Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Onko hyppäys lukioon liian suuri?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: tekstuuri: pintarakenne; pintakuviointi

Pidätkö?


10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 5/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Huomasin itse omalla kohdallani kuinka yläasteen ja lukion numerot eivät ole ollenkaan linjassa toistensa kanssa. Ennen keskiarvo oli ollut kahdeksan kieppeillä, vaikken edes yrittänyt ja nyt samalla panoksella takasin tuli kuutosen keskiarvo. Jossain mättää. 3 114 lukijaa, joista 453 eli 15% on antanut arvosanan (7).

Onko hyppäys lukioon liian suuri?

Siirryin lukioon tässä tämän vuoden syksyllä. En missään nimessä yritä puhua kokemuksen syvällä rintaäänellä, mutta minä todella koin yläasteen ja lukion eron Siperian kautta.

Mennessäni lukioon, tiesin sen olevan rankempaa ja syvällisempää kuin yläasteella. Hauskaa oli, kavereita ilmestyi kuin sieniä sateella, läksyjä tehtiin ja kuvittelin olevani mukana. Sitten tuli koeviikko ja maailmani romahti. Luulin, että koeviikko oli mennyt hyvin ja niinhän se oli mennytkin, jos olisimme olleet yläasteella. Monesta kokeessa odotin takaisin sellasta ysiä, ja jopa heikosti menneestä matikan kokeesta odotin edes seiskaa.'

Äitini oli tappaa minut kun näki koetulokseni. Paras numero oli tullut äidinkielestä, eikä sekään ollut kuin kasi. Kemia, maantieto ja englanti, joista kaikista odottelin ysiä takasin, tulikin seiska. Ja matikka. Siitä tulikin oikein kaunis vitonen. Olin suoraan sanoen järkyttynyt.

Mietittyäni nyt koeviikkoa pari viikkoa, tajusin missä olin tehnyt virheen. En ollut lukenut yhteenkään kokeeseen. “Miksi sitä lukea, kun hyvin menee muutenkin? En lukenut yläasteellakaan, ja mitä tuli. Hyvin se menee!”, olin sanonut kun minulta kysyttiin olenko lukenut kokeisiin. Nythän se harmittaa.

Omalla yläasteellani oli selkeästi kaksi valtaporukkaa. Ensimmäinen porukka opiskeli ahkerasti, olivat tunneilla ja haki opettajan pöydältä kokeista ysejä ja kymppejä. Vapaa-ajallaan he oleskelivat kavereidensa kanssa. Tämä porukka meni noin 105% varmuudella lukioon. Toinen porukka (anteeksi kirosana) vittuili opettajille, eivät tehneet tunneilla yhtään mitään eivätkä vapaa-ajallakaan tehneet muuta kuin nuuskineet viinaa, hörppineet alkoholia ja keskustelivat siitä, kuinka saisivat lisää hevosvoimia heidän jo muutenkin laittomiin mopoihinsa. Tämä porukka meni noin 200% varmuudella amikseen tai töihin. Ne jotka eivät olleet kumpaakaan valtaporukkaa, olivat väliinputoajia kuten minä. En juonut alkoholia, mutta ei opiskelukaan kiinostanut, kun koskaan en kuitenkaan joutunut uusimaan. Nämäkin ihmiset menivät noin 75% varmuudella lukioon.

En sano sitä, etteikö nuori saisi hypätä yläasteelta suoraan työmaailmaan, mutta nykyinen yläaste ei valmenna nuorta mitenkään mihinkään. Se ei valmenna nuorta ahkeraksi työntekijäksi, koska vähemmälläkin pääsee. Se ei myöskään opeta nuorta opiskelemaan, koska yläasteella ei todellakaan tarvitse tehdä töitä päästäkseen kursseista läpi. Amiksista en sano mitään.

Disclamer: Ne jotka sanovat, että kirjoittaja puhuu lukiolaisen äänellä tai että vähättelen amiksia, ovat täysin oikeassa. Mutta älkää nyt siitä minua haukkuko.

-Kolmoskentän veskari, 27.10.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 29 kommenttia
Kommentit
#6920

Aika hyvä. Itse en tiedä asiasta, sillä en ole edes yläasteella, mutta uskon kyllä, että hyppy on ihan liian suuri.

-Hanna, 27.10.2007

#6921

Krhm...Varsinkin lukion ensimmäisten jaksojen kurssit ovat hyvin pitkälle yläasteen kertausta, jos yläasteella on ollut tunneilla hereillä ja ymmärtänyt asiat, pitäisi lukemattakin pärjätä hyvin.

Itse ainakin sain pidettyä numeroni lähes samoissa lukion alussa (yläasteella ka. ~9, lukion ykkösen jälkeen ~8.7), enkä työmäärää ole juurikaan lisännyt.

Sen olen kyllä oppinut että varsinkin matematiikassa ja fysiikassa läksyjen tekeminen on hyvin tärkeää menestymisen kannalta.

-Tonza, 27.10.2007

#6923

Koin saman kantapään kautta... Olisit voinut kirjoittaa tuosta lukion ja ylä-asteen eroista vähän enemmän kun se kerran otsikko oli, vaihdoit aihetta ammattikouluun puolessavälissä...

-joomoo, 27.10.2007

#6925

Tulet elämässäsi kokemaan vielä paljon suurempiä hyppyjä. Niistä saa pituuspisteitä ja tyylipisteistä. Useimmiten tyylillä ei ole väliä kunhan hyppää pitkälle. Ja muista opiskella kieliä kunnolla!

-Orange, 28.10.2007

#6942

Kyllä lukiossa pärjää ihan hyvin jos lukee. Jos yläasteella ei ole lukenut, tarkoittaako se sitä että lukiossakin pitäisi saada loistonumeroita lukematta? Ja juu, kyllä lukio on kuitenkin niin paljon yleissivistystä ja alussa juuri jopa yläasteen kertausta, että ei ongelmia pitäisi tulla sille joka vähän viitsii ja jaksaa.

-Jemppu, 28.10.2007

#6949

Jos ei olisi “hyppyä” lukion ja peruskoulun välillä, sekä vaikka lukion ja yliopiston välillä niin kouluttautuminen peruskoulun jälkeen esim. maisteriksi kestäisi vuosikymmeniä. Meni minullakin lukion alussa jokunen kurssi pieleen, mutta äkkiä sitä oppi miten sielläkin pärjätään. Ei kai se nyt kohtuutonta ole vaatia että koulutuksensa eteen pitää vähän töitäkin tehdä?

-Kone, 28.10.2007

#6958

Eri kouluista lukioon tulevat ovat kykyjensä suhteen eriarvoisessa asemassa. Pienessä maalaisopinahjossa saatetaan helposti antaa kymppejä niille parille ainoalle luokan toivolle, jotka normaaliolosuhteissa napsisivat kaseja. Tämän jälkeen hyppäys lukiomaailmaan todellakin on suuri. Ei sen välttämättä sitä tarvitse olla.

Matematiikan opetussuunnitelmaa uudistettiin kai pari vuotta sitten, mutta ainakin entisesssä muodossaan siinä oli melkoinen tasoero lukioon ja se kauhistutti moniakin.

-Sanni, 28.10.2007

#6971

Idea kai kuitenkin on, että koulussa pitäisi opiskella. Siinä olet kyllä oikeassa, että yläaste on aivan liian helppo ja siellä ei tarvitse tehdä mitään ja voi ihan hyvin saada sellaisen 9 keskiarvon. Ongelma perustuu pitkälle siihen, että yläasteella ovat kaikki kun taas lukiossa 30% siitä heikoimmasta ainekseesta on poissa, joten vaatimusruuvia voidaan huomattavasti tiukentaa ja näin onneksi tehdään.

Uusien asioiden oppiminen on siitä jännä juttu, että mitä enemmän sitä tekee sitä helpompaa se on, eli oppimaan oppii kun harjottelee, eli opiskelee.

-Tuomas, 30.10.2007

#6980

Idea tässä tekstissä olikin juuri ylasteen helppouden kauhistelu... Toivottavasti edes joku hokasi sen.

-Kolmoskentän veskari, 30.10.2007

#6986

No kyllä sitä tuli tuossa viime vuonna lukion ensimmäisellä luokalla huomattua, kuinka helposti sitä oikeastaan yläasteella kaikesta pääsi ja millaista paapomista yläastene opettajat harrastivat.

Mutta kenellä sitä nyt pinna ja halu opettamiseen kestäisi jos on 30 vuotta kuunnellut näsäviisasteleviä teinejä?

-Masa, 30.10.2007

#6991

Eipä tuo lukiokaan valmenna ketään juuri mihinkään. Pärjäämisessä kyse on lähinnä asenteesta; kuka vaan voi pärjätä, jos opiskeluun suhtautuu oikealla tavalla. Tämä saattaa edellyttää hieman korkeampaa ikää.

Minä menin ensin lukioon, mutta se jäi kesken jo ensimmäisen vuoden loppupuolella. Aluksi tuli kaseja ja ysejä, mutta kun kiinnostus lopahti, numerotkin tippuivat. Sitten menin hanttihommiin raksoille, mutta suoritin ammattitutkinnon vuosia myöhemmin. Enkä ainakaan kadu sitä. Jos olisin päättänytkin suorittaa lukion loppuun, en olisi vieläkään missään ammatissa (tosin olisin saattanut kirjoittaa pari Laudaturia).

Ylä-asteen suhteen kirjoittaja on oikeassa. Minullakin se meni heittämällä läpi, vaikken mitään tehnytkään sen eteen. Lukiossa joutui hieman skarppaamaan.

-Julli, 30.10.2007

#6992

Saksassa kuulemma käydään peruskoulua 18-vuotiaaksi asti. Tällöin pk todennäköisesti sisältää jo ainakin osan Suomen lukio-opinnoista. Jos näin olisi, voisi varsinainen lukio olla lyhyempi. Samoin ammattikouluista voitaisiin jättää yleissivistävät aineet kokonaan pois, jolloin amis kestäisi noin 2 vuotta. Ja kun nuoret joutuvat valinnan eteen vasta hieman kypsempinä, tulisi keskeytyksiä ja “vääriä valintoja” todennäköisesti vähemmän. Turha koulujen käynti maksaa veronmaksajille euroja.

-Julli, 30.10.2007

#6996

eikös saksan koulusysteemi mee jotenkii silleen että tyyliin ensimmäisen kolmen vuoden jälkeen karsitaan huonoimmat jo pois

-cheese, 30.10.2007

#6998

Omaa tyhmyyttäs et oo lukenu kokeisiin, tietysti tulos näkyy. :S

-Kalleonkingi, 31.10.2007

#6999

En lue kokeisiin juuri koskaan, lukuaineiden keskiarvo ~9

-joq, 31.10.2007

#7009

En minä oikeastaan mitään eroa yläasteen ja lukion välillä huomannut. Samoja numeroita tuli. Myöskin kirjoitusten tulokset vastasivat aika suoraan kurssien arvosanoja.

-Janne, 1.11.2007

#7012

En ihmettele matikan kokeen viitosta, kun ei tunnu tuo prosenttilaskukaan kovin hallussa olevan.

-NZ, 1.11.2007

#7053

No ehkä saa odottaakin kokeista seiskaa jos ei lue ollenkaan. Mutta eikö järkikin sano, että lukiossa hyvien tuloksien eteen pitää tehdäkin jotain? Ei lukematta pärjää, varsinkaan lukiossa.

Lukeminen kannattaa, lukuaineiden keskiarvo 9,6! :)

-Hikari, 6.11.2007

#7067

Yläasteella sain ilman työtä ysejä. Nyt aloitin lukion ja sain ilman työtä kaseja ja seiskoja ja olen tyytyväinen. Seiska on hyvä numero!

-Tuntematon, 7.11.2007

#7070

Kuuntelepas: LUKIO

Eikö jo itse sanakin tarkoita paikkaa, jossa LUETAAN. Siksihän sinne lukioon mennään, meillä ainakin sanottiin: “jos et jaksa lukee, mene amikseen tai jonneki muualle, lukiossa olo on teoriaopiskelua ja pänttäämistä.”

Idiootti olet, jos et älyä tehdä mitään arvosanojen eteen. Ei se edes paljoa vaadi, itse olen saanut arvosanat pysymään suht ennallaan, olen saanut useampia kymppejäkin ja ensimmäisestä kirjoittamastani aineesta (=biologia) tulee ainakin M (mahdollista on myös että yo-lautakunnassa nousee E:ksi), keskiarvo varmaan jossain ysin tienoilla. Enkä edes stressaa mistään.

Ja huom, arvosanoihin vaikuttaa muukin kuin koe vaikka sillä onkin eniten merkitystä yleensä. Tuntiosaaminen ja -aktiivisuus, aineet, esseet, sanakokeet, tiedon hankkiminen kurssin aiheista itse (ja sen saattaminen opettajan tietoon), jne voi muuttaa arvosanaa useammallakin numerolla suuntaan tai toiseen. Meillä saatetaan myös sopia välillä, että “tästä kurssista ei sitten pidetä koetta, jos ette halua.”

-hurtta, 8.11.2007

#7076

Aloitin lukion tänä syksynä. Yläasteella numeroni olivat ysejä ja kaseja, yksi kymppikin päästötodistuksessa oli. Kokeisiin en lukenut ysiluokan aikana kuin ehkä kolmeen kokeeseen ja hyvä numero tuli silti.

Lukiossa on ensimmäinen koeviikko jo kaukana takana ja toinen häämöttää edessä.

Joidenkin kokeiden numerot “pysäyttivät”. Tein numeroiden eteen oikeasti töitä.. Olin lukenut kokeista jokaiseen, tehnyt läksyjä, kuunnellut tunnilla, jne... Neljästä tuli silti seiska. Minä, yläasteella “normaalin hyvä” oppilas, sain yhtäkkiä yläasteen vahvimmista aineista seiskoja. Mikä meni pieleen?

Onhan seiska sinänsä hyvä numero, mutta parempiin tottuneelle se ei ole.

Herää kysymys, onko lukio tarkoitettu oikeasti vain niille, jotka saavat aina ysejä ja kymppejä? Pitäisikö meidän muiden mennä suosiolla amikseen jotta pärjättäisiin?

-..., 8.11.2007

#7083

Todella naiivi kirjoitus.

-Tuntematon, 9.11.2007

#7091

Yleensähän lukioissa on joku keskiarvoraja, näin olen ymmärtänyt. Eli siis ihan tyhmimmät ei sinne pääse, mistä seuraa ainakin vähän parempi taso kuin peruskoulussa kun tarkastellaan opiskelijoiden osaamista ja pärjäämistä. Eli entiset keskitason oppilaat ovat lukiossa huonoimmasta päästä, kärjistetysti ilmaisten. Ja kun lukio kuitenkin on vähän erilainen systeemi, voi odottaakin numeroiden tippumista ainakin alkuvaiheessa kun ei ole vielä tottunut uuteen tilanteeseen. Peruskoulussa tosiaan opitaan perusasiat, lukiossa alkaa aiheiden syventäminen ja haastavammat kokonaisuudet. Olen abi ja tiedän mistä puhun.

“Onhan seiska sinänsä hyvä numero, mutta parempiin tottuneelle se ei ole.” ...Ja niin huomasit, että aina on sinua parempiakin, kuten meillä viimeisimmässä aamunavauksessa todettiin. Olen minäkin työllä ja vaivalla saanut päntätyksi pitkästä matikasta parikin alle seiskaa koenumeroiksi, vaikka yläasteella tuli kymppejä useammankin kerran, mutta se riittää mulle enkä ole vaihtanut lyhyeen vaikka siitä saisin varmasti ysejä (muutamat samantasoiset kaverit vaihtoivat juuri tällä seurauksella).

Ja riippuu myös vähän edellisistä opettajista miten arvosanoille käy: jotkut opettajat antavat liian hyviä numeroita, jolloin tiukempi arvostelu voi tulla yllätyksenä. Esimerkkinä meidän edellinen ranskan ope antoi kirjoitelmista jopa 30 pistettä parempia numeroita kuin nykyinen.

Aina ei kannata kuvitella olevansa hyvä ja pärjäävänsä; ei tarvitsekaan olla. Mitä parempi olet, sitä vaikeampia ongelmia joudut ratkomaan, tyhmät saa olla tyhmiä ihan rauhassa eikä kukaan ainakaan odota heiltä liikoja.

-hurtta, 10.11.2007

#7364

Niin ja viimeistään yo-kirjoituksissahan se karu totuus iskee:

Ensin ytl:ssa tehtävistä annetaan pisteet ja sitten pistemääristä tehdään normaalijakauma, jonka mukaan arvosanat annetaan. 5% saa laudaturin, 5% hylätään, muissakin arvosanoissa oli tietyt prosentit joita en nyt vaan muista. Arvosana ei siis riipu siitä miten hyvä olet, vaan siitä miten paljon parempi/huonompi olet muihin verrattuna.

Vaikka olisit koulusi parhaimmistoa voit silti kuulua reputtavaan 5%:iin jos muualla Suomessa ollaan vielä fiksumpia.

-hurtta, 10.12.2007

#8295

Hyppäys riippuu myös paljon yläasteesta, josta on tullut. Itselläni kaikki numerot nousivat mennessäni lukioon (minne pääsi muutenkin vain joka kolmas hakija). Ainoan poikkeuksen teki äidinkieli, joka laski kympistä kasiin, eli oletan, että opettajatkin vaikuttavat suhteellisen paljon.

Ja hurtta puhuu asiaa!

-Olento, 7.4.2008

#8352

Meille ainakin toitotettiin ja toitotaan vieläkin että “Lukiossa on tehtävä töitä”, “Lukiossa oikeasti luetaan”jne. jne. Opomme jauhaa siitä vieläkin. Eikö teillä muka kerrottu tätä? Ja ystäväni joka on nyt lukion ensimmäisellä on sanonut samaa, mutta kertoi että kyllä siellä pärjää. Omalla kohdalla numerot on jo nyt tippumassa joten melkein kaduttaa se lukioon meno mutta valinta on jo tehty eikä voi muuta kuin mennä sinne. Täytyy päntätä sitten h******isti että saan hyviä numeroita.

-wer_wet, 12.4.2008

#10247

Totta. Peruskoulusta on enemmän apua amista varten, mutta lukioon se ei valmenna juuri mitenkään. Esim. yläasteen essee = 10 lausetta, lukion essee = 2 sivua.

-Felix, 10.11.2008

#11284

Tuo, että lukiossa pitäisi päntätä aivan älyttömästi on täyttä puppua. Luen itse sillointällöin tunneilla käsiteltävät kappaleet ja koeviikolla luen muistiinpanot ja kirjan. Tämä on melkein kaikissa reaaliaineissa kiitettäviin arvosanoihin.

-ada, 10.3.2009

#11817

Itse sain koko yläasteen ysiä tai kasia. Harvoin meni seiskan puolelle, mutta ei niitä kymppejäkään tainnut yhtäkään olla.

Nyt lukiossa sen sijaan todistuksessa komeilee viisi kappaletta kymppejä, monta ysiä ja vain kaksi kasia. Mielestäni en ole tehnyt töitä sen enempää lukiossa kun peruskoulussakaan. Lukion oppimis-/opetustyyli vain sopii minulle paremmin: Suurempien kokonaisuuksien opettelu, yhä mielenkiintoisemmat ja syvälliset pohdinnat ja oma vastuu opinnoistaan. Kaikki vaan eivät ole valmiita tämmöiseen ja jäävät jumittamaan pienissä yksityiskohdissa, eivätkä osaa muuttaa oppimistyyliään lukioon sopivaksi.

Peruskoulu ja lukio ovat kaksi täysin eri asiaa, mutta molemmissa on mahdollisuus pärjätä yhtäläisesti. Kyse on sopeutumisesta, omasta innostuksesta ja omien oppimistyylejen tiedostamisesta.

-Neppi, 29.5.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: