Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Suomenkielen pisimpää pidempi “hassu” sana

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: raveliini: erillinen, yleensä takaa avoin varustus, joka sijaitsee vallihaudassa kurtiinin edessä ja suojaa linnoituksen porttia

Pidätkö?


17 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 44/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kieli tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Keksimäni suomenkielen oikeaoppisesti kirjoitettu, tosi hauska sana! 3 267 lukijaa, joista 390 eli 12% on antanut arvosanan (7).

Suomenkielen pisimpää pidempi “hassu” sana

Väliamerikanpökkelökehrääjä. Kuva: Langooney

Väliamerikanpökkelökehrääjä munii munansa suoraan oksan syvennykseen, väliamerikanpökkelökehrääjänpesäkoloon.

Hän ken on tuolle pesäkololle allerginen, sairastaa väliamerikanpökkelökehrääjänpesäkoloallergiaa.

Myös väliamerikanpökkelökehrääjänpesäkoloallergiassa on oireita.

Ja väliamerikanpökkelökehrääjänpesäkoloallergiaoireilla on oma kuvauksensa.

Siitä huolimatta lääkärit eivät ole noine väliamerikanpökkelökehrääjänpesäkoloallergiaoirekuvauksineenkaan löytäneet neuvoa siihen, miten hoitaa sairautta.

“väliamerikanpökkelökehrääjänpesäkoloallergiaoirekuvauksineenkaan”

-Cristian, 9.8.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 17 kommenttia
Kommentit
#6164

Niin... se tuo omistusmuoto “-kehrääjänpesäkolo- ei taida olla yhdyssana, koska sanojen kehrääjän ja pesäkolo väliin voi laittaa muumuassa adjektiiveja kuten ”kaunis“ tai ”kotoisa“ , ja näin ei tuli pystyä yhdyssanojen kohdalla tekemään. Joskin sana ”väliamerikanpökkelökehrääjäallergiaoirekuvauksineenkaan“ tai olla oikeaoppinen sana josta tosin saadaan pitempi lisäämällä siihen sana ”-yhtymä-“ sanojen ”-oire-“ ja -kuvauksineenkaan-” väliin. Ja näin päästään muotoon “väliamerikanpökkelökehrääjäallergiaoireyhtymäkuvauksineenkaan” jota taas voidaan muokata yhä pitemmäksi sija-päätteillä, jolloin sanan käytettävyys haihtuu tosin olemattomiin. ;)

-Joshua Samola, 9.8.2007

#6167

“väliamerikanpökkelökehrääjänpesäkolo” ei kyllä ole aito yhdyssana, vaan pesäkolo kirjoitettaisiin erikseen. Jälkimmäisten yhdyssanojen osana se on kyllä oikein. Veikeätä.

-Jaana, 9.8.2007

#6204

Kyllä “pesäkolo” voidaan kirjoittaa suoraan yhteen, samaan tyyliin kuin esim. tiaisenpönttö tai pöllönpönttö tai linnunpesä tai linnunpönttö yleensä. Se vain tuntuu väärältä, koska linnun nimi on niin pitkä.

Genetiiviyhdyssanoja on paljon, esim. auringonnousu, autonrengas, kauniinpunainen jne.

Voi kuullostaa “järjettömältä”, mutta sääntöjen perusteella oikein.

-Cristian, 15.8.2007

#6206

Kauniinpunainen!!! Pöyristys.

Genetiivialkuisiin yhdyssanoihin vaikuttaa ns. “vakiintumissääntö”. Kirjoitetaan erikseen, ellei yhteen kirjoitetulla muodolla ole jotain omaa vakiintunutta merkitystä (jolloin tietenkin valitaan oikeaa asiaa tarkoittava sana)

“oman kielitajun mukaan”

“Yhteen kirjoitetaan sanat, joiden alkuosa on genetiivissä ja joilla on vakiintunut merkitys (terminluonteisia: alkuosa viittaa pikemmin lajiin kuin määräyksilöön; paljon tekijän- ja teonnimiä; paino alkuosalla)”

Linnun pesä ja linnunpesä ovat prikulleen sama asia, siis kirjoitamme erikseen.

Linnun pönttö ja linnunpönttö saattavatkin olla eri asia (pönttö erikseen kuulostaa joltain metallitörpöltä tai savustuslaatikolta), valitaan vakiintunut muoto linnunpönttö yhteen.

-Kiitos hei, 16.8.2007

#6217

Taidat olla aika hakoteillä.. Tai siis se kielitajusi. :)

“Linnun pesä” ja “linnunpesä” ei todellakaan ole prikulleen sama asia.

Sanalla “linnunpesä” on nimenomaan vakiintunut merkitys. Osa pesivistä linnuista rakentaa “linnunpesän” ja se on “linnun pesä” vasta kun siinä on munia tai poikasia, koska koko pesintä perustuu poikasten saamiseen. Ei linnut pesi huvikseen vai asuakseen jossakin, ainakaan kovin moni laji. Suomessakin esim. tietyt lajit, jotka talvehtivat, eivät rakenna silloin pesää, vaan monet nukkuvat vain tyhjässä pöntössä tai muualla suojassa.

Eli: esimerkiksi “linnunpesä” käsittää hylätyn tai vasta rakenteilla olevan pesän, mutta “linnun pesä” on jonkin omistuksessa eli lintu pesii siinä juuri silloin (munii, hautoo tai ruokkii poikasiaan).

Ei “oma kotitalokaan” ole välttämättä “omakotitalo”. :)

-Cristian, 19.8.2007

#6218

Cristian: eikö se pointti ollutkin, että koska “omakotitalolla” on vakiintunut merkitys eri asiaksi kuin “oma kotitalo”, se kirjoitetaan yhteen puhuttaessa eräästä asumustyypistä. Ei tuo ylempi teksti mitenkään väitteeseesi kaadu. Ainoa ero on, että edellisen kirjoittajan mielestä linnun pesä ja linnunpesä tarkoittavat samaa ja sinusta ei (siihen kuka on oikeassa, en ota kantaa)

Heh, tosiaan, kauniinpunainen...

-Sari, 19.8.2007

#6220

Ymmärsin, että tarkoitatte, että “kauniinpunainen” olisi siis väärin ja “kauniin punainen” oikein, vai kuinka..?

Jos saisin ihan itse päättää, mikä on oikein, kirjoittaisin tuon adjektiivin ensisijaisesti “kaunispunainen”, kuten esim. kirjoittaisin “harmaavihreä” (ei “harmaa vihreä”, mikä on ymmärtääkseni nykysäännöin oikein).

Eihän kaksivärisistä asioistakaan kirjoiteta esim. “mustan valkoinen” tai “mustanvalkoinen”, vaan “mustavalkoinen”. Eikä “punaisen musta” tai “punaisenmusta”, vaan “punamusta”. Kaikki voisi olla samoin säännöin, siitä huolimatta onko alkuosa loppuosaa kuvaava/muokkaava vai toinen kappaleen väreistä.

Mielestäni, jos tuota genetiivimuotoa (tai sanaa yleensä) haluaa kuitenkin käyttää, “kauniinpunainen” on oikeampi muoto kuin “kauniin punainen”, koska erilleen kirjoitettuna se vertaa enemmän johonkin tiettyyn kauniiseen asiaan, ja ei käy selville, mikä se vertailukohta on. “Kauniinpunainen” on näin ollen enemmän kokonaisuutena mielipidettä korostava, koska alkuosa kytkeytyy suoraan sanaan, josta ollaan mieltä.

Täytyy muistaa että tavallisesti tuon “kauniinpunaisen” jäljessä on kuitenkin se substantiivi, mitä pidetään “kauniinpunaisena”. Irrallaan pelkästä väristä puhuttaessa koko sana on kieltämättä jokseenkin absurdi.

-Cristian, 19.8.2007

#6221

Sarin kommenttiin vielä, että tarkoitinkin viimeisellä omakotitaloasialla juuri sitä, että “omakotitalo” on vakiintunut mutta “oma kotitalo” ei.

Ja ovat eri asia aivan samaan tyyliin kuin “linnunpesä” tai “linnun pesä”. :)

-Cristian, 19.8.2007

#6233

Ja kyllähän se nyt niin on että ei edelämainittua allergiaa ole olemassa vastoinkuin esim. voileipäkakun minä teille kyseisestä elikosta väsään jos omassa luritelmassani mainitun punavatsakaliforniansalamanterin eteeni kuskaatte. Jos kehittelette noita “pitkiäsanoja”, pitäkää mielessä niiden todenperäisyys, muutenhan voin keksiä Mikki Hiirelle avaruusaluksen nimeltään “ensiapukoulumatkalaukkukauppakirjahyllytilaihmemiesnäyttelijäinyhdistyksenylipuheenjohtajanpallikarvoitusaluepäällikkö” jota ei vielä edes ole väännetty mihinkään päättömään sijamuotoon, mutta kuitenkin saadaan kirjaimia lähes sata! En nääs edes viitsinyt laskea.

-Joshua Samola, 24.8.2007

#6266

Jos teitä kiinnostaa niin suomen kielen pisin sana on

“lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas”

Tieto on Guiness World Records- kirjasta joten sieltä voitte katsoa todenperäisyyden.

-Sammal, 27.8.2007

#6268

Entäs jos tuohon laittai perään sanan “koulu”? Tuolla periaatteellahan siihen voisi lisäillä vaikka mitä hauskaa. Kummaa että tuollainen sana on moisen tittelin ansainnut. Asialle pitänee pikaisesti tehdä jotain;)

-Joshua Samola, 27.8.2007

#6275

Tiesittekös muuten, että pisin palindromi on saippuakivikauppias (lue lopusta alkuun).. tosin en oikeen itsekään usko tämän väitteen todenperäisyyten, laittaisiko joku paremmaksi?

-perhonen, 27.8.2007

#6278

Jos noita ryhtyy oikein miettimällä miettimään niin menettää yöunet ja työkyvyn. Kyseinen tapahtuma seurasi itseäni kun mietin “suomen pisin hassu sana” juttua;) Piru! Et olisi mennyt tuota kysymään. Nyt on tuotakin ruvettava miettimään:D

-Joshua Samola, 27.8.2007

#7554

En kylläkään näe tuossa sanassa mitään hauskaa. :P

-Ei paljon naurata.., 16.1.2008

#8439

to perhonen

no joo, pistän sitten paremmaksi

tissit tosi isot tissit

-Ahti, 21.4.2008

#12686

saatte asiayhteyden yhdyssanolle, kun koitatte sovittaa -kin päätteen aina sanan/sanojen perään.

-omakin kotitalo

-omakotitalokin

-marika, 11.10.2009

#14304

en tajuu

-?, 16.6.2012

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kieli tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: