Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Tuotteen kaksi hintaa

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 18/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Tuotteita kaupitellaan kuluttajille usein hinnan perusteella. Kuitenkin tuotteilla on myös toisenlaisia kustannuksia, joita ei mainita. Tämän hinnan me maksamme vaikkapa luonnon tuhoutumisena tai kehitysmaiden kurjuutena. 2 524 lukijaa, joista 483 eli 19% on antanut arvosanan (7).

Tuotteen kaksi hintaa

Kapitalistin paras tahto on myydä meille tuotteita. Mutta tämä ei käy päinsä väkisin. Ei, kuluttaja on suostuteltava ostajaksi, herätettävä hänessä halu ostaa tuote vapaaehtoisesti.

Eräs tapa houkutella kuluttajia on vakuuttaa tälle tuotteen olevan laadukas. Menetelmä toimii joskus, joskus taas ei. Sen kaltaisella tuotteella, josta on onnistuttu tekemään ns. brändi, merkkituote, onnistuu tässä todennäköisimmin.

Toinen kuluttajan suostuttelemisessa käytettävä menetelmä on tuotteen hinnan painaminen mahdollisimman alas. Se tai tuo tuote, vaikkapa tietokoneen tulostin tai uudenmalliset farkut, myydään halvemmalla kuin kilpailijoiden tuotteet. Menetelmä ei ehkä uppoa kaikkiin, mutta toisiin kuin kuuma veitsi sulaan voihin.

Valitettavaa kyllä, näillä usein ilmeisen halvoilla tuotteilla on usein myös toinen hinta, josta yleensä kuitenkin vaietaan. Ajatelkaamme esimerkin vuoksi halpoja farkkuja. Kuluttajalle lankeava hinta on halpa, mutta intialaiselle lapsityövoimalle lankeava huomattavan raskas.

Tai ajatelkaamme kulutusta yleensä. Nykyisin matkustaminen, autoilu ja kodin elektroniikka on ennennäkemättömän halpaa. Mutta samalla kulutus yleensä rasittaa planeettamme ekosysteemiä, kuluttaen luonnonvaroja ja saastuttaen. Myös tässä tuotteella on toinen hintansa, jota usein vain ei huomata.

Onhan se hienoa, kun kaikki on nykyisin halpaa – voisi äkkiseltään ajatella. Kuitenkin on todettava, että se hinta, joka on painettu sen tai tuon DVD-soittimen tai trooppisesta puusta valmistetun huonekalun kylkeen muodostaa lopultakin vain osan tuotteen kokonaishinnasta.

Marxilaista terminologiaa noudattaen voidaan sanoa hinnoittelukäytäntömme olevan vain eräs kapitalistisen mystifikaation muoto. Siis eräs este, joka tukkii näköalamme maailmaan sellaisena kuin se todellisuudessa on.

-Teemu Jokela, 28.1.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 4 kommenttia
Kommentit
#4271

On totta, että saastutamme maapalloa reippaasti enemmän kuin pallo kestää.

On myös outoa syyttää avoimia markkinoita saastumisesta. Valtiojohtoiset taloudet ovat huomattavasti törkyisempiä kuin markkinataloudet. Valtion roskaamista ei valvo kukaan, kun taas yritysten roskaamista valvovat kuluttajat ja valtiot.

Avoimet markkinat perustuvat vapaaseen valintaan, eikä roinaa ole pakko ostaa. Kuluttajilla on tässä olennainen rooli. Markkinoilla ei menesty, jos ei täytä kuluttajien toiveita. Jos saastuttamisen lopettaminen on kuluttajille tärkeää, niin se loppuu.

Luulen, että avoimet markkinat ovat ainoa keino saada saasteet kuriin. Kaikki tuotteeseen liittyvät haitat pitäisi näkyä yritykselle kuluina tyyliin Kioton sopimus. Tähän ei liene muuta vaihtoehtoa ja asia taitaa olla kaikille selvä.

Tämä tuskin tarkoittaa kuluttajille korkeampia hintoja. Teknologia laskee kustannuksia nopeasti. Kama tulee olemaan yhä halvempaa ja sitä tulee olemaan yhä enemmän.

Tykkäätkö shoppailla? Onko kotisi täynnä turhaa roinaa? Ostitko taulu-TV:n, vaikka Suomen TV edes ei lähetä niille sopivaa ohjelmaa? Onko autosi City-maasturi?

Loppujen lopuksi valinta ja vastuu jää meille.

Kulutusjuhlaan osallistuminen on vapaaehtoista.

-Teemu, 28.1.2007

#4274

Hasta la victoria siempre !

-tai sitten ei..., 28.1.2007

#4276

Jaa-a, kyllä minä ajattelisin että kuluttajan ei voi olettaa olevan selvillä jokaisen ostamansa tuotteen haittavaikutuksista. Onhan esimerkiksi tupakille ja alkoholille asetettu oma “haittaveronsa”. Miksi ei voisi asettaa lähimarketin halpislenkkareilla omaa “lapsityövoimaveroaan”?

No ehkä nämä eivät ole aivan todellisia ehdotuksia, pikemminkn tavoitteena on saada esiin eräs tarttumapinta kapitalistisen maailmantaloutemme ongelmiin.

-Teemu Jokela, 28.1.2007

#4295

Mutta mikä on vaihtoehto kapitalistiselle maailmantaloudelle? Ei kai vaan se työläisten paratiisi, josta on maailmalla enää rippeet jäljellä linjalla Kuuba – Pohjois-Korea?

-Orange, 29.1.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.