Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / MP3-tiedostojen nimeäminen

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 20/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: MP3-tiedostojen uudelleennimeäminen ärsyttää. Englannin kielioppia ei kannata eikä saa soveltaa suomeen. 7 489 lukijaa, joista 596 eli 8% on antanut arvosanan ().

MP3-tiedostojen nimeäminen

iTunes

Kun kuuntelee koneella musiikkia, tai kun ämpäröi CD-pinoa koneeseen talteen, niin on kätevää saada kappaleiden nimet CDDB:sta automaattisesti näkyviin. Mutta se olisi vielä aika paljon kätevämpää ellei niiä tarvitsisi aina käsin muokata uudelleen.

Minusta tuntuu että olen suunnilleen ainoa ihminen maailmassa jolla on tähän asiaan jonkinlainen vahva kanta. Sen vuoksi määrittelenkin tässä standardin niin CDDB:n kappaleiden kuin MP3:nkin nimeämiseksi. Nämä säännöt ovat suora sovellus suomen kieliopista, joka tuntuu kovin usein unohtuneen.

Yleisin ja ärsyttävin virhe on Kirjoittaa Kappaleen Jokainen Sana Isolla Alkukirjaimella, Joskus Jopa Konjunkiot Kuten Ja Ja Kun. Tämä on amerikkaa ja osoitat vain typeryytesi nimeämällä kappaleet samoin. Suomessa kappaleiden ensimmäinen sana sekä tietysti erisnimet tulee kirjoittaa isolla alkukirjaimella, muut pienellä.

Kappaleen nimeen ei tule laittaa esittäjää. MP3-standardissa on omat kentät niin esittäjälle, levylle kuin kappaleen nimellekin. On vain typeryyttä laittaa esittäjäksi Eri esittäjiä ja kappaleen nimeksi Eppu Normaali: Murheellisten Laulujen Maa (isot alkukirjaimet tarkoituksella väärin). Kappaleen järjestys levyllä kuuluu myös MP3-tiedoston sisään eikä kappaleen nimeen. MP3-standardissa on valmiina paikka tällekin tiedolle. Eihän kirjeenkään tiedostonimeen tule sen sisältöä, vaan vain sen nimi.

Tiedoston nimeen kuuluu vain ja ainoastaan kappaleen nimi sekä loppuun pääte .mp3. Levyt jaetaan omiksi hakemistoikseen, samoin artistit. Eli siis seuraavasti:

Artisti/Levy/Kappale.mp3

Mikäli levy ei ole tiedossa, sijoitetaan kappale tämän artistin päätasolle:

Artisti/Kappale.mp3.

Artistit voidaan omien mieltymysten mukaan jaotella esimerkiksi musiikkityypin tai kielen mukaan. Mutta on yksinkertaisesti typerää toistaan tiedoston nimessä levyn nimeä, sillä se pakottaa leventämään tiedostojen selailuikkunaa tarpeettomasti, lisäksi tiedostolistasta tulee kohtuuttoman pitkä.

Koko hakemistohierarkian idea on sijoittaa toisiinsa liittyvät tiedostot samaan paikkaan, ja saman levyn kappaleethan liittyvät varsin kiinteästi toisiinsa. Levyn nimen toistaminen kappaleen nimessä on yhtä järkevää kuin kopioida samaa tietoa moneen paikkaan kun olisi mahdollista sijoittaa se yhteen paikkaan josta se haetaan sinne missä sitä tarvitaan. WinAmp tukee tällaista tiedostojen nimeämistä, mutta se johtuu ohjelman huonosta suunnittelusta. Ohjelman pitäisi näyttää lista kappaleista, ja tällä listalla näkyisi kappaleen nimi, artisti, levy, kesto ja mitä tahansa tietoja käyttäjä haluaa kappaleesta nähdä. Tätä listaa voisi lajitella ja siltä voisi näppärästi poimia kappaleita kuunneltavaksi. Pitää myös voida valita mitä tietoja ei haluta nähdä. WimAmpissa sen sijaan selataan ennaltamäärätyn järjestyksen mukaan ja poimiminen on hyvin hankalaa. Jo käytettävyysnäkökulmasta ohjelma ei saa painostaa käyttämään tiettyä nimeämistapaa, varsinkin kun kappaleen nimeen ei millään saa kaikkea oleellista tietoa, ja vielä vaikeampaa on tietyn tiedon peittäminen ellei sitä sillä hetkellä halutakaan. WinAmp on malliesimerkki siitä kuinka ohjelma suunnitellaan ohjelmoijan ja järjestelmän, ei käyttäjän näkökulmasta.

Vaihtoehtoisia, paljon parempia MP3-ohjelmia on mm. Applen iTunes. Windowsille parempi on kuulemma Audiostation 5. Itse en ole tätä kokeillut joten en voi varmistaa. Linuxille suositellaan XMMS:aa.

Älkää antako huonojen ohjelmien tai käyttöjärjestelmien rajoittaa itseänne millään tasolla. Vai onko tämä järkevän näköinen tiedostolista:

/Dokumentit/Kirjeet – Annalle – 01042000 – terve.doc /Dokumentit/Kirjeet – Annalle – 03082000 – terve taas.doc /Dokumentit/Kirjeet – Liisalle – 22082000 – mitä kuuluu.doc

Päivitys: Nykyään iTunes on myös Windowsillle

-Aapo Puskala, 17.11.2001

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 76 kommenttia
Kommentit
#6

Heheh! Päätit sitten määritellä standardin..?

En ihan täysin ymmärtänyt, koska puhuit varsinaisesta tiedostonimestä ja koska

mp3-tiedoston tagista, joten otan kantaa vain tiedostojen nimeämiseen.

Itselläni on mielestäni hyvä systeemi: “Artisti – Albumi/Nro – Biisin nimi.mp3”

Näin varsinkin tiedostojen selailu biisijärjestyksessä (ja puuttuvien tiedostojen

huomaaminen) on huomattavasti helpompaa kuin sekalaista aakkosjärjestystä selailtaessa.

Hakemiston (art – alb) nimi tekee kokonaisten albumien siirrosta vaivattomampaa.

-Jukka, 7.2.2002

#13

tampio! nimeä ne tiedosto niinku esim “gansta – Mursu” ja kaikki filut samaan kansioon!! säätyy turha amistelu! ja winamp rox!

-FlipMou, 11.3.2002

#15

Eikös se nyt ole aivan sama millain niitä mp3sia nimeää.... oma periaatteeni näissä on Esittäjä – Albumi/Esittäjä – kpleen numero – kappaleen nimi

-Dethroned, 16.3.2002

#23

Minun vahva kantani on, että kovalevylleni on kaksi kansioita; kotimainen ja ulkolainen. Niiden alla on jokaiselle albumille oma kansio. Englanninkieliset Kirjoitan Kuitenkin Tällä Lailla, Koska Ne Ovat Albumillakin Sillä Lailla. Mutta kotimaiset kirjoitan ihan niin kuin pitääkin. Toisaalta, koska poimin biisin sieltä ja toisen täältä ja kokoan ne playlistalle, jolloin en tiedämistä minkäkin biisin otin, niin siksi minä laitan AINA myös esittäjän nimen. Esim. Taneli Tönttö – Ensimmäinen kerta. Minulle sen biisin järjestysnumerolla ei ole väliä, mutta onpahan sitten aina samalla tavalla nimetyt biisit. Sehän kai se ainakin on pääasia, että toinen albumi ei ole toisella tavalla nimetty ja sitten taas toisin. Myönnän kyllä, että nimeäminen on joskus varsin työlästä ja ikävää puuhaa, mutta eipähän tarvi levypinoa aina niin useasti käydä läpi!

-CKH, 8.4.2002

#24

Huoh, minkä ihmeen takia se tiedosto mahtaa sisältää name tag id:n? Avaappas hexsaeditori ja mieti missä nyt mentiin pieleen.

-rfc, 9.4.2002

#25

Artisti – Kappaleen nimi

Ja sitten jos poltan CD:lle kokonaisia levyjä niin Artisti – Albumin nimi/Kappaleen numero – Kappaleen nimi.

Ja kaikki tämä johtuu laiskuudesta. Kun tekee homman tiedostotasolla on tiedostonnimet pikkupakko vielä olla muotoa Artisti – Kappaleen nimi mutta XP:ssähän ne nyt alkavat jo olla ne automaattiset id-tagin lukemiset, kunhan se vaan toimisi :)

-Che, 13.4.2002

#26

Itse nimeän kaikki juuri niinkuin “ei saisi” elikkä Artisti – Jokainen Kirjain Isolla koska mielestäni se on selkeä tapa merkitä. Ja sitäpaitsi kappaleen numerolla ei mitään väliä. Isot Kirjaimet Joka Sanan Alussa laitan koska se näyttää selkeämmältä

-Venom, 19.4.2002

#30

Minä olen niin laiska, että annan iTunesin hakea CDDB:stä nimet. Kappaleiden nimet todellakin ovat Isoilla Alkukirjaimilla, mutta eihän se minun vikani ole, jos Gösta Sundqvist osaa suomea. Ei englannissakaan kirjoiteta jokaista sanaa erikseen. Saksassa kirjoitetaan kaikki substantiivit isolla.

-JS, 24.4.2002

#39

Miksei muuten nuo kappaleitten tiedot tule levyille kirjoitettuina, jonkinlainen standardi olisi hyvä, jokaiselle levylle olisi tämä sama standardi, sama kirjoitusasu yms.

Tätä standardia voitaisiin alkaa tukemaan kaikissa cd:tä soittavissa laitteissa niin että uudet cd-soittimet näyttäisivät lcd-näytöissään esittäjän ja kappaleen yms. valittavissa olevia faktoja.

Nämä samat tiedot tietenkin kopioitaisiin ämpäröitäessä id3-tagiin.

-parkerfly, 12.6.2002

#40

nimeäminen kylläkin tehdään näin: “artisti\nn albumi\xx kappale.mp3”

missä nn on albumin järjestysnumero, ja xx kappaleen järjestysnumero. Näin tehdään siksi että WinAmp ja muut soitto-ohjelmat laittaisivat biisit oikeaan järjestykseen ja ne olisivat näin helppo löytää.. kannattaa muuten kokeilla Album List -nimistä pluginia winampiin.. mahtava tekele

-soppamies, 13.6.2002

#41

Niin ja nimeämistä inhoavat ihmiset, kokeilkaa ihmeessä Tag&Rename -ohjelmaa jolla id3 tagit ja nimeämiset onnistuu vaivattomasti!

-soppamies, 13.6.2002

#53

V***u kun olen kanssasi niiiin samaa mieltä. Ottaa kaaliin logiikattomat ihmiset.

-Descartes, 29.6.2002

#67

Huh huh. Aivan sama. Mä nimeän aina itse omat tiedostoni koneella ja muut nimekköön omansa omalla tyylillä.

-Hanna, 8.7.2002

#82

Vittu! Idiootti! Kappaleiden nimethän tulee kirjoittaa juuri täsmälleen niin, kuin ne on levyn kanteen präntätty. Tämä tukee olettamusta ns. taiteilijan vapaudesta, jota kukaan ei nykypäivänä taida arvostaa. Taide kun taitaa olle sellainen ilmaisumuoto, jossa tehokeinona voi olla äidinkielellisten rajojen rikkominen. Mikäli ihmisten rajoittunut mieli ei tätä tosiasiaa pysty käsittämään, niin jättäköön muiden arvostelemisen.

ps. Tuo teksti ei ollut aidinkielellisesti korrektia, sillä vimmaisuuteni sai minut unohtamaan tämän kauniin syntymälahjani

-Tohtori Pipari, 3.9.2002

#86

Tuohon viimeiseen pitää ottaa kantaa... juu, tottakai tuokin sopisi loistavasti. Et kyllä löydä kovinkaan montaa suomalaista levyä, Joissa Kappaleet On Kirjoitettu Näin. Et löydä itse asiassa varmaan yhtäkään. Kyllä minäkin ne kirjoitan kuten artisti, tosin harvoin he poikkeavat säännöistä/käytännöstä.

-Aapo, 25.9.2002

#88

Itsehän käytän mp3-renameria, jolla saan Näppärästi Joka Sanan Eteen Ison Kirjaimen Vain Ja Ainoastaan Yhtä Nappia Painamalla..toki hieman ärsyttävää, mutta toimii. CDDB:n suhteen olet _täysin_ oikeassa

-Gargamel, 30.9.2002

#108

Täällä WWW-paikassa aika hyvin perustellen sanotaan, että jos MP3:Sten ID3-tagit toimivat käytänössä aika huonosti ja varsinkin ne ID3v2-tagit. Lisäksi siellä neuvotaan, että korkeintaan niitä ID3v1-tageja tohtii käyttää.

Ogg Vorbis-fileissä tilanne on parempi, koska tagit on jo nyt määritelty kunnolla niin ettei niitä jälkikäteen tarvitse kludgettaa siihen tiedostoformaattiin

.

Mutta kyllä toi sun ehdottama tiedostojen ja hakemistojen nimeämiskäytäntö vaikuttaa melko järkevältä. Jos rippaa CD-levyiltä biisit ja enkoodaa ne MP3:siksi Unixeissa abcde-softan ohjaamana, niin tällaisella asetuksella se käy:

OUTPUTFORMAT='${ARTISTFILE}/${ALBUMFILE}/${TRACKNUM}-${TRACKFILE}.${OUTPUTTYPE}'

Tuo TRACKNUM on lähinnä siksi, jotta komentorivikomennoilla biisejä soittaessa järjestys olisi automaattisesti sama kuin albumilla alunperin.

Koska usein tulee vastaan MP3:sia, joitten tiedostonimissä on jotain puppaa, esim. rippaajaporukan nimi, niin sen saa isosta joukosta fileitä pois tähän tapaan Unixeissa:

for f in * ; do ; mv $f `echo $f | sed 's/-sinned-apc//'` ; done

Eli tolla lähtee tiedostonimistä veks merkkijono “-sinned-apc”.

-Juhapekka "naula" Tolvanen, 13.10.2002

#127

Ei millään pahalla, mutta vitunko väliä sillä on maisteri Puskalalle, että miten tiedostoni nimeän tai sijoitan omalle kovalevylleni.

Onnea valmistumisen johdosta enivei.

[email protected], 27.11.2002

#170

Nyt kuulkaas hyvät ihmiset. Asiahan menee näin. Englannissa kappaleiden nimissä sanat kirjoitetaan isolla lukuunottamatta lyhyitä prepositioita. “With” sanaa esimerkiksi nähdään kirjoitettavan sekä isolla että pienellä alkukirjaimella, se on näitä rajatapauksia. Mutta tuosta pidemmät ehdottomasti isolla. Mielestäni suhteellisen älykästä on olla jakamatta levyjä genren tai muunkaan mukaan, ihmisillä tuntuu olevan kovasti eroavat käsitteet siitä mikä mitäkin genreä edustaa. Kunhan jokaisen levyn erottaa omaan kansioonsa. Itse teen vielä niin että jos samalta esittäjältä on useampi kuin yksi levy, teen kansion esittäjän nimellä jonne lykkään kaikki levyt. Ja suomenkieliset ehdottomasti pienellä lukuunottamatta alkukirjainta ja erisnimiä. Mielestäni on vielä selkeyttävää kirjoittaa tiedostoon kappaleen nimi, ja nimeänkin kappaleet seuraavasti.

Artisti – nolla-alkuinen kappalenumero – Kappale

Tageissa tämä on kyllä hieman ärsyttävää ja niissä jätänkin kappaleen numeron suosiolla pois.

-Auktoriteetti., 31.3.2003

#177

Esittäjä – Biisin nimi.mp3 on selkein mielestäni. Perkele kun on nyt tarttunut kouraan [Esittäjä] xx Biisin Nimi.mp3-tyyliä jota saa hiki hatussa nimetä uudestaan. Pelkkä biisin nimi tiedoston nimessä ei mielestäni riitä, kun kaikkia ei kiinnosta artisti X:n albumi Y:ltä kuin biisi Z.

-Kirjoittaja X, 18.4.2003

#178

Hauskaa.. interaktiiviset webbisivut.

----, 22.4.2003

#190

Hah. Ihan hyvin minä ainakin laitan Elli Esittäjä – Eka biisi.mp3

hölmöä jos ei ole esittäjää. näin minun mielipiteeni; pitäisi varmaan katsoa tuota mielipidesivua seuraavaksi.. ;)

-®, 31.5.2003

#209

Itsekkin ihmettelen mistä helvetin syystä esittäjän nimi laitetaan tiedoston nimeen ? Mutta erityisesti mietin kuka on se joka on kerran keksinyt tuon isolla kirjoittamisen, ja siitä syystä kun olen kirjoittanut nimen joudun korjaamaan sen virheet. Vi***aa !

-Amppi, 25.7.2003

#211

Muahahaaa! Kylläpäs naurattaa makoisasti. Eikö ole ihmisillä muuta elämää kuin jauhaa siitä miten failit pitäisi nimetä? Olisi varsin hupaisaa – siis jos jotain warettaisin – kirjoittaa kaikki nimet päin persiitä. Kyllä sitten hartaan imutuksen jälkeen taas pilkunpaneskelijoita ketuttaisi. :-D

-Dee, 31.7.2003

#218

Siis asiahan on niin, että englannin äidinkielessä esim. kirjojen nimet ja niin myöskin kappaleiden nimet kirjoitetaan Tällä Tavalla Näin lukuunottamatta niitä lyhyitä prepositioita.

Itse nimeän tiedostot tyyliin Esittäjä\Albuumi\Esittäjä -xx- Nimi.mp3

Ja se on paras tapa. J3ah.

-Mara, 10.9.2003

#233

\Killer_-_Sure_You_Know_How_To_Drive_This_Thing-2003-LCH\05-killer-liar-lch.mp3 tälleen ne nimetään

-forbes, 24.9.2003

#244

Olen samaa mieltä (erityisesti artistin nimi 13 kertaa samassa kansiossa, jokaisen tiedoston “etuliitteenä” on jo typeryyden huippua). Suurin ongelma tulee vastaan (autojen) mp3-soittimissa, joilla on kovin vähän tilaa näytöllään kappaleen nimeä varten. Jos siinä sitten lukee “Buena Vista Social Club – Buena Vista Social Club – Chan Chan.mp3”, eli Artisti – Levy – Biisi, niin heikkohermoinen purskahtaa jo itkuun. Onneksi on olemassa loistavia uudelleennimeämissoftia. Bome's MP3 Renamer on suosikkini. Jos on fanaatikko voi muuten vielä sijoittaa yhden albumin sisältämän kansion nimeen vuosiluku eteen. Näin saadaan tietyn artistin kaikki levyt kauniiseen kronologiseen järjestykseen artistin omassa kansiossa: Art of Noise / 1983 – Daft / 01. Love.mp3 jne. Mutta hei, turha kuvitella että mikään määrä kirjoituksia aiheesta saisi ikinä mitään muutosta aikaan ;)

-JayJay, 5.10.2003

#254

Jepulis, pitkät tiedostonimet ovat ainainen murheenkryyni. Esimerkiksi mainio Musicmatch Jukebox osaa kyllä nimetä mp3-tiedostot kivasti tyyliin “artisti levy kappale”, mutta kuten JayJay mainitsikin, on tuollaisia aika keljua kannettavalla mp3-soittimella tai autostereoilla soittaa.

-Tanska, 17.10.2003

#308

Moni näyttää olevan “album-oriented aikuisrockin” kuuntelija, eli levyjä kuunnellaan kokonaisuuksina ei yksittäisinä kappaleina. Itse kuuntelen yksittäiskappaleita, joten en sotke mp3-tiedostonimiin tai polkuihin levyjen nimiä ollenkaan. Nimeän vain Artisti – Kappale.mp3 ja jaan ne genren mukaan kansioihin. Yleensä levyillä on vaan muutama hyvä kappale ja loput ovat pelkkää täytettä, joten ei ole mitään syytä pitää niitä täytebiisejä hukkaamassa levytilaa.

-raygold, 27.11.2003

#329

Queens Of The Stone Age – No One Knows

-***tanan näppiksennysvääjä, 6.12.2003

#339

Itse teen sillä lailla että kirjoitan piinallisen tunnontarkasti kaikki tiedot niistä kappaleista, esittäjistä, säveltäjästä, vuodesta, jne. mitä kaikkia niitä nyt olikaan. Mutta tiedoston nimen yleensä kirjoitan hyvin lyhyesti, esimerkiksi kappaleesta nimeltään “Sails of Charon” tuleekin charon.mp3 (koska minulla on jokin menneisyyden trauma, joka johdattaa minut keksimään lyhyitä ja yksinkertaisia tiedostonimiä) mutta se tiedosto meneekin sitten oikeaan kansioonsa, jonka nimi tässä tapauksessa on scorpions. Nimet pyrin kirjoittamaan aina juuri niin kuin ne on albumin kanteenkin kirjoitettu, vaikka WinAmp näyttääkin kaikki isoilla kirjaimilla. Joku muu ohjelma voi silti näyttää ne oikein. Sitten jos/kun vaihdan soitto-ohjelmaa, onpas mukavaa kun tiedot ovat valmiiksi hyvin.

-Nikke, 12.12.2003

#404

On muuten aivan perseestä tuo artisti/levy/kappale.mp3 tyyli, esim. ajatellen p2p-softia, on paljon parempi että kappaleet laitetaan muotoon Artisti – Levy – numero(aina 00 muodossa, 01 jne.) – Kappaleen nimi.mp3, itse en meinaan pidä ID:tä WinAmpissa päällä, eli se aina näyttää kappaleen tiedosto nimen, ei id tietoja.

-SaNkArIII, 12.1.2004

#407

Kyllä itse suosin nimeämistapaa: artisti-albumi/track-biisinnimi.mp3 .. tällöin pysyy myös se alkuperäisen esittäjän tod.näk. tarkoitushakuinen biisijärjestys albumin sisällä kunnossa, hakemisto kertoo artistin ja albumin nimen – ja se, miksen laita albumeita omiksi hakemistoiksi artistihakemiston alle, johtuu siitä, että usein ei ole kymmeniä albumeja samalta artistilta, jolloin ne albumit voivat aivan hyvin näkyä 'päähakemisto listassa' ja toisaalta liian syvät hakemistopolut hankaloittavat käyttöä.

-hoax, 13.1.2004

#414

Artisti kappale nothing else

-goddamn, 15.1.2004

#478

Kaikenlaisesta ihmisten pitää kiistellä ja esittää paremmuuttaan...

-Jorma, 6.2.2004

#501

no voi jorma.. En aina halua imuttaa netistä koko albumia vaan sen parhaan biisin.. Sitäpaitsi helpottuu miettiä että “kenenköhän biisi se on”, kun sisällyttää nimeen biisin ja esittäjän..

-Jurve, 14.2.2004

#525

BAH.. Heittäkää koko Mp3 formaatti hush hevon himputtiin..

Ogg vie ja tuo.. JA ownaa.. PISTE.

-Anonyymi, 19.2.2004

#556

Voi juma, jengi oikeen tosissaan rupeaa väittelemään, hei kamoon

-Joku vaan, 9.3.2004

#621

Hauska nähdä kirjoitus näinkin käytännönläheisestä ja tervejärkisestä asiasta kuin mp3-standardit. Kannatan keskustelua ja kummeksun kommentteja tyyliin: oot ihme sälli. Jos maailmassa olisi enemmän standardeja, kaikki hommat pelaisivat vitun paljon paremmin.

-mistah mastah regulatör, 31.3.2004

#678

Mutta standardit pitää olla myös helposti käytettäviä ja elämää helpottavia. Niin kauan kuin ihmiset on erilaisia, heillä on omat tarpeensa asioiden suhteen ja näin ollen stantardien luominen on vaikeampaa..

-Jurve, 26.4.2004

#803

Olen uudisherännyt. Tiedostot muuttavat nimiään ja etsin hyvää softaa.

-k, 12.6.2004

#822

ei helvetti.osta elämä.ihan tosi.

-Jarno Paldanius, 22.6.2004

#837

Monissa kohtaa olet ihan oikeassa tässä tosin kokonaan en ole samaa

mieltä. Tosin en edea pahemmin MP3:sia edes harrasta....

-Anonyymi, 26.6.2004

#932

Muuten tuo on allekirjoittaneelle ihan sama miten tiedostonsa nimeää, mutta siihen yhdyn, että Iot Kirjaimet Joka Sanalla on v***n ärsyttävää suomenkielisillä biiseillä. Se on VÄÄRIN ja typerän näköistä. Eikä yhtään selkeämpää niinkuin joku tampio kehtasi väittää.

-e, 20.7.2004

#934

Ihan samaa mieltä olen, mutta kun on kerran alkanut tehdä väärin, niin on vaikea asiaa enää korjata. Varsinkaan kun niitä väärin laitettuja kappaleita on sadoittain...

-raketooy, 21.7.2004

#935

Siis olen laittanut kaikki kappaleet samaan kansioon, tyyliin “Esittäjä: Kappaleen nimi”

-raketooy, 21.7.2004

#1233

Huvittuneena törmäsin tähän itseänikin kyrsivään asiaan, jonka vuoksi en esim. vaivaudu p2p sontaa imuttamaan, vaan omat ja kaverin laajat audiokokoelmat menee koneelle omaa habitusta hivelevällä laadulla ja äärettömän järkevällä nimeämiskäytännöllä. Easy CD-DA (suomalainen laatutuote)pienellä säädöllä: artist – album / artist – number – title. Voin tarvittaessa perustella tätä täydellistä käytäntöäni kaikille sekasorron ystäville ja vastata eriäviin mielipiteisiinne. Piste.

-Salvador Dali, 28.9.2004

#1575

Kantaa tähän ensimmäiseen tekstiin. Ensinnäkin kyse ei ole kieliopista kun kappaleita nimetään. Esim. Helmiä ja sikoja kirjoitetaan Helmiä ja Sikoja. Konjunktioita ei kirjoiteta isolla. Kun nimi esiintyy muun tekstin yhteydessä, sen on erotuttava. Tämä merkitsemistapa on levinnyt englannista/jenkeistä ja se on sekä viihdeteollisuudessa että kirjallisuudessa vakiintunut käytäntö. Suomen kieltä kunnioittaen nimi voidaan kirjoittaa muun tekstin yhteydessä myös Helmiä ja sikoja jos se on puhtaaksikirjoitettu kursiivilla. Arkistoidessa nimet kirjoitetaan aina Helmiä ja Sikoja -tyyliin. Kyse on siis vakiintuneesta käytännöstä

-ei oo parempaa tekemistä, 20.12.2004

#1589

Itse tuen rakennetta “Esittäjä – Albumi – ## – Kappale.mp3”.

Tämä ehkä vain sen takia, että tapaan yleensä jatkuvasti siirrellä tiedostojani paikasta toiseen pitäen välillä jok'ikistä tiedostoa saman hakemiston alla (Örin.). Olet kyllä ihan oikeassa hakemistorakenteiden suhteen.

-JiK, 25.12.2004

#1590

Lisäisin vielä pari asiaa:

-WinAmpissa kyllä ainakin nykyään pystyy määrittämään, missä muodossa kappale näkyy playlistissä

– WinAmpissa välillä kestää tagien lataus niiiin kauan, että välillä on ihan positiivista, jos kaikki informaatio on järjestyksessä jo tiedostonimessä. Kyllä: alistumme huonon/hitaan ohjelman tahtoon, olemme massaihmisiä emmekä halua kokeilla vaihtoehtoa jne.

Kukin päättäköön itse, miten tiedostonsa nimeää. Lähetäthän minulle henk.koht. sähköpostia, jos sinua henk.koht. ärsyttää suunnattomasti minun henk.koht. tapani nimetä henk.koht. tiedostojani...

-JiK, 25.12.2004

#1615

En nyt täysin ymmärtänyt miksi tässä haukuttiin Winamppia... Koska siellä on se oma sarake mihin levyn nimi laitetaan... Ja miksi tunkea sitä levyä kappaleen nimeen? hmm... Juu, en nyt aivan ymmärtänyt, mutta samapa tuo...

-Saara, 2.1.2005

#1679

Meitähän on moneen junaan ja osa jää näemmä asemalle...Itseasiasiassahan tuolla “Jokainen Sana Isolla Alkukirjaimella” ei kyllä ole mitään tekemistä Amerikan kanssa vaan kyseessä on englantilainen käytäntö.Mitäköhän vitun väliä sillä yleensäkkin on miten muut biisinsä nimeää,jokainen tekee se luultavasti parhaaksi kokemallaan tavalla.Itse nimeän biisit yksinkertaisest Artisti – Biisi ja loput tarvittavat tiedot (biisin numero,albumi etc...) laitan tageihin.Jokainen tehköön asian siten kuin itse kokee parhaaksi.Ja kelaa vähän ennen kuin kirjoittelet,sulla ei sisällöstä päätellen ole juurikaan tietoa cddb:stä,tiedostonimistä,tageista eikä mistään muustakaan eli tutustuppa aikas kuluks asioihin...

-TheBOSS>[email protected]<, 28.1.2005

#1681

Yhdyn edelliseen puhujaan. Tuo artisti – biisi käytäntö on yksinkertaisesti paras.

-Itämaantietäjä, 28.1.2005

#1974

Kyllä minä ainakin kirjoitan kaikki paitsi konjuktiot isoilla kirjaimilla ja laitan esittäjän ja biisin nimen aina. Se on yksinkertaisesti paras tapa.

-HelMu, 11.5.2005

#2120

Artisti – Biisi

Kaikki muut tiedot ovat ihan evvk.

-dj esko, 2.7.2005

#2129

Hierarkisessa järjestyksessä niiden ainakin pitää olla. Minä ratkaisen ongelman tagittamalla tiedostot (jotka ovat tosin pääasiassa Ogg Vorbsikseja, ei mp3-tiedostoja) ja antamalla AmaroK:n järjestää ne.

-KimmoKM, 2.7.2005

#2136

Eiköhän kuitenkin koko nimeäminen ole omakohtainen tottumis kysymys? Kukin nimeää miten tykkää.. Standardeista välittämättä. Voihan hyvin käyttäytyäkkin ilman että osaa käyttäytymis standadeja?

-chiu, 4.7.2005

#2188

Kyllä asia on niin että biisin numero on oltava tiedoston nimessä, joko alussa tai artistin nimen jälkeen. Muutenhan Winamp järjestäisi biisit typerästi aakkosjärjestykseen. Tästä aiheutuu haittaa varsinkin sellaisten levyjen kohdalla, jossa raidat jatkuvat suoraan toisistaan ilman taukoja.

Winampista sen verran, että itse käytän versiota 3.0. Vaihdan uudempaan heti kun tulee sellainen versio, joka lukee tagit ilman, että koko listaa tarvitsee samalla skrollata läpi (kaikissa kokeilemissani uudemmissa versioissa on tuo bugi). Tämä on ärsyttävää, sillä joudun päivittämään tuon yleensä yli 5000 kappaleen listan aina, kun saan koneelle jotain uutta kuunneltavaa. Kolmosversio lukee tagit ilman rullan pyörittelyä muutamassa sekunnissa ja myös muistaa jo aiemmin luetut tagit.

-Julli, 20.7.2005

#2189

Unohtui tuosta äskeisestä kirjoituksesta, että tiedostojen nimeämiseen on olemassa myös varsin käteviä ohjelmia. Paras kokeilemani on suomalaista tekoa oleva Rename 'Em!. Sillä voi lisätä/poistaa merkkijonoja tiedostojen nimen alkuun/loppuun/keskelle, korvata niitä toisilla, lisätä numerointeja ja muuttaa isoja kirjaimia pieniksi ja päinvastoin. Toimenpiteet voidaan kohdistaa kerralla hakemiston kaikkiin tiedostoihin.

Aika kätevä ohjelma silloin kun toisten ihmisten typerästi nimeämät mp3:t alkavat ärsyttää.

-Julli, 20.7.2005

#2595

“Et kyllä löydä kovinkaan montaa suomalaista levyä, Joissa Kappaleet On Kirjoitettu Näin. Et löydä itse asiassa varmaan yhtäkään. Kyllä minäkin ne kirjoitan kuten artisti, tosin harvoin he poikkeavat säännöistä/käytännöstä.”

Noh. Ihan huvikseni vilkaisin levyhyllyä tosta vierestä ja varmaan puolissa suomalaisista levyistä, joiden kappaleiden nimet ei ollut kirjoitettu KOKONAAN ISOLLA, oli Nimet Kirjoitettu Näin. Esimerkeiksi mainitakseni vaikka Rasmuksen, Apocalyptican tai Nylon Beatin albumeissa. Kaikki vamasti supisuomalaisia.

Minä ainakin olen aina ajatellut, että niin ne kappaleet kuuluukin kirjoittaa. Ja vaikka ei suomen kielessä kuuluisikaan, niin ainakin sitten kunnioitetaan niitä taiteilijan vapauksia ja kirjoitetaan kappaleet niin kuin levyn kannessa.

-Tyttö., 18.12.2005

#2824

Mitä haittaa? Hyvä että on mielipide, ja hyvin kirjoitettuhan se oli, mutta aika pienistä asioista hiertää.

-Hemuli, 13.3.2006

#3163

Ei se isolla kirjaimella kirjoittaminen ole virhe, vaan tyylistelyä.

-Jill, 20.6.2006

#3219

URH!

On kyllä jotkut sivistymättömiä pellejä!

Näin suoraan sanottuna siis 8D

Aapo vain kertoi MIELIPITEENSÄ asiaan, EI SITÄ kuinka meidän kuuluisi toimia.

Tuolla yksi nimittäin oli valittanut

“Vittuako sulle kuuluu, kuinka laitan (jotain jotain jotain) kovalevylleni tai (jollekkin)”

Obaut noin.

Mielipiteitä.

Inhoan tuollaista turhaa KIROILUA kun ei keksitä mitään, kun toisella on perusteet, jotka jyräävät.

Onhan se ihan hienon näköinen

“Murheellisten Laulujen Maa”

kuin

“Murheellisten laulujen maa”

Emt.

-MuroMõnsteri, 29.6.2006

#3334

Oletkos kuullut sellaisesta asiasta, kuin taiteilijan vapaus? Jos artisti haluaa jostain syystä nimetä kappaleensa niin, että jokainen sana alkaa isolla kirjaimella (kuten minä), niin tehköön niin. Ei se oo niin justiinsa.

-Heikinpoika, 6.8.2006

#3340

Toki artisti saa nimetä kappaleensa miten haluaa. Toistaiseksi en ole nähnyt yhdessä ainoassa levynkannessa Kappaleita Nimettävän Näin, siis suomenkielisen levyn.

-Aapo, 8.8.2006

#3780

Mielestäni kappaleen nimi pitäisi olla numero-kappalleen nimi.mp3. Sitä en kyllä tajua että artistin nimi laitetaan tiedostonimeen

-Tommi, 20.11.2006

#3797

Minä menen kauppaan, ostan CD:n ja laitan sen hyllyyn aakkosjärjestykseen artistin tai säveltäjän mukaan. Sitten soitan sitä hyvälaatuisessa soittimessa hyvälaatuisten stereoiden ja hyvien kajarien kautta ja tietokone on silloin satavarmasti kiinni. MP3:sien varastaminen (“sharing”) ei kuulu intresseihini, silloinpa niitä ei myöskään tarvitse nimetä, eikä kantaa huolta kaikenlannan tageista. Autosoittoa varten voipi polttaa kopion tai käyttää autossa muistitikkua.

Älkää tehkö asioista niin pirun vaikeita!

-tarpeeksrahaa, 25.11.2006

#3799

Kun tätä lukee niin huomaa, että SUURIN osa ihimisistä on niin älyvapaita aivoinvalidejä, etteivät he tiedä mikä ero on IDtagilla ja tiedostonimellä.

Menkää takaisin kouluun ja opetelkaa käyttämään tietokonetta. Ja aloittakaa opettelu alusta, vaikka Käytön alkeet DOS:ssa.

-Juhnu, 25.11.2006

#4256

Minun mp3-soittimeni lähes kaikki biisit ovat muotoa “Biisin nimi – Tekijä”, joten tietokoneella biisi on muotoa Hajujenmaa.mp3, mutta luuletteko, että vaivaudun vaihtamaan sitä jos nimeen on tungettu artisti tai albumi valmiiksi kun se on imuroitu netistä?

-Sala Manteri, 26.1.2007

#5805

Selkeys ja suomen kieli ovat toki hienoja asioita vaalia, mutta tämä käytettävyyden ihannointi pursuaa melkein jokaisesta tekstistä. Aapo, älä tunge meidän elämäämme ;)

-sud, 21.6.2007

#5809

Sud, niin sinulla ei ole mitään oikeaa perustetta tuolle? Kyllä, käytettävyys on hyvin tärkeää. Tietysti jos et pidä sitä merkittävänä niin et sitä kyllä mitenkään perustellut. Tunge elämäänne? Häh? Onko se tunkemista toisen elämään jos omilla sivuillaan julkaisee kirjoituksensa? :) Pikemminkin sud, älä tunge mun sivuille :-) Päin vastoin, minä olen toisissa kirjoituksissa juuri korostanut yksilönvapautta, vapautta päättää itse asioistaan.

-Aapo, 21.6.2007

#6378

Hyvä Aapo!

Lueskeltuani/selailtuani sivujasi päädyin tämmöiseen kirjoitukseen.

Olen ihan samaa mieltä, että olisi selkeää opetella käyttämään tageissa niiden asianmukaisia kenttiä (esittäjä, kappaleen nimi, jne..) ja nimettäis ne biisit koneella yksinkertaisesti “kappaleen nimi”.

Mutta täytyy kyllä sanoa perustellusti että menet täysin metsään tuossa suomen kieliopin ylistämisessä, koska jos biisin nimi on vaikka “Open Your Eyes” niin ei kai sitä nyt ruveta vartavasten muokkaamaan suomen kieliopin mukaisesti muotoon “Open your eyes” vain siksi että suomen kielioppi niin sanoo – ovathan artistit itse nimenneet kappaleensa sellaiseen muotoon, jollaisena ne tulisi kirjoittaa. Loogista?

Tietenkin jokainen nimeää ihan miten tykkää, mutta kun itse mainitsit että on rasittavaa nimetä kappaleita uudelleen ja muokata ID3-tageja uudelleen, niin eikö voitais kaikki LOOGISESTI päätyä nimeämään ne sillä tavalla kuin ne on kirjoitettu levyn kanteen? :)

-Ämpeeholisti, 5.9.2007

#6379

Ämpeeholisti, suomalaisista niimstä tässä käsittääkseni puhuttiinkin isojen alkukirjainten suhteen. Ongelma oli se että uisen Gracenotesta (entinen CDDB) saatavat nimet saattavat olla kirjoitettu miten milloinkin.

-K., 5.9.2007

#7494

Samaa mieltä olen. Ja mikä hitto siinä on kun kaikessa pitää amerikkaa ihannoida ja matkia? Pitäkööt ne tapansa, mut ei meijän fiksujen suomalaisten tartte niist mallii ottaa!

-Suomalainen ja ylpeä siitä, 5.1.2008

#8226

Nightwish – Over The Hills And Far Away vertaa:

Nightwish – Over the hills and far away.

“Osoitan nyt oman tyhmyyteni” ja sanon että kyllä se näyttää paljon paremmalta kun jok'ikinen sana on kirjoitettu isolla (joku saattaa kyllä olla eri mieltä), uhraan tässä asiassa ulkonäön kieliopin edelle :). Itse tykkään että mp3 on nimetty seuraavasti: Artisti – Kappale.mp3 Kun kappaleet on näin nimetty ne löytää koneelta helposti aakkosjärjestyksessä. Mielestäni nimeen täytyy kirjoittaa esittäjä koska jos en näin tekisi, koneeltani löytyisi kaksi kappaletta nimellä Frozen, toisen esittäjänä Madonna ja toisen Within Temptation. Albumin nimistä nyt ei ole mitään hyötyä.

-T, 31.3.2008

#11460

Sinä yläpuolinen kirjoittaja, olet idolini!

Isot ja pienet kirjaimet ovat täysin erilaisessa asemassa jonkin kirjan sivuilla, tai muussa laajemmassa tekstissä jossa normaali kielioppi helpottaa luettavuutta.

.mp3 -tiedostojen kappaleissa se taas on tyyliseikka, joka selkeyttää kappaleen nimiä useimpien mediasoittimien soittolistalla.

Omat musiikkitiedostoni on nimetty: Artisti – Kappale.mp3 ja kaikki muut tiedot löytyvät ID-tageista. Pelkkä Kappale.mp3 ei toimi siitäkään syystä, koska kaikki tuhannet mp3-tiedostot ovat yhdessä ja samassa kansiossa, jossa voi olla useitakin saman nimisiä kappaleita eri esittäjiltä.

Omassa tilanteessani olisi myöskin järjetöntä sijoittaa eri artistien kappaleita omiin kansioihinsa, koska listalla on arviolta ~500 artistia joilla on vain yksi ainoa kappale ja mielestäni yhden tiedoston varastoiminen omassa kansiossaan olisi aika outoa.

Nyt kaikki kappaleet ovat hyvässä järjestyksessä ja hakua käyttämälläkin löytää heti haluamansa, kun jo tiedostonimestä näkee mikä saman nimisistä kappaleista on se haluamansa esittäjän kappale.

Yksi idioottimaisimmista tyyleistä on nimetä tiedostot seuraavasti:

huippu_artisti_-_paras_biisi-lch.mp3

MIKSI?

Nykyaikaiset käyttöjärjestelmät kyllä ymmärtävät välilyönnit, eikä niitä tarvitse korvata alaviivoilla ja minkä takia tiedoston nimessä täytyy olla jotain “lch” tms. sotkuja?

-ainoa oikea, 3.4.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.