Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Susia ja lampaita

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: mambo: eräs kuubalainen tanssi, joka syntyi jatsin vaikutuksen alaisena

Pidätkö?


14 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Metsästystä pidetään jäänteenä keräily- ja pyyntikulttuurista, vaikka sillä on tärkeä rooli nykypäivän luonnonsuojelussa. Riistanhoito on tärkeää työtä yhteiskunnan hyväksi. 3 080 lukijaa, joista 325 eli 11% on antanut arvosanan (7+).

Susia ja lampaita

Metsästys on luonnon riistoa pahimmillaan, turhaa ja itsekästä tappamista. Tämä mielipide on yleensä henkilön, joka puhuu asiasta, josta ei tiedä yhtään mitään. Luonnonsuojelijoiden ja metsästäjien tavoite on periaatteessa melko samanlainen, molemmat osapuolet haluavat edistää elinvoimaista, uusiutuvaa ja puhdasta luontoa. Mielipide erot tulevat esiin tavoitteen toteuttamisen suhteen. Luonnonsuojelijat pyrkivät yleensä suojelemaan kohteitaan museoimalla niitä, metsästäjät puolestaan hoitamalla ja hyödyntämällä.

Susikeskustelun käydessä kuumana, haluan kantaa korteni kekoon ja ilmaista mielipiteeni siitä ja metsästyksestä yleensä. Susiasiassa yleensä ensimmäinen valttikortti susien puolesta on se, ettei ihmisiä ole pitkään aikaan joutunut susien tappamaksi. Tottahan se on. Susikanta on pysynyt viimeiset sata vuotta kohtuullisena, eikä siksi ole tapahtunut ihmishenkien menetyksiä. Siihen on mukava tuudittautua. Kun ei pitkään aikaan ole tapahtunut mitään pahaa, niin ei sitä sitten tapahdukaan. En kuitenkaan haluaisi, että minä tai joku läheisistäni olisi se ensimmäinen lammas, joka uhrataan susialttarilla.

Metsästys on tarkasti säännelty, kallis ja fyysisesti raskas “harrastus”. Itse näen sen ennemmin työnä yhteiskunnan hyväksi. Toisaalta en ole metsästäjä enkä siksi voi henkilökohtaisesti kertoa, mikä saa harrastamaan metsästämistä. Mieheni kautta olen vähitellen ymmärtänyt, ettei metsästys ole ainoastaan sitä, että mennään metsään tappamaan eläimiä. Metsästys on ennen kaikkea riistanhoitoa ja luonnon tuntemista. Eläimiä ruokitaan läpi talven erilaisilla ruokintapaikoilla. Ketuille ja petoeläimille on tarkoitettu haaskat, joihin laitetaan esimerkiksi ihmisille kelpaamatonta kalaa (särkiä yms). Vastaavasti sorkkaeläimille ja muille kasvissyöjille on omat ruokintapaikkansa, joilla on omenoita, perunaa ja viljaa. Suomen talvi on monille eläimille silti liikaa. Ruokinta kuitenkin vähentää eläinten menehtymistä nälkään talvisin, mikäli ruokinta on jatkuvaa.

Ruokinnalla tavoitellaan kannan pysymistä terveenä ja hyvinvoivana, koska heikot eläimet ovat usein alttiimpia saamaan erilaisia kulkutauteja. Lisäksi ruokinta antaa mahdollisuuden ihmiselle vähentää kantaa tietyn määrän vuosittain omaksi ravinnokseen. Petoeläimiä ei ihminen tietenkään voi syödä, mutta niiden kannan vähentämistä pidetään suotavana, koska jos esimerkiksi kettuja on liikaa pienellä alueella, lisääntyvät monet taudit, kuten kapi.

Metsästystä, erityisesti “kauniiden” eläinten, kuten peurojen ja kauriiden, pidetään julmana ja turhana. Mutta onko kaunista, että tämä samainen eläin makaa kuolleena autosi tuulilasin läpi menneenä. Ihmiset ovat turhauttavan typeriä ja ristiriitaisia, kun yritetään “suojella” luontoa ja eläimiä vääristä lähtökohdista. Esitetään naurettavia ehdotuksia, kuten laitetaan kaikkiin eläimiin heijastimet tai kuljetetaan lapsia taksilla kouluun, ennemmin kuin että ratkaistaisiin ongelma pitämällä kanta riittävän pienenä ja terveenä. Yleensä yksinkertaisin ratkaisu on myös paras.

Henkilökohtaisesti arvostukseni riistanhoitoa tekeviin henkilöihin on kasvanut vuosi vuodelta. Nämä ihmiset ovat luonnon oikeita suojelijoita, koska ovat valmiita tekemään myös kenttätyötä. Kuka tahansa voi vaahdota luonnonsuojelun puolesta, mutta kuinka moni on valmis tekemään oikeaa työtä luonnon hyväksi. En minä ainakaan. En ehdi, jaksa tai halua. Siksi jätän mielelläni asian niiden ihmisten hoidettavaksi ja päätettäväksi, jotka tietävät asiasta moninkertaisesti itseeni verrattuna. Tietenkin teen luonnonsuojelua omassa mittakaavassani ja omilla valinnoillani, mutta en edes yritä tekeytyä paremmaksi kuin olen ja ottaa kunniaa niiltä, joille se oikeasti kuuluu.

Lähde:
Jahti-lehti 1/2007, Avoin kirje luonnonsuojelujärjestöille ja -viranomaisille, Esko Eela
Internetissä: Avoin kirje

-Rusina, 13.3.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 29 kommenttia
Kommentit
#4929

Pentti Linkola sanoisi että vähennetään ihmiskantaa, jotta luonto, flora ja fauna, saisi edes pienen mahdollisuuden jatkaa olemistaan.

-petteri, 13.3.2007

#4931

Edellisen kanssa samaa mieltä, ihminenhän se pahin tuhoeläin on

-Asiaa, 13.3.2007

#4932

Hyvä kirjoitus. Se auttoi minua suhtautumaan positiivisemmin metsästykseen. Susiasiasta olen kuitenkin eri mieltä. Uhka joutua suden suuhun on niin häviävän pieni, että sen takia pitäisi vähentää susikantaa, joka ei muutenkaan ole liian suuri.

-näin, 13.3.2007

#4933

Hyvä Näin, mukavaa että kirjoitukseni auttoi sinua. Mutta haluaisin tietää, miten perustelet susikannan “ei-liian-suureksi”? Niitä ei ole Pääkaupunkiseudulla eikä suuremmissa kaupungeissa? Nyt jo Mynämäellä, Turun seudulla on havaittu liikkuvan viiden suden lauma. Ne ovat nyt jo vaarallisen lähellä taajamia. Ensi kesän poikueiden jälkeen lauma kasvaa jälleen. Susi on peto, joka kuuluu suuriin metsiin, jossa se saa toteuttaa luontoaan. Metsästää laumassa muita metsäneläimiä – ei ihmisiä tai ihmisten kotieläimiä.

EU on tekemässä Suomesta jonkinlaista susireserviään, koska muualla Euroopassa sudet ovat harvinaisia. Tämä tapahtuu ihmisoikeuksia loukaten, koska ei ole oikein, että monet elävät jatkuvassa pelossa ja turvattomuuden tunteessa.

Petteri ja Asiaa: En ottanut kirjoituksellani kantaa ihmisen levinneisyyteen tai tuholaisuuteen, vaan siihen, miten ihminen voi luontoa suojella.

-Rusina, 14.3.2007

#4934

Olen tottunut kulkemaan yksin metsässä ja nauttimaan siellä vaeltelusta. Törmään siellä myös kaikenlaisiin eläimiin ja eläinten jälkiin ja ääniin. Ikinä en ole pelännyt ennen susia, mutta viimeaikaisten uutisten (Turun seudulla susia) panee harkitsemaan yksin metsään menemistä. Onneksi on ihmisiä, jotka havainnoivat mm. susien ja karhujen liikkeitä. Ihmistä lähelle tulevat pedot ovat luullakseni vaarallisempia kuin muut keskimäärin, koska luonnostaan peto kai väistää ihmistä. Mielelläni siis tuen ihmisiä, jotka ovat minunkin puolestani perehtymässä petojen, myös susien, liikkumiseen asutuksen liepeillä, ja myös metsästämässä näitä yksilöitä, jotka saattavat ihmistä ja kotieläimiä uhata. Hyvä aihe.

-Malla, 14.3.2007

#4935

Meidän pihassa on käynyt kaksi sutta! Ja ilves. Ja on käärmeitäkin kesäisin. Siltikään en ole lainkaan huolissani, ei ne päälle tule jos ne saa olla rauhassa ja ruokaa riittää.

Susikanta on ihan hyvällä mallilla, eikä sitä tarvitse pienentää. Sudet pitävät hirvien määrän sopivana (liian monesta hirvestä seuraa vain hirvikolareita). Metsästys on tietenkin hyväksyttävää, kunhan se vain pysyy kohtuuden rajoissa.

-Sääksi, 14.3.2007

#4938

Eiks pönde oo just sitä varten et sudet ja leijonat vois skuttaa pitkin skukee siel? Tosta on turha spiidaa juntit! Kuka käskee budjaa Lapissa? Pelto pakettiin vaan ja söökaa kämppää sivistyksen parista!

-Arska, 14.3.2007

#4939

Linkola -kommentillani halusin lähinnä herättää toisenlaisia ajatusmalleja... kirjoituksesta välittyy ajatus, jonka mukaan luonto on sellainen ihmisen omistuksessa oleva asia jota pitää aktiivisesti hoitaa ja hyödyntää ja johon pitää kohdistaa kaikenlaisia toimenpiteitä.

Yleensä luonto pitää ihan kivasti huolen itsestään, tosin nykyisessä maailmassa koskematonta luontoa on aika vähän. Niitä suuria metsiä joissa susien (ja muidenkin eläinten ja kasvien) pitäisi saada olla on päivä päivältä vähemmän.

Joskus tuntuu siltä että luontoa hoidetaan liiaksikin. Metsiä hoidetaan, jotta puu (hyödyke) kasvaisi paremmin, mutta miten silloin käy lahottajasienten ja änkyrimatojen, jotka ovat tärkeä osa elämän ruokaverkkoa, ravinteiden ja energian kiertoa?

Tällä Agoralla on ennenkin sanottu että niillä ihmisoikeuksilla voi piakkoin heittää vesilintua mikäli jätämme tuleville sukupolville lähes elinkelvottoman maapallon.

Mutta nytpä eksyin alkuperäisestä aiheesta aivan liian kauas. Ja en vielä maininnutkaan että mielestäni metsästys ei ole tämänhetkisen maailman suurimpia ongelmia. Jostain näkökulmasta se voisi olla jopa paras olemassaoleva liharuoanhankitatapa. Itse tosin en periaatteideni vuoksi ota asetta käteeni.

Asun pienehkössä Turun lähikunnassa ja olen tietenkin kuullut paljon susiuutisia, mutta tosiaan olisi hedelmällisempää mikäli ne nostattaisivat keskustelua eivätkä nykyisenkaltaista paniikkia.

Eipäs muuta tällä kertaa, nautinnollisia luontohetkiä toivottelee

-petteri, 14.3.2007

#4949

Löytyykö Suomesta nykyään oikeasti “luonnonsuojelijoita”, jotka ovat spekuloimaasi mieltä?

-nNn, 15.3.2007

#4956

Eläin tappaa syödäkseen, ihminen ilokseen.

-satuprinsessa, 16.3.2007

#4967

Mielestäni tässä on moraalinen ristiriita.

Mikä oikeuttaa meidät tappamaan elämiä? Sekö, että ne ovat vähemmän alykkäitä kuin me? Vai se, että eläimet voivat tahallaan tai vahingossa aiheuttaa meille vahinkoa? Vai jokin muu?

Jos tällainen oikeutus on olemassa, niin jollain älykkäämmällä elämänmuodolla on vastaava oikeus säädellä ihmiskantaa ja päättää kohtalostamme.

En usko, että suostuisimme itse oman moraalimme uhriksi.

-Teemu, 17.3.2007

#4969

Ainoa sääntö, jolla tunnumme valitsevan syömämme eläimet, on se, kuinka lähellä meitä ko. laji on joko biologisesti tai sosiaalisesti. Toivoa sopii, avaruuden mahtilaji, jos sellaista on, on ihmisen kaltainen tai peräti ihminen itse :-)

-Aapo, 17.3.2007

#6821

Kiitos tekstistäsi. Onneksi on muitakin kuin Animalian idiootteja.

-Minä, 14.10.2007

#6822

“Mikä oikeuttaa meidät tappamaan elämiä? Sekö, että ne ovat vähemmän alykkäitä kuin me? Vai se, että eläimet voivat tahallaan tai vahingossa aiheuttaa meille vahinkoa? Vai jokin muu?”

Ihminen on eläin. Tarkemmin sanottuna petoeläin. Jos sudet saavat tappaa eläimiä niin miksi ihminen ei saa?

-Mr. X, 14.10.2007

#7084

Metsästys on hyväksyttävää, kunhan se pysyy kohtuuden rajoissa. Mitään laajamittaista susien tai minkään muunkaan eläimen vainoa ei pitäisi aloittaa, mutta ei metsästystä pitäisi kieltääkään. Sen pitää kuitenkin tapahtua niin, ettei mitään metsästetä huvikseen. Susiasiassa olen susien lisäämisen kannalla. Ihmisiä susi tappaa vain kesynä ja ihmiseen tottuneena tai vesikauhuisena, terveet ja villit sudet eivät sellaista tekisi. Riski on erittäin pieni ja koirienkin syöminen johtuu vain siitä, että koiria ei ole suojattu riittävästi. Susi ei osaa erotella saalista ja ihmisen koti- tai lemmikkieläintä. Koira on sille lisäksi helppo saalis. Koirat ja lampaat voitaisiin molemmat suojata sudelta. Suurempi susikanta pitää myös hirvien määrän kurissa. Mielestäni ihminen saa tappaa muita eläimiä ruoakseen siinä missä susi tai muutkin petoeläimet.

-PP, 9.11.2007

#7088

Itse en metsästä, mutta hyväksyn metsästämisen. Tämä yksinkertaisesti siksi, että asun maalla, ja aivan pihapelloilla on näkynyt niin susia, hirviä, kettuja kuin karhukin. Pari eläintäkin on pihapiiristä hävinnyt susian suihin. Jos asialle ei mitään tehtäisi, olisi aika korkea kynnys lähteä illalla yksin lenkittämään koiraa.. 'Turha metsästys onkin sitten asia erikseen. Siis se, että ampuu eläimiä ilman mitään ymmärrettävää syytä..

-Mija, 10.11.2007

#8301

No niinpä, hyvin on sinut manipuloitu puhumaan metsästyksen puolesta. Lainaan tähän kirjoitamaasi satua jonka nämä metsästäjät ovat saaneet upotettua sinuun.

“Eläimiä ruokitaan läpi talven erilaisilla ruokintapaikoilla. Ketuille ja petoeläimille on tarkoitettu haaskat, joihin laitetaan esimerkiksi ihmisille kelpaamatonta kalaa (särkiä yms). Vastaavasti sorkkaeläimille ja muille kasvissyöjille on omat ruokintapaikkansa, joilla on omenoita, perunaa ja viljaa. Suomen talvi on monille eläimille silti liikaa. Ruokinta kuitenkin vähentää eläinten menehtymistä nälkään talvisin, mikäli ruokinta on jatkuvaa.”

Ainoa syy miksi kettuille ja supikoirille laitetaan haaska on se, että haaskanpitäjä voi tappaa siihen ruokailemaan tulevan ketun, supikoiran, tai jonkin muun petoeläimen. On täyttä puppua väittää, että haaskan pidon innoittajana olisi jokin muu syy. Mitä sitten tulee näihin “kauniiksi” mainitsemiisi sorkkaeläimiin, niin tavoite ruokinnalla on sama, eli tappaminen. Eivät nämä metsästäjät istu kyttäyskopissa kuvaamassa tai opettelemassa ko. eläinten ekologiaa, eivät varmasti istu. Edellä mainittuja eläimiä ruokitaan ja kun kannat kasvavat itketään, että niitä on liika ja taudit lisääntyvät tai, että sorkkaeläimet ovat liikentellle vaaraksi. Höpö höpö tätä samaa epäloogisuutta metsästäjät ovat paasanneet ikiaikoja. Sanot ihmisiä ristiriitaisiksi ja typeriksi kun he suojelevat eläimiä, tarkoitit varmaan näitä sinutkin manipuloineita metsästäjiäm, sillä hiltä löytyy runsaat määrät ristiriitaisuutta tavoitteissaan. Huvittavinta vielä on se miten tavan tallaajat uskovat niitä vakkuutteluja. Metsästäjien tekemä työ ei ole luonnonsuojelua kuin nimeksi. Ensimmäinen ja suurin lliikkeelle saava voima on itsekäs tappamisvietti, turha sitä on kieltää ja muuksi muuttaa.

-Yksi typeristä, 7.4.2008

#9390

Suomessa ja varsinkin Itä-Suomessa on yleinen mielipide, että ei haittaisi vaikka kaikki sudet tapettaisiin sukupuuttoon...Itseäni ei haittaisi ollenkaan, vaikka kaikki tappamisen sekä saalistamisen riemussa olevat metsästäjät tapettaisiin sukupuuttoon. Jos ja kun heillä on niin suunnaton maskuliinisuuden ja kovien juttujen esittämisen tarve, niin menisivät sitten jonnekin palkka-armeijaan tappamaan oman kokoisiaan ihmis susia. Mutta niin ei koskaan tapahdu, koska tosiasiassa he ovat raukkamaisia pelkureita ja pelkäävät itse joutuvansa saaliksi, samoin kuin itse saalistavat. He eivätkä kykene elämään sopusoinnussa luonnon kanssa. Ikäänkuin luonto olisi ollut täysin epätasapainossa ennen heidän mahtavan egonsa saapumista saloille.

-Susityttö Pohjois-Karjalasta, 11.8.2008

#9391

Olen muuten aivan varma, että ette uskalla julkaista kirjoittamaani viestiä. Siinä tulee esille metsästäjien pelkuruus ja pienuus.

-Susityttö Pohjois-Karjalasta, 11.8.2008

#9392

Viestejä voivat hyväksyä paitsi veistin kirjoittaja niin myös ylläpito. Tämän hyväksyin minä mutta enpä keksi miksei kirjoittajakin sitä olisi hyväksynyt.

Yleisesti tärekin syy tuolle ennakkotarkistukselle on spämmiviestien poisto. Kaiken kaikkian hyvin harva viesti poistetaan.

-Aapo, 11.8.2008

#12538

Täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Luonnoneläimiä on aina metsästetty enkä tiedä, miksi sitä pitäisi nykyaikana jättää tekemättä. Mitään rautoja, joihin eläimet joutuvat jalastaan kiinni, en kuitenkaan hyväksy. Mutta ne ovat kai nykyisin kiellettyjä? Hyväksyn kuitenkin sen, että metsän eläin metsästetään ampumalla.

Inho-realistisena tuon esille sellaisen ajatuksen, että mitähän niille muille, metsästäjän luodin välttäneille eläimille tapahtuu elämän ehtoopuolella. Ne ehkä sairastuvat johonkin tautiin ja joutuvat siitä huolimatta sinnittelemään ja riutumaan luonnossa viimeiseen asti. Eläimet, jotka joutuvat metsästäjän saaliiksi, saavat luonnossa sen helpoimman kohtalon.

-Da Dam, 20.9.2009

#12540

heh, metsästys nyt on. Mutta sen perusteleminen “kun nyt kuitenkin kärsit pahemmin” on aika ajatelematonta.

-Joonas, 20.9.2009

#12541

tai siis “kun mielestäni kuitenkin tulet kärsimään pahemmin, on parempi että tapan sinut nyt.”

-Joonas, 20.9.2009

#12544

“Eläimet, jotka joutuvat metsästäjän saaliiksi, saavat luonnossa sen helpoimman kohtalon.”

Tämä ajatus lienee osa hyväntahtoista moraalista perustaa etnisille puhdistuksille, sukupuuttuun tappamiselle ja muille massamurhille. Jos jollain eliöllä menee mielestämme kovin huonosti, niin on oikeutemme ja velvollisuutemme tappaa se.

Maapallon elämän alkuperä on sama. Kaikki maapallon elämä jakaa suurinpiirtein samat geenit. Kasvit ja eläimet, olemme kaikki osia samaa elämää. Ihminen on erottui porukasta 70 000 vuotta kun ajattelukyky kehittyi. Ajan kuluessa mahdollisesti muutkin eläimet saavuttavat kyvyn ajattella.

Moraalimme pitää ihmisen elämää ainutlaatuisena ja loukkaamattomana. Ei ole olemassa sellaista tapaa erottaa ihmisen elämä muusta elämästä, joka antaisi meille moraalisen oikeuden tappaa ja/tai alistaa muu elämä. Ihmisen oikeus tappaa muut onkin perusteltu lähinnä jumalien tahdolla.

-Teemu, 21.9.2009

#12545

Joonas:

“kun mielestäni kuitenkin tulet kärsimään pahemmin, on parempi että tapan sinut nyt.”

Se on kuitenkin harvemmin ajateltu näkökohta. Aina surkutellaan, kuinka julma metsästäjä harventaa eläinkantaa metsässä, mutta ei tulla ajatelleeksi, että metsän eläimelle ei varmaan ns. luonnollinen kuolemakaan ole helppoa. Voi ehkä myös olettaa, että kun eläinkantaa harvennetaan, niin jäljelle jäävän kannan on myös helpompi löytää ruokaa ja selviytyä.

Näen aika suuren eron siinä, että metsästäjä tappaisi huvikseen eläimiä kuin että metsästää. Luulisin, että jokaiselle itseään kunnioittavalle metsästäjälle on nimenomaan metsästys, riistanhoidon näkökulmasta katsottuna, se tärkein ja ainut asia, ei eläinten tappaminen. Tietysti metsästäjä voi saada sitä kautta myös hiukan ruokaa pöytään, jos eläin on vaikkapa hirvi, sorsa tai jänis. Jos metsästäjä tappaisi huvikseen, niin hän jättäisi ruhon siihen, mihin on sen ampunutkin.

-Da Dam, 21.9.2009

#12546

> “Jos metsästäjä tappaisi huvikseen, niin hän jättäisi ruhon siihen,

> mihin on sen ampunutkin”

Uhrin syöminen tappamisen oikeutuksena kuulostaa aluksi hyvältä. Tarzankin tappoi vain sen minkä söi :-)

Ihminen on petoeläin ja nauttii metsästämisestä. Se on jännittävää ja nautinnollista. Nykyään metsästys on pääosin viihdettä, jossa keski-ikäiset miehet ampuvat hirviä ja juovat viinaa metsässä.

Eläinkannan harvennus, niin etteivät eläimet häiritse ihmistä, jotenkin tekee metsästyksen moraalisesti hyväksyttäväksi. Eläinkannan rajoittamiseen on myös muita keinoja ja eläimet voi erottaa omille aluilleen. Metsästys on kuitenkin ihmiselle nautinnollinen ja ihmiselle halpa tapa karsia eläinten määrää. Ne, jotka ehdottavat sotaa ihmisen väestöongelman ratkaisemiseen, ovat samoilla jäljillä.

>“Voi ehkä myös olettaa, että kun eläinkantaa harvennetaan, niin jäljelle jäävän kannan on

> myös helpompi löytää ruokaa ja selviytyä.”

Mustasurman tulos oli ihmiskunnassa juuri tämä. Kun kolmannes ihmisistä kuoli, niin maata ja rahaa riitti selvyityneille. Ihmiskunta rikastui huomattavan nopeasti, uusia mahdollisuuksia syntyi ja keksintöjä tehtiin. Kuitenkin teemme kaikkemme, jotta tätä harvennusta ei tapahtuisi. Esim. puolustaudumme sikainfluessalta suurin kustannuksin.

“Väestökato toi muassaan myös taloudellisia muutoksia, koska sosiaalinen liikkuvuus parani. Esimerkiksi talonpoikien sitoutuminen perinteisille maa-alueilleen väheni, koska asutus harveni huomattavasti. Niinpä maaorjien olot paranivat merkittävästi. Äkillinen pula halvasta työvoimasta johti joidenkin mukaan myös teknologisen kehityksen välttämättömyyteen ja joidenkin mukaan jopa laukaisi renessanssiin johtaneen kehityksen.”

Da Dam. Jos löytyisi meitä pitemmälle kehittynyt älykkyys, jonka mielestä ihmisiä on liikaa, niin miten toivoisit heidän harventavan ihmiskantaa?

-Teemu, 21.9.2009

#12547

Teemu:

“Da Dam. Jos löytyisi meitä pitemmälle kehittynyt älykkyys, jonka mielestä ihmisiä on liikaa, niin miten toivoisit heidän harventavan ihmiskantaa?”

Juuri samoin, kuin ihmiset harventavat nykypäivänä metsän eläinkantaa, niin että “loppu” tulee suhteellisen kivuttomasti ja nopeasti.

-Da Dam, 21.9.2009

#12548

Minusta olisi ihan hyvä jos ihmiskantaa harvennettaisi, niin kauan kun se tapahtuisi jossain hyvin kaukana :)

Metsästetty liha ei kuluta luonnovaroja eikä se ole viettänyt elämäänsä kaltereiden takana. Kaiken järjen mukaan luonnonsuojelijoiden kuuluisi kannattaa metsästystä – ja oho, niinpäs monet tekevätkin! Eläinten- ja luonnonsuojelijoiden joukossa on loppujen lopuksi hyvin vähän niitä ihmisiä, joiden mielestä liha on murhaa ja joiden mielestä on kaunis teko päästää minkkejä tuhoamaan ekosysteemejä.

Ihminen ei ole enempää eikä vähempää kuin eläin – miksi meillä olisi yhtään sen pienempi oikeus tappaa muita eläimiä? Tokihan ilman lihaa pärjää, mutta kuolema korjaa meidät kaikki joskus, joten en näe metsästäjien luoteihin kuolemista erityisen harmillisena kuolintapana. Surullista on se, kun joku suree.

Onko joku täällä maistanut suden lihaa, eihän se nyt ihan hirveää voi olla? Kai se nyt edes lihapulliin kelpaisi? Mistä saa sudennahkaturkkeja? Jos susia halutaan harventaa, pitäähän se käyttää hyväksi. Pelkkien turhien pelkojen takia tappaminen on vähän kyseenalaista – se on sitä “huvikseen” tappamista. Ihmisten tappamisella on mielestäni paremmat perustelut...

-Niinpä, 21.9.2009

#12549

> “Ihminen ei ole enempää eikä vähempää kuin eläin – miksi meillä olisi yhtään sen

> pienempi oikeus tappaa muita eläimiä?”

Voimme toki elää noudattaen vaikka leppäkerttujen moraalisääntöjä ja väittää että teemme oikein, koska koska leppiksetkin mielestään tekevät :-) Ihmisille on kuitenkin kehittyneet omat moraalisääntönsä, joissa ihmisten tappaminen on väärin.

Koska ihmisen elämä on samaa elämää kuin muillakin eläimillä, niin ei ole loogisesti mahdollista löytää moraalisääntöä joka sallii elämän tappamisen sallimatta samalla ihmisen tappamista. Esim. tässä keskustelussa esille tulleet tappamisen moraalit: “Kehittynyt elämä saa harventaa häiritsevää kehittymätöntä elämää” tai “Alempaa elämää saa tappaa, jos käyttää raadon hyväkseen, eikä tappamista tee huvikseen” ovat ristiriitaisia kun kehittymätön elämä on jokin ihmisryhmä. Esim. “Australian aboja saa tappaa, jos syö ruumiin, eikä nauti kaverin ampumisesta.”

>> miten toivoisit heidän harventavan ihmiskantaa?“

> ”Juuri samoin, kuin ihmiset harventavat nykypäivänä metsän eläinkantaa, niin että

> “loppu” tulee suhteellisen kivuttomasti ja nopeasti“

Veikkaan, että suurin osa ihmisistä kannattaa syntyvyyden säännöstelyä tai muuta ”inhimillistä“ tapaa vahentää porukkaa. Ehkä tämä on tarpeeksi mielenkiintoinen kysymys päivän kysymykseksi?

-Teemu, 21.9.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: