Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / MP3-tiedostojen nimeäminen

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
3 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: MP3-tiedostojen uudelleennimeäminen ärsyttää. Englannin kielioppia ei kannata eikä saa soveltaa suomeen. 7 436 lukijaa, joista 596 eli 8% on antanut arvosanan ().

MP3-tiedostojen nimeäminen

iTunes

Kun kuuntelee koneella musiikkia, tai kun ämpäröi CD-pinoa koneeseen talteen, niin on kätevää saada kappaleiden nimet CDDB:sta automaattisesti näkyviin. Mutta se olisi vielä aika paljon kätevämpää ellei niiä tarvitsisi aina käsin muokata uudelleen.

Minusta tuntuu että olen suunnilleen ainoa ihminen maailmassa jolla on tähän asiaan jonkinlainen vahva kanta. Sen vuoksi määrittelenkin tässä standardin niin CDDB:n kappaleiden kuin MP3:nkin nimeämiseksi. Nämä säännöt ovat suora sovellus suomen kieliopista, joka tuntuu kovin usein unohtuneen.

Yleisin ja ärsyttävin virhe on Kirjoittaa Kappaleen Jokainen Sana Isolla Alkukirjaimella, Joskus Jopa Konjunkiot Kuten Ja Ja Kun. Tämä on amerikkaa ja osoitat vain typeryytesi nimeämällä kappaleet samoin. Suomessa kappaleiden ensimmäinen sana sekä tietysti erisnimet tulee kirjoittaa isolla alkukirjaimella, muut pienellä.

Kappaleen nimeen ei tule laittaa esittäjää. MP3-standardissa on omat kentät niin esittäjälle, levylle kuin kappaleen nimellekin. On vain typeryyttä laittaa esittäjäksi Eri esittäjiä ja kappaleen nimeksi Eppu Normaali: Murheellisten Laulujen Maa (isot alkukirjaimet tarkoituksella väärin). Kappaleen järjestys levyllä kuuluu myös MP3-tiedoston sisään eikä kappaleen nimeen. MP3-standardissa on valmiina paikka tällekin tiedolle. Eihän kirjeenkään tiedostonimeen tule sen sisältöä, vaan vain sen nimi.

Tiedoston nimeen kuuluu vain ja ainoastaan kappaleen nimi sekä loppuun pääte .mp3. Levyt jaetaan omiksi hakemistoikseen, samoin artistit. Eli siis seuraavasti:

Artisti/Levy/Kappale.mp3

Mikäli levy ei ole tiedossa, sijoitetaan kappale tämän artistin päätasolle:

Artisti/Kappale.mp3.

Artistit voidaan omien mieltymysten mukaan jaotella esimerkiksi musiikkityypin tai kielen mukaan. Mutta on yksinkertaisesti typerää toistaan tiedoston nimessä levyn nimeä, sillä se pakottaa leventämään tiedostojen selailuikkunaa tarpeettomasti, lisäksi tiedostolistasta tulee kohtuuttoman pitkä.

Koko hakemistohierarkian idea on sijoittaa toisiinsa liittyvät tiedostot samaan paikkaan, ja saman levyn kappaleethan liittyvät varsin kiinteästi toisiinsa. Levyn nimen toistaminen kappaleen nimessä on yhtä järkevää kuin kopioida samaa tietoa moneen paikkaan kun olisi mahdollista sijoittaa se yhteen paikkaan josta se haetaan sinne missä sitä tarvitaan. WinAmp tukee tällaista tiedostojen nimeämistä, mutta se johtuu ohjelman huonosta suunnittelusta. Ohjelman pitäisi näyttää lista kappaleista, ja tällä listalla näkyisi kappaleen nimi, artisti, levy, kesto ja mitä tahansa tietoja käyttäjä haluaa kappaleesta nähdä. Tätä listaa voisi lajitella ja siltä voisi näppärästi poimia kappaleita kuunneltavaksi. Pitää myös voida valita mitä tietoja ei haluta nähdä. WimAmpissa sen sijaan selataan ennaltamäärätyn järjestyksen mukaan ja poimiminen on hyvin hankalaa. Jo käytettävyysnäkökulmasta ohjelma ei saa painostaa käyttämään tiettyä nimeämistapaa, varsinkin kun kappaleen nimeen ei millään saa kaikkea oleellista tietoa, ja vielä vaikeampaa on tietyn tiedon peittäminen ellei sitä sillä hetkellä halutakaan. WinAmp on malliesimerkki siitä kuinka ohjelma suunnitellaan ohjelmoijan ja järjestelmän, ei käyttäjän näkökulmasta.

Vaihtoehtoisia, paljon parempia MP3-ohjelmia on mm. Applen iTunes. Windowsille parempi on kuulemma Audiostation 5. Itse en ole tätä kokeillut joten en voi varmistaa. Linuxille suositellaan XMMS:aa.

Älkää antako huonojen ohjelmien tai käyttöjärjestelmien rajoittaa itseänne millään tasolla. Vai onko tämä järkevän näköinen tiedostolista:

/Dokumentit/Kirjeet – Annalle – 01042000 – terve.doc /Dokumentit/Kirjeet – Annalle – 03082000 – terve taas.doc /Dokumentit/Kirjeet – Liisalle – 22082000 – mitä kuuluu.doc

Päivitys: Nykyään iTunes on myös Windowsillle

-Aapo Puskala, 17.11.2001

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 76:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#3797

Minä menen kauppaan, ostan CD:n ja laitan sen hyllyyn aakkosjärjestykseen artistin tai säveltäjän mukaan. Sitten soitan sitä hyvälaatuisessa soittimessa hyvälaatuisten stereoiden ja hyvien kajarien kautta ja tietokone on silloin satavarmasti kiinni. MP3:sien varastaminen (“sharing”) ei kuulu intresseihini, silloinpa niitä ei myöskään tarvitse nimetä, eikä kantaa huolta kaikenlannan tageista. Autosoittoa varten voipi polttaa kopion tai käyttää autossa muistitikkua.

Älkää tehkö asioista niin pirun vaikeita!

-tarpeeksrahaa, 25.11.2006

#3799

Kun tätä lukee niin huomaa, että SUURIN osa ihimisistä on niin älyvapaita aivoinvalidejä, etteivät he tiedä mikä ero on IDtagilla ja tiedostonimellä.

Menkää takaisin kouluun ja opetelkaa käyttämään tietokonetta. Ja aloittakaa opettelu alusta, vaikka Käytön alkeet DOS:ssa.

-Juhnu, 25.11.2006

#4256

Minun mp3-soittimeni lähes kaikki biisit ovat muotoa “Biisin nimi – Tekijä”, joten tietokoneella biisi on muotoa Hajujenmaa.mp3, mutta luuletteko, että vaivaudun vaihtamaan sitä jos nimeen on tungettu artisti tai albumi valmiiksi kun se on imuroitu netistä?

-Sala Manteri, 26.1.2007

#5805

Selkeys ja suomen kieli ovat toki hienoja asioita vaalia, mutta tämä käytettävyyden ihannointi pursuaa melkein jokaisesta tekstistä. Aapo, älä tunge meidän elämäämme ;)

-sud, 21.6.2007

#5809

Sud, niin sinulla ei ole mitään oikeaa perustetta tuolle? Kyllä, käytettävyys on hyvin tärkeää. Tietysti jos et pidä sitä merkittävänä niin et sitä kyllä mitenkään perustellut. Tunge elämäänne? Häh? Onko se tunkemista toisen elämään jos omilla sivuillaan julkaisee kirjoituksensa? :) Pikemminkin sud, älä tunge mun sivuille :-) Päin vastoin, minä olen toisissa kirjoituksissa juuri korostanut yksilönvapautta, vapautta päättää itse asioistaan.

-Aapo, 21.6.2007

#6378

Hyvä Aapo!

Lueskeltuani/selailtuani sivujasi päädyin tämmöiseen kirjoitukseen.

Olen ihan samaa mieltä, että olisi selkeää opetella käyttämään tageissa niiden asianmukaisia kenttiä (esittäjä, kappaleen nimi, jne..) ja nimettäis ne biisit koneella yksinkertaisesti “kappaleen nimi”.

Mutta täytyy kyllä sanoa perustellusti että menet täysin metsään tuossa suomen kieliopin ylistämisessä, koska jos biisin nimi on vaikka “Open Your Eyes” niin ei kai sitä nyt ruveta vartavasten muokkaamaan suomen kieliopin mukaisesti muotoon “Open your eyes” vain siksi että suomen kielioppi niin sanoo – ovathan artistit itse nimenneet kappaleensa sellaiseen muotoon, jollaisena ne tulisi kirjoittaa. Loogista?

Tietenkin jokainen nimeää ihan miten tykkää, mutta kun itse mainitsit että on rasittavaa nimetä kappaleita uudelleen ja muokata ID3-tageja uudelleen, niin eikö voitais kaikki LOOGISESTI päätyä nimeämään ne sillä tavalla kuin ne on kirjoitettu levyn kanteen? :)

-Ämpeeholisti, 5.9.2007

#6379

Ämpeeholisti, suomalaisista niimstä tässä käsittääkseni puhuttiinkin isojen alkukirjainten suhteen. Ongelma oli se että uisen Gracenotesta (entinen CDDB) saatavat nimet saattavat olla kirjoitettu miten milloinkin.

-K., 5.9.2007

#7494

Samaa mieltä olen. Ja mikä hitto siinä on kun kaikessa pitää amerikkaa ihannoida ja matkia? Pitäkööt ne tapansa, mut ei meijän fiksujen suomalaisten tartte niist mallii ottaa!

-Suomalainen ja ylpeä siitä, 5.1.2008

#8226

Nightwish – Over The Hills And Far Away vertaa:

Nightwish – Over the hills and far away.

“Osoitan nyt oman tyhmyyteni” ja sanon että kyllä se näyttää paljon paremmalta kun jok'ikinen sana on kirjoitettu isolla (joku saattaa kyllä olla eri mieltä), uhraan tässä asiassa ulkonäön kieliopin edelle :). Itse tykkään että mp3 on nimetty seuraavasti: Artisti – Kappale.mp3 Kun kappaleet on näin nimetty ne löytää koneelta helposti aakkosjärjestyksessä. Mielestäni nimeen täytyy kirjoittaa esittäjä koska jos en näin tekisi, koneeltani löytyisi kaksi kappaletta nimellä Frozen, toisen esittäjänä Madonna ja toisen Within Temptation. Albumin nimistä nyt ei ole mitään hyötyä.

-T, 31.3.2008

#11460

Sinä yläpuolinen kirjoittaja, olet idolini!

Isot ja pienet kirjaimet ovat täysin erilaisessa asemassa jonkin kirjan sivuilla, tai muussa laajemmassa tekstissä jossa normaali kielioppi helpottaa luettavuutta.

.mp3 -tiedostojen kappaleissa se taas on tyyliseikka, joka selkeyttää kappaleen nimiä useimpien mediasoittimien soittolistalla.

Omat musiikkitiedostoni on nimetty: Artisti – Kappale.mp3 ja kaikki muut tiedot löytyvät ID-tageista. Pelkkä Kappale.mp3 ei toimi siitäkään syystä, koska kaikki tuhannet mp3-tiedostot ovat yhdessä ja samassa kansiossa, jossa voi olla useitakin saman nimisiä kappaleita eri esittäjiltä.

Omassa tilanteessani olisi myöskin järjetöntä sijoittaa eri artistien kappaleita omiin kansioihinsa, koska listalla on arviolta ~500 artistia joilla on vain yksi ainoa kappale ja mielestäni yhden tiedoston varastoiminen omassa kansiossaan olisi aika outoa.

Nyt kaikki kappaleet ovat hyvässä järjestyksessä ja hakua käyttämälläkin löytää heti haluamansa, kun jo tiedostonimestä näkee mikä saman nimisistä kappaleista on se haluamansa esittäjän kappale.

Yksi idioottimaisimmista tyyleistä on nimetä tiedostot seuraavasti:

huippu_artisti_-_paras_biisi-lch.mp3

MIKSI?

Nykyaikaiset käyttöjärjestelmät kyllä ymmärtävät välilyönnit, eikä niitä tarvitse korvata alaviivoilla ja minkä takia tiedoston nimessä täytyy olla jotain “lch” tms. sotkuja?

-ainoa oikea, 3.4.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: