Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Vaalipiirit poistettava

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
5 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 8/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Eduskuntavaalien vaalipiirit ovat haitallinen ja äänestysvapautta tarpeettomasti kahlitseva järjestelmä, jolle ei ole perusteita. Miksi äänestäjien valinnanmahdollisuutta pitää rajoittaa mielivaltaisen maantieteellisen kriteerin perusteella? 4 718 lukijaa, joista 608 eli 13% on antanut arvosanan ().

Vaalipiirit poistettava

Eduskuntavaaleissa Suomi jaetaan 15 vaalipiiriin. Kansanedustajia valitaan kustakin vaalipiiristä samassa suhteessa kuin mitä vaalipiireissä on asukkaita, yksi edustaja n. 26 000 asukasta kohden (mukana ovat myös ne, joilla ei ole äänioikeutta). Tämän lisäksi 25 000 asukkaan Ahvenanmaalta valitaan aina yksi edustaja.

Miksi äänestäjien valinnanmahdollisuutta pitää rajoittaa mielivaltaisen maantieteellisen kriteerin perusteella? Minkä vuoksi ihminen ei saa vapaasti valita ehdokastaan? Demokratian kannalta on naurettavaa ensin sallia ihmisten äänestää, mutta sitten keinotekoisesti rajoittaa sitä, ketä he saavat äänestää.

Vaalipiirijakoa perustellaan usein sillä, että siten koko maa on tasaisesti edustettuna, tai että muuten vain julkkiksia valittaisiin eduskuntaan. Väite on paitsi virheellinen niin myös alentava. Sehän tarkoittaa vain sitä, että ihmiset äänestäisivät “väärin”, jos heidän sallitaisiin äänestää kuten he haluavat. Miksi kotipaikka (jota vaalipiiri ei edes ole) on niin tärkeä asia? Naisia, opettajia, ruotsinkielisiä tai demareita ei rajata äänestämään naisia, opettajia, ruotsinkielisiä tai demareita, vaikka väitän että näistä jokainen on paljon tärkeämpi päätöksen kriteeri kuin vaalipiiri. Millä verukkeella voidaan siis perustella sitä, että Etelä-Savon äänestäjät saavat äänestää vain Etelä-Savon vaalipiirin ehdokasta?

Kansanedustajaehdokkaan ei tarvitse asua tai olla koskaan käynytkään siinä vaalipiirissä, jossa hän asettuu ehdolle. Se on puhtaasti ilmoitusluontoinen asia ja luo vain mahdollisuuden taktikoinnille. Eduskunnan pitäisi sitä paitsi päättää koko maata koskevista asioista. Kunnallispolitiikka on paikallistason päätöksiä varten ja kunnanvaltuusto valitaan jo nyt paikallisista ehdokkaista.

Mitä pienempi vaalipiiri, sitä suurempi on ongelma. Ahvenanmaalainen, joka ei kannata Ahvenanmaan ainutta edustajaa Roger Janssonia, ei voi saada ääntään kuuluviin. Tilanne on samanlainen kuin Yhdysvaltain kovasti kritisoitu kaksipuoluejärjestelmä, jossa voittaja vie koko potin.

Jos vaalipiirijako olisi merkittävä päätösten kannalta, olisi meillä varmasti eduskunnasta äänestystulos, joka olisi noudattanut edes jonkin vaalipiirin rajoja. Tällaisia en löytänyt eduskunnan äänestystuloksista. Viime aikojen selkein vaalipiirienvälinen kiista, Helsingin aikomus liittää itseensä osa Sipoosta, ei suinkaan saanut Uudenmaan edustajia rintamana hanketta vastaan, vaan he pikemminkin kannattivat sitä. Jos eduskunnassa on rajoja näkemysten välillä, ne menevät puolueiden, eivät vaalipiirien mukaan.

Jos äänestäjät todella pitäisivät ehdokkaan vaalipiiriä tärkeänä, he varmasti äänestäisivät vain oman vaalipiirinsä alueella asuvia ehdokkaita. Mikään ei heitä estäisi, ja jos he tosiaan näin tekisivät, olisi tulos aivan sama kuin se nytkin on.

Kuinka vaalipiirit estävät tai vähentävät julkkisehdokkaiden läpipääsyä? Ehdokas asettuu ehdolle siinä vaalipiirissä missä kokee läpipääsyn todennäköisimmäksi. Vaalipiirijako estää ehdokasta saamasta ääniä niiltä, jotka ovat muutenkin vähiten todennäköisesti häntä äänestäisivät eli näiden ehdokkaan kannalta “huonojen” vaalipiirien äänestäjiltä.

Mikään ei ole niin pelottavaa päättäjille kuin sallia kansalle vapaus valita. Presidentinvaalit 1994 olivat ensimmäiset presidentinvaalit, joissa ei käytetty valitsijamiesjärjestelmää. Sitä ennen äänestäjät valitsivat valitsijamiehet, jotka puolestaan valitsivat presidentin. Valitsijamiestä ei tietenkään velvoitettu äänestämään ennalta ilmoittamaansa ehdokasta eivätkä he aina niin tehneetkään. Valitsijamiehiäkään ei välillä uskallettu käyttää, vaan Kekkonen valittiin 1973 tammikuussa jatkokaudelle pelkällä eduskunnan päätöksellä. Kansalle ei voinut sallia vapautta valita, kuten ei nytkään sallita eduskuntavaaleissa. Vapaus on vaikea asia.

Presidentinvaaleissa ja EU-vaaleissa vaalipiirinä on jo nyt koko maa. Ovatko tulokset olleet jotenkin dramattisen huonoja, että tarvitsisimme vaalipiirejä tai valitsijamiehiä tai muita esteitä ehdokkaidemme valinnalle? Koko vaalipiirijärjestelmä on omituinen jäänne, joka lienee perua siltä ajalta kun sähköisen tiedonvälityksen puuttuessa oli vaikeaa saada tietoja ehdokkaasta, joka vaikuttaa toisella puolen maata. Enää näin ei ole eikä ole syytä keinotekoisesti rajoittaa äänestäjien valinnanvapautta, vieläpä niinkin vähäpätöisen kriteerin kuin edustajan ilmoittaman vaalipiirin mukaan.

Ks myös sivu Vapaat vaalit.

-Aapo Puskala, 5.12.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 16:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#4750

Minusta suheellinen vaalitapa on paljon isompi ongelma, jossa osa äänen voimasta menee puolueelle eikä suoraan ehdokkaalle. Tämä estää pienten puolueiden ehdokkaiden nousemista läpi. Viime vaaleissa Pertti Salovaara nousi eduskuntaan naurettavalla 1500 äänellä, koska Jäätteenmäki sai pitkälti yli 10000 ääntä.

Ainut ongelma. jonka näkisin vaalipiirien poistossa on ehdokkaiden suuri määrä. Tuossa tilanteessa ne muutamat ehdokkaat jotka pääsevät televisioon olisivat vielä hallitsevammassa asemassa kuin nyt.

-Aina jokin asia haittaa, 26.2.2007

#4989

Eilisen vaalin innoittamana mietin asiaa ja tein laskelmia. Jos eilisen vaalin tulokset tulkitaan yhtenä vaalipiirinä niin suurten puolueiden edustajamäärät tippuvat. Keskusta menettäisi 4, Kokoomus 5 ja Demarit 1 paikan. Tämä johtuu suhtellisen vaalitavan yhdistämisestä suureen vaalipiiriin, mikä suosii pienempiä puolueita. Suurilla puoluilla ei ole innostusta heikentää omaa asemaansa, joten vaalipiirijako tulee pysymään tulevaisuudessakin.

-Aapon veli, 19.3.2007

#5051

Vaalipiirit, huonoa: Rikkovat äänioikeuden yleisyyden ja yhtäläisyyden periaatetta vastaan. Vaalit eivät voi olla yleiset kun maa on jaettu 15 erillisvaaliin, jossa kussakin on eri ehdokkaat ja äänestäjäkunta. Vaalipiirien myötä rikkoutuu myös yhtäläisyyden periaate nyt jo monasta esiintullun efektiivisen äänikynnyksen erojen myötä.

Vaalipiirit hyvää: Jos äänestäjä pitää arvokkaana, että hänen äänensä kohdistuu nimenomaan ao. alueen ehdokkaalle, antaa vaalipiiri tähän keinon jos äänestäjän kannattama puolue sattuu olemaan sellainen jonka ehdokkailla on mahdollisuuksia läpipääsyyn.

Vähemmän tiedossa: Vaalimenetelmä STV, (eng. Single Transferable Vote), vapaa suomennos “Suhteellinen TäsmäVaali”; tarjoaa mahdollisuuden ns. avoimiin vaalipiireihin. Periaatteena on tällöin, että jokaisella äänestäjällä on OIKEUS valita kaikista maassa ehdolla olevista, mutta ketään ei PAKOTETA vaalipiirikarsinaan. STV:ssä äänestäjä voi ohjata äänensä halutessaan siten, että se voi hyödyttää vain hänen valitseman alueen ehdokkaita.

Tämä on nähdäkseni oleellista: Vaalipiirien tarjoama hyvä voidaan aikaansaada menetelmällä joka ei aiheuta vaalipiirien tuottamaa haittaa.

-Jiri Räsänen, 26.3.2007

#5177

Perustin adressin vaalitavan uudistamiseksi:

Sinne vaan kaikki allekirjoittamaan! :-)

-Jiri Räsänen, 11.4.2007

#5296

Asia ei ole näin yksinkertainen.

Jos vaalipiirit poistettaisiin, ehdokkaiden suuresta joukosta eduskuntaan pääsisivät lähinnä ne, jota näkyvät valtakunnan laajuudella mediassa. Se taas vaatii rahaa. Rikkaimmat eduskuntaan?

Toinen ongelma on suhteellinen vaalitapa. Jos vaalipiirejä ei olisi, olisi viime vaaleissa esim. Niinistö saanut vielä enemmän ääniä. Hänen lisäkseen eduskuntaan olisi siis päässyt kasa muita kokoomuslaisia, joita Niinistöä äänestäneet eivät välttämättä sinne olisi halunneet. Nyt “vahinko” jäi vain yhden vaalipiirin laajuiseksi. Sama ongelma olisi julkkisehdokkaiden kanssa. Ei kansa “äänestäisi väärin” vaan karismaattisia ehdokkaita äänestäessään vetäisi muitakin saman puolueen jäseniä eduskuntaan.

-F.R, 19.4.2007

#5298

Demokratia = kansanvalta.

Anna meidän äänestää kaikesta.

-Teemu, 19.4.2007

#5370

Minkä vaalipiirin ehdokkaita muuten äänestävät ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset?

-mä, 28.4.2007

#5373

mä, ulkomaille muuttavan kansalaisen kotikunta Suomessa esimerkiksi vaali- ja veroasioihin liittyen säilyy viimeinen asuinkunta..

-K., 29.4.2007

#5877

Aapo hei, yleensä sun jutut on ihan järkeviä, mutta nyt olet kyllä ihan hakoteillä. Et perustellut mitenkään väitettäsi, että kaupunkilaiset ja julkkikset eivät hyötyisi tästä. Tosiasiassa hyötyisivät. Toinen syy vaalipiirien säilyttämiselle on se, että jos vaalipiirejä ei olisi, ääniharavat saisi turhan liikaa ääniä, joka vääristäisi virhemarginaalia. Jos esim. miljoona suomalaista olisi äänestänmyt Sauli Niinistöä, olisi eduskuntaan päässyt nykyisellä systeemillä noin 100 äänellä. Tietysti esim. Pohjois-Karjalan äänipiiri pitäisi yhdistää suurempaan piiriin, ettei esim. case-Cronberg tapaisia kömmähdyksiä tapahtuisi.

-Matti-92, 3.7.2007

#5878

Matti, oletko sinä oikea taho sanomaan että ihminen äänestää väärin? Sitähän tuo on. Et anna ihmisten itse päättää ehdokastaan koska se on sinun mielestä “väärä ehdokas”.

Minun mielestäni pitää perustella väite, että kaupunkilaiset ja julkkikseet hyötyisivät, eikä sitä että he eivät hyötyisi. Kiellolle ja rajoitukselle on oltava erityinen peruste. Onko sinulle ehdokkaan kotipaikka (jota vaalipiiri ei edes välttämättä ole) tärkeämpi asia kuin hänen puolueensa, mielipiteensä, taustansa jne?

Eikö oleellista ole se, mitä ehdokas tekee kuin mistä vaalipiiristä hän on? Matti-92 saa edelleen äänestää ehdokasta omasta vaalipiiristään niin halutessaan. Miksi pirussa kaikki pitää pakottaa siihen? Eivät hekään pakota sinua äänestämään omien mieltymystensä mukaan.

-Aapo, 3.7.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.