Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Tasa-arvo on monella tapaa ymmärretty väärin. 4 047 lukijaa, joista 481 eli 12% on antanut arvosanan (7½).
Tasa-arvoa vain tasa-arvon vuoksi
1700-luvulla alettiin vaatia naisten aseman parantamista ja syystäkin. Myöhemmin syntyi feminismi, jonka tavoitteena oli edistää sukupuolten tasa-arvoa. Nykyään toisen asettaminen heikompaan asemaan sukupuolen perusteella on kielletty perustuslaissa, mutta jostain syystä käsite 'tasa-arvo' on edelleen tapana yhdistää sukupuoliin. Sukupuoli ihmisryhmänä on liian laaja ollakseen tasa-arvon osapuolena asioissa, jotka eivät selvästi koske koko sukupuolta. Tasa-arvon pitäisi koskea yksilöitä eikä tiettyjen ominaisuuksien perusteella valittuja ryhmiä.
Miesten ja naisten välistä tasa-arvoa edistämään on säädetty tasa-arvolaki, jossa määrätään seuraavasti: “Valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä sekä kunnallisissa toimielimissä lukuunottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu.” Näihin sukupuolikiintiöihin liittyy monta ongelmaa:
- Suomessa Perustuslain 6 § 2 momentti sanoo: “Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” Sukupuolikiintiöiden mukainen sukupuolen perusteella valitseminen on perustuslain mukaan sallittua vain hyväksyttävällä perusteella. Mikä on tämä peruste ja onko se yleisesti hyväksytty? Tasa-arvo on kuin raha, eli yksinään täysin hyödytöntä. Tasa-arvon edistäminen ei siis riitä perusteeksi.
- Yksi feminismin tavoitteista on ihmisten kohteleminen tasa-arvoisesti sukupuolesta riippumatta. Sukupuolikiintiöiden perusteena on kuitenkin ihmisten jakaminen kahteen ryhmään sukupuolen mukaan.
- Sukupuolikiintiöt keskittyvät vain tilastoihin. Ihmisen sukupuoli päätetään ominaisuuksien mukaan, jolloin on selvää, että eri sukupuolten edustajat ovat keskimäärin erilaisia. Tämä riittää vääristämään sukupuolijakaumia ilman ongelmia, joita pitäisi korjata. Tästä syystä todelliset ongelmat, kuten vaikeudet sovittaa lastenhoito ja työ yhteen, eivät näy suoraan sukupuolijakaumassa.
- Vääristynyt sukupuolijakauma ei ole ongelma vaan seuraus. Jos jakauma pakotetaan tasaiseksi korjaamatta itse ongelmaa, syntyy sukupuolten välille vaatimustasoero.
Peruskoulussa tasoluokat ja tasokurssit on kielletty tasa-arvon vuoksi. Koulu seuraa virallista oppimäärää, ja vaatimustaso määräytyy heikoimmin pärjäävien mukaan. Tästä kärsivät ne, jotka pystyisivät parempaan, mutta kukaan ei hyödy. Tällaiseen päätökseen saattaa johtaa tasa-arvon sekoittaminen samankaltaisuuteen tai pelko siitä, että osa leimattaisiin tyhmiksi, ja (useimmiten oppilaan vanhempien) häpeä (lapsensa) tyhmyyttä kohtaan. Tasoluokkien kieltäminen on kuitenkin tulkittavissa perustuslain vastaiseksi. Ovatko samaa oppimäärää käyvät oppilaat samassa asemassa, jos vain osa saa tasonsa mukaista opetusta? Ovatko yksilöt tasa-arvoisessa asemassa samoissa olosuhteissa, jos ne ovat erilaisia? Edistääkö ihmisten hukuttaminen ihmisten ja kalojen tasa-arvoa?
Kirjoituksen sanoma tiivistettynä on, että tasa-arvo ei voi perustella itseään.
-Grulps, 24.7.2008
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.
Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: