Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Vaikea vapaus

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 24/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Vapaus tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Vapaus tuottaa paljon hyvää ihmisille ja on useille tavoiteltava tila. Vapauden hinta on kuitenkin asioiden ajattelu ja vastuu omista päätöksistä ja teoista. Vaikka tottelu näyttää usein helpommalta, vapaus tuottaa paremman tuloksen pitkällä tähtäimellä. 4 016 lukijaa, joista 508 eli 13% on antanut arvosanan (7+).

Vaikea vapaus

Yksilöllä pitää olla vapaus tehdä mitä haluaa, kunhan hän ei rajoita toisten vastaavaa vapautta (John Stuart Mill).

Kun ihmiset vapaasta tahdostaan rupeavat tekemään jotain, niin tulokset ovat aina parempia kuin pakottamalla. Lisäksi tekijät usein nauttivat tekemisestään. Pakottaminen taas saa ihmisen alistumaan tai kapinoimaan.

Vapauden hinta on ajattelu ja vastuu. Jotta pystyt päättämään omista asioistasi, niin asiat pitää ajatella useasta eri näkökulmasta ja muodostaa niistä oma näkemys. Kun sitten päätät ja teet, niin vastuu jää sinulle. Kun homma ei toimi, eikä ketään muuta voi syyttää, niin se sattuu.

Tämän takia vapaus pitää valita. Vapauden valitseminen itselleen vaatii rohkeutta. Jäät ilman tottelevaisen lauman suojaa ja voit tulla naurunalaiseksi ja syrjityksi. On usein helpompaa totella määräyksiä ja toivomuksia: ei tarvitse miettiä ja vastuu jää määrääjälle.

Jos et itse päätä asioistasi, niin joku muu päättää niistä, aina. Tämä joku muu voi olla äitisi, kaverisi, iso-tissinen missi-ministeri, pomosi tai se mitä luulet naapurien sanovan.

Muiden tottelu tuntuu harmittomalta, varsinkin jos määräykset eivät ärsytä liikaa. Kuitenkin kun annat päätösvallan omista asioistasi muille, niin jonkin ajan kuluttua et enää ymmärrä miksi teet ja mitä. Elät jonkun muun elämää. Kun asiat menevät pieleen, niin voit vain valittaa. Asioiden onnistuessa et tiedä mitä olitkaan tavoittelemassa.

Suomessa holhoukseen taipuvainen valtiomme määrää niin monesta asiastamme, että meille on usein vaikeaa sopeutua vapauteen. Emme ole tottuneet päättämään asioistamme. Myös suomettuminen on taakkanamme. Kun olin teini, niin TV:stä tuli vain YLE:n uutiset, joissa pääasiassa kehuttiin Neuvostoliittoa. Radioasemia oli vain YLE:llä. Sensuroidussa maassa on vaikea rakentaa näkemystä asioista.

Ne, jotka eivät halua valita omaa vapauttaan, ovat usein taipuvaisia rajoittamaan muiden vapautta. Muiden vapautta on ilmeisesti vaikea sietää, jos sitä ei ole itselleen valinnut. Voitamme kuitenkin enemmän sallimalla itsellemme vapauden kuin rajoittamalla sitä muilta.

Vapaus on myös pelottavaa ja ahdistavaa. Vastaat itse tekojesi seurauksista. Elämä on.

-Teemu, 30.1.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 7 kommenttia
Kommentit
#4337

Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki.

-Aaro Hellaakoski, 31.1.2007

#5475

Kokoelma kliseitä ja ylimielistä bessewisseriyttä (tietäväisyyttä). Sais Teemu opetella hiukan muiden kunnioittamista eikä pitää moraalisaarnoja.

-***vesku***, 8.5.2007

#5482

Vesku, mikä kohta tässä tai muissakaan Teemun kirjoituksissa viittaa siihen että hän ei kunnioittaisi muita? Sitä yksilönvapaushan nimenomaan on, muidenkin yksilönvapauden kunnioittamisen.

-Aapo, 8.5.2007

#5483

“Vapauden hinta on ajattelu ja vastuu. Jotta pystyt päättämään omista asioistasi, niin asiat pitää ajatella useasta eri näkökulmasta ja muodostaa niistä oma näkemys.!

-----

”Suomessa holhoukseen taipuvainen valtiomme määrää niin monesta asiastamme, että meille on usein vaikeaa sopeutua vapauteen“

----

Vapaus on myös pelottavaa ja ahdistavaa. Vastaat itse tekojesi seurauksista. Elämä on.”

Yms. Ei siis kovin omaperäistä. Muistuttaa ainakin minusta teiniikäisen elämänviisautta.

“Bessenwisseriys” – saksan kielen sanoista “parhaiten” ja “tietää”, suomeksi kait useimmiten “tietäväinen”, mahdollisesti asiayhteydestä riippuen “opettavainen” – niin siihen sisältyy ylimielisyyden häivähdys – mihin puolestaan sisältyy se, ettei suo muille sitä kunnioitutusta mikä heille minusta lähtökohtaisesti kuuluu.

Mutta ehkä olin turhan ankara. Olen hiukka allerginen – ja liian vanha – tuonkaltaiselle “vapauteen liittyy vastuu”- ja muille moraalifraaseille.

-***vesku***, 8.5.2007

#5485

ehkäpä olet Vesku liian vanha sopeutumaan vapauteen tai jopa pelkkään ajatukseen

-pokerimies, 8.5.2007

#6490

Tuli tuosta vapaudesta mieleen yrittäjyys. Vastikään uutisoitiin että yrittäjät kokevat onnellisuutta enemmän kuin palkansaajat, riippumatta ansiotasostaan. Vapaudella on suuri osuus tässä asiassa. Itse valittu tie, oma päätäntävalta: työn raskaus ja raha eivät painakaan niin paljon. Itse tehtävä päätöksiä ja kannettava seuraukset. Vaikka vähän asian vierestä, sopinee tähän lause, joka kannustaa joka päivä: “Se, joka pelkää yrittämistä, joutuu orjuuteen.”

-Malla, 17.9.2007

#12001

Pyrin itse välttämään vapauden käsitettä. Nähdäkseni kaksi ainoaa mielekästä näkemystä ovat, että kaikki teot ovat vapaita tai ettei mikään teko ole vapaa (“teko” tarkoittaa tietoista aktia tai jotain sinnepäin) – ja molemmissa tapauksissa vapauden käsite tulee sisällyksettömäksi. Rajanveto vapaiden ja ei-vapaiden tekojen välillä olisi mahdotonta. Otan kaksi ääriesimerkkiä.

1) Joku uhkaa sinua aseella vaatien tekemään jotakin, esim. laulamaan. Tällainen yleensä katsotaan selkeimmäksi esimerkiksi pakkotilanteesta. Mutta tokihan on ajateltavissa, että yhä voi tehdä valinnan olla laulamatta. Seuraukset saattavat olla huonot, mutta vapaus säilyy.

2) Joku tarjoaa sinulle jäätelöä ja kysyy, haluatko suklaan, mansikan vai vaniljan makuista. Tämän on tarkoitus olla esimerkki tilanteesta, jossa yleisesti ottaen ajatellaan valinnan olevan vapaa. Mutta helposti voidaan kuvitella myös, että sitä ohjaavat ulkoiset seikat. Kenties ystäväsi on suositellut sinulle mansikkajäätelöä, mikä saa sinut kallistumaan sen vaihtoehdon puoleen. Tai kenties mainonta on vaikuttanut mieltymyksiisi. Tai jos jokin alitajuinen muisto lapsuudesta saakin sinut kokemaan tietyn vaihtoehdon miellyttäväksi. Tai ehkä jopa olet vain synnynnäisesti mieltynyt eniten tiettyyn makuun, mihin et ole voinut vaikuttaa koko elämänäsi.

Filosofit ovat väitelleet vuosisatoja determinismistä ja indeterminismistä nähdäkseni syystä: kyseinen ongelma on metafyysinen ja siten ratkaisematon. Kokemus ei tuo vastakkaisille näkemyksille verifikaatiota.

Minusta on siis sisällyksetöntä kehottaa ihmisiä vapauteen. Mitä tulee Millin “vapauden rajoittamiseen”, on rajan vetäminen aktuaalisen ja passiivisen rajoittamisen välille mielivaltaista.

-Miero, 30.6.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Vapaus tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: