Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / In varietate concordia - Moninaisuudessaan yhtenäinen

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 33/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Euroopan Unioni on ollut Suomelle suurimmaksi osaksi hieno yhteisö. Unionin ansiosta kaupankäynti ja matkustaminen Euroopan alueella on helpottunut huomattavasti. 2 838 lukijaa, joista 571 eli 20% on antanut arvosanan (7+).

In varietate concordia - Moninaisuudessaan yhtenäinen

Euroopan Unionin lippu ja tärkein tunnus.

Koska kukaan ei tunnu koskaan puhuvan Euroopan Unionin hyvistä puolista, niin päätin sitten itse koettaa. Tässä ihan muutamia EU:n aikaansaamia, omasta mielestäni hienoja asioita, jotka tuntuvat unohtuneen.


1. Euro. Yhteisvaluutta lienee suomalaiselle näkyvämpiä asioita, mitä 13-vuotinen EU-taipaleemme on tuonut. Eikö olekin mukavaa kun ei tarvitse sählätä eri valuuttojen kanssa matkatessa ympäri Eurooppaa? Jos matkustelet paljon, niin olet varmasti ainakin kerran purnannut kun Ruotsissa ja Virossa ei käytetä euroja. Järjestelmän on katsottu tuoneen Eurooppaan myös suhteellisten vakaiden korkojen ajan, josta on ollut vain hyötyä.
Yhteisvaluutta on hieno asia, se tekee kaupankäynnin EU-maiden välillä ainakin hieman helpommaksi, ajatus eurosta ei ole mikään Brysselin herrojen tuulesta temmattu liittovaltiojuttu. Eräänlaista yhteisvaluuttaa käytettiin Ranskassa, Sveitsissä, Belgiassa ja Italiassa jo vuodesta 1865 lähtien, tähän liittoon liittyi myöhemmin muitakin maita ja se oli virallisesti voimassa vuoteen 1926 asti.

2. Eurooppa on yhtenäisempi kuin koskaan aiemmin. EEC:n, EY:n tai EU:n aikana Eurooppa ei ole aloittanut yhtään merkittävää sotaa, tätä ennen mantereellamme oli takana vuosisatoja pitkä ja hyvin synkkä sotahistoria, Ensimmäinen- ja Toinen maailmansota sekä Krimin sota vain muutamia mainitakseni. Ennen EU:ta Eurooppa oli ollut “yhtenäinen” vain Rooman valtakunnan aikaan, Napoleonin aikaan, Kaarle Suuren aikaan, Kalmarin unionin ja Hitlerin valloitussotien aikaan, mutta kuten varmaan tiedätte, tämä yhtenäisyys saavutettiin alistamalla toinen valtio toisen alle.

3. Suomen valtio on vastuussa EU:lle. Mikäli Suomen valtio alkaakin riistää asukkaitaan, niin unioni on tukemme ja turvamme, vaikka voisi toisin ajatella, niin silti, EU ei varmasti tule katsomaan sivusta, mikäli Suomi loukkaa kansalaistensa oikeuksia.

4. Eurohinnat vähentävät matkapuhelinkuluja. EU-komissio alensi Euroopan alueella liikkuvien matkapuhelinhintoja lupauksensa mukaisesti jopa 60% vuonna 2006. Soittaminen Euroopan maasta toiseen halpeni paljon, hienoa, eikö vain?

5. Passiton matkustaminen. Rajamuodollisuudet ovat poistuneet useassa EU-maassa sekä Islannissa ja Norjassa Euroopan Unionin ansiosta.

6. Emme ole vain “pieni maa jossain pohjoisessa” vaan olemme myös suuressa, mahtavassa EU:ssa. Kummalla luulet olevan enemmän vaikutusvaltaa? Suomella vai EU:lla? Eurooppa on paljon vahvempi tekijä yhdessä kuin jokainen mantereen maa yksistään. Emme elä niin suuressa Venäjän uhan alla, kun meillä on kaverina lähes koko Eurooppa. NATOn laajeneminen esti Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton uhkauksen ampua alas Länsi-Berliiniin lentävät USA:n ja Britannian avustuskoneet. (Länsi-Berliinin ilmasilta) Siinä on yksi osoitus siitä, että yhdessä olevat ovat vahvempia.


Siinä muutamia nopeasti mieleen tulleita asioita, niitä on varmasti lisääkin, mutta tuossa on hyvä alku. En yhtään ihmettele, että suomalaiset eivät juuri arvosta EU-systeemiä, sillä unioni on jäänyt minullekin hyvin etäiseksi ja sen saavutuksista ei juuri keskustella. Meidän kannattaisi ottaa mallia uusista jäsenmaista tai unioniin pyrkivistä maista, heille EU on tie pois menneisyyden synkistä ajoista sekä tuki ja turva. EU luo tunteen, että olemme keskenämme ystäviä ja pystymme toimimaan yhdessä.

Euroopan on hylättävä ajatus siitä, että pärjäämme paremmin yksin. Olen itse uskonut aina, että yhteistyössä on menestyksen salaisuus. Valituksen sijaan voisimme kehittää EU:ta eteenpäin entistä paremmin toimivaksi yhteisöksi, jossa jokainen kulttuuri on tasavertainen ja jokainen on oman kotimaansa lisäksi myös Euroopan kansalainen.

Tällä hetkellä unionin polttavin puheenaihe lienee Lissabonin sopimus. Annan neuvon kaikille sen vastustajille, lukekaa se, luulenpa, että suurimmalla osalla kansalaisista ei ole harmainta aavistustakaan missä sopimuksessa on loppujen lopuksi kyse, tai mitä se sisältää. Älkää uskoko huhuihin tai Perussuomalaisten marmatukseen, vaan ottakaa asiasta itse selvää. Kiitos.

-Felix, 20.6.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 3 kommenttia
Kommentit
#8868

Aamen... :)

-Tuntematon, 26.6.2008

#9273

1. Euro.

Hyvä sinänsä ja helpottaa paljon matkustavien elämää, mutta Euron romahtaessa koko Eurooppa romahtaa taloudellisesti.

5. Passiton matkustaminen.

Muuten mutta myös salakuljetus ja muut hämärä toimet ovat helpottuneet.

-Eezi, 26.7.2008

#11285

Emme ole vain pieni maa “jossain pohjoisessa”, vaan myös osa suuressa, mahtavassa Neuvostoliitossa.

-Sopii muihinkin kohtiin, 10.3.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.