Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ehdotukseni äänioikeusikärajaan liittyen

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


1 käyttäjä paikalla, sivulatauksia 11/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: 15-vuotiaille pitäisi antaa testi äänestyspätevyydestä. 3 940 lukijaa, joista 573 eli 15% on antanut arvosanan ().

Ehdotukseni äänioikeusikärajaan liittyen

Mulla on idea liittyen äänioikeusikärajaan. Kun ihminen täyttää 15-vuotta, hänelle voitaisiin antaan testi, jossa testastaisiin hänen tiedot politiikasta. Jos tiedot olisi riittävät annettaisiin kyseiselle nuorelle äänioikeus. Näin saisivat politiikasta kiinnostuneet nuoret mahdollisuuden vaikuttaa asioihin (kyseinen mahdollisuus on tällä hetkellä lähes olematon). Olen lähettänyt tämän ehdotuksen eduskunnalle, mutta siellä ei ole ainakaan vielä reagoitu.

-mä., 8.3.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 24 kommenttia
Kommentit
#4880

Ajattelin itsekin joskus tällaista systeemiä. Parilla irkkikanavalla mainitsinkin siitä, mutta hyvä tietää, etten ole ainoa, joka näin ajattelee. Kannatan ideaasi.

-Latska, 8.3.2007

#4881

Sulla on oikeaa asennetta.

-Teemu, 8.3.2007

#4882

Olisihan se melko mieletön kustannus testata luotettavasti standardoiduissa olosuhteissa politiikan tuntemus kaikilta 15-vuotiailta. Ja kuitenkaan 18-vuotiaana ei tarvitse tietää yhtään mitään saadakseen äänestää. Äänestyskäyttäytymistä ohjaavat monet muutkin seikat kuin politiikan tuntemus. Mikä lisäarvo sillä sitten olisi että saisi jo 15-vuotiaana äänestää? Noita aloitteita taitaa eduskuntaan päätyä joitakin muitakin, ehkä tämä ei ollut varteenotettavin. Ja edelleen miksi kirjoitat, että sinulla on ehdotus, jos et perustele, miksi ehdotuksesi olisi hyvä ja tarpeellinen. Minua ärsyttää tämä tyyli, ehkä se on tarkoituskin?

-Malla, 8.3.2007

#4883

Ajatuksena hyvä, mutta tuollaista olisi hankala saada toimimaan. 15-vuotiaat, vaikka olisivatkin perehtyneet hyvin politiikkaan, saattavat olla liian naiiveja politikkojen lupauksille tms. Itse kirjoitus puolestaan... Perusteluja, pyydän! Tässäkin oisit voinut esim. kertoa tarkemmin MIKSI 15-vuotiaiden pitäisi saada äänioikeus käyttää vaikka esimerkkejä joistain tällaisista ihmisistä (tähän en olisi hyväksynyt sua itseäs esimerkiksi, ottaen huomioon “VENÄJÄ HYÖKKÄÄ SUOMEEN IIK AMERIKKAAN SUOJAAN”)

Perehdy asiaan paremmin ja osoita, että tiedät asiasta tarpeeksi, jotta voisit ottaa todella kantaa.

-glaah, 8.3.2007

#4884

politiikka on aina enemmän tai vähemmän peestä. mittee ne sielä melskaa?

Halmekin siirty nauttimaan kansanedustajien ~4000€ ? eläkkeestä. mies ei tehnyt mitään, eikä ehkä ollut ihan täysillä mukana, kai hänet oli lyöty kanveesiin muutamaan kertaan. meni vähä asiasta ohi

-jones, 8.3.2007

#4885

Eiköhän suunnilleen saman asian ajaisi, jos 15-17 vuotiaiden pitäisi erikseen ilmoittaa halukkuutensa äänestää. Sen voisi vaikka tehdä jollakin lomakkeella, johon rustataan nimi alle ja se pitäisi lähettää sisäasiainministeriöön. Tämä siivoisi kaikki, joita ei yhtään kiinnosta pois, mikä oletettavasti käsittäisi ainakin 80% porukasta.

-Tuntematon, 9.3.2007

#4886

Miksei ei sitten vaan suoraan salli sitä äänestämistä? Jos ei kiinnosta, ei äänestäkään. Tuollainen koe on tietysti mahdoton. Tai jos sellainen on, miksi ei kaikille? Miksi vain nuoren pitää todista ymmärtämyksensä mutta ei muiden?

-Aapo, 9.3.2007

#4888

Mitä äänioikeuden saamiseen vaadittaisiin tuon mukaan? Mitä siis politiikasta pitää tietää saadakseen äänestää, jos tarkkoja ollaan perustuu monen yli 18 vuotiaankin tietämys politiikasta niihin yläasteen yhteiskuntaopin tunteihin, olisiko oikeus äänestää jos tästä kokeesta pääsisi läpi?

Oikeasti “mä.”, sulla on hyviä mielipiteitä mutta kuten ohjeissa on tämä ei ole chätti joten perustele ja kerro tarkemmin.

-Tuntematon, 9.3.2007

#4890

Miksi muuten ikäraja on 18?

Mielestäni periatteessa jokaisella joka pystyy olemaan vastuussa teoistaan pitäisi olla äänioikeus. 18 vuotta elämää on yksi arvio tästä, muttei välttämättä paras.

-Teemu, 9.3.2007

#4895

Miksi alaikäisten pitäisi todistaa ymmärtämyksensä politiikasta, jos täysi-ikäisten ei tarvitse? Jos tuossa testissä olisi järkeä, se pitäisi tehdä kaikille. Varmasti vaikea toteuttaa, eikä kestäisi kauaa, kun testin oikeat vastaukset saisi kaivettua esiin netistä.

En pistäisi pahakseni, jos äänioikeuden ikärajaa nostettaisiin vaikkapa 21 vuoteen.

-Julli, 10.3.2007

#4924

Tuollaisen testin voisi toteuttaa myös esimerkiksi peruskoulun yhteiskuntaopin oppitunnilla tai toisella asteella jollakin vapaaehtoisella kulttuuripassiin verrattavalla systeemillä. Ja jos tuosta ei valtakunnallista saada, niin sen voisi toteuttaa myös esimerkiksi kuntatasolla vaikkapa jostakin toimistosta haettavalla lappusella, jonka voi täyttää itsekseen ja palauttaa. Samalla saataisiin lisää työpaikkojakin.

Haittapuolia ovat esimerkiksi tietojen luottamuksellisuus ja lomakemallisessa testissä huijaamisen mahdollisuus. Kuten jo aikaisemmassa kommentissa sanoinkin, tämä voisi olla kehittämiskelpoinen idea.

-Latska, 13.3.2007

#4926

Olen Tuntemattoman kanssa samoilla linjoilla siinä, että mielenkiintoiseksi aihe muuttuu vasta, jos mietitään minkälaisia tietoja politiikasta pitäisi hallita. Pitäisikö tietää jotain valiokuntien toiminnasta, välikysymyksistä tai kunnallispolitiikan kiemuroista? Vai pitäisikö olla perehtynyt erilaisiin poliittisiin aatteisiin, ja mitkä aatteet rajattaisiin arvioinnin sisä- ja ulkopuolelle? Olisiko se syrjintää, jos alaikäisille nuorille esiteltäisiin vain eduskuntapuolueita? Tai vain Suomessa toimivia puolueita?

-sini, 13.3.2007

#4928

Jos äänioikeusiän pitäisi riippua siitä, miten vastuullisesti asioita pystyy pohdiskelemaan, niin minusta tuntuu, että silloin äänioikeusikä pitäisi nostaa muinaisen Kreikan malliin 40 vuoteen. Ehkä jo nelikymppisenä pystyisi asioita jokseenkin vakavasti miettimään, syitä ja seurauksia.

Tää idea politiikan tuntemistestistä olis ehkä aika hyväkin, mutta silloin se kannattaisi laajentaa koskemaan kaikkia. Jos äänestäjiksi sitten valikoituisi asioista oikeasti kiinnostuneita ihmisiä, niin akuankkojen ja kirkkoveneiden määrä äänestyslipuissakin voisi vähän pudota. Ja ne, joita asia ei kiinnosta niin paljoa, että tulisivat äänioikeustestiin, voisivat jäädä hyvällä omalla tunnolla kotiin.

-jwc, 13.3.2007

#4977

15 vuotias ei ole viela kypsa paattamaan omista asioistaan saati yhteiskunnan asioista. ja jokainen kylla jaksaa odottaa sen kolme vuotta etta saa aanioikeuden. sina aikana voi vaikka tutustua viela lisaa politiikkaan ja yhteiskuntaoppiin.

-tui, 18.3.2007

#5334

Käytännössä tuon toteuttaminen olisi todella hankalaa. Muuten ei ole mitään sitä vastaan että 15v saisi äänestää.

-Varjoritari, 23.4.2007

#5420

“Mielestäni periatteessa jokaisella joka pystyy olemaan vastuussa teoistaan pitäisi olla äänioikeus.”

Sittenhän ei kovin monella olisi sitä äänioikeutta...

-voidi, 3.5.2007

#5564

En oikein pidä sun teksteistäs... Ihan toimiva idea, mutta eihän välttämättä joku joka täyttää sen lappusen halua äänestää... Tuollainen voi olla hankalaa toteuttaa.

-Undunna, 19.5.2007

#7585

Sinänsä ihan hyvä idea, mutta miksi pitäisi testata kuinka hyvin nuoret politiikkaa osaavat? Eikö olisi tietoa oleellisempaa, että onko nuori tarpeeksi kypsä äänestämään? Toisaalta kypsyyttä ei voida ainoallakaan testilla luotettavasti mitata, kypsyyshän ilmenee lukemattomilla erilaisilla tavoilla. Sitä paitsi, kuinka monet nuoret oikeasti jaksaisivat päntätä politiikkaa ja tehdä jonkin typerän testin, vain jotta saisivat äänestää? Näiden nuorten määrä olisi varmasti hyvin pieni. Ja vaikka osaisikin kaiken politiikasta, ei se kerro, että onko nuori tarpeeksi kypsä äänestämään. Tieto ei ole kypsyyttä.

-Muumi, 19.1.2008

#8588

Mälsää... Mä en sais vieläkään äänestää, jos 15w sais äänioikeuden..

-Ajatuksen puolesta kommunisti, 20.5.2008

#8850

sotii vastaan demokratiaa

-kalke, 24.6.2008

#10044

Ehdottomasti hyvä idea, mutta saisivatko kaikki yli 18 vuotiaat äänestää esim: 40 vuotias mielisairaala potilas, jolla ei ole mitään tietoa yhteiskunnasta hänen ympärillään? Eikö kaikkien, jotka haluavat äänestää pitäisi läpäistä sama testi?

-Eezi, 14.10.2008

#10558

tärkein asia kuitenkin keskimäärin 15 vuotiaan syy ja seuraus käsitys on aikuista pienenpi. loppujen lopuksi aika minkä nuori joutuu odottaan että pääsee äänestämään on todella lyhyt. eikä hän sillä yhdellä äänellään juuri mihinkään vaikuta joten keskustelu on oikeestaan ihan turha. se on kyllä totta että nuoret äänestäisivät erillailla ehkä kun aikuiset mutta viisastuvatko he äänestysikään päästyään vai kyynistyvät on eri keskustelu.

-jeejee, 30.12.2008

#10559

en usko että 40v mielisairaalapotilas käy paljon äänestämässä mutta joku maksa-arvo/ äö-testi vois kyllä olla ihan hyvin ehtona äänestysoikeuteen. karsis noita lähiö juoppoja,maajusseja ja suomi ois parempi paikka. jee

-jeejee, 30.12.2008

#14807

Ai ei 15 oo kypsä päättämään kenet haluaa valtion johtoon? Tunnen hyvin monenlaisia viisitoistavuotiaita, on heitä, jotka osaavat suoraan luetella tämänhetkiset ministerimme ja kertoa päteviä mielipiteitä politiikasta, ja heitä, joiden mielestä arvokasta puuhaa on arvostella mimmien tissejä ja tulla paritanssitunnille sormet moottoriöljyssä. Osa viisitoistavuotiaista voisi hyvinkin olla kypsiä äänestämään, mutta pieni osa ei välttämättä ole sitä kaksikymppisenäkään.

-Emma, 5.7.2014

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: