Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Uudenlaista eturyhmäpolitiikkaa

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Juuri käytyjen eduskuntavaalien alla 23 500 liikkuvan äänestäjän eturyhmä olisi pystynyt nousemaan kolmen suurimman puolueen kannalta katsottuna merkittävään vaa`ankieliasemaan. 2 806 lukijaa, joista 490 eli 17% on antanut arvosanan (7).

Uudenlaista eturyhmäpolitiikkaa

Kuvitellaanpa että meistä lintukodossa surffaajista olisi 23 500 äänioikeutettuja ja meitä kaikkia yhdistäisi halu saada pudotettua ansiotulojen korkeinta marginaaliveroa rutkasti. Olemme valmiita ryhtymään liikkuviksi äänestäjiksi, jos jokin kolmesta suuresta puolueesta todella ottaa asian ajaakseen. Muussa tapauksessa äänestyskäyttäytymisemme vastaisi yleisiä kannatuslukuja, siis äänestysprosentti 67,9 Keskusta 23,1% Kokoomus 22,3% SDP 21,4% jne.

Valitsemme Aapon puhemieheksemme. Sitoudumme kaikki käymään äänestämässä omissa vaalipiireissämme ja ennen kaikkea lupaamme kaikki äänestää samaa puoluetta Aapon antaman ohjeen mukaan. Kyseisen puolueen ehdokkaita jokainen äänestää vapaasti oman valintansa mukaan. Oikeasti tämä lupaus ei mitenkään sido, eikä sitä ketä äänestimme pysty kukaan valvomaan. Oletetaan kuitenkin että 99,8% meistä äänestää lupaamallaan tavalla. Mutta mitä tämä sitten merkitsisi käytännössä?

Tämän vuoden eduskuntavaaleissa kolmen suurimman puolueen väliset äänimarginaalit olivat kutakuinkin 20 000 ääntä. Tarkkaan ottaen Keskusta sai 640 428, Kokoomus 616 841 ja SDP 594 194 ääntä (http://www.yle.fi/vaalit/tulospalvelu/index.htm).

Aapolla olisi siis 23 500 äänen mandaatillaan valta nostaa joko Keskusta veret seisauttavaan vaalivoittoon, Kokoomus maan suurimmaksi puolueeksi tai SDP maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi Kokoomuksen.

Luultavasti joku kolmesta suuresta tarttuu syöttiin ja “ostaa” äänemme korkeimman marginaaliveron leikkausta vastaan. Loppu sitten hoituukin hallitusohjelmalla ja puoluekurilla. Ja jollei hoidu, seuraavissa vaaleissa on luvassa melkoinen äänikato.

En oikeasti usko että korkein marginaaliveroaste olisi kovinkaan suuri ongelma useimmille lintukotolaisille, ja tuskinpa Aapo olisi käytettävissä tällaiseen luottamustoimeen, mutta eikö tässä voisi olla ideanpoikasta esimerkiksi palkkakuopassa kärvisteleville terveydenhoitajille tai vaikkapa eläinten oikeuksien puolustajille?

-Orange, 23.3.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 3 kommenttia
Kommentit
#5023

Orange, hauska idea. :-) kertoo Lintiksen kävijämäärän viikossa, noin 40 000 (päivittäisiä kävijöitä n. 10 000). Ei siis liene mahdotonta, että vaaleissa keräisi 20 000 – 30 000 ääntä puolueelle. Tosin tämä kyllä edellyttäisi, että kävijät olisivat täysi-ikäisiä, äänestyshaluisia, ja että aihe olisi niin tärkeä että äänestäisivät.

-Aapo, 23.3.2007

#5078

Lisäksi koko porukka pitäisi saada suhteellisen yksimieliseksi valitusta asiasta.

-ei onnistu, 29.3.2007

#8690

Kuinkakohan moni täällä on täysi-ikäinen?

-Eezi, 4.6.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.