Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Abortti

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 5/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Abortti ei ole ainoa keino tai vaihtoehto vaikeissakaan tilanteissa. 4 626 lukijaa, joista 687 eli 15% on antanut arvosanan (7-).

Abortti

Yritin etsiä Lintukodon agorasta kirjoitusta abortista, mutta ainakaan yhtäkkiä ei silmiin osunut. Siispä ajattelin nyt heittää abortista muutamia ajatuksia.

Abortti jakaa kansan melkoisen jyrkästi kahtia – niihin jotka pitävät aborttia murhana ja niihin jotka pitävät sitä hyväksyttävänä. Tähän mielipiteeseen vaikuttavat esimerkiksi oma uskonnollinen vakaumus, omat kokemukset ja tiedot.

Abortti on ihmisen eliminoimista. Ainakin, jos alkiota tai sikiötä ylipäänsä pitää ihmisenä. Minä pidän, koska alkiossakin on jo kaikki tarvittavat rakennusaineet joista muodostuu aikuinen ihminen. Alkio, niin pieni solumassa kuin se saattaakin olla, on aina elävä. Ei ihmisestä tule ihmistä jonkin viikkomäärän mukaan, tai silloin kun kohdusta poistutaan. Sitten tullaan uskonnolliseen näkökulmaan. Itse uskon, että jo kohdussa meidät on tehty suurella ammattitaidolla ja tarkoituksella. Kaikkihan eivät toki usko elämällä tai maailmalla olevan mitään sen kummempaa tai syvällisempää tarkoitusta, mutta minä uskon. Minä uskon, että “vahinkoja” ei ole olemassakaan. Jokainen elämänalku on tarkoitettu uudeksi ihmiseksi maailmaan.

Onko lapsi sitten synnytettävä olosuhteista ja kaikesta muustakin riippumatta? Entä jos oma isä on raiskannut 13 – vuotiaan, ja tämä on tullut raskaaksi? Entä jos tulevalla äidillä on koulut kesken, tai uraputki nousussa? Mitä jos tuleva äiti kärsii mielenterveydellisistä ongelmista? Jos vauva ei vain kertakaikkiaan sovi elämäntilanteeseen, ei nyt eikä vielä pitkään aikaan? Onko abortti silloin ainoa keino, suositeltavaa, tai hyväksyttävää?

Toden totta, kuka tahansa aikuinen ja järkevä ihminen ymmärtää että nämä ovat vaikeita asioita, eikä niitä ole koskaan helppo käsitellä. Raiskaustapauksissa vauvalla voisi todellakin olla paremmat lähtökohdat elämään, ja henkistä kärsimystä, häpeääkin on mukana. Hämmennystä, ongelmia. Painaako äidin tai isän hyvä olo tai kunnia kuitenkaan edes yhteensä enemmän kuin lapsen, ihmisen henki? Kärsiikö joku raskausaikana niin suurista henkisistä oireista että se oikeuttaisi ottamaan vauvalta hengen? Eikö elämä ole pyhää, jotain jota pitäisi pyrkiä säilyttämään viimeiseen asti?

Mikä tahansa tulevan äidin tai isän elämäntilanne on, olisi hyvä muistaa eräs sana: adoptio. Maailmassa on loputtomasti pareja, jotka haaveilevat omasta lapsesta ja antaisivat vauvalle hyvän kodin. Äidille voi synnytys olla rankka ja vaikea asia, puhumattakaan sitten lapsesta luopumisesta, mutta eikö lapsensa tähden olisi valmis suuriinkin asioihin?

Tästä päästäänkin vielä viimeiseen kohtaan – äidin, naisen itsemääräämisoikeus. Eikö jokaisella ihmisellä ole oikeus määrätä omasta vartalostaan ja itsestään? Toki. Minusta kuitenkin ihmisen henki menee vielä hippasen tämän oikeudenkin yli. Jos tämän oikeuden menetys kestää yhdeksän kuukautta, mutta lapsi menettää henkensä lopullisesti, niin minusta siinä ei ole edes mitään epäselvää.

Abortti on minusta nykyään liian helposti saatavissa, eikä aina edes välttämättä ajatella muita vaihtoehtoja. Eivätkö vanhemmat olisi lapselleen velkaa edes sen verran, että voisivat harkita tämän hengen säilyttämistä, ja etsiä ratkaisua muista tavoista kuin abortista?

-Jemppu, 15.11.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 124:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#12053

Helppo on Policen ja muiden täällä päteä kun ei äiti muinoin päättänyt keskeyttää raskautta. Ihmisellä ei vittu ole oikeutta päättää muiden elämisestä ja kuolemasta. Etenkään selllaisen olennon elämästä jonka on itse pistänyt aluilleen. Ja saanen huomauttaa, jo 20. raskausviikon jälkeen sikiöllä on jonkinlaiset eloonjääntimahdollisuudet tehohoidossa. TEO:n luvalla sikiön vaikean poikkeavuuden perusteella saa abortin tehdä ennen 24. raskausviikkoa.

Oikeasti. Ihminen ei ole Jumala joka tuomitsee muita oman lajin edustajia kuolemaan tai elämään.

MUTTA. Annan tässä tapauksessa hymyjä myös abortin tekijöille sillä tiedän että suuri tekijä abortin harkinnassa on yhteiskunta joka sortaa kaikin mahdollisin keinoin lapsen saajaa. Lapsen saaminen ajaa pahoihin taloudellisiin ahdinkoihin. Jos eläisimme yhä “hyviä vanhoja aikoja”, luulen, että suuri osa abortin hakijoista pitäisi lapsen.

-Tyttö, 21.7.2009

#12154

Asiasta on kenenkään turha täällä piestä suutansa, ellei ole itse joutunut raskauden keskeytystä oikeasti harkitsemaan totisessa tilanteessa. Tai ainakin sellainen teoreettinen filosofointi voidaan jättää täysin omaan arvoonsa.

-Mies, 1.8.2009

#13473

Oletteko miettineet, että myös ne ihmiset, jotka eivät hyväksy tai ainakaan itse tekisi aborttia (lukuun ottamatta raiskaustapauksia, jotain 13v. ikää tms) ei ole aina vaihtoehtoja pitää lasta.. Itse olen aina miettinyt jos omalle kohdalleni kävisi niin, että tulen raskaaksi, tilanteesta huolimtta, olisi minun vastuuni ja velvollisuuteni pitää lapsi. Pidän yleisestikin lapsista ja minulle onkin jo siunattu (<--en ole uskovainen) yksi syksyllä 2v. täyttävä tyttö. Sairastuin tuberkuloosiin ja minulla todettiin myös laskimotukos, joten käyttämieni lääkkeiden määrä on hirmuinen. Kaikista ehkäisyvälineistä huolimatta olen tullut raskaaksi, enkä “voi” pitää lasta. Katson asiaa siltä kannalta, että olisi erittäin itsekästä pitää lapsi, sillä se joutuisi koko raskauden ajan kärsimään masussani suurista annoksista monia lääkkeitä ja synnyttyään niiden aiheuttamista vieroitusoireista ja vajavaisuuksista.

-nainen, 13.4.2010

#13476

Abortti on monelle niin kipeä ja sisintä koskettava asia, että siitä voi olla vaikeaa jakaa mielipiteitä. Oma kantani on kuitenkin, että abortin tekeviä naisia ei pidä tuomita automaattisesti raaoiksi murhaajiksi. Aborttiin päätyminen on todella vaikea päätös ja se ei ole henkisesti helposti käsiteltävä asia. Sikiö on kuin vieras äitinsä kohdussa, on hienoa olla vieraanvarainen ja vieraasta on pidettävä hyvää huolta, mutta joskus vieras on lähetettävä pois. Älkää luulko, että asia on todellakin mielestäni näin yksinkertainen, mutta aika hyvä vertauskuva. Loppujen lopuksi, me elävät ihmisethän sitä abortin “uhriksi” joutunutta sikiötä valittelemme ja säälimme, mutta ei se lapsi osaa itse kärsiä yhtä paljon kohtaloaan. Enkä tarkoita nyt fyysistä kipua. Se ei osaa surra menetettyä elämää, vaan me elävät ihmisethän sitä suremme ja jossittelemme.

Tiivistettynä: En kannata aborttia eikä se ole mikään ehkäisykeino, mutta jos siihen on pakko päätyä, niin se on äidin henkilökohtainen asia. Ketään ei saa tuomita pahaksi ihmiseksi abortin tekemisestä. Äiti haluaa lapsensa parasta ja joskus se tarkoittaa vain sitä, että täytyy osata päästää irti.

-Judy, 13.4.2010

#13478

Abortti on naiselle yleensä todella raskas kokemus eikä helpotusta ainakaan suo, jos ympäristö tuomitsee sen. Kannatan aborttia aina, kun äiti omasta vapaasta tahdostaan haluaa sen tehdä. Se ei ole varmasti helppo päätös.

Paljon monimutkaisemmaksi asia menee, jos lapsen isä haluaa, että abortti tehdään vaikka lapsen äiti ei sitä haluaisi. Tai jos lapsen isä haluaisi ottaa vastaan syntyvän lapsen, mutta äiti ei.

-Da Dam, 13.4.2010

#13828

Abortti on aiheena sellainen, että tästä ei tulla ikinä pääsemään yhteisymmärrykseen onko se oikein vai ei. Joidenkin sen hetkiseen elämään lapsi ei vain sovi, mutta se miten lapsi on saanut alkunsa, on sitten mielestäni toinen juttu. Ei sitä voi vain ajatella että no jos en tällä kertaa käytä ehkäisyä, niin en tule raskaaksi, koska siitä voi tulla. Jos vain saisi kaikki ei raskautta toivovat huolehtimaan siitä ehkäisystä kunnolla, niin varmasti silläkin aborttien määrä laskisi huomattavasti.. Sitä en myöskään ymmärrä, että jotkut käyttävät aborttia ehkäisykeinona!!!

Kaiken kaikkiaan abortti ei varmastikaan ole helppo päätös (itselläni ei kokemusta, mutta muutamalla läheiselläni on) ja se on mielestäni jokaisen itse tehtävä. Kukaan muu ei siihen voi tulla päättämään, sillä asianomainen itse joutuu elämään päätöksensä kanssa läpi elämän. Tuskin kukaan pystyy aborttia noin vain unohtamaan...

Mikä sitten onkin syy raskaaksi tulolle ja siitä aborttiin, on jokaisen henk. koht asia mielestäni, parempi kun ulkopuoliset eivät siihen puutu!

-sunnyli, 26.10.2010

#13918

Abortti on päättää elämää, joka on syntynyt äidin kohdussa, tappaa olemassa olevaa elämää. Abortin syyt ovat rajattomia, mutta syistä riippumatta, abortti on väkivaltainen teko eläjän ihmisen vastaan.

Oletko abortin puolesta? Asia on selvä, et tiedä mitä abortti oikeesti tarkoittaa! Uskalla etsiä tositietoa abortista, katsoa abortin videon, puhu abortin tehneen kanssa jne. Vasta silloin sinun mielipide olisi kiinnostava.

Niin kuin aina, ehdotan käymään:

-Jyri, elämän puolustaja, 23.1.2011

#13920

Miksi en voisi olla abortin puolella ja samalla olla hyvin tietoinen mitä tarkoittaa? Abortti on toisinaan todellinen vaihtoehto naiselle, joskaan syyt minkä vuoksi se tehdään olisi hyvä olla aika painavat. Viittaamasi linkit eivät oikein vakuuta, koska artikkelissa on useita kirjoitusvirheitä. Lisäksi annetuille faktoille ei löydy useimmissa tapauksissa mitään viitettä tutkimukseen, vaikka siellä muutaman tutkimuksen sisältöön naivisti viitattiinkin.

-jtr, 29.1.2011

#13921

Jyri, molemmat linkkisi ovat hyvin epäilyttäviä. Lisäksi oikeuselamaan.org paasaa, että abortti aiheuttaa mielenterveysongelmia ja milloin mitäkin. Lisäksi se ehdottaa, että “on myös maalaisjärjen mukaista, että on traumaattisempaa abortoida kuin synnyttää ”ei-tahdottu“ lapsi”. Itse asiassa (jopa toivotun lapsen) ensisynnytys on suurempi riski mielenterveydelle kuin abortti. En jaksa lähteä tappelemaan aiheesta, enkä varsinkaan linkkikilpailuun. Toivon vain, että linkit, joilla näinkin isoja asioita puolustetaan tai vastustetaan, olisivat edes luotettavista lähteistä.

Ja tämä ei toki ole poliittisesti korrektia, mutta sanon sen kuitenkin. Olen ollut töissä naistenklinikalla, jossa tehtiin abortteja. Olen nähnyt sekä lääkkeellisen että kirurgisen keskeytyksen, eikä kummassakaan tapauksessa tee edes pahaa. Pahaa tekisi, jos nämä ihmiset joutuisivat synnyttämään – synnytysosastollakin olen ollut ja se vasta kovaa hommaa onkin, varsinkin jos siellä vastoin tahtoaan joutuu pukertamaan.

-sera1, 31.1.2011

#13922

Miksi kommenttiani ei julkaista? Eikö se miellyttänyt vai?

-sera1, 2.2.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.