Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Yritysten rahanhimo

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: föhn: vuoristossa puhaltava kuiva, lämmin (myrsky)tuuli
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 11/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Työstä on kadonnut ilo, päättäjät toimivat vasten kansalaisten tahtoa ja yritykset tavoittelevat voittoa vältellen yhteiskuntavastuuta. 2 556 lukijaa, joista 489 eli 19% on antanut arvosanan (7).

Yritysten rahanhimo

Näin kirjoittelen, vaikken ole elänyt kuin vasta 1990-luvun alusta, syntyen Suomea koetelleen ankaran talouslaman aikoihin. Vanhempani saattoivat seurata lama-ajan koettelemuksia TV-uutisista: Pankkien pelastamiseksi jouduttiin pelastamaan ¨roskapankkeja,¨ työttömyys kasvoi pilviin ja leipäjonoja saattoi nähdä Helsingin katukuvassa. Minuun ei lama tietenkään vaikuttanut mitenkään, mutta olen kuullut laman vaikutuksen olevan yhä nähtävissä.

Pohdin usein aiempia vuosilukuja verraten niitä nykyaikaan, ja usein päätelmäni on ainakin työelämän suhteen se, että ¨ennen kaikki oli paljon paremmin.¨ Sellaista ¨kaikki oli ennen paremmin¨ -ajattelua voisi toki yrittää muuttaa keskittymällä vain siihen mikä on parantunut suhteessa entisaikoihin: Syrjintäkielto on asetettu voimaan, koululaisten kurittaminen on lopetettu, rikoksista nostetaan yhä herkemmin kantelua ja ylipäänsä keinot rikollisen toiminnan lopettamiseksi ovat kehittyneet.

On kuitenkin ymmärrettävää, että maamme kansainvälistyttyä ja yhteiskuntamme tietoteknistyttyä on työaika painottunut etenevässä määrin tiedonkäsittelyyn sekä kielitaitojen kehittämiseen. Ikävä kyllä maailman ¨pienentymisellä¨ on ollut kääntöpuolensa: Ahnaat suuryrittäjät ovat huomanneet voivansa maksimoida voittonsa siirtämällä tuotantoaan halpatyömaihin, minkä johdosta esim. Kemin alueella sijainneen Stora Enso -tehtaan toiminta lakkautettiin. Asiasta nousi kyllä melkoinen protesti, mutta eihän yrityksen johtajaa voi kieltää maksimoimasta voittoaan yhteiskuntavastuuttomuuden nimissä.

Kapitalismi on tekee jokaisesta työntekijästä kuin kertakäyttölaitteen, joka surutta kulutetaan loppuun ja vaihdetaan sitten toiseen, aivan kuin vaihtaisi käsikonsolin ¨työvoiman¨ eli patterin tietyin välein. Tai sitten yritetään saada mahdollisimman vähästä ¨patterista¨ mahdollisimman paljon irti, eli työpaikkoja vähennetään samalla kun työmäärää lisätään, jottei yhtä monelle työntekijälle tarvitsisi maksaa palkkaa.

Juuri tärviölle kohonnut voiton tavoittelu on oikeastaan heikentänyt kaikkien alojen tuotteiden laatua jo vuosikymmeniä: Esim. perheemme 80-luvulla rakennettu tietokone toimii yhä, kun taas nykyään jo 5 vuotta putkeen toiminutta kovalevyä voidaan pitää vanhana. Tuotteet ovat kyllä halventuneet, samalla myös niiden luotettavuus ja kesto. Tietenkin jos ostaa kalliimman mallin, voi se suunnilleen kestää pidempään, mutta pahimmillaan halvimmat PC-tietokoneet saattavat kärähtää käyttökelvottomiksi jo yhden vuoden aikana.

Sillä että tuotteiden valmistukseen sijoitetaan mahdollisimman vähän rahaa ja että tehdään markkinavoimaisia, vain 1-3 vuotta kestäviä akkuja tietokoneille (vaikka parhaimmilla kannettaviin tietokoineisiin sijoitettavilla litiumioniakuilla saavutettaisiin jopa 20 vuoden käyttöikä), saavutetaan kyllä voittoa, mutta tuotteen laatua sekä kansalaisen kukkaroa poljetaan, kun ne vanhenevat niin tiuhaan tahtiin. Minun oli kuitenkin esim. pakko ostaa uusi tietokone kymmenen vuotta vanhan entisen tilalle, vaikka se toimisi vielä, vain sen takia että voisin tasavertaisena ihmisenä käyttää minulle tärkeitä sivustoja, joiden kokoa ja järjestelmävaatimuksia markkinavoimaisesti kasvatettu yli entisen koneeni suorituskykyjen rajojen.

Samalla kun virtuaalitekniikka kehittyy, voivat viihteelliset ja paljon mainoksia sisältävät sivut nähkääs avata mahdollisuuksia lisävoittoon, kun sivut saadaan näyttämään nuorison mielestä trendikkäiltä. Tämä puolestaan heijastuu siten, että uusi sylimikrosi lämpenee ja tulee meluisammaksi, kun se joutuu pieneen tilaan sullotulla prosessorillaan käsittelemään ¨trendikkäiden sivujen¨ runsaslukuisia animaatioita, samalla kun jäähdytystarve tuulettimien avulla lisääntyy.

-musicantor, 2.7.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 6 kommenttia
Kommentit
#8912

“Tietenkin jos ostaa kalliimman mallin, voi se suunnilleen kestää pidempään, mutta pahimmillaan halvimmat PC-tietokoneet saattavat kärähtää käyttökelvottomiksi jo yhden vuoden aikana.”

Tässä on ydin. Syytät valmistajia heikkolaatuisten tuotteiden valmistamisesta, ja samalla kerrot että itse ostat tietoisesti sitä halpaa ja huonolaatuista. Sinähän teet sen valinnan, ei myyjä tai valmistaja.

Vai onko ahneus valmistajan sijaan sinussa, joka haluat minimoida rahankäyttösi (ja sitten valittaa sen seurauksista valmistajille)? Millä tavalla oma käyttäytymisesi eroaa kuvaamiesi riistokapitalisten käyttäytymisestä? En sano että tarvitseekaan, mutta näetkö itsekään eroa?

Se on tietysti totta että ATK ei ole kovin pitkäikäistä. Mutta kuinka usein kone vaihdetaan sen vuoksi että siinä on laatuongelmia? Pikemminkin siitä syystä että halutaan pelien pyörivän paremmin.

Itä-Euroopassa (mukaanlukien Baltian maat) esimerkiksi on “halpatyövoiman” ansiosta talous ja vauraus kasvanut rajusti – ja samalla myös ihmisten palkat. Puolalaiset rakennustyömiehet, jotka olivat menneet Englantiin töihin palaavat nyt takaisin kun kysyntä on niin kova. Työntekijän on helppo lopettaa riistäminen. Lopettaa työnteon. Vaihtaa työnantajaa. Minä olen vaihtanut työnantajaa koska minua ei kohdeltu riittävän hyvin. Vai onko kaikkien Suomen vajaan 300 000 yrityksen johto samanlaista roskasakkia? Tai perustaa oman yrityksen niin ei ainakaan kukaan paitsi verottaja tule pomottamaan.

Lisäksi 80-luvun vertauksesi ontuu. Aivan varmasti jotkut nykyiset koneet kestävät 20 vuotta. Omat 80-luvun koneeni hajosivat samaa vauhtia kuin nykyisetkin (puhun siis tietokoneista). Ylivoimaisesti suurin osa 80-luvun laitteista on hajonnut, mutta kaikki eivät. Se, että teillä on sellainen, ei vielä todista laadun yleisestä heikkenemisestä.

“Sillä että tuotteiden valmistukseen sijoitetaan mahdollisimman vähän rahaa

... saavutetaan kyllä voittoa, mutta tuotteen laatua sekä kansalaisen kukkaroa poljetaan, kun ne vanhenevat niin tiuhaan tahtiin. Minun oli kuitenkin esim. pakko ostaa uusi tietokone kymmenen vuotta vanhan entisen tilalle, vaikka se toimisi vielä”

Vanheneminen on eri asia kuin rahan sijoittaminen valmistukseen. Se, että teho loppuu, johtuu tietysti että käyttövaatimukset (ja softat) ovat aivan toista kuin mitä ne olivat ennen. Ensin sanot että tietokoneet eivät kestä rittävän kauan, sitten käytät esimerkkinä tilannetta jossa käyttösi asettamat vaatimukset ovat laitteelle liikaa. Eihän noilla asioilla ole suoraan mitään tekemistä toistensa kanssa.

“Minun oli kuitenkin esim. pakko ostaa uusi tietokone kymmenen vuotta vanhan entisen tilalle, vaikka se toimisi vielä, vain sen takia että voisin tasavertaisena ihmisenä käyttää minulle tärkeitä sivustoja, joiden kokoa ja järjestelmävaatimuksia markkinavoimaisesti kasvatettu yli entisen koneeni suorituskykyjen rajojen. ”

Hmm. Pitäisikö niiden loppujen 99,5% sitten jättää koneidensa potentiaali osittain käyttämättä?

“järjestelmävaatimuksia markkinavoimaisesti kasvatettu”

Markkinavoimaisesti kasvatettu? Tiedätkö mitä tuo tarkoittaa? Se tarkoittaa että on valmistettu sellaisia tuotteita joita ihmiset haluavat ostaa (mitkä heidän henkilökohtaiset kriteerinsä sitten ovatkaan)?

“Pian hekään eivät voi rahallaan ostaa kelvollisia tuotteita, kun kaikki tekevät voittoa tavoitellen markkinavoimaista mutta käyttökelvotonta tavaraa.”

Eivät tee. Jos paremmille/kalliimmille koneille on kysyntää, niitä valmistetaan jotta ostaisimme niitä. Ja – kuinka ollakaan – niitä valmistetaan jo nyt! Niitä myydään tietysti lukumääräisesti vähemmän kuin halpiksia, mutta ei se tee siitä huonoa bisnestä, pikemminkin päin vastoin.

Oletko muuten koskaan kokeillut AdBlockia (laajennus Firefoxiin). Se poistaa melkein kaikki mainokset. Sivut latautuvat nopeammin, ovat mukavampia käyttää ja vievät vähemmän tehoa koneelta.

Köyhän ei usein kannata ostaa halpaa koska niitä pitää ostaa kaksi.

-Aapo, 2.7.2008

#8913

Jaa, että tämä kirjoitus meni tietokoneen räpläykseksi :)

Itsekin olen elänyt vasta 90-luvun alusta ja lamasta ei jäänyt mieleen oikein mitään pahoja muistoja, vaikka olen lukenut siitä miten sosiaalipuolen alasajo tulee vaikuttamaan meihin laman lapsiin.

Asiaan... elämme globaalissa taloudessa, josta on ollut loppujen lopuksi enemmän hyötyä kuin haittaa meille suomalaisille, siitä ei vain oikein pidetä meteliä. Elintasomme on korkeampi kuin koskaan ja olemme oikeasti osa maailmaa. Mielestäni on täysin yhtiön sisäinen asia, minkälaisia leikkauksia tuotantoon tehdään, Kemijärven sellutehdas oli vain poliittinen aikaansaannos Kekkosen ajoilta. Jos yritys katsoo tehtaan lopettamisen olleen yhtiön eduksi, niin turhaan sitä lähteä estelemään.

-Felix, 2.7.2008

#8926

Ei ole olemassa 'rahanahneita yrityksiä' – on vain rahanahneita ihmisiä ja ne ihmiset tekevät sen yrityksen.

-väsynyttä, 3.7.2008

#8934

90-luvun alussa, johon kirjoittaja viittaa, ajanmukainen tietokone maksoi ehkä puolitoista tai kaksi kertaa keskivertopalkansaajan kuukausitulojen verran. Nykyisin keskivertokuukausipalkalla voisi ostaa kaksi uutta konetta, jotka ovat ominaisuuksiltaan kuin toiselta planeetalta 90-luvun parhaisiin laitteisiin verrattuna.

Jos haluaa valittaa, miten ennen oli asiat paremmin, tietokoneet ja kulutuselektroniikka yleensä on harvinaisen huono kohde. Kulutuselektroniikka on kehittynyt valtavaa vauhtia 90-luvulta ja yhä parempia laitteita saa yhä halvemmalla.

-TT, 4.7.2008

#9154

Kansantuloa tulee muustakin kuin palkkatyöstä. Itseasiassa on paljon parempi, jos suomalainen yritys on hengissä ja tuo pääomaan Suomeen kysynnän ja tuotantoon nähden kohtuuhintaisemman työvoiman alueilta, kun kituisi ammattiyhdistysten kiristämänä pienen markkinan alueilla askel askeleelta kohti konkurssia.

Onpa sinulla luovuutta tehdä tikustakin asioita markkinatalouden vastustamiseksi, kun tietokoneetkaan eivät enää kestä, kun harrastesivustojen ylläpitäjät kattavat kustannuksiaan mainoksilla. Taidat olla kommunisti.

Harmi, tai itseasiassa ihan hyvä, ettei 90-luvun laman suurinta syyllistä, Neuvostoliittoa ja tämän suunnitelmataloutta ole enää olemassa. Silloin voisin kehottaa sinua menemään sinne elämään tyytyväistä markkinoista vapaata taantunutta elämää.

Denny Crane

-Denny Crane, 21.7.2008

#9308

No voi hellanlettas... Missäs sitä ollaankaan, jos tällaisia sossuilijoita alkaa ilmestyä lisää katukuvaan. Hirvitää jo nyt nuo verot, mitä jotkut BRUTTO-hyvätuloiset maksaa. No oli miten oli, niin minä en ainakaan tänne silloin jää.

Aapo jo taisi listata kaiken oleellisen idioottimaisuuden tuosta kirjainten jonosta, joten antaa minun osaltani olla.

-Mantereelle vie osaajan tie, 29.7.2008

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.