Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Pakkoruotsi

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
3 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Pakkoruotsista on aika luopua. Kielikysymys on sorron - tai ainakin epäoikeudenmukaisuuden - muoto. 16 958 lukijaa, joista 1 709 eli 10% on antanut arvosanan (9).

Pakkoruotsi

Pois pakkoruotsi

Suomea äidinkielenään puhuvia kohdellaan Suomessa huonommin kuin ruotsinkielisiä. Tässä tärkeimmät syyt:

Ruotsin kieli on pakollinen kaikille aina korkeakoulua myöten (sen sijaan Ahvenanmaalla suomi ei ole pakollinen kieli).

YLE lähettää suhteessa ruotsinkielisen väestön määrään paljon enemmän ruotsinkielistä ohjelmaa ja käyttää tähän sitäkin enemmän rahaa. Eli ruotsinkielinen katsoja saa TV-luparahoillaan paljon parempaa palvelua kuin suomenkielinen. (Ei siis ihme että ruotsinkielinen ohjelmisto on suhteellisen korkeatasoista; siihen käytetään paljon enemmän rahaa).

Korkeakouluihin ja yliopistoihin on kiintiöt ruotsinkielisille, ja näiden kiintiöiden kautta on paljon helpompaa päästä sisään kuin suomenkielisenä. Kiintiöt ovat monellakin tapaa väärin; tiivistetysti ne takaavat sen että epäpätevämmät pääsevät sisään ja pätevämmät jäävät ulos. Ruotsinkielisenä on siis helpompaa saada valtiota ilmaista koulutusta, eli suhteessa veroihin saadaan jälleen enemmän palvelua. Lisäksi tämä tarkoittaa että osa suomenkielisistä pyrkii ruotsinkielisten kiintiössä koska se on helpompaa. Mainittakoon että kiintiön poistaminen ei tarkoittaisi ruotsinkielisen opetuksen poistamista, vaan sitä että kukin tekisi pääsykokeen omalla äidinkielellään ja ne pisteytettäisiin tasaveroisesti.

Manner-Suomessa on ruotsinkielisen jo lain mukaan voitava asioida virastoissa omalla äidinkielellään. Sen sijaan Suomeen kuuluvalla Ahvenanmaalla on liki mahdotonta saada suomenkielistä palvelua (lain mukaan sitä ei ole pakko tarjota).

En ole mikään kiihkofennomaani tai fanaattinen ruotsin vastustaja. Sen sijaan vastustan sitä että ihmisiä kohdellaan eri lailla, etenkin jos se tapahtuu äidinkielen tms syyn vuoksi.


Päivitys: ilmeisesti pakkoruotsin voi välttää vaihtamalla äidinkielensä englanniksi, mutta käytännössä mikään muu ei muutu kuin pakkoruotsi.

-Aapo Puskala, 5.12.2001

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 452:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#14150

Sallikaa minun tuoda lukion abiturientin näkökulmaa tähänkin keskusteluun.

Omat opintoni jatkuvat neljännelle vuodelle, koska minun on opiskeltava ruotsia. Ruotsin opiskelun takia en saanut lukujärjestykseeni mahtumaan saksan ja venäjän opintojani, ja valtaisa kiinnostukseni näitä kahta kieltä kohtaan näivettyi. Ilman pakollisia ruotsinkielen opintoja olisin jo valmistunut ja matkalla yliopistoon. Koska ruotsinopiskelu ei kiinnosta, lähinnä sen etäisyyden ja tarpeettomuuden takia, on motivaationi nollassa, seurauksena lukuisat uusinnat ja kurssien käyminen moneen kertaan. Tehokastako? Hyödyllistäkö? Ja mikäli pääsen neljäntenä vuonna lukiostani pois hyväksytysti, miten ja miksi ylläpitäisin kielitaitoani? Venäjällä ja Saksassa tahdon matkustella ja työskennellä, Ruotsissa taas ei ole ikinä mikään kiinnostanut. Lopputuloksena menetin saksan ja venäjän opintoni ruotsille, ja menetän senkin kiinnostuksen puutteeseen. Kiitokset valtiolle.

-Eezi, 13.2.2012

#14154

Pakkoruotsin poistoon vaaditaan varmasti muitakin keinoja kuin netti/mielipidekirjoittelut tai poliittinen vaikuttaminen.

Pakkoruotsin poistoa pitää vauhdittaa erilaisin tempauksin, joita esim. Greenpeace tai kettutytötkin tekevät omien ajatustensa esille tuontiin. Yksi lista tempausmahdollisuuksista on osoitteessa

-Å-kampanja, 3.3.2012

#14241

Å kampanjalaiset mielisairaalaan

-jouko, 22.5.2012

#14728

Kävin allekirjoittamassa kansalaisaloitteen ruotsin opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi. Sen voi tehdä täällä: www.kansalaisaloite.fi

-Teemu, 18.3.2013

#14730

Tässä kampanjan sivusto:

-Teemu, 18.3.2013

#14762

www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/131

Ruotsin kielen valinnaiseksi muuttamisen aloite saanut vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Mielenkiinnolla odottamaan asian käsittelyä

-Tuntematon, 12.8.2013

#14763

Osmo Soininvaara pakkoruotsista:

-Teemu, 17.8.2013

#14797

Heikki Tala ja Olav Melin – pakkoruotsi (1/2) youtube:

pakkoruotsi on tapa alistaa suomalaisia.

Se vie suomenkielisten opiskeluaikaa , tuottaa hyvät todistukset ruotsinkielisille, ja antaa aina huonomman numeron suomenkieliselle.

Sen lisäksi maassamme on fasistinen apartheid-laki: opiskelukiintiö, joka takaa opiskelupaikkoja huonommilla arvosanoilla kouluihin hakeville ruotsinkielisille.

Näin tämä fasistinen “valtaeliitti-kansanosa” joka jo lähes omistaa Suomen, saa lisää etuja kaikkialla yhteiskunnan alueilla.

Suomenkielinen kansanosa on pidetty alhaalla työntekijöinä ja voittojen tuottajina ko. eliitille? Verorahat jaetaan Helsingin RKP-myönteisten herrojen kautta tälle eliitille ja heidän palvelijoilleen, perinteisesti mm. Kepu, KOKOOMUS ja vasemmisto-johtajat.

Suomen yritysmaailma pyörii ruotsinkielisen rahan armoilla – esim-oletko koskaan nähnyt ruotsinkielistä pitkäaikaistyötöntä tai asunnotonta? Oletko koskan huomioinut että korkeimmat paikat Suomessa on aina jonkun ruotsinkielissukuisen hallusssa, esim sukunimi on jo usein näitä ruotsalais-sakaskalaisia, jotka sukupolvesta toiseen määräävät ja ohjaavat asioita m,aassamme: Donner, Wahlroos, Wegelius, Sundqvist, Helsingius, Renvall, Procope, Forssell, Packalen, Castren, Wallin, Serlachius, Hertzen, Achte, Brörklund, Melin, Herlin, Snellman, ...

Ahvenanmaalla asuu 20 000 ihmistä, muta se kuluttaa yhtä paljon valtiontukea verorahoja kuin koko Uusimaa, jossa asuu 2 miljoonaa suomalaista... ja suomenkielinen ei edes saa muuttaa omassa maassamme tuolle alueelle – vaikka koko Euroopan asukkaat saavat muuttaa tätä nykyä Suomeen vapaasti (ja vieläpä elätetään ja majoitetaan valtion toimesta RKP:n Astrid Thorsin laki-aloitteiden mukaisesti...).

Olisikin kysyttävä että hallitseeko suomea Ruotsista tulevat määräykset, jotka RKP-eliitin kautta siirretään Suomen lakeihin?

www.sci.fi/~eiry

Suomalainen näkökulma Eiry Tutkielma: Alempirotuiset suomalaiset ja pakkoruotsi. I Johdanto. Historian professori Aira Kemiläinen: “Riikinruotsalaiset ...

Suomalainen näkökulma EIRY

Alempirotuiset suomalaiset nykyisten suomenruotsalaisten ajattelussa ”Suomenruotsalainen laulelma perustuu ruotsalaiseen laulelmaan, mutta ...

Suomalainen näkökulma EIRY

www.saunalahti.fi/eiry/eiry004.html

-Pakkåruåtsi pois, 15.4.2014

#14848

Puutun aiheen ensimmäiseen lauseeseen ja väitän, ettei suomenkielistä kohdella huonommin kuin ruotsinkielisiä, sillä molemmille kieliryhmille on toisen kotimaisen kielen opiskelu pakollista.

Jutussa pitäisi puuttua vain siihen, miten järkevää tämä toisen kotimaisen kielen pakollinen opiskelu on ja perustelut puolesta tai vastaan pitää rajoittaa vain siihen.

-Irene, 9.1.2016

#14878

Ruåttinkieli tuli elämääni på sjuttitalet i Stockholm, eli tunsin Slusseninsissit, nå sittemmin elämä meni menojaan lapset ja perhe...

Åot oikeassa kielillä on oikeuksinsa.

Mutta vittu missä saamenkielen?

Minun åirinkieleni on meänkieli, mutta

miksi vittuilla äidinkielensä puolesta jos puhut pääasiassa jotainmuuta.

Englantia......

-mikko nousiainen, 21.9.2018

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: