Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Painonvartijat

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: föhn: vuoristossa puhaltava kuiva, lämmin (myrsky)tuuli
19 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: On hyvä asia, että laihuuden ihannointi on vähenemässä. Mutta mitä silloin, kun ihmiset puuttuvat toisten painoon asiattomasti ja tietämättä asioista sen enempää. 4 102 lukijaa, joista 601 eli 15% on antanut arvosanan (7+).

Painonvartijat

Istuin taannoin kahvilassa lukemassa lehteä. Viereiseen pöytään istahti muutama nuori nainen, vilkuilivat minua päästä varpaisiin ja hetken päästä alkoi kuiskailu. Osasin jo arvata mistä on kyse ja tulihan se sieltä: Tarkoituksellisen kovaääninen kuiskaus: “Hyi KAUHEE miten laiha! Tuohan on ihan ruma! Tollasia ne just on, tuokin varmaan laskee kalorit tuosta kahvistaan ja on loppuviikon dieetillä”. Nostin katseeni lehdestä ja tuijotin naista suoraan silmiin. Olen opetellut kaikki saippuaoopperakatseet ulkoa, joten nainen ymmärsi sanattoman kysymykseni että onko ihan asiaakin. Naisen ystävätär siihen kiireellä selittämään: “Eikun ei me muuten, mut kun sä oot kasvoilta hirveen nätti mut sä oot kyllä tosissaan aika laiha”.

Mietin hetken, jaksanko edes reagoida, mutta totesin sitten lyhyesti että olen aina ollut pieni ja laiha, enkä normaalikonsteilla tästä liho. Naiset pyörittelivät hetken päätään mutta keksivät sitten ilmeisesti muita puheenaiheita ja unohtivat kilottomuuteni.

Loppuillan verenpaineeni olikin äärilukemissa. Olen loputtoman kyllästynyt siihen, että koska olen (liian) laiha, ihmiset katsovat oikeudekseen huomautella siitä päin näköä – puhumattakaan diagnooseista joita he tekevät. Haluaisin nähdä mitä tapahtuisi, jos menisin tuntemattomalle – tai tutullekin – ylipainoiselle tokaisemaan et “Hyi helkkari että sä olet lihava, miten sä olet päästänyt itsesi tuohon kuntoon! Johan tuo on terveydelle vaarallista!”

On hieno asia, että laihuuden yliarvostuksesta ollaan pyrkimässä eroon; että kurvit ovat suotavia ja ihmisessä saa olla muotoja, mutta mikä antaa ihmiselle oikeuden puuttua toisten ulkonäköön tai olemukseen? Mikä saa ihmiset kuvittelemaan, että alipainoisen ulkoiseen habitukseen puuttuminen olisi jotenkin hyväksyttävämpää kuin ylipainoon puuttuminen? Ja mikä siihen ylipäänsä on motiivina?

Usein nämä painonvartijat myös puhuvat kaikista laihoista ihmisistä anorektikoina. Anoreksia on sairaus, laihuus ei välttämättä ole sairaus. Ihminen voi ehkä olla anorektisen näköinen, mikä ei ole sama asia kuin anorektinen tai anorektikko. Mielestäni on aika kyseenalaista alkaa antaa minkäänlaisia diagnooseja toisesta ihmisestä ulkonäön tai vaikkapa edes käyttäytymisen perusteella. Se on lääkärien tehtävä.

Laihat ihmiset myöskään eivät mielellään saa ääneen murehtia sitä, että eivät saa painoaan nousemaan tai vaatteet eivät istu koska tarpeeksi pieniä kokoja ei löydy: se koetaan suorana kettuiluna normaalikokoisia tai ylipainoisia kohtaan. Välillä tuntuu, että jos olet laiha et oikeastaan uskalla sanoa yhtään mitään koska kaikki mitä sanot käsitetään väärin, jos kuunnellaan lainkaan.

Nuoruusvuosinani ystäväni alkoivat pitää minulle propagandapuheitaan siitä kuinka kamalan rumanlaiha olen. He tarkoittivat hyvää, ilmeisesti he olivat tehneet minulle juurikin anoreksiadiagnoosin ja ajattelivat että lopettaisin kuvitellun laihduttamisen jos kuulisin “rakentavaa kritiikkiä”. No niin ei käynyt. Ja jos olisinkin ollut anorektikko, ei tuo olisi auttanut koska anoreksiaan kuuluu se, ettei ihminen koskaan ole mielestään tarpeeksi laiha. Itselläni ja kohtalotovereilla asia on päinvastoin, mutta paljonkaan ei ole tehtävissä.

Joten: Ensi kerralla kun näet hätkähdyttävän näköisen ihmisen, oli hän sitten lihava tai laiha, oli reaktiosi sitten kateus, paheksunta tai huoli, mieti kaksi kertaa ennen kuin kommentoit. Koska, kuten sanottu, itse jokainen kilonsa kantaa, oli niitä sitten liikaa tai liian vähän eikä ole meidän asiamme puuttua toisten ulkoiseen olemukseen.

-Minna R., 2.3.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 25:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#5701

Jos tarvitset puntarin kertomaan sen mikä näkyy peilistä ja peilin näyttämään miltä susta tuntuu ??

-molo, 4.6.2007

#6122

Moi. On todella ärsyttävää, kun kaikki katsoo pitkään, jotkut nauravatkin. Toiset taas ei edes uskalla katsoa minuun päinkään, tai eivät halua.. no, olen monen mielestä kävelevä luuranko, kommentit on ikäviä, joku huutaa perään,“hei ootko laihiksel, laihduta vähän,ei lihaksia,hui kamala mikä rumilus,” mittani 175cm/45kg, MUTTA: olen “vasta” 14v poika, (ehkä vanhemman näkönen). :) Ihmetelkää nyt kovasti onko mulla anorexia vai mikä lie tauti,hehheh. Olen varmasti ikäluokkani terveimpiä henkilöitä; elän ja syön terveellisesti ja monipuolisesti,en lainkaan lihaa. Enkä käytä päihteitä. Kasviksia ei meidän koulussa syö kukaan muu poika.Liikun päivittäin monta tuntia, Totuus: HE OVAT KATEELLISIA MINULLE. Lopettakaa toisten arvostelu kilojen /ulkokuoren perusteella. Minä olen tällainen. Piste. Lukko.

-C.R 14V, 5.8.2007

#6522

Löytyyhän täältä näita kohtalotovereita. Jotkut ihmiset ovat niin juntteja, että ne luulee olevan kohteliasta, kun sanotaan että “sähän voisit olla malli ku olet niin anorektinen”. Mä olen oppinut vuosien myötä sanomaan näille arvostelijoille suoraan, että mä olen aina ollut tällainen ja muuksi en muutu. Kukaan ei voi muuttaa omaa ruumiinrakennettaan, luustoaan tai vaikuttaa aineenvaihduntaan. Joka kerta olen sanonut saman litanian arvostelijoille kovaan ääneen ja osoittanut heille, että heidän on syytä pitää turpansa kiinni, koska eivät tunne ihmistä ja hänen elintapojaan. Vasta kun olen sanonut, että mulle toi kommentti on loukkaus ja sanonut vielä perään, että se on niin perseestä, kun luonnostaan laihat ihmiset joutuvat kärsimään ihmisistä, jotka näännyttävät itsensä luurangoiksi, kun eivät osaa arvostaa itseään sellaisina kuin ovat. Itsensä nälkäkuoleman partaalle näännyttäminen on tietoinen valinta, meille luonnostaan laihoille se ei ole valinta vaan sen kanssa on elettävä. Laihuttaminen on vielä helppoa, mutta koitappa saada lisää massaa. Vaikka söisin joka päivä hampurilaisia, makkaraa, pitsaa kaksi kertaa päivässä ei massaa vaan kerry. Olisikohan kyseessä sitten joku häiriä aineenvaihdunnassa. Pientä tilitystä, noh voin kuintenkin fyysisesti ja henkisesti erittäin hyvin ja arvostelijat saa kuulla kunniansa.

-173cm/57kg, 19.9.2007

#7482

Aapo puhuu asiaa. Minulle ei onneksi kukaan ole sanonut laihuudesta. Mutta uskon tuon oleva todella ärsyttävää.

-Johannes, 4.1.2008

#9955

Ite olen normaalipainoinen ja silti tuntuu että vois ottaa sen muutaman kilon pois. Olkaa onnellisia että ootte laihoja

-Tuntematon, 2.10.2008

#11407

Olen aina ollut “ylihoikka” ja joutunut kärsimään ihmisten ilkeilystä.

Siihen tottuu. Parempi näin ja olla tämmönen kuin ylipainoinen.

-Jjss, 28.3.2009

#11430

Jotenkin hyvin epäuskottavan oloinen kohtaus kahvilassa...

-Tuntematon, 31.3.2009

#12869

tsekkasin äsken sun painoindeksin 14v poika 175cm 45kg se on 14.9 eli sairaalloinen alipaino, aika vaikeaa varmaan saada ja vaikea uskoa että söisit hyvin.

-yo, 17.11.2009

#12911

Ite oon n.170cm pitkä ja painan 50kg 14v..

-OkemO, 3.12.2009

#12948

“tsekkasin äsken sun painoindeksin 14v poika 175cm 45kg se on 14.9 eli sairaalloinen alipaino, aika vaikeaa varmaan saada ja vaikea uskoa että söisit hyvin.”

Mitenköhän monta kertaa se on ainakin sadassa paikassa sanottu, ettei painoindeksi ihan oikeesti oo todellinen niille, joiden pituuskasvu ei ole loppunut, ja useat vielä tossa iässä kasvavat, ja siksi yleensä sanotaankin, ettei painoindeksi toimi kunnolla ennen, kuin on täyttänyt 18 vuotta.

--, 11.12.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.