Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kuolemanrangaistus

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
20 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kuolemanrangaistus 4 588 lukijaa, joista 618 eli 13% on antanut arvosanan (7+).

Kuolemanrangaistus

Suomen perustuslain 7:ssä pykälässä sanotaan: “ Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Ketään ei saa tuomita kuolemaan, kiduttaa eikä muutoinkaan kohdella ihmisarvoa loukkaavasti...” Viimeinen kuolemanrangaistus Suomessa tapahtui vuonna1944, kun kolme venäläistä sotavankia teloitettiin. Vuonna 1949 lakiin säädettiin, ettei kuolemaan voida tuomita rauhan aikana, ja vuonna 1972 se kiellettiin myös poikkeustilanteissa. Perustuslakiin sen kieltäminen otettiin vuonna 1995. Yhdysvalloissa kuolemanrangaistus sallittiin uudestaan vuonna 1976, jonka jälkeen siellä on teloitettu 1096 ihmistä. Kuolemanrangaistus on kielletty ainakin rauhan aikana useimmissa “kehittyneissä” valtioissa. Euroopassa ainut maa jossa kuolemanrangaistusta ei ole vielä kielletty on Valko-Venäjä. Japanissa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa kuolemanrangaistukset ovat mahdollisia ja Kiinassa tehdäänkin eniten niitä (vuonna 2004 arviolta 3400). Kuolemanrangaistus mahdollistaa tien turvallisempaan yhteiskuntaan. Se estää kaikkein raskaimpia rikollisia palaamasta keskuuteemme ja näin tekee yhteiskunnastamme turvallisemman. Kuolemanrangaistus ei vähentäisi raskaiden rikosten määrää kuin marginaalisesti, mutta se tulisi halvemmaksi valtiolle. Kristinusko tuomitsee kuolemantuomion kymmenen käskyn viidennellä käskyllä; älä tapa, mutta korostaa anteeksiantamista ja nöyryyttä. Seurausetiikan mukaan teko on oikein, koska sillä saadaan karsittua rikollisten määrää vankiloissa. Utilitarismin mukaan raja on taas vaikeammin vedettävissä sillä kuolemantuomio ei tuo hyvinvointia siihen tuomitulle, mutta jos hän ei halua istua loppuelämää vankilassa niin sitten se tuo hyvinvointia. Kuolemantuomio esim. murhaajalle voi helpottaa uhrin läheisten elämää, kun taas jos murhaaja jää henkiin pelko hänestä saattaa seurata koko loppuelämän. Omasta mielestäni kuolemantuomio on hyväksyttävää erittäin raskaista rikoksista tuomittaessa ja syyllisestä ei ole epäselvyyttä, sillä se voi lievittää uhrin omaisten tuskaa.

-, 29.10.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 31:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#11619

Olen aikas paljolti “-^Nausicaä-san^, ” kanssa samoilla linjoilla, mutta kylmäkiskoisena henkilöitymänä, olisin valmis kiduttamisen sallimiseen, mikäli rikos jonka tekijä olisi tehnyt, olisi erittäin epäinhimillinen uhria kohtaan. esim. Jammu-Setä, Al Bundy jne. jne.

Laitettaisiin rikollinen kärsimään tekostensa seuraamuksista fyysisellä ja henkisellä tasolla, joka henkisen tahonsa osalta kyllä toteutuukin kuolemansellissä odotellessa. Tieto lähestyvästä kuolemasta on varmaankin aika inhaa.

Vähitellen esim. nälkään näännyttäminen, tai ainoastaan suolaveden tarjoaminen rikoksen tekijälle, noin kuukausi ennen kuolemantuomion täytäntöönpanoa, voisi olla metkaa. Rikokollista pidettäisiin suljetussa kopissa, ilman vaatteita tai muitakaan itsemurhan mahdollistavia esineitä. Häntä voitaisiin pitää esim. lepositeissä. Lopulta henkilö joko kuolisi, riippuen fyysisestä kunnosta, tai häneltä otettaisiin lopulta henki roviolla polttamalla.

Tällainen menettely, vaikka tässä kärjistetysti sen esille toinkin, uskoakseni vähentäisi henkirikoksia, tai “Jammu-Setämäistä” käytöstä. Pelolla on kautta aikojen saavutettu ne kaikista suurimmat teot. Toisena tulee varmaankin kunnioitus, mutta ei siitä tässä enempää.

Myös monet uskonnot perustuvat pelkoon esim. helvetistä!

-Joshua Samola, 18.4.2009

#12229

Al Bundy on Pulmuset -TV-sarjan päähenkilö.

-viisaampi, 11.8.2009

#12690

Ihmettelin itsekkin tuota Al Bundya kun kuullosti niin tutulta

-Ferway, 11.10.2009

#12955

Joosu: Lienet kirjoittanut tuon viestisi tunnekuohussa, koska en itse näe tarvetta inhimillisen kärsimyksen lisäämiseen. Tai esitetään tuo väitteesi eri lailla. Kuinka paljon pelkoa tulisi olla, jotta rikokset vähenesivät? Eikö pelko kiinnijäämisestä lisää pikemminkin rikollisen tarvetta peitellä jälkiä ja vaikeuttaa muutenkin tutkimusta.

Tieto odottavasta kidutuksesta aiheuttaisi joko itsemurhien määrää / pakoa Suomesta maahan, joka ei luovuta rikollisia. Vai voitko kertoa mekanismin, että miten tuo vähentää rikoksia?

-teuro, 12.12.2009

#13557

Kannatan kuolemantuomiota sarjamurhaajille. Minun etiikkani mukaan jos murhaaja on jo tappanut ja mahdollisesti raiskannut toistuvasti muista rangaistuksista huolimatta, ei hän ole enää sopiva yhteiskuntaan ja oikea rangaistus yhteiskunnan suojelemiseksi olisi kuolema.

Ilman teatteria ja katsojia, ilman kiduttamista ja kipua.

Kuolemanrangaistus ei tulisi vähentämään rikolliisuutta, mutta ainakin tätä marginaalista psykopaattiväestöä karsittaisiin.

Ja jos minun perhettäni tai ystäviäni murhattaisiin ja samassa tilanteessa tappaisin murhaajan, en ainakaan kuvittelisi tuntevani itseäni yhtä alhaiseksi.

-Tepsu, 28.5.2010

#13558

Yhteiskunnan suojelemiseksi? Yhteiskunnan (valtaeliitin) kannalta katsottuna sarjamurhaajia suurempi uhka ovat kriitikot ja toisinajattelijat.

-Pera, 28.5.2010

#13563

Kuolemanrangaistus raaistaa yhteiskuntaa. Se saa monet ihmiset uskomaan, että on vain oikein päästää päiviltään vihaamansa ihmiset.

-0, 29.5.2010

#13938

Mielestäni kivitys olisi otettava käyttöön kaikissa “sivistysvaltioissa”

-kivi26, 14.2.2011

#13968

Suurin osa ihmisistä (Myös murhaajat yms.) oppivat vankilakäynnistään, eivätkä toista rikettään. En siis kannata kuolemantuomiota. Kuitenkin jok'ikinen rikos pitäisi olla muunnettavissa kuolemantuomioksi tuomitun pyynnöstä, mutta vain silloin

-ifgfgf, 5.4.2011

#14456

Anders Breivik, Josef Fritzl ja Jammu-setä ovat rikollisia, joiden kaltaisten kohdalla hyväksyisin kuolemanrangaistuksen. Turvallisuussyistä joukkomurhaajat ja lapsiinsekaantujat ansaitsisivat köyden kaulaansa, vesikauhuinen koirakin lopetetaan, koska se on ympäristölleen vaarallinen. Lisäksi kuolemantuomio säästäisi rahaa, kun ei tarvitsisi makuuttaa riskitekijöitä kiven sisällä.

-III, 24.8.2012

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.