Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Painonvartijat

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: masuuni: korkea uuni, jossa valmistetaan harkkorautaa

Pidätkö?


5 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 13/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: On hyvä asia, että laihuuden ihannointi on vähenemässä. Mutta mitä silloin, kun ihmiset puuttuvat toisten painoon asiattomasti ja tietämättä asioista sen enempää. 3 403 lukijaa, joista 397 eli 12% on antanut arvosanan ().

Painonvartijat

Istuin taannoin kahvilassa lukemassa lehteä. Viereiseen pöytään istahti muutama nuori nainen, vilkuilivat minua päästä varpaisiin ja hetken päästä alkoi kuiskailu. Osasin jo arvata mistä on kyse ja tulihan se sieltä: Tarkoituksellisen kovaääninen kuiskaus: “Hyi KAUHEE miten laiha! Tuohan on ihan ruma! Tollasia ne just on, tuokin varmaan laskee kalorit tuosta kahvistaan ja on loppuviikon dieetillä”. Nostin katseeni lehdestä ja tuijotin naista suoraan silmiin. Olen opetellut kaikki saippuaoopperakatseet ulkoa, joten nainen ymmärsi sanattoman kysymykseni että onko ihan asiaakin. Naisen ystävätär siihen kiireellä selittämään: “Eikun ei me muuten, mut kun sä oot kasvoilta hirveen nätti mut sä oot kyllä tosissaan aika laiha”.

Mietin hetken, jaksanko edes reagoida, mutta totesin sitten lyhyesti että olen aina ollut pieni ja laiha, enkä normaalikonsteilla tästä liho. Naiset pyörittelivät hetken päätään mutta keksivät sitten ilmeisesti muita puheenaiheita ja unohtivat kilottomuuteni.

Loppuillan verenpaineeni olikin äärilukemissa. Olen loputtoman kyllästynyt siihen, että koska olen (liian) laiha, ihmiset katsovat oikeudekseen huomautella siitä päin näköä – puhumattakaan diagnooseista joita he tekevät. Haluaisin nähdä mitä tapahtuisi, jos menisin tuntemattomalle – tai tutullekin – ylipainoiselle tokaisemaan et “Hyi helkkari että sä olet lihava, miten sä olet päästänyt itsesi tuohon kuntoon! Johan tuo on terveydelle vaarallista!”

On hieno asia, että laihuuden yliarvostuksesta ollaan pyrkimässä eroon; että kurvit ovat suotavia ja ihmisessä saa olla muotoja, mutta mikä antaa ihmiselle oikeuden puuttua toisten ulkonäköön tai olemukseen? Mikä saa ihmiset kuvittelemaan, että alipainoisen ulkoiseen habitukseen puuttuminen olisi jotenkin hyväksyttävämpää kuin ylipainoon puuttuminen? Ja mikä siihen ylipäänsä on motiivina?

Usein nämä painonvartijat myös puhuvat kaikista laihoista ihmisistä anorektikoina. Anoreksia on sairaus, laihuus ei välttämättä ole sairaus. Ihminen voi ehkä olla anorektisen näköinen, mikä ei ole sama asia kuin anorektinen tai anorektikko. Mielestäni on aika kyseenalaista alkaa antaa minkäänlaisia diagnooseja toisesta ihmisestä ulkonäön tai vaikkapa edes käyttäytymisen perusteella. Se on lääkärien tehtävä.

Laihat ihmiset myöskään eivät mielellään saa ääneen murehtia sitä, että eivät saa painoaan nousemaan tai vaatteet eivät istu koska tarpeeksi pieniä kokoja ei löydy: se koetaan suorana kettuiluna normaalikokoisia tai ylipainoisia kohtaan. Välillä tuntuu, että jos olet laiha et oikeastaan uskalla sanoa yhtään mitään koska kaikki mitä sanot käsitetään väärin, jos kuunnellaan lainkaan.

Nuoruusvuosinani ystäväni alkoivat pitää minulle propagandapuheitaan siitä kuinka kamalan rumanlaiha olen. He tarkoittivat hyvää, ilmeisesti he olivat tehneet minulle juurikin anoreksiadiagnoosin ja ajattelivat että lopettaisin kuvitellun laihduttamisen jos kuulisin “rakentavaa kritiikkiä”. No niin ei käynyt. Ja jos olisinkin ollut anorektikko, ei tuo olisi auttanut koska anoreksiaan kuuluu se, ettei ihminen koskaan ole mielestään tarpeeksi laiha. Itselläni ja kohtalotovereilla asia on päinvastoin, mutta paljonkaan ei ole tehtävissä.

Joten: Ensi kerralla kun näet hätkähdyttävän näköisen ihmisen, oli hän sitten lihava tai laiha, oli reaktiosi sitten kateus, paheksunta tai huoli, mieti kaksi kertaa ennen kuin kommentoit. Koska, kuten sanottu, itse jokainen kilonsa kantaa, oli niitä sitten liikaa tai liian vähän eikä ole meidän asiamme puuttua toisten ulkoiseen olemukseen.

-Minna R., 2.3.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 25 kommenttia
Kommentit
#4813

Olen useamman kiloa alipainoinen, eikä kukaan ole koskaan tuijotellut minua sen takia. Vaatekaupassa valitan surutta, jos kokoani ei löydy, eikä kukaan vielä ole ottanut henkilökohtaisesti.

Mielestäni yhteiskunnalla on lisäksi asinakin moraalinen vastuu yli- ja alipainoisista.

-Brix, 2.3.2007

#4816

Komppaan 100%

Tein kerran koulussa tästä ihan tempauksen, ihan huvikseni. Eräs pyöreämmänpuoleinen tuli kertomaan minulle taas sitä samaa virttä siitä “kuinka laiha sinä voitkaan olla?!!” Katsoin häntä hetken ja sanoin perään “Kuinka lihava _SINÄ_ voitkaan olla?” Ja eiköhän tämä pulleroinen lähtenyt itkien opettajien luo kertomaan, kuinka häntä soimataan. Pääsin puhutteluun. Esitin kantani ja sanoin, että hänhän se tässä ensin haukkui. Loppujenlopuksi siinä kumminkin kävi niin, että minä olin häviäjä. Opettajani oli vakaasti sitä mieltä, ettei laihaksi sanominen ole yhtä paha asia kuin pulleaksi sanominen. Pääsemme ristiriitaan; Opettajani sanoi, ettei ihannoi laihuutta, mutta ei kumminkaan puutu jos joku sanoo toista laihaksi.

Kun ei liho niin ei liho, raaka fakta.

-mara, 2.3.2007

#4821

Täyttä asiaa. Olen aina ollut ruumiinrakenteeltani lähinnä sellaista riuku-mallia, niin kuin äitinikin ennen minua. Kyllähän sitä jossain vaiheessa ketutti, kun kaikilla muilla tytöillä oli rinnat ja perse paitsi mulla, eikä kavereiden kommentit parantaneet oloa lainkaan. Aluksi sitä jaksoi vielä kärsivällisesti nyökkäillä kommenteille, mutta tyhmemmäthän eivät tunnetusti ymmärrä, milloin menevät liian pitkälle... Avoimuus on tietysti hieno jai mahtava asia, mutta ei kenenkään nyt ihan kaikkea tarvitse sietää. Pari kaveria täytyi lopulta nostaa seinälle ja tehdä oma kantansa selväksi.

Oikean syömishäiriöstä kärsivän henkilön tunnistaa kyllä, jos on vähänkään tarkkaavaisempaa sorttia. Se on päänsisäinen juttu ja syystä tai toisesta myös vaikea peittää.

Notta koettakaa nyt ihmiset muistaa, ettei ihan kaikkea tarvitse aina kertoa...

-Tuntematon, 2.3.2007

#4828

Loistava kuva ja hyvä kirjoitus. Tuollainen huomauttaminen mistä tahansa asiasta on vähintäänkin tökeröä.

Pitämällä toista “sairaalloisen laihana” saadaan oma pieni ylipaino hyveeksi :-)

-Aapo, 4.3.2007

#4836

Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista

-normaalipainoinen, 5.3.2007

#4844

Rumat ihmiset piiloon, ei niitä saa kahviloihin päästää. Kaikki liian laihat, läskit ja finninaamat pois meidän muiden näkyvistä! :D :D

-llumis, 6.3.2007

#4847

Niin ja ihmisellähän voi olla vaikka bulimia vaikka olisikin aivan normaalikokoinen tai hieman pyöreämpi. Minunkin hyvä ystäväni on todella laiha, hän ei ole anorektikko. Olemme samanpituisia mutta hän painaa 20 kiloa vähemmän kuin minä, vaikka minä olen normaali painoinen (painoindeksi 21). Mutta niin se vain on, ruumiin rakenteet ovat erilaisia, eikä niistä pitäisi ottaa ihmisten liikaa paineita. Ei vartalomme sano miten voimme elämässämme menestyä. :)

-Minä, 6.3.2007

#4879

Hehe. Samaa olen minäkin usein ihmetellyt, aika moni tuttu ja myös vähemmän tuttu ihminen on elämäni aikana avoimesti ihmetellyt, miten VOIN olla niin laiha. “Syötkö tarpeeksi?” Itselleni ei tulisi mieleenkään kommentoida toisten kokoa päin naamaa, oli kyseessä minkänäköinen ihminen tahansa. Menepä kysymään lihavalta kanssaihmiseltä, että “Syötköhän sinä liikaa?” xDDD

-Pepper, 8.3.2007

#4921

Samoja kokemuksia minulla. Eräässä työpaikkani saunaillassa muutaman siiderin jälkeen alkoivat naiset jutella rintojensa koosta. Itselläni pienet, koska olen laiha. Kuuntelin juttuja toisella korvalla, kunnes eräs naisista koppasi minut kainaloonsa ja tokaisi “me kuulutaan tähän lautakerhoon!” Hymyilin kyllä vitsille, tiedän että olen melko muodoton, mutta kyllähän se kirpaisi. Saman illan lopulla meno äityi melko ratkiriemukkaaksi, kun siideri nousi nuppeihin ja sain uudessa mekossani kuulla muistuttavani “kuivan kesän oravaa”.

-Nainen 45 kiloa, 12.3.2007

#4954

Muaki on sanottu laudaks. Kerranki joku keksi sanoo, että “mitäs lautakunta?” Hahah.. naurattaa...

Ite oon 168/52, eikä rintoi juuri ollenkaan, olen 16-vuotias. Suurin osa ikätovereistani ovat jo hyyvin naisellisia, jotkut ehkä liikaakin...

Nuorempana mulle sanottiin pokalla “moi luuranko”, se ei ollut kivaa, itse pidin itteeni normaalina :/

Kohteliaimmat kutsumanimet on tyyliin: miss pyykkilautavatsa.

-satuprinsessa, 16.3.2007

#4996

Alle parikymppisenä itkin peilin edessä, ettei mulla oo takapuolta jne... Isäni lohdutti mua sanoen et viimeistään sitten kun lapsen joskus saat. Kaverit huusi saunassa et HYI kauhee kun sä oot laiha. Pojat huuteli laudaksi jo ala-asteella. Sukujuhlien vakiofraasi – katos syötkö sinäkin...

Nyt olen 30-vuotias kahden lapsen äiti, painoindeksini edelleenkin alle 17. Ja edelleenkin täysin terve ja syön hyvin, suorastaan paljon. Takapuolta ei ole ja imetys kutisti pieniä rintoja entisestään. Lohdullista lukea että en ole ainoa! Tuntuu siltä, että mitä enemmän ikää tulee, sitä kiihkeämmin toivoisin muutaman kilon naisellisuutta ympärilleni.

-44 kiloinen, 21.3.2007

#5000

Hmm, no jaa, rinnat ja perse mulla kyllä on, silti ns. “laiha” eli painoindeksi on aina jossain 18-19 hujakoilla. Ja sitä jaksetaan ihmetellä... “MIten voit olla noin laiha vaikka sulla on kaks lasta?” Tekis mieli kysyä pullukammilta kans joskus, että “miten voit olla noin lihava, vaikka sulla on lapsia?” ;) Mutta sehän olis epäkohteliasta... :D

-Pepper, 21.3.2007

#5044

Tiedän todellakin tunteen – olen ollut koko melko lyhyen ikäni pieni ja hyvin laiha, painoindeksi luokkaa 16-17. Ja millään en liho. Välillä tuntuu, etten voi pitää ollenkaan tiukkoja vaatteita, kun ihmiset alkavat todellakin kuiskia 'anorektikosta' ja ties mistä muusta. Ja puhumattakaan siitä, kun goottimaiselle tyylilleni uskollisena laitan kiristyskorsetin päälle: ystävät, puolitutut ja lähes tuntemattomatkin tulevat kauhistelemaan, “miten voin olla näin laiha!” Paljon voimia sinulle ja kaikille muillekin laiheliineille, jotka ovat kyllästyneet aiheettomiin anoreksia-diagnooseihin.

-Waterfall'89, 25.3.2007

#5081

Minua arvosteltiin koulussa jatkuvasti painoni takia. Olen siis mies ja en edelleenkään paina kovinkaan paljoa. Läskiä en saa kertymään vaikka mitä tekisin enkä edes halua. Mutta en katso sitä hyvällä että ihmisiä arvostellaan sen vuoksi paljonko painaa. Monta kertaa on ahdistanut koska olen joutunut kuulemaan juttuja laihuudestani vaikka mittojen mukaan olenkin tällä hetkellä normaalipainon rajoissa.

-Tuntematon, 29.3.2007

#5333

Koska laihuutta ihannoidaan ei läskeille ihmisille mennä sanomaan päin naamaa, mutta laihoille voikin sitten mennä surutta kommentoimaan. Ite en ole erityisen laiha, hieman vajaa normaalipainoinen vain. Ystäväni on todella laiha, vaikka syö varsin paljon. Kaikki laihat ei suinkaan ole anorektikoita ;) Kommentoijat saattaa myös olla kateellisia, kun eivät itse ole laihoja.

-Varjoritari, 23.4.2007

#5701

Jos tarvitset puntarin kertomaan sen mikä näkyy peilistä ja peilin näyttämään miltä susta tuntuu ??

-molo, 4.6.2007

#6122

Moi. On todella ärsyttävää, kun kaikki katsoo pitkään, jotkut nauravatkin. Toiset taas ei edes uskalla katsoa minuun päinkään, tai eivät halua.. no, olen monen mielestä kävelevä luuranko, kommentit on ikäviä, joku huutaa perään,“hei ootko laihiksel, laihduta vähän,ei lihaksia,hui kamala mikä rumilus,” mittani 175cm/45kg, MUTTA: olen “vasta” 14v poika, (ehkä vanhemman näkönen). :) Ihmetelkää nyt kovasti onko mulla anorexia vai mikä lie tauti,hehheh. Olen varmasti ikäluokkani terveimpiä henkilöitä; elän ja syön terveellisesti ja monipuolisesti,en lainkaan lihaa. Enkä käytä päihteitä. Kasviksia ei meidän koulussa syö kukaan muu poika.Liikun päivittäin monta tuntia, Totuus: HE OVAT KATEELLISIA MINULLE. Lopettakaa toisten arvostelu kilojen /ulkokuoren perusteella. Minä olen tällainen. Piste. Lukko.

-C.R 14V, 5.8.2007

#6522

Löytyyhän täältä näita kohtalotovereita. Jotkut ihmiset ovat niin juntteja, että ne luulee olevan kohteliasta, kun sanotaan että “sähän voisit olla malli ku olet niin anorektinen”. Mä olen oppinut vuosien myötä sanomaan näille arvostelijoille suoraan, että mä olen aina ollut tällainen ja muuksi en muutu. Kukaan ei voi muuttaa omaa ruumiinrakennettaan, luustoaan tai vaikuttaa aineenvaihduntaan. Joka kerta olen sanonut saman litanian arvostelijoille kovaan ääneen ja osoittanut heille, että heidän on syytä pitää turpansa kiinni, koska eivät tunne ihmistä ja hänen elintapojaan. Vasta kun olen sanonut, että mulle toi kommentti on loukkaus ja sanonut vielä perään, että se on niin perseestä, kun luonnostaan laihat ihmiset joutuvat kärsimään ihmisistä, jotka näännyttävät itsensä luurangoiksi, kun eivät osaa arvostaa itseään sellaisina kuin ovat. Itsensä nälkäkuoleman partaalle näännyttäminen on tietoinen valinta, meille luonnostaan laihoille se ei ole valinta vaan sen kanssa on elettävä. Laihuttaminen on vielä helppoa, mutta koitappa saada lisää massaa. Vaikka söisin joka päivä hampurilaisia, makkaraa, pitsaa kaksi kertaa päivässä ei massaa vaan kerry. Olisikohan kyseessä sitten joku häiriä aineenvaihdunnassa. Pientä tilitystä, noh voin kuintenkin fyysisesti ja henkisesti erittäin hyvin ja arvostelijat saa kuulla kunniansa.

-173cm/57kg, 19.9.2007

#7482

Aapo puhuu asiaa. Minulle ei onneksi kukaan ole sanonut laihuudesta. Mutta uskon tuon oleva todella ärsyttävää.

-Johannes, 4.1.2008

#9955

Ite olen normaalipainoinen ja silti tuntuu että vois ottaa sen muutaman kilon pois. Olkaa onnellisia että ootte laihoja

-Tuntematon, 2.10.2008

#11407

Olen aina ollut “ylihoikka” ja joutunut kärsimään ihmisten ilkeilystä.

Siihen tottuu. Parempi näin ja olla tämmönen kuin ylipainoinen.

-Jjss, 28.3.2009

#11430

Jotenkin hyvin epäuskottavan oloinen kohtaus kahvilassa...

-Tuntematon, 31.3.2009

#12869

tsekkasin äsken sun painoindeksin 14v poika 175cm 45kg se on 14.9 eli sairaalloinen alipaino, aika vaikeaa varmaan saada ja vaikea uskoa että söisit hyvin.

-yo, 17.11.2009

#12911

Ite oon n.170cm pitkä ja painan 50kg 14v..

-OkemO, 3.12.2009

#12948

“tsekkasin äsken sun painoindeksin 14v poika 175cm 45kg se on 14.9 eli sairaalloinen alipaino, aika vaikeaa varmaan saada ja vaikea uskoa että söisit hyvin.”

Mitenköhän monta kertaa se on ainakin sadassa paikassa sanottu, ettei painoindeksi ihan oikeesti oo todellinen niille, joiden pituuskasvu ei ole loppunut, ja useat vielä tossa iässä kasvavat, ja siksi yleensä sanotaankin, ettei painoindeksi toimi kunnolla ennen, kuin on täyttänyt 18 vuotta.

--, 11.12.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.