Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Joulu villitsee ihmisiä - pakonomainen tarve ostaa jotain lähimmäisille

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: föhn: vuoristossa puhaltava kuiva, lämmin (myrsky)tuuli
16 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 13/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kulutus lisääntyy elintason myötä - tarvitsemme enemmän energiaa, enemmän materiaa. Tuloksena ympäristömme pilaantuu, tuhoutuu ja kaatuu ihmisen omaan mahdottomuuteen. 2 601 lukijaa, joista 470 eli 18% on antanut arvosanan (7).

Joulu villitsee ihmisiä - pakonomainen tarve ostaa jotain lähimmäisille

Kansalaiset täyttävät ostoskeskukset markkinatalouden ihannemallin mukaisesti

Jokainen suomalainen ostaa ja ottaa osaa joulun ostovoimansiirtoihin 100 eurolla. Joulu on businessaika vailla vertaa, samaan aikaan on vuodesta toiseen Suomen Turku julistanut Joulurauhan koko maahan. Markkinatalouspyörässä mekanisoituneet ja hioutuneet kuluttajat löytävät lahjoittamisen/ lahjomisen halun juuri jouluna. Kauppakeskukset sijoittavat tänä vuonna enemmän kuin koskaan joulumyyntiinsä.

Suomeen on markkinatalouden uusimpana ilmentymänä noussut hehtaariostoskeitaita muistuttamaan, mikä on kansantalouden perushyve – liike-elämän ja tuottovaadebusinessvaistojen opastamana. Tuurissa, keskellä metsää, mainostetaan Suomen merkittävimmäksi lomakohteeksi kyläkauppaa, joka on nokkelien mainosnikkareiden mukaan maailman suurin. Ihmiset sopuloituvat sankoin joukoin lomailemaan maurilaismalliseen kerskajulkisivuhotelliin ihailemaan ostoksiaan, joita kertyy kasapäin lasisilmäkiiltoisen hinta-ahnehdinnan seurauksena jättiläiskokoisiin ostoskärryihin. MEK oivalsi sijoittaa kyläkaupan merkittävien lomailukohteiden joukkoon. Arvosana kertoo elämää ajassa, jossa kulutus on kaiken keskipiste.

Lempäälään nousi liikemiesoivalluksena ostosparatiisi innovoinnilla, että ihmiset haluavat ostaa entistä enemmän ja kaiken sen vielä yhdellä kertaa. Ostamisesta ajatellaan tulleen ihmisille hyve, harrastus ja tyydytysten lepuutuspiste. Kertajyräysostoksilla ihminen vimmautuu hankkimaan kaikkea “kivaa, mukavaa ja tarpeetonta” – joka huomataan yleensä vasta kotona. Hintalapun sisältö ja “tavaraa puoli-ilmaiseksi” hokema teki tehtävänsä – kärry täyttyi kuin viimeistä päivää, pelon seuratessa perässä, riittääkö niitä minulle.

Ostaminen on merkki tarpeesta, tai luodusta tarpeesta, mutta ennen kaikkea se on merkki pinnallisuudesta, jossa koetetaan tavaroiden paljoudella ja oletetulla tarpeella tyydyttää mieltä. Mielentyydytys on saanut kulutusleiman. Mieli virkistyy uuden saannosta, ymmärtämättä edes aina mihin ostosta tarvitsee. Uudeksi ongelmaksi on syntynyt päänsärky, kun ei tiedä, mitä se hyvä ystävä tarvitsee joululahjakseen. Eräässä perheessa nuorimmainen poika ilmaisi asian hyvin osuvasti: “Isi, miksi me ei vietetä joskus Joulua siten, että leikitään vain yhdessä kaikki, Veikka, Sisko-Tytti, äiti ja isi. Tehtäisiin yhdessä jotain kivaa. Aina ei jaksa leikkiä yksin noilla kummallisilla leluilla, joita Jouluna kannetaan kotiin” Poika oli oikeassa – yhdessä olo on näin markkinatalouden ylityöpäivien, seminaarien ja iltakokousten vuoksi suurta harvinaisuutta ja keittiön pöydällä onkin se kuuluisa lappu: “Ruoka on uunissa, lämmitä ja syö, tulen sitten illalla”.

Ostoskeskukset ovat oiva keksintö – ostamisesta on tehty mukavaa, auton saa lämpimään alakertaan, sinne on helppo heivata massiiviset ostokset kenkien kuraantumatta. Päällivaatteetkin voi jättää autoon, ettei sitten hiki yllätä tuhansien ihmisten puserruksessa. Ostosparatiisissa on ravintola, kaljabaari, pizzeria ja kengänkiilloittaja. Paratiisi on tehty houkuttelevaksi, siellä on mukava olla. Ostaminen on kivaa. Kassakoneiden virsi kaikuu kilpaa tehtaiden liukuhihnojen kanssa ja vieläkin me ihmettelemme, miksi lunta ei ole. Lisääntyvä kulutus on suoraan verrannollista raaka-aineiden-, energiankäytön ja luonnonsaastumisen nousun kanssa.

Meille on opetettu, että työtä syntyy kuluttamalla, meiltä vain unohtui se, että jatkuva kasvuhokema ei niinkään ole tekemisissä kotimaisen työllistämisen kanssa, sillä tehokkuus ja massavalmistus perustuvat halpaan työvoimaan ja heti perään täyteen automatisointiin. Määrä, laatu ja laatutyönteko ovat kaikki eri asioita. Televisio puskee mainoskanaviltaan joululauluja, jouludigiaikaa, joulumusiikkia, joulupukkia, joulukännyköitä jouluisilla ilmaisminuuteilla. Mainosnokkeluudet aivoissaan ovat jopa kehittäneet joulurahoituksen jouluisella hymyllä. Burgereita saat Joulupukin virallisesti valtuuttamana. Joulukuusenkin saat muovisena ja koottavana. Pääasia on se, että keksit saamillesi veronpalautuksille käyttöä. Pane raha kiertämään, ota velkaa, vaikkapa ilman takauksia, saat sitä vain pienellä 29% todellisella vuosikorolla. On kivaa kuluttaa. Jokainen ihminen voi katsoa oman roskapussinsa sisältöä – sieltä paistaa nykymallinen yhteiskuntamme, ero 1960-luvun roskasankoon on järisyttävä. Meidän pusseistamme löytyvät ne perimmäiset syyt, miksi meillä on Joulunakin lämmintä, ei mielissä, vaan ulkona. Muutos on aina vaikeaa, ainoastaan silloin se on helppoa, kun on syntynyt ymmärrys sen pakosta. Tämä pakko on nyt läsnä. Ei pakkona ostaa ostamisen vuoksi lähimmäisen lämpöä jouluksi edes kerran vuodessa osallistumisena, vaan pakkona huomata suunta ja sen muutoksen välttämättömyys. Lunta emme voi pakottaa valkaisemaan jouluiloamme. Perheen ja suvun tapaaminen onnistuu myös ilman ostovimman laatikkovuoria värillisissä paketeissaan. Antamista on muutakin kuin ostaminen, voimme antaa ystävyyttämme, huomioonottamista ja huolehdintaa sekä ennen kaikkea kiinnostustamme toisista ihmisistä. Kuunteleminen on eräs parhaista joululahjoista. Anna joulu yksinäiselle, anna hyvä mieli itsellesi.

Hyvää ja oikeasti rauhallista Joulua,

Ilkka Luoma

-Ilkka Luoma, 17.12.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 7 kommenttia
Kommentit
#3900

Kun kiertelee Eurooppaa, niin joka puolella on kirkkoja ja linnoja. Se on mihin aikaisemmat sukupolvet panostivat. Ne ovat sen ajan isoimpia ja hienoinpia rakennuksia.

Meiltä jää vastaavasti ostoskeskuksia. Mahtaa tulevaisuuden hemmot ihmetellä.

Ainoa järkevä reaktio jouluun on olla osallistumatta. Mielestäni perhejuhla on hieno juttu. Uskonto on turhaa mytologiaa ja lahjat turha stressi kaikille.

-Teemu, 17.12.2006

#3905

Jos kansa saadaan äänestämään Sosiaalidemokraattaja, jouluisen kerskakulutuksen myynti sille on helppoa kuin NATO:n vastustus.

-Orange, 18.12.2006

#3935

Joulu kirjoitetaan pienellä, aivan samalla lailla kuin kuukaudet ja viikonpäivätkin.

-Patrik, 19.12.2006

#3951

Itse waretan joululahjat. Ostamistani tyhjistä DVD ja CD-levyistä menee jo Teostolle muutenkin tarpeeksi rahaa.

-asdf, 20.12.2006

#4229

Must on joulu on tosi ihQ!! Ihana saada lahjoi ja antaa lahjoi ja syyä

herkkui sikana!! Toisaalt joulusiivous rasittaa.. “.

-Mä, 24.1.2007

#6293

oikeesti , en edes usko että NYKYIHMISET , ostavat niitä ostoja niin , että kotona simmut reveten herätään “mukamas” mitä on ostettukaan. Ja toiseksi , jos asuu kaukana palveluista , sis kaukana että tuottaa vaivaa lähteä puotiin, koska täytyy ajatella taloudellisuutta ja millä kyydillä pelität! Jos sitten joskus innostuu jostakin LempääläÄn sijoitetusta ostosparatiisista , että päättääkin käydä sellaisessa paikassa vaikkapa näin syksyn jo tultua , niin kyllä sitä iloitsee , kaikesta näkemästään ja kokemastaan ja siitä jää hyvä mieli , molemminpuolin uskoakseni. Mutta jos kaikkki palvelut olisi tuossa silmäni näköetäisyydellä niin jovain “urautuisin” , ja siinä saattaisikin tulla niitä “turhia ” ostoksia. Mutta minä ainakin iloitsen ostosparatiiseista ja harvoista hetksitä jolloin siellä tallailen! Sehän vaan vahvistaa jo kaikkea sitä mitä ympärillämme tapaat!

-tuntematon, 30.8.2007

#6774

Joulu ei ole vielä ovella, mutta täydellisen ajankohtainen asia! Hyvä, herätteli ajattelemaan.

-Paavo Mullgren, 10.10.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.