Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Pakkokirkko

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Vapaus tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Toteutuuko nuorten osalta uskonnonvapaus Suomessa? 3 405 lukijaa, joista 417 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Pakkokirkko

Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Vuodesta 1923 lähtien meillä suomalaisilla on ollut uskonnonvapaus. Siihen kuuluu oikeus harjoittaa omantuntonsa mukaista uskoa, kunhan se ei vahingoita muita ja oikeus olla uskomatta tai osallistumatta arvojensa vastaisen uskonnon palvontamenoihin, ts. positiivinen ja negatiivinen uskonnonvapaus. Yli 80-vuotta tämän lain vaikutuksen alaisiksi ovat lukeutuneet valitettavasti vain täysi-ikäiset yksilöt.

Minusta yleinen väärinkäsitys ja stereotypia aikuisten keskuudessa on, että lapsen tulisi omaksua vanhempiensa arvomaailma. Oletan tästä johtuvan lainsäädännöllä vahvistetun syyn siihen, miksi meillä penikoilla on “velvollisuus” kuulua valtionkirkkoon, mikäli vanhempamme eivät päätä toisin. Tämän ennakkoluulon uskon vahvistuvat entisestään erilaisista kokemusperäisistä tiedoista ja niiden lähteistä, joissa äidin pieni enkeli on löytynyt kadunojasta viinapäisenä muun nuorisojoukon kannustuksesta. Toiseksi me nuoret olemme keskimäärin sen verran taneleita ymmärtämään järjestäytymisen suomat edut oikeuksiemme kannalta, että meitä pystytään käyttämään hyväksi erilaisilla metodeilla, lukien sisäänsä uskonnollisen hyväksikäytön. Nuorisokulttuurimme valitettavasti on, mitä on.

Arvomaailman oppiminen lähtee aina yksilöstä itsestään, vaikka sen täytyykin olla julkisen moraalin asettamien ehtojen hyväksymä. Kunkin persoonan mieli taas ajaa aina nautintojen runsauden ja kärsimysten vähäisyyden perään. Näistä kahdesta seikasta seuraa yleisesti hyväksyttyjen lakipykälien kiertäminen, mikäli niitä ei olla saatu käytäntöön objektiivisella tasolla. Toisin sanoen (ja yhdistäen samalla seuraavaan kirkon ja nuorten välisen suhteen) Suomen laki ja kirkon oppi kyllä teoriassa kieltävät lapsen vakaumuksenvapauden, mutta se ei yletä käytönnän tasolle. Paperille kirjoitettu teksti on on vain subjektiivinen argumentti objektiivista todellisuutta vastaan. Väite uskonnonvapaudesta on kumottu jo sillä, että voisin vastata kuuluvani uskontokuntaan tahtomattani, uskomatta myöskään itse sanomaan. Yleinen huomaamani vastaväite seuraavaan on, että vanhempani näkevät minulle parhaimmat vaihtoehdot, joita minun olisi velvollisuus noudattaa. Olen usein vastannut, ettei “pakkouskonto” kertakaikkiaan toteudu käytännössä ja niin tapahtuessaan se vähiten juuri olisikin uskonnonvapautta.

Keksin kuitenkin vielä yhden vasta-argumenttivaihtoehdon, jonka voisi esittää uskonnonvapautemme kielloksi. Demokratia, se “pääpiruista” suurin, perustuu enemmistön päätösvaltaan. Alle 18-vuotiaat ovat väestöllisesti selvästi vähemmistönä vanhempien ylivaltaan nähden, eikä heillä ole päätösvaltaa juuri vähäisyytensä takia. Tällöin, mikäli enemmistö aikuisista ei halua lapsille vapautta vakaumukseen, ei sitä myöskään tule. Kuitenkin meidät kakarat lasketaan kuuluvan kansalaisiksi ja kansalaisiinhan juuri yleisesti kohdistetaan kaikki vapaudet. On siis syytä määritellä nämä säädökset uudelleen juuri äskeisen takia, sillä muulloinhan kyseiset määritelmät ovat silkkaa propagandaa. Mutta ennen kaikkea: Vaikka kymmenen miljardia kärpästä sanoisikin paskaa hyväksi, ei se sitä paremmaksi muuttaisi. Mielipideriippuvaisia asioita ei pide muuntaa “pen and paper”:llä yleismaailmallisiksi totuuksiksi.

-Lord Juhani9, 31.12.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 47:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#7560

“Lasta kun ärsyttävät tuhannet asiat, myös 14-17-vuotiasta, joita lähinnä kai ovat ne jotka kirkkoon kuulumisesta valittavat.”

Minua myös. Tarkoittaako tämä sitä, että minun ei pitäisi tehdä näille asioille mitään? Ei, minusta se tarkoittaa sitä, että ainakin yhdelle niistä voisi tehdä jotain. Vaikkapa tälle.

-The Unfortunate One, 17.1.2008

#7561

Neo-Konservatiivi:

“Joo, siksi lakeja ei tarvita. Koska kristityt ei noudata niitä anyway.”

Enpä kutsuisi noita kristityiksi, jotka pakottavat ateistisia vanhempia kristilliseen kasvatukseen.

Muutenkin lain kunnioitus on varmaan kristittyjen parissa aika lailla yhtä suurta kuin muiden.

-jr, 17.1.2008

#7562

“Minua myös. Tarkoittaako tämä sitä, että minun ei pitäisi tehdä näille asioille mitään?”

Ei suinkaan. Minusta on hienoa että nuori yrittää tehdä jotain asioille jotka ovat hänen mielestään yhteiskunnassa väärin. Enkä minä muuten pelihousujani repisi jos laki tässä asiassa muuttuisi.

Minä olen kertonut mielipiteeni asiasta, ja sallin Unfortunate One'lle ja kaikille muille saman.

-jr, 17.1.2008

#7605

Meillä piti ala-asteella lausua ruokarukous kädet ristissä, muuten ei saanut mennä syömään. Se oli viisi vuotta sitten. Kummaa uskonnonvapautta kun ei saa ruokaa ellei noudata jonkin uskonnon tapoja. Lukemattomia kertoja on myös pitänyt laulaa virsiä rangaistuksen uhalla puhumattakaan kevätkirkosta, jonne on pakko mennä kuuntelemaan papin jorinaa.

-Katkera, 22.1.2008

#7612

Missä ala-asteella tommosta on?

-jr, 22.1.2008

#7648

Saatananplvonta uskonnoksi myös tasavertaisuuden nimissäää!!! Verinen Kirrrrrves!!!!

-Teletappi KinkkiVinkki heihei, 26.1.2008

#7684

“Juuri tuo, että esität oman näkemyksesi, ja perustelut sille, on jo lapsen manipulointia oikeastaan. Ensinnäkin se että lapsen oma isä esittää jonkun kannan ja selittää miksi se on mielestään parempi tuo lapsen mielestä sille uskottavuutta. Ja pitäisi tietysti esittää myös vastapuolen perustelut ja yhtä pitkästi ollakseen puolueeton kasvattaja.”

En nyt kyllä oikein ymmärrä. Luulin että tässä puhuttiin uskonnonvapaudesta eikä minun kasvatusmetodeista. Sen lisäksi en koskaan sanonutkaan muuta kuin että en sanoisi lapseni arvomaailmaa vääräksi. Sanoin että kertoisin oman näkemykseni ja sallisin hänen muodostaa omansa ja kehottaisin selvittämään itse asioista lisää (myös niistä joista olen kertonut).

“No minä olen melko varma että saavat. Ei poliittiseen nuorisojärjestöön liittymiseen tarvita muuta kuin täyttää lomake ja lähettää se järjestöön.”

Olisi kiva kun tarjoaisit _jonkin_ viitteen tälle. Demarinuorten sivuilla sanotaan “Voit liittyä Demarinuoriin, mikäli olet 15-30 vuotias.” Nuorempien liittymisestä ei sanota mitään. Jos se olisi mahdollista, luulisi sen olevan mainittu tuossa.

“Kuten ei aikuisilta puolueeseen liityttäessä, niin ei lapsiltakaan kysellä henk.koht. että oletko nyt aivan varma että haluatko liittyä.”

Häh? Aikuinenhan on jo ilmaissut kantansa liittymällä! Lapsi EI ole ilmaissut kantaansa jos hänen vanhempansa hänet liittää. Onko tätä eroa ihan oikeasti näin vaikea käsittää?

“Mutta kuten kristillinen kasvatus, tai buddhasta kertominen, tai ateismin eduista kertominen eivät (välttämättä) vahingoita lasta, niin ei myöskään kirkkoon kuuluminen vahingoita lasta.”

Perustuslaki on kanssasi eri mieltä, tai ainakin sen mukaan ihmisillä on uskonnonvapaus “Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan.” Tässä EI mainita minkäänlasita ikärajaa (toisin kuin esimerkiksi äänestysikärajasta mainitaan myös perustuslaissa)

“Se on sitten eri asia, jos pakottaa luistelemaan, vaikka lapsi kärsii luistelusta henkisesti tai fyysisesti, tai laulamaan ylistyslauluja kepulle.”

Olemalla kirkon jäsen lapsen on pakko ottaa osaa lukuvuoden alussa ja lopussa jumalanpalveluksiin. Tällöin hänet nimenomaisesti pakotetaan kouluun, ja se on suora seuraus kirkkoon kuulumisesta. Näinollen kyse ei ole edes pelkästään nimellisestä jäsenyydestä vaan myös pakottamisesta harjoittamaan uskontoa.

-Aapo, 31.1.2008

#7690

“Olisi kiva kun tarjoaisit _jonkin_ viitteen tälle. Demarinuorten sivuilla sanotaan ”Voit liittyä Demarinuoriin, mikäli olet 15-30 vuotias.“”

Ole itse törmännyt tyyppeihin joiden vanhemmat olivat heidät liittäneet Vesaisiin. En sitten tiedä olivatko varsinaisia jäseniä vai hangaround-

-jr, 31.1.2008

#7691

Aapo, kuten aiemmin kirjoitin, jos tuo vanhemman lapsen kirkkoon liittäminen on mielestäsi perustuslain vastaista, niin tee ihmeessä ilmoitus oikeuskanslerille tai jollekin.

Mutta minusta vanhempi saa pakottaa lapsen käymään kirkossa kun kerran on oikeus pitää jumalanpalvelus kotonakin.

-jr, 31.1.2008

#11953

Mielestäni jo 13 vuotias on tarpeeksi vanha päättääkseen uskonasioista.

-Agakonna, 15.6.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Vapaus tai muista aiheista.