Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Penseys on pelkuruutta

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Penseys ja pessimismi ovat pakoa ja suojautumista. Jos näkisi jossain mahdollisuuden, olisi melkein moraalinen velvoite kokeilla sitä. Tällöin asia merkitsee jotain ja sen menettäminen sattuu. Penseys on pelkuruutta. 4 086 lukijaa, joista 572 eli 14% on antanut arvosanan (7+).

Penseys on pelkuruutta

Pessimismi on hienompi sana penseydelle; käsitykselle siitä, että asiat pahenevat ja että mikään ei suju, ainakaan siten kuin haluttaisiin.

Psykologisessa mielessä penseys on suojautumista. Jos on häivähdyskään siitä, että jokin voisi olla paremmin, moraalisesta näkökulmasta se oikeastaan edellyttää että asian eteen tekisi jotain. Ja jos sille tekee jotain, asettaa itsensä alttiiksi epäonnistumiselle ja ehkä jossain tapauksissa muiden arvostelulle. Mitä vilipittömämmin asiaan alunperin suhtautuu ja sitä rupeaa järjestämään, sitä suurempi on kolaus ellei se onnistukaan.

Tältä pensiöt haluavat suojautua. Kun “tietää” ettei mikään onnistu kuitenkaan, mitään ei tarvitse tehdä eikä ainakaan pistää itseään likoon. Mitään tärkeää, arvokasta ja hyvää ei voi olla olemassa, koska se tarkoittaisi mahdollisesti tuskallista luopumista.

Penseys on pelkuruutta elämää kohtaan. Penseys on muuri, jonka taakse arkuuden voi piilottaa. Jos mukana on kyynisuuttä, tulee kuvaan mukaan ivallinen ylimielinen halveksunta muita kohtaan. Onpa siinäkin ihminen valinnut itselleen tuskallisen tien.

-Aapo Puskala, 13.10.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 13 kommenttia
Kommentit
#3617

Vanha sanonta, että “pessimisti ei pety”. Mutta tosi pessimisti vastaa siihen, että “pettyy kuitenkin” :D

-Humoristi, 13.10.2006

#3620

Olenkin aina ihmetellyt penseyden juurisyytä.

-jori c, 14.10.2006

#3621

Pessimismi on opittua ja perustuu yleensä omiin kokemuksiin. Optimismi puolestaan ei perustu yhtään mihinkään – se vain on.

-Rutja, 14.10.2006

#3632

Totta on, mutta en näe mitään väärää siinä että näkee maailman paskana paikkana ja ihmiset kurjina olentoina. Minusta toisenlainen näkemys on suojautumista juuri tämän asian ymmärtämisen jälkeiseltä katkeruudelta ja pettymykseltä.

-Pata kattilaa, 16.10.2006

#3656

Luulisi ihmisellä olevan defenssimekanismeja selviytymisen takia, ei turhaan.

-Luolamies, 22.10.2006

#3657

Samaa mieltä kuin Luolamies!

-Pensiö, 22.10.2006

#3671

Pessimisti ei pety pahasti, mutta voi yllättyä iloisesti...

-en mä kärsi tästä yhtään, 24.10.2006

#3680

Olenpa kyllä törmännyt sellaisiinkin pelkureihin, jotka ovat aina ja viimeiseen asti niin hirveän positiivisia, ja sitten pitkästä ilosta seuraa aina järkyttävä pettymys kun kaikesta on jo kyllä voinut päätellä että ei tästä mitään hyvää seuraa, mutta kun ei luonto anna periksi että voisi sen myöntää.

-Kone, 27.10.2006

#4285

Tuota ei asiaa ihan näin helpolla selvitetä. On otettava huomioon myös asia, minkä suhteen ollaan optimisteja tai pessimistejä – vähintäänkin. Tästä päädytään edelleenkin epistemologisiin kysymyksenasetteluihin.

Lisäksi lienee olemassa useita erillaisia elämänstrategioita, joilla on ehkä omat syynsä, mutta joita ei voine ihmiseltä ainakaan väkisin riistää, tai edes tärkeysjärjestykseen asettaa. Tässä siis samaa mieltä kuin Luolamies.

Hitler taisi olla optimisti, kun Venäjälle hyökkäsi. Esimerkki on kärjistetty, mutta paljstaa jotain kysymyksenasettelun monimutkaisuudesta.

-Teemu Jokela, 28.1.2007

#9480

Täällä on pessimisti, joka on eri mieltä kirjoituksen kanssa. Tartun tilaisuuteen erittäin mielelläni, mutta varaudun pettymykseen. Mottoni on: “Ei tästä mitään tule, mutta yritetään nyt kuitenkin.” Näen maailman ikävänä paikkana, mutta yritän muuttaa sitä. En odota kuitenkaan tuloksia. Ainakin on hauskaa yrittäessä.

-The Unfortunate One, 17.8.2008

#9482

Pessimistit ovat maailman onnellisimpia ihmisiä:

90% ajasta he ovat oikeassa ja loput 10% ajasta positiivisesti yllättyneitä ;)

-Dummy, 17.8.2008

#9483

Eikö ole muuten mielenkiintoista, että pessimisti ei koskaan myönnä olevansa pessimisti, vaan väittää aina olevansa “realisti”.

-Dummy, 17.8.2008

#12898

Samaa mieltä kirjoittajan kanssa ,pessimismi todellakin on hyvin usein pelkuruutta;pelkuruutta erityisesti elämää kohtaa.On helpompaa elää suojassa muurin takana kuin lähteä avoimeen maastoon kohti jotain tuntematonta ,josta voisi kenties löytää uuden tien elämälleen.Pelkuri on usein pessimisti,joka todellakin on laittanut kasvoihinsa “realistin”-naamarin.Totuus tuon kaltaisesta ihmisesta on kuitenkin se ,että hän suojelee itseään liikaa ja tämän seurauksena myös hänen elämänsä jää usein yksipuoliseksi putkeksi ilman elämän värejä.Ja tälläinen ihmnen jää usein “vankilaan” , josta ei helpoa tietä ole ulos.

Itsekin suurimman osan elämästäni olen uhrannut tälle negatiivisuudelle ja pessimismille.Nyt kuitenkin olen saanut elämääni uuden känteen ja tämän seurauksena myös vanhat “ajatusnauhat” ovat päässäni muuttuneet.Nyt uskon elämään ja uskallan luottaa itseeni ja muihn ihmisiin paremmin; enää en pelkää elämää samassa mittakaavassa kuin aiemmin.Kiitos tästä kuluu uudelle rakkaalle.

-Valmiki, 29.11.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.