Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kiveen hakattu totuus

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Hyvät ihmiset, historia ei tule koskaan muuttumaan - te muututte. 3 581 lukijaa, joista 436 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Kiveen hakattu totuus

Eipä kestä 1939 - 1945

Kiveä on aina pidetty valehtelemattomana ja stabiilina substanssina, joka ei valehtele, vaan on monumentaalinen todiste kaikelle tapahtuneelle ja olemassa olevalle. Osoituksena tästä lienevät maamerkit, hautakivet ja patsaat.

Virossa Tallinnan keskustassa natsismin ja fasismin kukistumista ja Euroopan vapauttamista sen kahleista kuvastaa neuvostoarmeijan sotilasta kuvaava patsas. Koskaan sen ei ole ollut tarkoitus kuvata miehitystä tai vapaudenriistoa, eikä yllyttää ihmisiä kiihkoon ja mellakkaan.

Mistä sitten on kyse Tallinnan mellakoissa? Kansalliskiihko ei ole uusi asia Euroopassa, ja on selvää, että itsenäisyys on virolaisille tärkeä asia, jonka uhkana neuvostomiehittäjät ovat aikanaan olleet. Keskustan patsaalla ei kuitenkaan mitään tekemistä miehityksien kanssa. Se kuvaa vapautumista toisesta vääryydestä, natsismista. Virolaiset eivät ole tyhmiä, mutta mistä oikein kyse?

Venäjävastaisuus on noussut “länsimaistuvissa entisissä Itä-blokin maissa” populistiseksi maailmanparannustavaksi. Kasvissyöjät ja turkiseläinten vapauttajat saavat herkästi kiihkoilijan maineen, toisin kuin venäjävastaisuus, joka vaatii ainoastaan mielipiteen ilmaisun oikealla hetkellä. Asiaa voi verrata rekkamieheen, joka pistää lippiksensä aina päähän, kun aurinko häikäisee.

Historiaa ei voi kuitenkaan muuttaa. Eivät edes isänmaalliset virolaiset pystyn siihen. Sota on päättynyt 60 vuotta sitten, eikä kivestä ja pronssista tehty sotilas ole ampunut laukaustakaan sen jälkeen, vaan on pyrkinyt muistuttamaan sen ohi kulkeville ihmisille vapauden hinnasta ja opettanut arvostamaan vapautta ja rauhaa.

Neuvostoliiton toimet viroa kohtaan sodan jälkeen ovat tuomittavia vääryyksiä. Mutta ne ovat mennyttä, eikä niitä voi enää muuttaa. Sitä totuutta, että Neuvostoliitto vapautti Viron saksalaisen äärioikeusliikkeen kahleista, on kuitenkin mahdotonta sivuuttaa. On häpeällistä sylkeä vapauttajan naamaan 60 vuoden jälkeen ja vahingoittaa tätä oikeuden muistomerkkiä.

Samalla patsaskiista on myös loukkaus sotaveteraaneja kohtaan, jotka uhrasivat henkensä sen puolesta, että kyseisen patsaan olemassaolo olisi mahdollista. Kyse on ennenkuulumattoman törkeästä pyrkimyksestä muuttaa historiaa. Eikö edes näitä sotansa sotineita ja elämänsä eläneitä miehiä voi enää kunnioittaa?

Kommunismi on ollut olemassa Euroopassa, ja Neuvostoliitto on kohdellut eri kansoja törkeästi. Tämä ei tarkoita, että sodassa sotineet sotilaat olisivat olleet tarkoittaneet tai halunneet sinänsä pahaa. Päin vastoin, he ovat ihmisiä, jotka ovat joutuneet pelkäämään henkensä puolesta vapauttaakseen Euroopan.

Lisäksi jo hajoitetun patsaan purkamiseen liittyy epäinhimmillisyyden huipentuma: Sodassa kaatuneiden luita, jotka on haudattu patsaan alle, kaivetaan paraikaa pois paikoiltaan. Eikö näiden sankareina kuolleiden ihmisten voi antaa levätä rauhassa?

Kaikki Euroopan 1900-luvun kehitys ja historia pyritään nyt romahduttamaan. Vetoan teihin asian takana oleviin ihmisiin Neuvostoliittoa ja äärivasemmistoa tyystin ihannoimatta: Ette voi muuttaa historiaa. Olkaa nöyriä historiaa tehneitä ihmisiä kohtaan ja osoittakaa heille kunnioituksenne. Lopettakaa samalla tämä hulluus ja muistakaa, että pystytte muuttamaan vain nykyistä maailmantilannetta.

-Jean Ange, 29.4.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 28 kommenttia
Kommentit
#5374

Virossakin varmaan nämä neuvostoajan haavat ovat vielä sen verran tuoreina mielessä, että nämä tällaiset neuvostoaikana pystytetyt muistomerkitkin aiheuttavat pahaa mieltä jollekulle ollessaan jonknlaisena symbolina miehityksen ajasta... ja nyt halutaan unohtaa kaikki mennyt.

Minusta tässä patsaskiistassa on vähän samanlaisesta asiasta kysymys kuin mitä oli taliban-hallinnon päätöksessä tuhota buddhan patsaat, jotka olivat seisseet afganistanissa viimeiset puolentoistatuhatta vuotta.. kaikesta entisestä on päästävä eroon, sillä uusi on sijaan tullut, älkäämme siis vanhoja muistele..

Niin.. kysehän on siitä, mitä kannattaa ja mitä halutaan säilyttää tuleville sukupolville tästä nykyisestä ajasta. Onko esimerkiksi tämä neuvostosotilaan patsas niin kipeä juttu, että se pitää tosiaankin sieltä sijoituspaikastaan Tönismäeltä siirtää?

No nyt patsas on välivarastossa, ja se siirretään uuteen paikkaan. Uutisten mukaan mellakointikin on jo rauhoittunut, ja patsas paljastetaan uudestaan uudessa paikassa, jonne sitten voiton päivänä 9.5. voidaan ruveta kukkasia taas tuomaan...

Mutta historian haavat ovat joskus kipeitä. Mutta aika parantaa haavat...

-jwc, 29.4.2007

#5375

Neuvostoliitto voitti Saksan, mutta orjuutti Viron. Tarkoituksena ei ollut koskaan vapauttaa Viroa vaan tehdä siitä osa Neuvostoliittoa halusivat virolaiset tai eivät. Osa suunnitelmasta oli siirtää huomattava määrä venäläisiä Viroon, jotta maa tottelisi paremmin.

Vapauden kanssa hommalla ei ollut mitään tekemistä. Diktaattori vain vaihtoi nimeä. Hitler ulos, Stalin sisään. Lisääntyikö vapaus?

Neuvostoliitto olisi voinut “vapauttaa” myös Suomen ja pystyttää sen kunniaksi maan täyteen patsaita. Onneksi näin ei käynyt.

Venäjän kannattaisi pyytää anteeksi Neuvostoliiton aiheuttamia kärsimyksiä ja maksaa korvauksia kärsineille kuten Saksa teki.

-Teemu, 29.4.2007

#5380

Hauska kuvavalinta muuten. Kuultiin paljon siihen liittyvää viime syksynä Berliinissä. Lavastettu koko homma :D

-Tää, 29.4.2007

#5383

Juu ensin kuvasta: sehän esittää sitä kun neuvostosotilas laittaa lippua Berliinissä Reichstagin (valtiopäivätalon) katolla voiton merkiksi. Stalin halusin kuvan otettavan vappuna, työväen päivänä, mutta se otettiin pari päivää myöhemmin. Kuvaan pääsi pieni lapsus. Lipun pystyttämistä ohjaavan upseerin molemmissa käsissä on kello, epäilemättä sakslaisilta varastettua omaisuutta. Se ei sopinut epäitsekkäälle kansojen veljeydelle ja toinen kello poistettiin myöhemmin. Tuossa muuten tarkempi kuva Upea kuva. Vaikka propagandatarkoituksessa, niin silti.

Ja sitten asiaan. Henkensä edestä sotineiden veteraanien kunnioittamista? Siinä kaksi sen ajan suurvaltaa, Neuvostoliitto ja Natsi-Saksa molemmat halusivat Viron itselleen ja siinä MOLEMMAT osapuolet olivat vapauttajia, mutta Viro ei halunnut tulla “vapautetuksi”.

Tätä voisi rinnastaa siihen, että Helsingissä olisi venäläissotilaan patsas. Kaikki samat argumentit pätevät Suomeen kuin Viroon, paitsi tietysti että Suomea ei miehitetty. Venäläiset yrittivätkin vapauttaa meidät saksalaisilta hyökkäämällä meidän kimppuun. Pitäisikö siitä kiittää? Pitäisikö virolaisten?

Tuotakaan argumenttia en ihan ymmärrä että se on historiaa ja sitä ei voi muuttaa. No ei voi muuttaa, mutta saako itse edes valita muistomerkkinsä siitä? Suomi oli sodassa liittolainen molemmille sen ajan pahimmista diktaattoreista, sekä Hitlerille että Stalinille. Näistä saataisiin mittava muistomrkkikokoelma meille Suomeen. Tai ehkä vaihtoehtoja ei ollut ja tosiasiassa emme ole sen enempää Stalinin kuin Hitlerinkään kavereita. Ja kukaties virolaisilla on sama käsitys?

-Aapo, 30.4.2007

#5387

Venäjän mielestä Itä-Euroopan maat liittyivät Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti. Jos et ole samaa mieltä, niin yrität muuttaa historiaa :-)

Jos Saksa olisi onnistunut “vapauttamaan” Neuvostoliiton ja rakentanut Moskovan täyteen patsaita, niin olisiko Venäjällä oikeus poistaa ne saksalaisten palattua kotiinsa? Vai olisiko ne pidettävä paikallaan muistona Stalinin diktatuurin voittamisesta?

Venäjä ei halua kohdata menneisyyttään rehellisesti ja jättää ongelman seuraavan sukupolven käsiteltäväksi. Lopulta tästä kärsivät eniten ne venäläiset, jotka uskovat systeemin propagandaan.

-Teemu, 30.4.2007

#5391

Itse asiassa Suomessa on vastaavanlaisia muistomerkkejä, esimerkiksi “saksalaisten hautausmaa” Rovaniemen pohjoispuolella ja“ Rommelin kenttä” (hiekkakenttä) Rovaniemellä. Muitakin löytyy. Nämä eivät kuitenkaan tee suomesta kansallissosialismia ja fasismia ihannoivaa valtiota, vaan ovat symboleja.

Tallinnan venäläinen sotilas symboloi Viron vapauttamista natsiuhasta. Sen ei ole tarkoitus muistuttaa miehittäjistä. Onhan olemassa Viron itsenäistymistäkin symboloivia muistomerkkejä.

Muistattaa kovasti sitä, että “länsimaistuville” virolaisille on noussut pissa päähän ja sotaveteraanien naamalle sylkeminen on ihan jees.

-Jean Ange, 30.4.2007

#5396

Minusta käytät sotaveteraaneja ihme puskurina. Vetoat heihin ikään kuin se oikeuttaisi NL:n toimet. Kenelle koko asia edes kuuluu paitsi Virolle? Kai he itse voivat muistomerkkinsä päättää? Minusta itse kuset veteraanien silmille pitämällä neuvostosotilaan patsaan puolta. Samat sotilaat yrittivät Suomenkin vallata, ellei sattunut unohtumaan. Samoja sotilaita vastaan meidänkin isoisämme sotivat.

Saksa oli Suomen liittolainen sodassa. Mutta juurihan sanoit että natseista vapauttaminen oli tärkeä juttu, ja sen NL teki. Joten edelleen: eikö neuvostosotilaan patsas olisi ihan yhtä paikallaan Suomessa? Suomen asema on hyvin samankaltainen kuin Viron.

Sinä sanot mitä patsas symboloi. Ehkä se symboloi virolaisille 50-vuotista vankeutta kommunismin alla? Saavatko virolaiset itse määritellä mitä se patsas symboloi? Vai tarviiko meidän kertoa sekin mitä vieraan vallan (venäläisten) pystyttämä patsas symboloi? Luuletko että virolaisilta kysyttiin saako sen patsaan pystyttää? “Sen ei ole tarkoitus muistuttaa miehittäjästä”. Niin mutta se TEKEE JUURI NIIN! Sen pystyttivät ne, jotka Viron valloittivat ja jotka eivät olleet yhtään sen lempeämpiä hallitsijoita kuin natsit.

Natsien voittaminen oli hyvä asia, mutta Stalinin voitto oli sen kamala seuraus. Ojasta allikkoon.

-Aapo, 30.4.2007

#5397

Tämä kohta nyppii ehkä eniten. “Samalla patsaskiista on myös loukkaus sotaveteraaneja kohtaan, jotka uhrasivat henkensä sen puolesta, että kyseisen patsaan olemassaolo olisi mahdollista.” Olen 100% varma että sotaveteraaneja ärsyttää paljon enemmän sotilaan olemassaolo. Hehän ovat valloittajia, joita vastaan virolaiset huonolla menestyksellä taistelivat.

Koko patsaan olemassaolo on mahdollista koska NL tuli ja miehitti Viron ja pisti patsaan sinne. Jos Saksa olisi voittanut, ehkä nyt iloitsisit saksalaissotilaan patsaasta Virossa. Virolaisten kannalta tilanne on kutakuinkin sama: vieraan maan vieraita sotilaita omassa, itsenäisessä maassa.

Ja muutenkin, puolestaloukkaantuminen on aika halpaa. Turha vedota sotaveteraaneihin ja loukkaantua heidän puolestaan, kyllä he osaavat itse sanoa kantansa. Varsinkin kun ei ole juuri mitään perusteita sanoa että sotaveteraanit yhtään enempää haluaisivat sinne venäläistä patsasta kuin muitakaan.

-Aapo, 1.5.2007

#5398

Vain valloitettu voi päättää vapautettiinko vai vangittiinko hänet.

-Teemu, 1.5.2007

#5399

Yllättäen presidentillämme ei ole asiaan mitään sanottavaa, vaikka hän yleensä on huolissaan vähän kaikesta.

Nyt olisi aika puhua.

-Teemu, 1.5.2007

#5411

aika hyvä huomio teemu :DD

--, 2.5.2007

#5415

Halonen jyrähtää Venäjälle:

-Teemu, 2.5.2007

#5428

En jaksa lukea muita kommentteja joten en tiedä onko asia jo sanottu, mutta tämä sama vapauttajahan yritti vapauttaa Suomenkin itsenäisyydestä 1939-1944 ja jos tuo suuri vapauttaja olisi onnistunut niin tässä oltaisiinkin todennäköisesti vietetty viime joulukuussa Suomen 16. itsenäisyys päivää.

-Mother russia, 3.5.2007

#5430

No etpä näemmä jaksanut lukea kirjoitustanikaan tarkasti. Patsas symboloi vapautumista natsismista. Vapautuminen kommunismista varten on omat patsaat

-Jean Ange, 3.5.2007

#5432

Jean Ange, saavatko virolaiset itse määritellä mitä patsas kullekin symboloi? Lienee selvää että suurelle osalle heistä se ei symboloi vapautumista natseista. Sinulle ehkä, mutta ei heille.

-Aapo, 4.5.2007

#5438

Neuvostoliitto varmasti vapautti Viron natsismista, mutta alisti sen samalla kommunismiin. Neuvostoliitolle tämä varmasti olikin suuri urotyö, mutta tuskin virolaiset ajattelevat samoin, sillä heille se merkitsi vain siirtymistä suurvallan alta toiselle suurvallalle.

Jos Tallinnassa torilla olisi nyt natsien pystyttämä patsas “kommunismista vapautumisen kunniaksi” ja Viron hallinto päättäisi siirtää patsasta, niin tuskin Saksa reagoisi asiaan yhtä agressiivisesti kuin Venäjä nyt. Natsismi ei kuitenkaan ollut yhtään sen huonompi ajatus kuin kommunismi.. Molempien ansiosta miljoonia ihmisiä tapettiin.

Mielestäni tämä patsaskiista osoittaa vaan sen kuinka paljon Venäjä on muuttunut vuosien aikana. 50-luvulla NL vaati Suomen hallituksen eroa heti jos kokoonpano ei heitä miellyttänyt. Nykyinen Venäjä vaatii taas itsenäisen valtion hallituksen eroa patsaan siirtämisen takia. Kehitystä siis on tapahtunut... tosin huonompaan suuntaan.

-MR, 4.5.2007

#5445

Njet Molotoff! Vuonna 1944 pysäytettiin suurin uhrauksin Pohjois Euroopan rautaesirippu nykyisille sijoilleen. Jean ÄLÄ VÄÄRINKÄYTÄ veteraaniemme verellä lunastettua sananvapauttamme!

-Orange, 4.5.2007

#5448

Kyse on yhdestä patsaasta ja menneistä asioista! Siellä on jo ainakin yksi ihminen kuollut ja monia loukkaantunut mokoman takia..

-Night, 5.5.2007

#5451

Tässä on kyse itsemääräämisoikeudesta. Onko Virolla oikeus päättää mitä patsaita sen kaupungeissa on vai onko asia Venäjän päätettävissä.

Virolaisilla on rohkeutta tehdä se mikä on oikein vaikka Venäjä järjestää aktiivisesti mellakoita. Meillä suomalaisilla ei ole sodan jälkeen ole ollut munaa puhua totta Neuvostoliittoon liittyvistä asioista.

Suomettuminen teki meistä hymyileviä nyökkäilijöitä. Nyt Viro näyttää meille, että vapauden takia kannattaa käsitellä vaikeita asioita. Silti emme pysty edes Viron tukemiseen.

Selkä suorassa seisoen maailma näyttää erilaiselta kuin kyykyssä kärvistellen. Hyvä Eesti!

-Teemu, 6.5.2007

#5533

Siis Halonenhan jyrähti neukuille. Sanoi heti, että kyse on Viron sisäisistä asioista. Tämä meidän ns pressa puhuu muka suoraan ja asioista, mutta valitsee itse aina aiheet. Jumankauta näitä meidän viimeisiä pressoja. Koivisto, Ahtisaari ja Halonen. Siinä sitä on valtion päämiestä. No semmoinen johtaja kuin kansa. Kait.

-Sielu, 15.5.2007

#5560

Kaikki neukkujen pystyttämät patsaat ovat kommunistista propagandaa. Karhumäellä, Venäjän karjalassa on mielenkiintoinen muistomerkki. Vanha neuvostoliittolainen T-34 tankki on nostettu kiviselle jalustalle, ja sen tarkoitus on muistuttaa ihmisiä fasististen saksalais-suomalaisten vihollisten voittamisesta. Jos Karjala joskus palautettaisiin, tällaiset monumentit saisi kyllä jyrätä matalaksi. Tai, no ei ehkä, voisihan sen säästää jälkipolville hyvänä vitsinä...

-Julli, 19.5.2007

#5872

Huomattava määrä eestiläsiä osallistui Suomen vapauden puolustamiseen.

Hirmuhallitsija Stalinin vainoissa he joutuivat maksamaan siitä kohtuuttaman hinnan.

Suomalaiset: Kunniavelkaa ei ole maksettu takaisin!

-Orange, 1.7.2007

#6068

Suomen vapauden ja viron kunnian puolesta.

Kun Suomi taisteli itsenäisyydestään ja vapaudestaan, tuli Virosta 3350 nuorta vapaaehtoista meitä auttamaan. He tulivat miehitetystä maastaan taistellakseen yhteistä vihollista vastaan ja kasvaakseen Viron vapaustaistelijoiksi. He taistelivat suomalaisten rinnalla Karjalan kannaksen torjuntataisteluissa. He olivat toteuttamassa kesän 1944 ihmettä, torjuntavoittoa. Suomi säilytti itsenäisyytensä.

Virolaiset ystävämme, Suomen-pojat, maksoivat kovan hinnan taistelustaan. Heistä kaatui kaksisataa Suomen rintamalla ja saman verran vielä Virossa, kun he palasivat käymään sodan katkeria lopputaisteluja isänmaansa kohtalosta. Yksin jätettyinä heillä ei ollut kuitenkaan mitään mahdollisuuksia. Viro menetti itsenäisyytensä ja vapautensa. Maa miehitettiin ja alkoi hirvittävä ajanjakso virolaisten elämässä. Noin kolmasosa Suomen-pojista pääsi Ruotsin kautta länteen, missä he ovat voineet rakentaa uuden elämänsä suotuisissa merkeissä.

Viroon jääneillä oli kovaa. Yli puolet heistä – kaikki joiden taistelu Suomessa tuli miehittäjän tietoon – saivat pitkät vankilatuomiot Siperiassa. Moni sinne menehtyikin. Vielä useampi menetti terveytensä. Heidän opiskelunsa estettiin, hyvät työpaikat olivat heidän ulottumattomissaan, terveydenhuolto oli puutteellinen ja kuitenkin kaikissa tilanteissa he säilyttivät ylpeytensä virolaisina, nuorison esikuvina sekä suurina Suomen ystävinä. Heitä, Viron kunniakansalaisia, elää Virossa enää vajaa 300 miestä, moni heistä kovin heikkokuntoisena.

Suomen-pojat ovat saaneet kokea haaveensa jälleen itsenäistyvästä Virosta toteutuvan. Useille heidän tovereistaan tuo tie oli liian pitkä. Meidän suomalaisten velvollisuutena on rakentaa virolaisille ystävillemme turvattu ja onnellinen vanhuus. Ennen kaikkea heidän on tunnettava, että heistä välitetään ja heitä arvostetaan. Sen voi jokainen suomalainen tehdä omalla panoksellaan ja asenteellaan.

-Hiljainen enemmistö, 30.7.2007

#6132

Jatkosodassa yli kymmenen prosenttia Suomen laivaston miesvahvuudesta oli Eestiläisiä. Lähestulkoon kaikki Viron gamlat koulutettiin Pansion Laivastoasemassa Turussa.

-Tagas Turgu, 7.8.2007

#6360

mites on käyny suomalaisten veteraanien muistomerkeille venäjällä?

-jm, 3.9.2007

#8505

“Neuvostoliiton toimet viroa kohtaan sodan jälkeen ovat tuomittavia vääryyksiä. Mutta ne ovat mennyttä, eikä niitä voi enää muuttaa. Sitä totuutta, että Neuvostoliitto vapautti Viron saksalaisen äärioikeusliikkeen kahleista, on kuitenkin mahdotonta sivuuttaa. On häpeällistä sylkeä vapauttajan naamaan 60 vuoden jälkeen ja vahingoittaa tätä oikeuden muistomerkkiä.”

Eli vääryyden (=äärioikeusliikkeen kahleet) korvaaminen vääryydellä (=NL:n toimet sodan jälkeen) on mielestäsi oikeutta? Aika ristiriitaista.

-Mikko, 6.5.2008

#8506

Noiden virolaisten rinnalla taisteli myös inkeriläisiä Suomen puolella. Kyllä heitä nyt jaksetaan kunnioittaa, mutta se tässä mietityttää, miksi näistä ihmisistä helvetin iso osa piti rauhanehtona palauttaa Stalinin hampaisiin. 50 000 inkeriläistä luovutettiin, virolaisia sotilaita myös. Heidän verellään maksettiin rauha.

Joten turha puhua kunniavelasta.

Ja veteraanien lunastama sananvapaus on mysö sitä, että saa julkisesti arvostella Mannerheimia, Suomen hallitusta, Viron hallitusta ja mitä ikinä lystääkään. Se vapaus on sitä, että Suomeen voidaan ottaa ulkomaalaisia ja kunnioittaa heitä, siinä, missä hekin meitä. Se, että nyt vihaa venäläisiä tai ulkomaalaisia ylipäätään, halventaa näiden veteraanien ponnistusta eikä ole ollenkaan isänmaallista, vaan ahdasmielistä.

Näillä perusteilla kuin minäkin voisin puoliksi inkeriläisenä pitää suomalaisia selkäänpuukottavina sikoina. Onneksi en ole aivopesty alentumaan moiseen.

-Jean, 6.5.2008

#8517

Veteraanien lunastama sananvapaus on myös sitä että saa julkisesti arvostella Putinia.

-Orange, 9.5.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: