Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Teemme parempia yhteisiä päätöksiä ja saamme tasa-arvoisemman ja vapaamman yhteiskunnan kun äänestämme asioista emmekä edustajista 8 709 lukijaa, joista 719 eli 8% on antanut arvosanan (7½).
Suora demokratia
Demokratia toimii. Se perustuu poliittiselle yhdenvertaisuudelle, jolloin yhteisistä asioista päätettäessä kaikkien mielipide on yhtä tärkeä ja kaikkia pitää kuulla. Kun ristiriitoja voi ratkaista äänestämällä tarve väkivaltaan vähenee. Demokratian tärkein ominaisuus on kuitenkin sen antama mahdollisuus vallanvaihtoon.
Pitkä vallassa olo saa hallitsijat ylimielisiksi ja käyttämään väärin valtion voimaa. Kun Rooman tasavalta muuttui keisarikunnaksi ja hallitsijat tulivat samasta perheestä, niin jo kolmas keisari oli Galigula. Suomessa Kekkonen miellytti Neuvostoliittoa ja neukut auttoivat hänet presidentiksi. Suomettuminen ja itse-sensuuri alkoi vähentyä vasta kun Kekkonen erosi.
Robert A. Dahl:n mukaan demokratia tuottaa mm. seuraavat edut verrattuna poliittisesti epätasa-arvoisiin hallitusmuotoihin:
- Tyrannian välttäminen
- Laajat oikeudet
- Henkilökohtainen vapaus
- Mahdollisuus elää itse päättämiensä lakien alaisena
Lisäksi demokratiat ovat usein rikkaita ja rauhantahdoisia.
Rengeillä herrojen elkeet
Mitä yhdenvertaisempia olemme poliittisesti, sitä enemmän nautimme demokratian hedelmistä. Mitä vahvempi poliittinen eliitti, sitä enemmän on kyse harvainvallasta. Tällöin äänestämisen turhuus näkyy vieraantumisena ja myöhemmin väkivaltana. Suomen poliittinen eliitti on suurimpien puolueiden johto. He komentavat eduskunnan äänestämistä puoluekurilla ja sen kokoonpanoa puoluetuella. Suomea voisi kutsua puoluejohtokratiaksi.
Edustajien käyttäminen tuo mm. seuraavia haittoja:
- Jämähtäminen – eduskuntapuolueet poistavat poliittisen kilpailun vain heille maksettavalla puoluetuella
- Eturistiriita – kansanedustajat edustavat puolueensa eturyhmiä, mutta äänestäjä maksaa näiden saamat etuoikeudet
Välikäsi
Jos äänestämme suoraan asioista ilman edustajia, niin demokratiamme toimii paremmin. Suora demokratia on open source yhteiskunta, jota kaikki voivat parantaa.
- Kaikkien ääni kuuluu
- Etuoikeuksia, joita enemmistö ei halua myöntää, ei synny
- Päättäjät ovat itse vastuussa päätösten seurauksista ja maksavat niiden kustannukset
- Tiedämme mitä päätämme ja miksi
Kaaosteoria
Valtio näkee, että kansalla ei ole asiantuntemusta, mielenkiintoa, eikä aikaa päättää yhteisistä asioista. Kaaos voi seurata. Parempi, että eliitti hoitaa päätökset. Asiat olivat samoin myös Sveitsissä, kunnes sisällissodan julistaminen jäi viimeiseksi sveitsiläisen valtionpäämiehen tekemäksi merkittäväksi päätökseksi. Der Landbote-lehti kuvasi henkeä:
Sotia ei synny, jos päätöksenteossa kuunnellaan kaikkia. Sveitsiläiset halusivat päättää yhteisistä asioistaan itse ja tiesivät tekevänsä parempia päätöksiä kuin edustajansa. Sodan jälkeen kaikista tärkeistä asioista on järjestetetty sitova kansanäänestys, joita on tähän mennessä ollut 545.
Oman tiensä kulkijat
Sveitsi ei joutunut kaaokseen. He ovat ohjanneet maansa menestykseen harkituilla ja pitkäjänteisillä päätöksillä. Suora demokratia on tuottanut reilun sadan vuoden aikana parempia päätöksiä kuin edustustukselliset demokratiat. Mm. tämän takia:
- Sveitsi ei ole osallistunut sotiin
- Sveitsin elintaso on maailman korkeimpia
- Sveitsi huolehtii saasteistaan (esim. CO2 päästöt: Sveitsi 5.6 tonnia, Suomi 13.0 tonnia)
- Sveitsin valtio on tehokas (veroaste 29%, Suomi 44%)
Kansanäänestyksiä pidetään neljästi vuodessa. Päätettävistä asioista, vaihtoehdoista ja niiden hyvistä ja huonoista puolista, tulee puolueeton materiaali kotiin tai sen voi lukea netistä. Asian saa äänestykseen jos 1% väestöstä tukee sitä, 0.5% riittää lain vastustamiseen. Eduskunta hoitaa vain yksityiskohdat. Kansanedustus on kunniapohjalla, joten kansanedustajilla on myös pysyvä työpaikka muualla. Paikallisesti esim. Zürich ei investoi yli miljoonaa euroa ilman kaupunkilaisten hyväksyntää.
Sveitsiläiset eivät luovuta valtaansa sotilas-, eikä kauppaliitoille. Joka on kerran ollut vapaa, ei taivu tottelemaan.
Hiljainen vallankumous
Me olemme paremmassa asemassa päättämään yhteisistä asioistamme kuin sveitsiläiset olivat 1848. Jos mielestäsi pystymme ja haluamme tehdä yhteiset päätöksemme itse, kirjoita äänestyslippuun suora demokratia.
Kun enemmistö äänestää suoraa demokratiaa, sen käytön voi aloittaa. Helpoimmin tämä tapahtuu pienessä kunnassa. Kun suora demokratia saa eduskuntavaaleissa yli puolet äänistä, niin poliittinen yhdenvertaisuus alkaa.
-Teemu, 5.11.2007
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.