Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kouluruoasta saa valittaa

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: adekvaatti: täysin asianmukainen, sopiva, tarkoitusta vastaava

Pidätkö?


8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 11/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ruoka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kouluruoasta saa valittaa. 3 534 lukijaa, joista 428 eli 12% on antanut arvosanan (8-).

Kouluruoasta saa valittaa

Joskus kuulee sanottavan, että kouluruoasta ei saisi valittaa, koska se on ilmaista. Tälläisessa lauseessa ei ole mitään järkeä. Yhtä hyvin joku aikuinen voisi saada lasillisen viiniä ilmaiseksi ja juotuaan sen saada sairaskohtauksen. Myöhemmissä tutkimuksissa selviäisi, että juomassa oli rotanmyrkkyä, mutta juoman saajalle sanottaisiin, että hän ei saa valittaa, koska hän sai sen ilmaiseksi. Kyllä ruoasta tulee saada valittaa, vaikka se olisikin ilmaista.

Sitäpaitsi kouluruoka ei edes ole ilmaista. Se maksetaan verorahoista. Verot on pakko maksaaa, joten niistä saadustua palvelustakin on voitava sanoa mielipiteensä. On väärin sanoa ilmaiseksi veroista maksettua palvelua.

Kritiikki voi nopeuttaa palvelun kehittymistä. Keittäjät voivat ottaa opiia kritiikistä. Kritiikin kieltäminen tarkoittaa samaa kuin kehityksen kieltäminen. Kritiikin pitää tietenkin olla asiallista. Asiallista kritiikkiä ovat esim. seuraavat lauseet:

* Tässä ruoassa on mielestäni liian vähän suolaa.

* Tässä ruoassa on mielestäni liikaa suolaa.

* Tämä ruoka on mielestäni liian kuumaa.

Typerää on taas sanoa vain “ihan paskaa ruokaa”. Typerää se on siksi, koska siitä ei selviä, mikä ruoassa oikeastaan on vialla.

Minulla on pari kaveria, jotka ovat olleet töissä koulun keittiössä, joten minä tiedän, ettei niissä ole hygieenia aina ihan kunnossa. Suojapäähinettä pitäisi aina käyttää. Tiedän kouluruoasta löytyneen esim. keittäjien hiuksia.

-mä., 12.6.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 21 kommenttia
Kommentit
#8753

Tuo esimerkki myrkyllisestä viinistä on ehkä hiukan kaukaa haettu, sillä kouluruuassa harvemmin on kuitenkaan rotanmyrkkyä. :D

Oon kyllä ihan samaa mieltä, ruuasta saa valittaa riippumatta siitä, onko se ilmaista vai ei.

-Muumi, 12.6.2008

#8754

Valittaminen on väärä sana, nimenomaan parannusehdotuksista pitäisi puhua.

Vaikka joku on ollut huonohygienisessä keittiössä töissä, ei se tarkoita sitä että kaikki koulukeittiöt olisivat yhtä huonoja, meillä ainakin ruoka on erittäin hyvää ja keittäjien ammattitaito varmasti hyvää.

Määrärahojen puute johtaa tietyissä kouluissa ja kunnissa siihen, että ruoan valmistuskustannukset laskevat olemattoman pieniksi, jonka jälkeen keittäjän on mahdotonta loihtia samalla hyvää ruokaa ja toimia hygieniallisesti parhaalla tavalla. Keittäjät ovat varmasti ammattitaitoisia ja tekevät työnsä niin hyvin kuin voivat, heitä ei saa syyttää missään nimessä.

-Tonza, 13.6.2008

#8755

Kouluruoasta todellakin saa valittaa. Ei sen tarvitse olla mitään Big Mac -ateriaa eikä huippuravintolan tasoa, mutta kyllä siihen saisi panostaa. Totta kai tuo asiaton palaute on täysin hyödytöntä, mutta rakentavaa kritiikkiä saa aina antaa. Hyvä kirjoitus.

-The Unfortunate One, 13.6.2008

#8756

Totta joka sana. Aikoinaan Vaasan liiketalous- ja hotelli-instituutissa opiskellessani koulukeittiön ruokatuotantopuoli valmisti kinkku-perunakiusausta käyttäen siihen pilaantunutta maitoa. Seurauksen yli puolet koulun oppilaista saivat ruokamyrkytyksen:) Itse en joukkoon kuulunut koska olin, tapani mukaan, poissa kyseisenä päivänä. Eli kouluruoka voi olla paskaa jopa paikoissa joissa kouluruokaa opetetaan valmistamaan ammattiielessä. Saati sitten muualla. Ja tekstiisi viitaten, kyllä viinistä saa juomakelvotonta ilman rotanmyrkkyäkin. Pelkkä korkin sisäpinnan homehtuminen riittää. Mutta kukas nyt sellaiseta jaksaa tinkiä;)

-Joshua Samola, 13.6.2008

#8761

Helpoin tapa estää valitukset on tehdä lähes mausteetonta ruokaa, mutta laittaa vastaavasti laaja valikoima mausteita esille, jolloin jokainen voi maustaa ruuan oman makunsa mukaan. Suolaa on helppo lisätä mutta helvetin vaikea ottaa pois. =)

Määrärahoista on paljon kiinni. On testattu kinnkukiusaus sekä veteen että kermaan tehtynä. Tottakai maussa on tuolloin eroa...

-Julli, 13.6.2008

#8766

“Määrärahojen puute johtaa tietyissä kouluissa ja kunnissa...”

Niin. Miksi kunnan ja valtion hommissa määrärahat ovat AINA lopussa, riippumatta siitä kuinka suuret ne ovat? Ja vastaavasti, yksityisellä puolella se on harvemmin ongelma.

Vastaus löytyy valtion tuottavuudesta – tai oikeastaan siitä että se tuottavuus ei kehituy laisinkiaan vaan pikemminkin heikkenee.

-Aapo, 14.6.2008

#8769

Erittäin hyvin esitetty ja perusteltu kirjoitus.

-Tää, 14.6.2008

#8776

Koulu ruoka on suoraan sanoen paha

-lerppu, 15.6.2008

#8784

Hyvin kirjoitettu! Kehitystä ei tapahdu ilman valitusta ;)

-Milla Valkeasuo, 16.6.2008

#8810

Kouluruoasta saa valittaa, mutta siinä ei ole valittamista. Nykynuorison kansantauti näyttää olevan jatkuva valittaminen – asiasta kuin asiasta. Aina keksitään jokin turhaakin turhempi asia, josta voi itkeä. Nykynuoriso on niin pilalle hemmoteltu ikäryhmä, joka ei ymmärrä kuinka hyvin asiat ovat tänä päivänä. Ruoan laatu ja raaka-aineet ovat erittäin korkeatasoista meillä Suomessa, josta meillä ei ole varaa valittaa.

-katse menneisyyteen, 20.6.2008

#8813

“katse menneisyyteen”, ovatko asiat nyt kaikki täydellisesti? Onko missään varaa parantaa? Ilmeisesti mielestäsi ei. Tuo tarkoittaa täsmälleen samaa kuin paikoilleen jämähtäminen. Onneksi tuotekehittäjät ja tutkijat ja muut eivät ole olleet kanssasi samaa mieltä, eivätkä epäilemättä ole tulevaisuudessakaan.

-Aapo, 20.6.2008

#8816

Katse menneisyyteen, oletan, että et itse ole nuori. Mietipä omaa nuoruuttasi. Eikö silloin kukaan valittanut? Eikö silloin kukaan tullut kertomaan juttuja siitä “miten paljon huonommin asiat olivat hänen nuoruudessaan?” Asiat paranevat, kyllä, mutta niissä on yhä parannettavaa, aina.

-The Unfortunate One, 20.6.2008

#8882

Kouluruuasta saa valittaa! Mutta ne ihmiset jotka valittaa vain mausteista eivät tiädä oikeasti huonosta ruuasta mitään!

Näkisittepä entisen kouluni jossa ruoka saattoi loppua kesken ekan ruokailun aikana kun puolet oli vast ottanu.(ruokailu oli jaettu 2 vuoroon)

Ruoka oli usein kylmää, raakaa ja sieltä löytyi hiuksia.

Keitot oli pahimpia kaikista. ne oli usein lähes pelkkää liäntä jo valmistuessaan. Keiton ottoa ei kukaan valvonut joten ensimmäiset pääsivät kalastelemaan sattumat päältä! Ylipäätänsä koko ruoka ja ruokasali järjestelyt/järjestelmä kusi!

Tässäpä oli vain hyvin pieni osa kaikesta ja listaa vois jatkaa vielä vaikka kuinka. <--- ei tosin jatkaa siksi et haluais löytää kaikista vikaa, vaan kun hommat aidosti kusi kintuille!

-jokuvain, 27.6.2008

#8884

Jos oppilaat saisivat päättää, mihin heidän käyttämässään palvelussa panostetaan, olisi ruoka oikeaa ja välineiden laatu suhteessa hyötyyn.

-Tuntematon, 28.6.2008

#9107

“Asiallista kritiikkiä ovat esim. seuraavat lauseet:

* Tässä ruoassa on mielestäni liian vähän suolaa.”

Asiallista toki, mutta jos sanot noin keittäjälle, siitä ei ole apua. Ei siksi että keittäjä on vanha lihava katkeroitunut ämmä, vaan siksi, että kyse on makuasiasta. Jotkut voivat valittaa siitä, että suolaa on liian vähän, jonkun mielestä sitä on liikaa, jotkut haluavat chiliä ja jotkut valittavat pippureista keitossa.

Omasta mielestäni kouluruoka on pääosin ihan hyvää ja terveellistä, harvana päivänä jätän sen syömättä.

Meillä oli viime vuonna koulussa päivittäin ruokalassa sellainen loota, jonka vieressä oli arviointílappuja. Suurin osa tutuistani vihaa kouluruokaa, mutta eipä sen lootan ympärillä näkynyt montaa täyttämässä niitä. Asiallinen kritiikki on ok, mutta kokemuksen syvällä kurkkuäänellä voin ilmoittaa, että nykynuorisolta se ei onnistu.

Eri asia tietenkin on, jos ruoka on kylmää tms. Silloin on aiheellista valittaa. Minun koulussani en onneksi ole mihinkään tällaiseen törmännyt.

-Nightingale, 16.7.2008

#9116

Aivan. Ja uskoakseni kouluruoan taso on kohonnut huimasti omien, 80-luvulta kotoisin olevien, kokemusteni jälkeen. Aikanaan, ainakin meidän koulussamme, ruoaksi kelpuutettiin miltei kaikki, jotenkuten, syötävissä oleva sapuska. Kauhulla muistelen esim. edesmennyttä kouluruokaa nimeltä “pottukolikka”, nimitys kyseiselle purtavalle vaihtelee riippuen missäpäin Suomea ollaan. Kuitenkin kyseessä on erittäin epämiellyttävä sekoitus maitoa ja siinä lämmitettyjä kokonaisia perunoita, jotka usein olivat kuummennettaessa muuttuneet sitkeiksi ja kumimaisiksi, maidontäyteisiksi, turvonneiksi pallukoiksi, joita jäystäessä kouluruokailuun varattu puolituntinen oli vain ohikiitävä hetki.:)

-Joshua Samola, 17.7.2008

#11652

Pakko sanoa, että kerrankin hyvä kirjoitus mä.:ltä ;) Minkäänlaista kehitystä ei voi tapahtua, jollei asiasta valiteta. Toisaalta, olisihan se vähän hassua valittaa, että ruoka on liian kuumaa: itse ainakin olisin mieluummin valittanut siitä, että ruoka on liian kylmää, koska niissä keittiöissä, joihin ruoka tuodaan toisista kouluista, on aina kylmää ruokaa. Ja salaattipöydät! Niilläkö muka pitäisi saada vatsansa täyteen?

-Lightning, 20.4.2009

#11654

Meillä nuo pottukolikat ovat kumiperunoita. Joskus kumiperunan sisältä voi löytyä vaikka mitä; näitä kutsutaan taas kinder-yllätyksiksi meidän piirissä.

Ne muuten pomppaa jos tiputtaa lattialle.

-KVA, 20.4.2009

#12476

KVA: “Ne muuten pomppaa jos tiputtaa lattialle.”

Niin todellakin pomppaa. Kerran muistan, kun koulussa oli jotain todella esimerkillistä ruokaa: minulla on laktoosi-intoleranssi, joten olin mennyt hakemaan toista kastiketta, joka oli todella liisterimäistä, eikä sitä pystynyt yökkimättä syömään. Pihvi oli raakaa ja siitä löytyi hiuksia, ja kun olin viemässä koko hoitoa pois (ruokahalu oli jo vähän mennyt), peruna tippui lautaselta, tippui lattialle ja pomppasi 20cm ilmaan. Niin että tällaista kouluruokaa. Kerran myös spagetti näytti puurolta ja maistui aivan hirveältä.

On todella typerää sanoa, ettei kouluruoassa ole mitään valittamista, niin kuin joku totesi. Ei ainakaan tuon ylläolevan mainitsemisen perusteella ole, ja joka päivä koulussa oli suunnilleen samanlaista ruokaa.

-cucumber, 13.9.2009

#12558

On yksi asia josta haluaisin nykykouluruuan suhteen valittaa isoon ääneen: siitä että byrokratian ja vääristyneen kilpailuttamisen takia on kannattavampaa / muka halvempaa tuoda esimerkiksi valmiiksi kuorittuja perunoita toiselta puolelta maata sen toiselle puolelle, vaikka perunoita kasvatetaan kyllä joka puolella, mutta kuulin, että tällaisen perunantuottajan, joka aikoo myydä esikäsiteltyjä kuorittuja pottuja laitoskeittiöille, täytyy hakea ympäristölupa, ja ymmärsin että lupakaavake on sama kuin jos olisi perustamassa ydinvoimalaa. Veikkaan että tällainen lupapäätös maksaa maltaita, joten pienehkön maatalousyrityksen ei ole kannattavaa ryhtyä tähän, ja niin on tilanne sitten se, että ohhoh, ainoastaan vauraalta Uudeltamaalta löytyy niin suuria ruotsinvallanaikaisia suurtiloja, että perunat tuodaan Lappiin saakka halki Suomen kouluruokailuun. Vai tuodaanko ne jo Puolasta? Muualla onkin varmaan on direktiivien mukaisesti huolehdittu perunankuorien jatkokäsittelystä...

Tässähän ei oteta millään tavalla huomioon todellisia ympäristövaikutuksia, eli sitä miten paljon päästöjä ja kuormitusta saa aikaan aivan tarpeeton liikenne. Jos perunat olisi hankittu koulun keittiöön paikallisesti, tuotu siitä 15 km päästä, niin mitäs luulette – olisiko se parempi kuin että rekalla roudataan niitä halki Suomen satoja kilometrejä. Mutta eihän tällaisella ole väliä siinä vaiheessa kun kilpailutetaan – halvin tarjous voittaa ja sillä sipuli. Pesetetään kaupunkien likapyykit Virossa, annetaan paikallisen pesulan mennä konkurssiin ja annetaan ihmisten jäädä työttömiksi. Näin se on varmaan parasta, ja varmasti siellä muualla on osattu käsitellä ne pesulan jätevedet paremmin, kuin meillä, ihan varmasti.

Ja onhan se hienoa sekin, että tuodaan suomalaislapsille kouluruokailuun saksalaista esipaistettua vehnäpatonkia, koska se on halvempaa ja ammattitaitoisella mutta minimiin vähennetyllä keittiöhenkilökunnalla ei ole aikaa (kuten oli vielä joskus 10 v sitten) leipoa muutaman kerran vuodessa sämpylöitä keittoruuan kumppaniksi. Kyllähän sellainen aito lisäaineilla kyllästetty saksalainen vehnäpatonki sentään kotimaisen kuitusämpylän voittaa.

Veronmaksajista ja päättäjistä on kiinni se, miten minimiin kouluruokailun rahat niistetään. Eivät keittiöiden emännät voi taikoa tyhjästä ruokaa lautasille.

-marja, 23.9.2009

#13354

Keittäjän hiuksia – nam, mitä mielikuvia syntyi minulle. Itse en ole vuosiin edes jalalla astunut kanttiiniin, syystäkin. Arvioisin, ettei kouluruoka maistu nykyisellään edes sioille. Kun minä aloitin koulun vuonna 2000, julkisissa kouluissa tarjoillun ruuan maku oli oikeinkin kelvollinen. Silloin se oli samaa tasoa, kun se on tätä nykyä joissakin yksityislukioissa.

Ja kun vuosi sitten keskustelin äidin kanssa kouluruuan surkeasta tilasta, hän vastasi minulle tylysti, että syömättä jättäminen on verovarojen väärinkäyttöä. Siinä se juuri onkin: maksamme yhtä Euroopan korkeimmista veroasteista, mutta julkiset palvelumme ovat Puolan tasoa. Määrärahojen puute esimerkiksi kouluruokailussa johtuu siitä, että kaupunkien verotuloista osa siirtyy köyhempiin kuntiin, jotka eivät kykene rahoittamaan palveluitaan. Ja kun muuttoliikkeen seurauksina syrjäkunnat köyhtyvät, rikkaammat kunnat joutuvat yhä enemmän avustamaan niitä ja niille jää omiin palveluihin vähemmän ja vähemmän määrärahoja käyttöön. Tällainen robin hood -politiikka on minusta hulluutta! Miksi toisten pitää maksaa jonkun asuinpaikasta toisen puolesta!?

-Señor Presidente, 20.2.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ruoka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: