivoimaisesti yleisin vaihtoehto. Latva-artisokkaa ei moni veikkaa. Lukijat eivät ilmeisesti tule ajatelleeksi, että eri vihannesten valinta ei suinkaan ole yhtä todennäköistä.

Kolmannessa “testissä” on aivan sama kuvio. Luetellaan numeroita, jotta päästään siihen samaan “sano nopeasti” -moodiin. Sen jälkeen pitää sanoa väri ja työkalu, ja punainen ja vasara ovat oletetut vastaukset. Ne ovat joka tapauksessa yleisimmät vastaukset. Jos testi ennakoisi turkoosin ja saneerausjyrsimen niin se olisi jotain. Sen lisäksi punaisia vasaroita ei juuri ole (eikä tarvitse ollakaan, tuossahan pitää valita väri ja työkalu erikseen), mikä voi antaa mielikuvan että tässä on jotain mystistä. Jokaisen tehtävän jälkeen päivitellään sitä kuinka outoa se on. Siinäkin pyritään saamaan lukija/tekijä mukaan siihen päivittelyyn että onpas outoa, myös siinä tapauksessa että arvaus olisi mennyt pieleen.

Viimeinen “testi” sisältää eniten vääristelyä. Siinä pitää laskea F-kirjaimet tekstistä “Finished files are the result of years of scientific study combined with the experience of years.” “Testin” mukaan tyypillinen tulos on kolme, mikä on kyllä helppo uskoa. F-kirjaimiahan tekstissä on oikeasti 6. Valheellinen ja härski väite tulee seuraavaksi: “Ihmisaivot eivät jostain syystä pysty työstämään sanaa 'of'. Jos joku laskee ensi yrittämältä kuusi F-kirjainta on nero. Kolme on normaali tulos. Vähemmän kuin kolme on tyhmä.”

Ihmisaivot kykenevät aivan normaalisti työstämään sanan “of”. Kirjainten laskeminen on hyvin epätyypillinen tehtävä, koska kirjainten määrä on täysin epäoleellista viestin ymmärtämisen kannalta. Teksti alkaa kahdella F-kirjaimella alkavalla sanalla, mikä saa lukijan kiinnittämään enemmän huomiota sanojen alkuihin, jotka muutenkin ovat informaatiosisällöltään merkittävämpiä. Ihminenhän lukiessaan yleensä katsoo muutaman ensimmäisen kirjaimen ja pari sieltä välistä, mutta ei lue jokaista erikseen. Sanan tulkintaan vaikuttaa toisaalta kirjaimet, toisaalta se, mikä sana siihen tekstin kohtaan sopii. Sen vuoksi kirjoitusvirheetkin jäävät usein huomaamatta, koska emme lue kaikkia kirjaimia, etenkään sanojen lopuista ja etenkään jos sanalle ei ole vaihtoehtoja. Sen lisäksi of-sanaa äännettäessä F ei saa samanlaista painoa kuin sanan alussa. Kaiken lisäksi sana “scientific” on tavutettu väärin, joka korostaa sanassa olevaa F-kirjainta.

Tuo väite älykkyydestä on täyttä roskaa. Jos jostain niin tämä viimeinen “testi” kertoo siitä, kuinka harjaantunut on lukemaan englantia — ja mitä harjaantuneempi, sitä huonomman tuloksen saa. Jos tuo teksti olisi muinaista arameaa, saisimme siitä melko varmasti paremman tuloksen kuin sitä kieltä äidinkielenään puhuvat, koska emme osaisi ennakoida mitä sanoja on seuraavaksi tulossa.

Monet tuntuvat pitävän tuota “outoa testiä” ihmeellisenä vaikka se olisi osunut oikeaan vain kerran tai pari. Eli vaikka se epäonnistuisi useimmiten yrittäessään ennakoida tyypillisintä vastausta, niin se on silti jotenkin mystistä?

-Aapo Puskala, 22.9.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 74:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#11687

hahaa teitä. ekas vastasin 6, iha siks koska 6 on seuraava numero numerost 5. sitte tokas testis vastasin porkkana ku ei muuta nyt nopeesti tullu mielee. sit : 5, siis 5!!! 5 f kirjainta, voi että oon 12 ja teitä viisaampi kuulemma.

-kssasda, 23.4.2009

#11998

10, Porkkana, oranssi, vasara ja 6 ähvää

-poro, 28.6.2009

#12804

ainostaan vasara meni testin mukaan. kurkut rulaa porkkanat mennen tullen:p

-kuooo, 26.10.2009

#13049

papukaijaPIHDIT.on työkalu.mulla meni 7,tomaatti punanen vasara ja 6 f

-piukku, 30.12.2009

#13169

7, kurkku ja punainen vasara. ja kuusii äffää. silti outoa!

-Tupupu, 13.1.2010

#13317

Ekana ajattelin seiskaa, vihannes oli porkkana ja työkalu keltanen rälläkkä.

-Jippu, 10.2.2010

#13378

6, kurkku, liila saha ja 5. Ei mitään testin mukaan!

-Tuntematon, 2.3.2010

#13389

Mul tuli kaikki samat mitkä testin mukaan ''pitikin'' tulla ;S

-Läuzääää, 5.3.2010

#13827

9 selleri vihree meisseli 6

-ismo, 24.10.2010

#14080

Fail noita f kirjaimiahan on 7 :D

-lol, 11.10.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.